Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 28.09.2012 19:15

Witam ponownie miłośników wyspy Hvar. Już po powrocie z cro-paradise made in Hvar, że tak wymyślnie pozwolę sobie nazwać to co zobaczyłem i czego doznałem na tej wspaniałej wyspie. Już w pełni rozumiem zachwyt Hvarem, o którym czytałem na tym forum przed wyjazdem. Cudowne wakacje, wrzesień, moim zdaniem jest idealną porą by jechać do Chorwacji.
1-idealna temperatura
2-słońce
3-mnogość owoców (winogrona z Włoch, w marketach po 8 z groszami a na ryneczkach, te same, po 20 kun) to są cudaki :D , ale bardzo dobre.
4- najważniejsz - mało ludzi!!!
To jest wyspa, na którą się wraca, i zapewne warto choć raz być tam w czerwcu, kiedy kwitnie lawenda.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.10.2012 09:58

Mam cichą nadzieję dołączyć do Waszego grona w roku przyszłym :) Póki co chłonę Wasze relacje niczym gąbka wodę i notuję, drukuję i mętliku dostaję, ech. Kocham ten stan :)
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 01.10.2012 22:17

Dla mnie najpiękniejszym miejscem na Hvarze jest Jelsa. Dzięki Maslinko za Twoje wskazówki. Wspaniała baza wypadowa do zwiedzania innych miejsc na wyspie, ale przede wszystkim przeurocze miasteczko, które zachwyca zarówno w dzień, jak i w nocy.
Załączniki:
IMG_5505.jpg
IMG_5615.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2012 22:24

TomKinS, miło słyszeć, że Ci się podobało i że miałeś wspaniałe wakacje :)

Pozdrawiam :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 02.10.2012 18:29

Już mi się tęskni, że aż w dołku ściska za moją kochaną Jelsą i moimi zaprzyjaźnionymi Chorwatami... :(
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 03.10.2012 19:42

Basik_63. Jak przyjemnie jest podniecać Kobietę wspomnieniami, choć to nie ja jestem podmiotem :oops: jednakże dzięki Tobie posmakowałem specjału Makłowicza w Konobie Turan w Jelsie. Szynka z grilowanymi suszonymi figami. Danie wyśmienite, dla znawców. Ja nie łączę, smakowo, mięsa z owocami, ale szef konoby, pełna kultura, wita i żegna wszystkich biesiadników. To miło być klientem całego świata.

świata
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 05.11.2012 23:14

Dzięki wam zauroczony bujnymi opowieściami i przepięknymi zdjęciami. Już zarezerwowałem sobie wczasy na wyspie Hvar w miejscowości Sveta Nedjelja. Mam do was pytanie:
1. Płyniemy ze Splitu do Stari Grad- czy do samej Sveta Nedjela prowadzi droga asfaltowa? Jak najlepiej tam się dostać?
2. Jak dostać się z Sveta Nedjelja do zatoczki Luciste?. Poczytałem ze starą drogą szutrowa w stronę Hvaru, w którym miejscu Sveta Nedjelja jest drogowskaz na szutrową drogę?. Czy da się nią dojechać na Hvar?
3. Gdzie na Hvar są najlepsze rejsy na fish picnik?

Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc i cenne informacje.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 05.11.2012 23:34

Witaj myślę że dokonałeś świetnego wyboru bo sam w tym roku spędziłem 2 tygodnie w tej wiosce...
Jeśli chodzi o dojazd to ze Starego Gradu jedziesz przez Pitve i tunel i asfaltową drogą do samej świętej niedzieli...

Natomiast do plaży Lucisce jest stamtąd jakieś 2,5 km... jest drewniana tabliczka przy jednym z ostrych zakrętów asfaltówki z napisem Hvar i tam trzeba skręcić w szutrową drogę... samochód trzeba zostawić przyklejając się do skał na szutrówce i zejść do plaży....
Dość sporo o świętej niedzieli i okolicach opisałem w swojej relacji: "Śladami miłośników wyspy Hvar" zapraszam i pozdrawiam :papa:
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 06.11.2012 08:30

Witajcie dzięki waszej pomocy mariusz_77 zarezerwowaliśmy tą samą miejscówkę co wy. Byliśmy tylko raz w Chorwacji na wyspie Ciovo gdzie było dużo negatywnych wypowiedzi. Był to wspaniały urlop, bo w Chorwacji zawsze znajdzie się coś pięknego (nawet tam). Wszystko zależy od człowieka. Trzeba cieszyć się co nam życie daje,bo jest niekiedy za krótkie.W jakim języku porozumiewaliście się z właścicielami?. Jak ktoś będzie miał namiary na fajny fish picnik bedę wdzięczny.
Ostatnio edytowano 06.11.2012 12:50 przez predatortata, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2012 08:42

predatortata - proszę usunąć link do miejscówki.
Dziękuję.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 06.11.2012 12:34

predatortata napisał(a):Witajcie dzięki waszej pomocy mariusz_77 zarezerwowaliśmy tą samą miejscówkę co wy. Byliśmy tylko raz w Chorwacji na wyspie Ciovo gdzie było dużo negatywnych wypowiedzi. Był to wspaniały urlop, bo w Chorwacji zawsze znajdzie się coś pięknego (nawet tam). Wszystko zależy od człowieka. Trzeba cieszyć się co nam życie daje,bo jest niekiedy za krótkie.W jakim języku porozumiewaliście się z właścicielami?. Jak ktoś będzie miał namiary na fajny fish picnik bedę wdzięczny.

Cieszę się że nasze doświadczenia mogą się Wam przydać... na pewno będziecie zadowoleni...
Córki właścicieli mówią po angielsku lecz my nie bardzo więc trochę po Polsku, Angielsku, Chorwacku... ogólnie nie było problemów...
ale Wam zazdroszczę...
tak bardzo chcielibyśmy tam jeszcze wrócić
Pozdrawiamy :papa:
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 06.11.2012 22:36

Przepraszam ,że wyskakuje z tak głupim pytaniem. Skasuje posta po otrzymaniu wypowiedzi.Nigdy nie płyneliśmy na wyspę jak jest.Przepływamy samochodem w 4 osoby.Płace za samochód plus za 4 osoby?. Czy tylko za samochód? Płynąć będziemy ze SPLIT-STARI GRAD. Proszę o pomoc.pozdrawiam
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 06.11.2012 23:03

Płacisz za samochód + za 4 osoby chyba że są to dzieci do lat 3 które nie płacą...
Na stronie Jadrolinii jest cennik
Pozdrawiam :papa:
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 07.11.2012 22:37

Dziękuje Wam bardzo za pomoc, zapoznałem się z cennikiem Jadrolinii.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 21.11.2012 12:12

Witam wszystkich :papa: Mam nietypowe pytanie :oops: wybieramy się na ukochaną przez wszystkich moich przedmówców wyspę :-), chcemy oczywiście zakwaterować się za tunelem, a pytanie brzmi: czy w miejscowościach typu Sv.Nedelja, Ivan Dolac czy Zawala spotkam lodziarnię??? Mamy dzieciorki uwielbiające lody na gałki i stąd to zainteresowanie :oops: Dziękuję za każdą podpowiedź, gdzie ewentualnie szukać :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone