Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Korčula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.03.2016 16:41

maslinka napisał(a):Danka, czyli w tym roku Korčula :mrgreen: Super!

Dziekuję za linka. :) Właśnie ostatnio wracam do korčulańskich relacji, także tych starszych, w których niektórzy snuli się szutrowym szlakiem przez wyspy. :wink:

Hmmm... Korčula w tym roku?... to jeszcze niestety za dużo powiedziane. Muszę dopiero porozmawiać z rodziną :mrgreen: i rozwiązać pewien zdrowotny dylemat dziecięcia... :( Ostatnia konsultacja u specjalisty mnie powaliła. Streszczenie: Można operować, ale można też nie operować. Decyzja należy do Państwa. Ja nie studiowałam medycyny! :x
Kombinuję więc jak koń pod górę, żeby dało się połączyć wakacje dla całej rodziny ze skutecznym rozwiązaniem sprawy zdrowotnej - może się uda. Jeśli pojedziemy (nadzieja we mnie wciąż rośnie), to raczej w pierwszej połowie lipca, drugą rezerwując na ewentualny zabieg. W środę wizyta u innego speca :roll: i mam nadzieję zaraz potem bookować, :mrgreen: więc tymczasem już rozglądam się za wakacyjnym miejscem - marzy mi się wreszcie taras, z którego słyszeć będę szum fal. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2016 17:09

Mikromir napisał(a):
maslinka napisał(a):Danka, czyli w tym roku Korčula :mrgreen: Super!

Dziekuję za linka. :) Właśnie ostatnio wracam do korčulańskich relacji, także tych starszych, w których niektórzy snuli się szutrowym szlakiem przez wyspy. :wink:

W tej szutrowej o Korčuli jest tyle, co kot napłakał ;) Wtedy spędziliśmy na wyspie zaledwie kilka dni i niewiele zobaczyliśmy.

Mikromir napisał(a):Hmmm... Korčula w tym roku?... to jeszcze niestety za dużo powiedziane. Muszę dopiero porozmawiać z rodziną :mrgreen: i rozwiązać pewien zdrowotny dylemat dziecięcia... :(

W takim razie trzymam kciuki, żeby udało się z wakacjami! I oczywiście, żeby ze zdrówkiem Twojej córki rozwiązało się możliwie jak najlepiej :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.03.2016 20:44

Mikromir napisał(a):
Hmmm... Korčula w tym roku?... to jeszcze niestety za dużo powiedziane. Muszę dopiero porozmawiać z rodziną :mrgreen: i rozwiązać pewien zdrowotny dylemat dziecięcia... :( Ostatnia konsultacja u specjalisty mnie powaliła. Streszczenie: Można operować, ale można też nie operować. Decyzja należy do Państwa. Ja nie studiowałam medycyny! :x

:D wow, to faktycznie trochę Wam się sprawy skomplikowały...

Twój jeden dzień pobytu w samej Korculi to na pewno trochę za mało. Mam nadzieję, że nie przeraziły Cię powyższe posty. Wyspa Korcula, to na pewno piękna wyspa, nie bez powodu wracamy na nią od kilku lat. Wyobraź sobie, że bardzo zaprzyjaźniliśmy się tam również w ostatnich latach m. in. z pewnym znakomitym i znanym pediatrą, który powraca na tę wyspę wspólnie z rodziną, co roku, tylko już od 11 lat...
Wierz mi, sama Korcula wraz z całą wyspą, to wspaniałe miejsce, miejsce, które łączy ponad 1000 letnią historię ze współczesnością.

p.s. jeśli masz problem z podjęciem decyzji w sprawie córki, być może pomogę. Cóż, sama nie jestem lekarzem, ale mam ich kilku wokół siebie...

Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.03.2016 20:56

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. :papa:

Wyraziłam się "dziecię", ale ja mam sporo dzieci :oczko_usmiech: i tym razem chodzi o to nieco starsze, mojego nastoletniego syna. Majeczko odezwę się na PW. :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.03.2016 21:12

Mikromir napisał(a):Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. :papa:

Wyraziłam się "dziecię", ale ja mam sporo dzieci :oczko_usmiech: i tym razem chodzi o to nieco starsze, mojego nastoletniego syna. Majeczko odezwę się na PW. :)

:D mam nadzieję, że na pewno w tym roku, Korcula Wam się spodoba...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.03.2016 13:59

majeczka napisał(a): mam nadzieję, że na pewno w tym roku, Korcula Wam się spodoba...

