Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.08.2012 23:50

Elizasz napisał(a):Ja również mam pytanie :)
Od poprzedniego wpisu wertuję forum w poszukiwaniu czegoś na temat miejsc takich jak Tor i Galeśnik (przepraszam za pisownię przez "ś", ale nie wiem jak zrobić "dziubek" :oops: ). Nic jednak nie udało mi się znaleźć... byliśmy przy ruinach twierdzy Tor, a męska część dotarła na Galeśnik.
Czy ktoś z Was był w tych miejscach?

A o co dokładnie chodzi?
Podstawowe informacje:
Tor - Grčka kula
Galešnik - Srednjovjekovni grad
tu nasze koślawe, jesienne foty
tu (ostatni post na stronie) instruktarz gdzie i jak znaleźć hr znaczki diakrytyczne na klawiaturze
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.08.2012 15:27

Pan od ciasteczek, Atands - oczywiście jesteście oficjalnie przyjęci do Klubu :D Longtom też, ale to już wie :D
Wszyscy są oczywiście mile widziani. Widzę, że wielu Forumowiczów w tym roku odpoczywało na lawendowej wyspie. Żałuję, że nie było mnie z Wami, ale nie można być wszędzie ;)

Wybaczcie, że nie jestem na bieżąco, ale 3 dni temu wróciłam z "konkurencyjnej" wyspy Bracz, która jest przepiękna.
Hvar oczywiście nadal w moim sercu :hearts:

Pozdrawiam wszystkich Hvaromaniaków :papa:
bluesman
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.08.2012 15:54

Rero napisał(a):Bluesman....trochę tutaj.... http://ihvar.cz/mista/kabal/kabal.html R.
Obrazek

Dzięki :) zwiedziliśmy z małżonką ten kompleks no zaciekawiło nas co to było :) należy uważać na mnóstwo nietoperzy, które obecnie zamieszkują kompleks by niepotrzebnie ich nie straszyć :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.08.2012 15:58

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Choć tym sposobem, chcielibyśmy się pożegnać.

Obrazek

Chcieliśmy to zrobić osobiście, ale byliśmy w Starim Gradzie koło 16 i "budka" była pusta. :(

pozdrowienia z Poznania :wink:
luka87sg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luka87sg » 09.08.2012 06:07

Ile kosztuje takie wypożyczenie skutera na cały dzien ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.08.2012 06:37

luka87sg napisał(a):Ile kosztuje takie wypożyczenie skutera na cały dzien ?

ok. 200 kn

Longtom, pozdrawiam serdecznie. Miło było się spotkać. :)
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 09.08.2012 09:16

Witajcie,

Jak to ja, mam kolejne pytanie, ale tym razem z serii tych organizacyjnych. Od której godziny w niedzielę otwarta jest kasa biletowa w Starim Gradzie. Tego dnia wracamy niestety do domu i chcemy wyjechać promem o 7.45. Czy jest szansa, że kasa będzie wówczas otwarta, czy też muszę jechać po bilety wcześniej. Nadmienię, iż stacjonujemy w Hvarze. A może jest szansa, że bilety na trasę Stari Grad-Split kupię w jakimkolwiek punkcie sprzedaży biletów Jadrolinii? Na stronie internetowej takich informacji nie ma. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.08.2012 11:30

Andzia200611 napisał(a):Witajcie,

Jak to ja, mam kolejne pytanie, ale tym razem z serii tych organizacyjnych. Od której godziny w niedzielę otwarta jest kasa biletowa w Starim Gradzie. Tego dnia wracamy niestety do domu i chcemy wyjechać promem o 7.45. Czy jest szansa, że kasa będzie wówczas otwarta, czy też muszę jechać po bilety wcześniej. Nadmienię, iż stacjonujemy w Hvarze. A może jest szansa, że bilety na trasę Stari Grad-Split kupię w jakimkolwiek punkcie sprzedaży biletów Jadrolinii? Na stronie internetowej takich informacji nie ma. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę wdzięczna.
Pozdrawiam

