Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Korčula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wega
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wega » 06.03.2016 21:05

Witajcie,
jeszcze kilka godzin temu byliśmy pewni, że pojedziemy na Hvar..... ale jednak Korcula wygrywa. Szukamy jakiegoś taniego, fajnego noclegu (tak do 30 ojro za noc za 2 osoby) od 27 sierpnia do 9 września. Jeśli ktoś ma namiary na fajna kwaterkę, to bardzo proszę o pv albo maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.03.2016 21:37

Wega napisał(a):... ale jednak Korcula wygrywa.

Odbierz pocztę Kasiu :D
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 06.03.2016 21:38

Namiarów nie mam, ale do zobaczenia na miejscu w tym terminie :papa:
Wega
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wega » 06.03.2016 21:52

Dziękuję, wyślę tam maila. Ostatnie (póki co) pytanie.... Jak to jest z promami z Drvenika? Tak się nastawialiśmy na tą opcję lub inną budżetową. Ktoś się orientuje jak to cenowo wygląda? Ze Splitu niestety cena zaporowa dla nas, pozostanie droga przez Orebić (i tak będziemy jechać z noclegiem po drodze). Albo Hvar...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.03.2016 22:00

Wega napisał(a):Dziękuję, wyślę tam maila. Ostatnie (póki co) pytanie.... Jak to jest z promami z Drvenika? Tak się nastawialiśmy na tą opcję lub inną budżetową. Ktoś się orientuje jak to cenowo wygląda? Ze Splitu niestety cena zaporowa dla nas, pozostanie droga przez Orebić (i tak będziemy jechać z noclegiem po drodze). Albo Hvar...

W tym roku prom z Drvenika nie płynął, prawdopodobnie definitywnie zrezygnowali z tej linii. Polecam prom Ploče - Trpanij (Peljesac), później 40 km samochodem i następnie Orebic - Korcula.

Więcej wyczytasz na pewno z rozkładu :D

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?lang=2

http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 09.03.2016 19:09

Czy są jakieś ciekawe imprezki / koncerty na Korculi w okresie 02-09 lipca ?

Pozdr
sklawin86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sklawin86 » 11.03.2016 10:29

Witam w sierpniu tego roku, a dokładnie od 20 do 27 będę przebywał na Korculi w miejscowości Brna. Po powrocie zapewne zapiszę się do klubu, a tymczasem mógłbym poprosić o krótki opis wspomnianej przez mnie miejscowośći?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.03.2016 20:14

Magdzik napisał(a):Czy są jakieś ciekawe imprezki / koncerty na Korculi w okresie 02-09 lipca ?

Pozdr

:D z tego co pamiętam, to właśnie w lipcu, odbywa się w samej Korculi i okolicznych miasteczkach na Korculi, Festiwal Turniejów Rycerskich. Demonstrowane są zazwyczaj pokazy tradycyjnych tańców szermierczych, czyli Moreska i Kumpanija, na pewno efektowna i fajna impreza. Tancerze tańczą zawsze w oryginalnych strojach z XVI wieku, a każdy taniec to już niesamowity, osobny spektakl, ze zwinną fabułą i rekwizytami. Oglądaliśmy i uczestniczyliśmy w Moresce i Kumpaniji w Korculi, Blato, Vela Luce i w Carze.

zdecydowanie polecam...

Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 14.03.2016 19:59

Dziękuję Majeczko. Fajnie :)
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 14.03.2016 22:07

sklawin86 napisał(a):Witam w sierpniu tego roku, a dokładnie od 20 do 27 będę przebywał na Korculi w miejscowości Brna. Po powrocie zapewne zapiszę się do klubu, a tymczasem mógłbym poprosić o krótki opis wspomnianej przez mnie miejscowośći?

Nie jestem zbyt miarodajnym źródłem wiedzy o miejscowości Brna, ale skoro nikt się nie odzywa to powiem co wiem.
Zasadniczo nie widziałem jakiejś dobrej opinii na temat Brny (załóżmy, że tak się tę nazwę po polsku odmienia). Ludzie zazwyczaj piszą, że zwiedzając Korculę zajrzeli i tutaj i że zasadniczo nie zrobiła na nich dobrego wrażenia. Ja powiem tak: Spędziłem na wyspie wraz z rodziną blisko 20 swoich letnich urlopów. Nigdy nie stacjonowałem w Brnie, ale też nigdy nie odmówiłem sobie przynajmniej 2 wizyt w tej miejscowości. Uważam absolutnie, że ma swój urok. Zaglądam tu zawsze przypływając swoim pontonem od strony morza, najczęściej z żoną, czasem z córkami i spędzamy tu jakieś pół całkiem fajnego dnia. Nie ma tu jakichś zabytkowych obiektów czy ciekawej architektury, ale:
-jest bardzo fajna, szeroka i czysta zatoka zakończona niewielkim portem
-jest raczej nieefektowna plażyczka w kącie portu (moja rodzina preferuje wysoki brzeg i głęboka wodę, dlatego nam akurat plaże niepotrzebne),
-jest spory, dosyć nowoczesny hotel nad brzegiem, uważam, że jednak nie szpeci krajobrazu,
- jest drugi niedokończony hotel po przeciwnej stronie zatoki troszkę szpecący krajobraz,
-jest bardzo fajny kamienny pirs portowy, z którego świetnie skacze się do wody i wyczynia hołubce
-jest niezła restauracyjka w pobliżu hotelu z tarasem i z widokiem na port ze świetnymi "mulami na buzaru" w karcie
Siedzimy sobie zatem na tym tarasie, jemy mule, pijemy wino, czasem zimne piwo i obserwujemy. Bo jest co. Nie jest to duży gwarny port, tylko taki porcik lokalny ale trochę się dzieje, rybacy szykują sieci na kutrach (mają tu ze trzy kutry), chorwackie dzieciaki grają w waterpolo, jakaś pani w kapeluszu płynie żabką w poprzek zatoki..............fajna jest Brna, nieefektowna ale ...fajna.
Pozdrawiam,
Pietrus
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 15.03.2016 08:49