No i niestety nie w tym roku... :(
W tym roku się zdecydowanie kroimy i to zaraz pod koniec czerwca, jak zadecydował sam überkrojczy. :cry:

Ale chyba naprawdę fajną miejscówkę na Korčuli zdążyłam namierzyć dzięki Waszej pomocy. W 2017 też pewnie będzie jeszcze stała, więc może wtedy się uda... :wink:
Dziękuję za pomoc i wsparcie. :papa:
sklawin86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sklawin86 » 25.03.2016 16:29

pietrus napisał(a):
sklawin86 napisał(a):Witam w sierpniu tego roku, a dokładnie od 20 do 27 będę przebywał na Korculi w miejscowości Brna. Po powrocie zapewne zapiszę się do klubu, a tymczasem mógłbym poprosić o krótki opis wspomnianej przez mnie miejscowośći?

Nie jestem zbyt miarodajnym źródłem wiedzy o miejscowości Brna, ale skoro nikt się nie odzywa to powiem co wiem.
Zasadniczo nie widziałem jakiejś dobrej opinii na temat Brny (załóżmy, że tak się tę nazwę po polsku odmienia). Ludzie zazwyczaj piszą, że zwiedzając Korculę zajrzeli i tutaj i że zasadniczo nie zrobiła na nich dobrego wrażenia. Ja powiem tak: Spędziłem na wyspie wraz z rodziną blisko 20 swoich letnich urlopów. Nigdy nie stacjonowałem w Brnie, ale też nigdy nie odmówiłem sobie przynajmniej 2 wizyt w tej miejscowości. Uważam absolutnie, że ma swój urok. Zaglądam tu zawsze przypływając swoim pontonem od strony morza, najczęściej z żoną, czasem z córkami i spędzamy tu jakieś pół całkiem fajnego dnia. Nie ma tu jakichś zabytkowych obiektów czy ciekawej architektury, ale:
-jest bardzo fajna, szeroka i czysta zatoka zakończona niewielkim portem
-jest raczej nieefektowna plażyczka w kącie portu (moja rodzina preferuje wysoki brzeg i głęboka wodę, dlatego nam akurat plaże niepotrzebne),
-jest spory, dosyć nowoczesny hotel nad brzegiem, uważam, że jednak nie szpeci krajobrazu,
- jest drugi niedokończony hotel po przeciwnej stronie zatoki troszkę szpecący krajobraz,
-jest bardzo fajny kamienny pirs portowy, z którego świetnie skacze się do wody i wyczynia hołubce
-jest niezła restauracyjka w pobliżu hotelu z tarasem i z widokiem na port ze świetnymi "mulami na buzaru" w karcie
Siedzimy sobie zatem na tym tarasie, jemy mule, pijemy wino, czasem zimne piwo i obserwujemy. Bo jest co. Nie jest to duży gwarny port, tylko taki porcik lokalny ale trochę się dzieje, rybacy szykują sieci na kutrach (mają tu ze trzy kutry), chorwackie dzieciaki grają w waterpolo, jakaś pani w kapeluszu płynie żabką w poprzek zatoki..............fajna jest Brna, nieefektowna ale ...fajna.
Pozdrawiam,
Pietrus

Zatem jest to spokojna miejscowość w sam raz jako baza wypadowa dla naszej gromadki. Wybrałem ją głównie ze względu na niezłe położenie zwłaszcza że planujemy odwiedzić kilka wspomnianych na tym forum plaż. Urzekł mnie Twój opis niemal widziałem siebie na tym tarasie :) Dzięki wielkie za pomoc.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 29.03.2016 19:34

