Wystarczy ważny dowód lub paszport.
Potrzebna też Zielona karta.
KasiaT napisał(a):Dzień dobry,
Gdzie na Korculi kupić ryby, mule, ostrygi? Świeże, które można zabrać do domu i przyrządzić na własną rękę? Będziemy stacjonować w okolicach Vela Luki.
wiolek_lp napisał(a):Za to mam takie zdjęcie Widząc, że robimy sobie zdjęcia sama się dosiadła strasząc młodego
kontradmiral86 napisał(a):KasiaT napisał(a):Dzień dobry,
Gdzie na Korculi kupić ryby, mule, ostrygi? Świeże, które można zabrać do domu i przyrządzić na własną rękę? Będziemy stacjonować w okolicach Vela Luki.
wiolek_lp napisał(a):majeczka chciałam skorzystać z Twojego polecenia Konopnicy Ile ja się naszukałam to szok, i okazało się, że w ostatnich dniach czerwca była zamknięta
wiolek_lp napisał(a):majeczka chciałam skorzystać z Twojego polecenia Konopnicy Ile ja się naszukałam to szok, i okazało się, że w ostatnich dniach czerwca była zamknięta
wiolek_lp napisał(a):Powinni jakąś tabliczkę postawić z informacją kiedy otwierają, tym bardziej, że na ich stronce jest informacja "Jun-Sept 17-24"
Meegg napisał(a):RafVFD napisał(a):Trasa naprawdę bardzo ciekawa jeśli chodzi o krajobraz oraz atrakcje turystyczne typu Ston koło których się przejeżdża. Sam przejazd przez Bośnie błyskawiczny. Kilka razy tamtędy już przejeżdżałem i w większości wypadków bez kontroli dokumentów. Sama jazda przez Peljesać jest pewnym wyzwaniem dla kierowcy i pojazdu - szczególnie jeśli na rodzinny dwutygodniowy wyjazd samochód jest zapakowany na maxa i mocno obciążony. Strome podjazdy, bardzo dużo zakrętów, brak możliwości wyprzedzania. Efektem jazdy głównie na 3cim biegu w upale przy pracującej klimatyzacji było wysokie spalanie i podniesiona temperatura w chłodnicy. W zamian za to można jednak w trakcie przejazdu podziwiać po drodze piękne widoki. Kolejka na prom w Orebicu niewielka - wszystkie samochody wjechały. Reasumując licząc koszty dojazdu na Korculę to jadąc na około czyli przez Bośnię i Peljesać, to wydaję mi się że promem ze Splitu jest tylko minimalnie drożej albo i wcale. Jeśli jednak ktoś nigdy nie był na Półwyspie Peljesać to myślę że warto tamtędy przejechać i zobaczyć to miejsce.
- dziękuje; ale rozumiem, że w przypadku kontroli dokumentów same dowody osobiste nie wystarczą?
RafVFD napisał(a):Dołączam się do pytania Marsallah. Jak to jest od strony praktycznej z kolejką na prom ze splitu do Vela Luki. Planujemy płynąć w piątek więc prom odpływa w ten dzień później bo o 10:30. Planujemy dotrzeć do Splitu wcześniej bo koło 4 do 5 rano. Czy można się od razu od wczesnego rana ustawić w kolejce na prom? Czy bramki na terminal są otwarte cały czas czy od określonej godziny dopiero? I ostatnia rzecz z którego terminala odpływa prom do Vela Luki? na mapach Google jest że z 12 tki - Gat Svetog Duje. Natomiast na forum były informacje że z 27 lub 28 - może coś się zmieniło.
Marsallah napisał(a):Też płynęliśmy tym promem o 10:30,
Meegg napisał(a):a w sierpniu niezależnie od dnia jest 10:15 i 17:00 tak? Czyli rozumiem że stajemy na końcu wolnego rzędu:) nie zaczynamy następnego;
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne