sklawin86 napisał(a):Witam w sierpniu tego roku, a dokładnie od 20 do 27 będę przebywał na Korculi w miejscowości Brna. Po powrocie zapewne zapiszę się do klubu, a tymczasem mógłbym poprosić o krótki opis wspomnianej przez mnie miejscowośći?
Nie jestem zbyt miarodajnym źródłem wiedzy o miejscowości Brna, ale skoro nikt się nie odzywa to powiem co wiem.
Zasadniczo nie widziałem jakiejś dobrej opinii na temat Brny (załóżmy, że tak się tę nazwę po polsku odmienia). Ludzie zazwyczaj piszą, że zwiedzając Korculę zajrzeli i tutaj i że zasadniczo nie zrobiła na nich dobrego wrażenia. Ja powiem tak: Spędziłem na wyspie wraz z rodziną blisko 20 swoich letnich urlopów. Nigdy nie stacjonowałem w Brnie, ale też nigdy nie odmówiłem sobie przynajmniej 2 wizyt w tej miejscowości. Uważam absolutnie, że ma swój urok. Zaglądam tu zawsze przypływając swoim pontonem od strony morza, najczęściej z żoną, czasem z córkami i spędzamy tu jakieś pół całkiem fajnego dnia. Nie ma tu jakichś zabytkowych obiektów czy ciekawej architektury, ale:
-jest bardzo fajna, szeroka i czysta zatoka zakończona niewielkim portem
-jest raczej nieefektowna plażyczka w kącie portu (moja rodzina preferuje wysoki brzeg i głęboka wodę, dlatego nam akurat plaże niepotrzebne),
-jest spory, dosyć nowoczesny hotel nad brzegiem, uważam, że jednak nie szpeci krajobrazu,
- jest drugi niedokończony hotel po przeciwnej stronie zatoki troszkę szpecący krajobraz,
-jest bardzo fajny kamienny pirs portowy, z którego świetnie skacze się do wody i wyczynia hołubce
-jest niezła restauracyjka w pobliżu hotelu z tarasem i z widokiem na port ze świetnymi "mulami na buzaru" w karcie
Siedzimy sobie zatem na tym tarasie, jemy mule, pijemy wino, czasem zimne piwo i obserwujemy. Bo jest co. Nie jest to duży gwarny port, tylko taki porcik lokalny ale trochę się dzieje, rybacy szykują sieci na kutrach (mają tu ze trzy kutry), chorwackie dzieciaki grają w waterpolo, jakaś pani w kapeluszu płynie żabką w poprzek zatoki..............fajna jest Brna, nieefektowna ale ...fajna.
Pozdrawiam,
Pietrus