napisał(a) kiepuczi » 02.07.2023 21:35
Michał W napisał(a):Dobry wieczór Wszystkim. Za trzy tygodnie wybieramy się wraz z drugą połówką i dwójką dzieci (16 i 11 lat) pierwszy raz do Chorwacji. Wiem, że to dziwne ale tak się jakoś składało, a raczej nie składało. Zdecydowaliśmy się na Korculę i Zavalaticę. Preferujemy spokojniejsze miejscówki, bez tłumów (choć nie wiem czy jeszcze takowe gdziekolwiek są). Przejrzałem wiele wątków na forum i o tegorocznych kosztach wyjazdu do Chorwacji i relacje innych forumowiczów i o samej wyspie również. Nie powiem, że mniej więcej wiem czego się spodziewać. Na pewno i tak wszystko mnie pewnie zaskoczy, pytanie czy pozytywnie czy negatywnie. Pytania mam takie. Jakie jest według Was "must see" na Korculi? W jakich konobach warto zjeść (wybierzemy się może ze 2 lub 3 razy na kolację na wyspie) i poczuć klimat wyspy? Jakie wina to absolutny sztos dla podniebienia. Chciałbym aby ten wyjazd był udany i żebyśmy złapali bakcyla Korculi i Chorwacji. Za wszelkie sugestie i propozycje będę ogromnie wdzięczny.
Ja mogę się o winach wypowiedzieć i co ś doradzić :
Korcula to królestwo win białych. Są dwa szczepy Pošip i Grk.
Grk to endemiczny szczep rosnie tylko jednym rejonie wyspy (nigdzie więcej nie rośnie Grk na świecie ) a mianowicie Lumbarda więc jak udasz się do Lumbardy to przede wszystkim uda ci się kupić Grk. najbardziej znane winiarnie to Zure, Popić, Cebalo. Grk jest to bardzo ale to bardzo ożezwiające wino, przeważający smak to grejfrut, morela, limonka i gruszka mocno owocowe a jednocześnie lekko słone na języku, mineralne z długim wykończeniem bez nadmiernej kwasowości. Charakterystyczny słomkowy kolor. Podawać mocno schłodzone. Idealne do owoców morza.
Pošip z kolei uważany jest za króla wszystkich białych wytrawnych win chorwackich. Uprawia sie go na cały pozostałym obszarze wyspy poza wspomnianą Lumbarda z naciskiem na rejion Smokvica , Cara. Najbardziej znane tu będą winiarnie np. Black Island Winiary, spółdzielnia Pošip PZ Čara. Flagowy Posip kupisz w winiarni Krajančić ( Zavalitica ). Każdy z producentów robi go na swój sposób. Dominują owoce południowe, choć np Krajanić robi Pošip Intrada na styl amerykańskich win z odrobiną nuty kwasowości zielonego jabłka. Trzeba pojezdzić popróbować.