20 razy na jednej wyspie 8O
Czy jest jakieś miejsce , którego tam nie poznałes ?
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 15.03.2016 12:28

heca7 napisał(a):20 razy na jednej wyspie 8O
Czy jest jakieś miejsce , którego tam nie poznałes ?

Jest zapewne wiele takich miejsc. Znam oczywiście nieźle całą wyspę, ale nigdy nie przykładałem wagi do wnikliwego/systematycznego zwiedzania i notowania moich spostrzeżeń.
Stworzeniem wodnym trochę jestem. Większość dnia spędzam na morzu, uprawiam spearfishing, buszuję w zatoczkach i wokół wysepek.
Nie odnotowuję w zakamarkach pamięci nazw apartamentów, cen promów, szczegółów karty dań w restauracjach/konobach. Liczy się relaks, wolność, ulotna chwila, nawet jeśli później się okazuje, że jestem poza budżetem i będę musiał po powrocie ponieść konsekwencje. Stąd moja wiedza może być trochę niepraktyczna, a co najmniej nieprecyzyjna dla koleżanek i kolegów z portalu.
Jednak jeśli coś wiem to oczywiście służę

PS. Znam też nieźle Lastovo, ale sprzed ponad 10 lat.
Pietrus
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 15.03.2016 14:13

Jestem pod wrażeniem. 20 razy na Korculi - jesteś skarbnicą wiedzy :!: Nawet jeśli twoje spostrzeżenia odbiegają od cen promów czy kalmarów w restauracjach.

Podoba mi się też bardzo Twój sposób wypoczywania, bardzo blisko mojej ideologii i wyobrażenia idealnych wakacji.

Pozdrawiam :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 16.03.2016 22:31

Witajcie. :) Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, please.

Potrzebuję informacji odnośnie Prižby. A konkretnie proszę bywalców o porównanie jej dwóch zakątków na przeciwnych krańcach: okolic Dancy i Priscapaca. Mniej więcej obszary zaznaczone kolorowymi kółkami tutaj:

Prizba.jpg

- Czy sam brzeg tam znacząco się różni? Tzn. wiem, że wszędzie są skały i beton :mrgreen: ale mogą one być mniej lub bardziej przyjazne lub ostre, strome lub łagodniejsze, etc.
- W którym z tych miejsc jest spokojniej i bardziej odludnie, mniej łódek, turystów i całego tego wakacyjnego zamieszania?
- Czy coś możecie powiedzieć o temperaturze wody i jej czystości w tych miejscach? Zimna wszędzie, brrr..... albo wręcz przeciwnie? Nie spodziewam się 27 stopni Celsjusza, za dużo otwartego morza, ale czy na początku lipca nie zaskoczą mnie przypadkiem bałtyckie temperatury wody? Aha, i czy często są spore fale roztrzaskujące niewinne dzieci o ostre nadmorskie skały?... :mrgreen: :wink:

Będę wdzięczna za podpowiedzi. :papa:
pietrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrus » 17.03.2016 14:15

Z grubsza porównywalne, ale:
Danca bardziej odludna i spokojniejsza,
Danca nieco stromszy brzeg i szybciej opada dno morskie (pamiętaj jednak, że każdy dom może mieć różnie skonstruowany brzeg, mniej lub bardziej "przyjaźnie")
Danca zdecydowanie bardziej otwarta na morze i mało osłonięta od fal. Kwestia ważna tylko podczas wzburzonego morza
Danca bliżej fajnej zatoczki Grścica, gdzie można się czuć trochę jak na otwartym basenie, a z kolei na Priscapacu jest niewielka ale łagodna plaża.
Czystość wody porównywalna. W miejscu, oznaczonym Kołeczkiem jako Danca, zgubiłem przed dwoma laty obrączkę ślubną. jest gdzieś na 20 metrach. Gdyby Ci się rzuciła w oko zapamiętaj miejsce i daj mi proszę znać. wyłowie i może wreszcie żona mi wybaczy.
tyle na teraz bo muszę kończyć,
Pietrus
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Korčula - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone