napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.08.2012 15:21
aniolhc napisał(a):Hej miłośnicy! Mam takie pytanie czy w drugiej połowie września dzieje się cokolwiek w takich mieścinach jak Zavala albo Ivan Dolac? Chcemy tam osiąść na dwa tygodnie, ale gdzieś przeczytałem, że w Zavali tylko jeden sklep więc pewnie, knajpy też żadnej nie uraczę? Które z tych miejsc będzie atrakcyjniejsze? Ogólnie chodzi o ty by była cisza i spokój ale jakiś obiadek w niedalekich odległościach też by się przydał
Tam nawet w sezonie poza kąpielami morskimi i plażowaniem nic się nie dzieje. To nie są mieściny, nie są nawet wioski (trąbię o tym już nie wiem, który raz)...To są osiedla, które żyją tylko w sezonie, bo po to zostały zbudowane...dla turystów ... domy do wynajęcia....Tam na stałe (poza nielicznymi naprawdę wyjątkami) właściwie nikt nie mieszka, więc po sezonie ani sklepy ani nic innego nie jest tam potrzebne, bo każdy może bez problemu pojechac na zakupy, do szkoły, czy po cokolwiek innego na przykład do Jelsy ... Póki trochę choć turystów, jakaś knajpka w Zavali czy Ivan Dolcu pewnie czynna będzie, ale nie oczekuj niczego wyszukanego czy stylowego.. raczej jadłodajnia niż restauracja. To knajpki, które mają za zadanie nakarmić tych, którzy przyjechali "za tunel" na plażę i zgłodnieli w porze obiadowej...
Po całą resztę będziesz musiał pofatygować się chociażby do Jelsy . Spokój i ciesza to pojęcia względne.. W drugiej połowie września generalnie turystów na wyspie raczej mało (niedobitki"), zatem gdziekolwiek byś się nie zakwaterował będzie spokojnie, bo każda z większych miejscowości (Hvar, St.Grad, Jelsa) powoli zaczyna zapadać w zimowy sen i nawet w tych miasteczkach nie wszystkie knajpy będą otwarte....a co dopiero w takim Ivan Dolcu czy Zavali... St.Grad czy Jelsa w drugiej połowie września o 22.00 już praktycznie śpią....
Dla porównania populacja:
m. Hvar - stolica wyspy - ok. 3,5 tys. stałych mieszkańców
m. St.Grad- ok. 1,7 tys. stałych mieszkańców
gmiana Jelsa (bo sama Jelsa praw miejskich nie posiada)- ok. 3,5 tys. stałych mieszkańców w łącznie 12 wioskach i osadach i w tym między innymi sama Jelsa: ok. 1,6 tys. mieszkańców, Zavala - ok 140 mieszkańców i Ivan Dolac ok. 25 mieszkańców... ale większość z nich to "martwe dusze".. zameldowane, żeby mieć np. auto zarejestrowane na wyspie i związane z tym przywileje itp...