Kasy biletowe otwierane są na godzinkę przed planowym wypłynięciem promu. Bilet na relację St.Grad mozesz kupić tylko w St. Gradzie i tylko i wyłacznie w dniu rejsu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.08.2012 11:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Andzia200611 napisał(a):Witajcie,

Pozdrawiam

Kasy biletowe otwierane są na godzinkę przed planowym wypłynięciem pierwszego promu. Pierwszy prom startuje już o 5.30.. zatem kasy otwarte są "bladym świtem".
Bilet na relację St.Grad - Split możesz kupić tylko w St. Gradzie i tylko i wyłącznie w dniu rejsu.
poti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poti » 09.08.2012 15:24

Witam
To ja też mam pytanie. Czy w niedziele też są takie kolejki na prom jak w soboty? Czy ktoś z Was wracał w niedzielę i może podzielić się wrażeniami. Dodam, że będziemy wracać 26.08.
Poti
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 09.08.2012 16:02

Dziękuję Pani Kasiu za odpowiedź. Rozjaśniło mi to sytuację. Pani jest niezastąpiona:) Podłączę się jeszcze jednak do następnego pytania. Planujemy płynąć tym rejsem 7.45. Czy wystarczy, że będziemy pół godz. wcześniej, czy też należy spodziewać się "korków" w niedzielę o tak wczesnej porze? Gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie Pani wskazówki, dzięki którym tak miło nam płynie czas na tej pięknej wyspie.
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 09.08.2012 16:10

My wracaliśmy z Stari Gradu w niedzielę - 15 lipca 2012 r. - o 5.30 rano. Prom został napełniony około 50%. :) R.

Kilka mało zdjęć Hvar i Zastupac ... str. 14 do str. 16 :) http://forum.ihvar.cz/read.php?6,169548,page=14
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 09.08.2012 17:47

Pani Kasiu dziękuję za odpowiedź :)
I za instruktaż :)
Chodziło mi o to, czy ktokolwiek w ogóle będąc w Jelsie lub okolicach wybiera się w te dwa miejsca.... bo jak wspomniałam-nic na ten temat w relacjach na forum nie znalazłam (może niezbyt dokładnie szukałam :oops: ), poza tym byliśmy na Torze dwa razy, na Galesniku raz, ale nigdy nie spotkaliśmy nikogo....

Ps. Zainstalowałam język chorwacki wg wskazówek, poczytałam wszystkie podane linki, a "s" chorwackiego jak nie umiałam wstawić, tak nie umiem :oops:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 09.08.2012 20:24

Elizasz możesz to zrobić otwierając dokument w wordzie w zakładce "Wstaw" -symbol znaleźć "Š" wstawić, następnie skopiować i wkleić w poście. Trochę klikania, ale mnie osobiście to nie przeszkadza. :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.08.2012 21:45

Elizasz napisał(a):Pani Kasiu dziękuję za odpowiedź :)
I za instruktaż :)
Chodziło mi o to, czy ktokolwiek w ogóle będąc w Jelsie lub okolicach wybiera się w te dwa miejsca.... bo jak wspomniałam-nic na ten temat w relacjach na forum nie znalazłam (może niezbyt dokładnie szukałam :oops: ), poza tym byliśmy na Torze dwa razy, na Galesniku raz, ale nigdy nie spotkaliśmy nikogo....

Cóż.. latem taki "spacerek" w pełnym słońcu nie każdemu przyjdzie do głowy.. i w sumie trudno się dziwić.

Elizasz napisał(a):Ps. Zainstalowałam język chorwacki wg wskazówek, poczytałam wszystkie podane linki, a "s" chorwackiego jak nie umiałam wstawić, tak nie umiem :oops:

Hm...
Ważny też układ hr klawiatury (czyli pod którymi klawiszami kryją się "hr literki"); naturalnie trzeba manualnie zmieniać klawiaturę przed "użyciem" hr znaków.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone