napisał(a) kiepuczi » 29.07.2021 19:58
Pisze po 2 dniach przerwy bo chce połączyć wszystkie doznania związane z winem z Lumbarda. Dzień po dniu spędzony w winiarni Zure i Popić. Dwie selekcyjnie wybrane i moim jedne z najlepszych z okolicy. Jest jeszcze Bire ale tą winiarnię sobie odpuściłem w tym roku. Jak Lumbarda to wiadomo białe wino Grk. GrK to bardzo endemiczny szczep który rośnie tylko w tym jedynym miejscu na świecie na piaskach Lumbardy. Jest to 25 może 30 hektarów wszystkiego. Uprawia się tu też Plavac Mali tylko dlatego, że winorośl Grk ma kwiaty męskie bez pyłku i potrzebuje zapylacza.
Białe wytrawne wina Grk Bartul z Zure i Grk winiarni Popić to klasa sama w sobie. Warto to przypłynąć z choćby z półwyspu po kilka butelek Grk. Zure oferuje jeszcze medalowy Posip z 97 punktami z World Wine Awards 2021 ale niestety nie ma go już w sprzedaży w tym roku cały zapas wykupiony, nam udało się skosztowac lampkę. Grk jest to bardzo ale to bardzo ożezwiające wino, przeważający smak to morela, limonka i gruszka lekko słonawe z długim wykończeniem bez nadmiernej kwasowości. Właściwie to kwasowość i owoce uderzają w kubki smakowe w tym samym czasie co powoduje wspaniałe doznania w letnie upalne popołudnie. Podawać mocno schłodzone.
Ciekawy jest temat Plavac Mali z tego regionu jak wspomniałem jako zapylacz stanowi ok 10% obsadzeń Lumbardy ale nic się nie marnuje. Winiarnie z regionu mocno ale to mocno trzymają poziom, zapewne mają większy kapitał od zagranicznych turystów niż rodzinne winiarnie z półwyspu bo czerwone wino dojrzewa tu przez 8 miesięcy w 500 litrowych beczkach z dębu z Włoch w winiarni Popić i 1000 litrowych z debu francuskiego przez co najmniej 12 miesięcy w Zure. Jest to niemały wydatek. Szczerze to ciężko będzie wam znależc taki Plavac Mali na półwyspie Peljesać. Piasek Lumbardy sprzyja jak widać też czerwonym winom. Plavac Mali z Lumbardy jest nieziemsko łagodny z długim niemal aksamitnym wykończeniem przy całym smaku i aromacie charakterystycznym dla tego wina. Cudownie kręci Dalmacją w nosie. Jest go niestety bardzo mało w Popić zostało ostatnie 10 butelek czerwonego wina z czego 6 zabrałem ja. Polecam na przyszłość bo dostanie Plavac Mali w tym roku będzie graniczyło z cudem chyba że zamówicie lampkę na miejscu jak wam zaoferują.
Cenowo Grk Bartul z Zure i winiarni Popić kosztuje 100 kun.