Witajcie...
My do tej pory okupowaliśmy półwysep Peljesac... w tym roku padło na Korčule... a dokładnie Prizba... nic nie wiem na temat tej miejscowości, ale chodzi nam aby była cisza i spokój... będziemy tylko tydzień więc zależy nam na totalnym odpoczynku po intensywnych wakacjach objazdowych Litwa, Białoruś, Ukraina, Węgry... (tak sobie mój mąż wymyślił). Czy możemy liczyć na coś takiego w Prizbie? Poza tym po raz pierwszy poszukaliśmy noclegu w Chorwacji przez booking (nie licząc noclegów po drodze). Trochę z wygody i barku czasu to zrobiliśmy... ale do tej pory booking nigdy nas nie zawiódł.... więc liczymy, że ten tydzień nad Adriatykiem będzie udany.... :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.03.2016 16:00

maluszek napisał(a):Witajcie...
My do tej pory okupowaliśmy półwysep Peljesac... w tym roku padło na Korčule... a dokładnie Prizba... nic nie wiem na temat tej miejscowości, ale chodzi nam aby była cisza i spokój... będziemy tylko tydzień więc zależy nam na totalnym odpoczynku po intensywnych wakacjach objazdowych Litwa, Białoruś, Ukraina, Węgry... (tak sobie mój mąż wymyślił). Czy możemy liczyć na coś takiego w Prizbie? Poza tym po raz pierwszy poszukaliśmy noclegu w Chorwacji przez booking (nie licząc noclegów po drodze). Trochę z wygody i barku czasu to zrobiliśmy... ale do tej pory booking nigdy nas nie zawiódł.... więc liczymy, że ten tydzień nad Adriatykiem będzie udany.... :)

A z ciekawości, kiedy jedziecie? :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 30.03.2016 21:16

EithelAmarth napisał(a):
A z ciekawości, kiedy jedziecie? :)

Od 5 sierpnia jesteśmy na Korculi
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.03.2016 21:20

Łoo, to my niecały miesiąc później. Od 1 września. No nic, przetrzecie nam szlaki :wink:
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 03.04.2016 21:44

Hej, czy ktoś z drogich Forumowiczów był może w Zavalaticy w apartmanie "Zavalatica"?
http://www.korcula-larus.com/apartmentzavalatica/
Jeśli tak - podzielcie się swoimi opiniami, plis... :hut:
radek_sziwa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radek_sziwa » 15.04.2016 08:44

Hej,

Mam pytanko do osób znających Prizbe. Zastanawiam się nad kwaterą przy samym cyplu, dosłownie 100m od małego portu, po lewej stronie patrząc na googlemaps. Niestety nie mogę załączyć zdjęcia ani linku ze względu na ograniczenia na forum dla "świeżych" użytkowników. Jadę z żoną i 4 letnią córką. Z tego co widzę, Prizba jest raczej malutka. Moje pytanie brzmi czy w samej mieścinie są jakieś restauracje gdzie można pójść na obiad w ciągu dnia oraz wieczorem? Ile ich jest i czy będą już otwarte w drugiej połowie czerwca? Czy są to fastfoody z hamburgerami itp. czy raczej normalne restauracje z rybą, jakimiś owocami morza, pizzą itp? Czy można kupić jakieś lody? Wiem, że jest sklepik z podstawowymi produktami, czy dostanę w nich np. świeże bułki bądź chleb? Generalnie chodzi mi o to, żeby nie jeździć codziennie na kolacje i zakupy a wszystko mieć w zasięgu spaceru z 4-latką.
Dziękuję za pomoc.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 17.04.2016 11:32

Witam, nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie? Lecz zapytam. Szukamy spokojnej miejscowki na Korculi. Ktora "dzielnice" mozecie polecic? Polozenie czy tez bliskosc z Miastem lub plazami nie ma znaczenia gdyz codzienie planujemy byc na innej plazy. Szukamy romantycznego i urokliwego miejsca na wyspie gdzie moza wynajac kwatere. Pozdrowki :papa:
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 17.04.2016 21:12

m.a.c. napisał(a):Hej, czy ktoś z drogich Forumowiczów był może w Zavalaticy w apartmanie "Zavalatica"?
http://www.korcula-larus.com/apartmentzavalatica/
Jeśli tak - podzielcie się swoimi opiniami, plis... :hut:

Nie znam tego apartamentu. Wygląda na "wypasiony". Na jedno zwracam uwagę choć zapewne już to wiesz. Pod oknami będziecie mieli portową restauracjo-kawiarnię. Raczej bardzo spokojną, ale czasem wieczorem gra tam jakaś klapa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Korčula - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone