Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.08.2012 23:24

bluesman napisał(a):Pani Kasiu ostatnia próba :) Czy Pani wie co to są za umocnienia wojskowe na cypelku Kabal ?

W którymś wątku już odpowiedziałam.. chyba w tym, o pomocy medyczej na wyspie.. że niewiele wiem....to po prostu nieukończona baza armi JNA...
Tadziorek napisał(a):Jak na rejony chorwackie, które zwiedziliśmy było tam mało kotów, a włściwie prawie wcale...To duży minus tego regionu, nawet w Dubrowniku i w Trogirze było ich mnóstwo, a na całym Hvarze kilka dzikusków przemykających cichcem.Chciałam kolejny album z chorwackimi kotami, a tu taki zonk :roll:
Ale i tak było bosko...
Czy ja wiem, czy tak mało? Wystarczy usiąść w knajpie wieczorem, gdzieś w uliczkach....
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 02.08.2012 15:31

Nie trafiliśmy na nie :(, w Basinie było kilka dzikusków, a z każdych wakacji miałam mnóstwo zdjęć chorwackich kotów, są tak różne od naszych, a tym razem się nie udało, ani w ciągu dnia ani wieczorem,może w przyszłym roku się uda więcej zrobić...Prawdopodobnie wyspa Brać
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.08.2012 21:28

Tadziorek napisał(a):Nie trafiliśmy na nie :(, w Basinie było kilka dzikusków, a z każdych wakacji miałam mnóstwo zdjęć chorwackich kotów, są tak różne od naszych, a tym razem się nie udało, ani w ciągu dnia ani wieczorem,może w przyszłym roku się uda więcej zrobić...Prawdopodobnie wyspa Brać
Basina to osiedle w zatoce.. kocury szwędają się w wąskich uliczkach miasteczek...
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 03.08.2012 08:37

Kotów w zeszłym roku ku uciesze mojej córki było dużo :wink: Nawet jedna kotka przychodziła na jedzenie do nas do domu w odnodze Basiny Rosohotnicy.Może mieliśmy szczęście? Córka oczywście wniebowzięta, wreszcie spokojny, niegryzący i nieuciekający kot lubiący dzieci - nie tak jak nasza wściekła złośnica domowa :wink:
Obrazek
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 04.08.2012 15:27

Witam. Jeszcze z Hvaru, a konkretnie z Jelsy. Szkoda Elizasz, że i Ciebie nie udało mi się wypatrzeć, choć okupowałyśmy to samo miasteczko. :( Może innym razem się uda.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 04.08.2012 15:57

Tadziorek napisał(a):Byliśmy,zobaczylimy,wróciliśmy...16 noclegów w Basinie,fajny,spokojny urlop.Jak ktoś lubi urocze zadupia to polecamy Basinę.Cena apartamentu z tarasem bardzo dobra,czekamy na następny urlop, jeszcze tylko rok...Mamy nalepkę na aucie ale nikt nas nie wypatrzył ani my nikogo.Jak na rejony chorwackie, które zwiedziliśmy było tam mało kotów, a włściwie prawie wcale...To duży minus tego regionu, nawet w Dubrowniku i w Trogirze było ich mnóstwo, a na całym Hvarze kilka dzikusków przemykających cichcem.Chciałam kolejny album z chorwackimi kotami, a tu taki zonk :roll:
Ale i tak było bosko...

Jeżeli jeździcie Oplem vectrą to może jednak ktoś je ustrzelił???
8)
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 05.08.2012 15:47

No niestety,mamy szarą Xsarę picasso, z nalepką i nickiem na niej.
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 06.08.2012 08:22

No i jesteśmy na Hvarze:) Jest cudownie. Pogoda piękna, widoki jeszcze lepsze:) Wczoraj byliśmy na wycieczce w Starim Gradzie. Chcieliśmy odwiedzić Panią Pani Kasiu i się przywitać, niestety nie udało nam się Pani zastać. Samo miasteczko jest bardzo urocze, całkowicie inne od Hvaru, w którym teraz jesteśmy. Gorąco pozdrawiamy
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 06.08.2012 08:48

Mam jeszcze pytanie. W zasadzie nie wiem czy to odpowiedni wątek, ale jadąc z Dubrovnika do Drvenika po drodze w okolicach miejscowości Opuzen, Ploce mijaliśmy mnóstwo straganów, w których miejscowi sprzedawali owoce, warzywa, zrobione przez siebie oliwy, różnego rodzaju rakije (pomarańczowa, wiśniowa...:) czy też miody, np. pomarańczowy. Nawet zatrzymaliśmy się przy jednym z nich i zrobiliśmy trochę zakupów. Teraz stwierdziliśmy, że chcielibyśmy dokupić parę rzeczy. Jak wiadomo jednak nie opłaca nam się wracać do domu tą samą drogą. Wracamy przez Split. I tu jest moje pytanie, do tych osób, które tą trasę już znają: Czy po drodze ze Splitu na autostradę w Chorwacji stoją także takie stragany? Bardzo proszę o podpowiedź, gdyż chciałabym zrobić jeszcze kilka prezentów a z drugiej strony nie chciałabym pozostać z kunami w ręku wracając do domu. Jeszcze raz gorąco pozdrawiam i proszę o pomoc. Jak zwykle będąca w rozterce Andzia:)
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 06.08.2012 16:16

Ja również mam pytanie :)
Od poprzedniego wpisu wertuję forum w poszukiwaniu czegoś na temat miejsc takich jak Tor i Galeśnik (przepraszam za pisownię przez "ś", ale nie wiem jak zrobić "dziubek" :oops: ). Nic jednak nie udało mi się znaleźć... byliśmy przy ruinach twierdzy Tor, a męska część dotarła na Galeśnik.
Czy ktoś z Was był w tych miejscach?
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.08.2012 19:10

Andzia. Trafiają się stragany z owocami, ale w małych ilościach i trochę trudno się przy nich zatrzymać. Tych w drodze do Dubrownika w porównaniu z terenem, o który pytasz jest faktycznie wyjątkowo dużo. Sama robiłam tam zakupy, i też żałuję, że zajrzałam do wszystkich. :(
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.08.2012 19:16

Tadziorek napisał(a):No niestety,mamy szarą Xsarę picasso, z nalepką i nickiem na niej.

Nie martw się mnie też nikt nie ustrzelił w tym roku. :wink:
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 07.08.2012 20:19

Basiku, dziękuję za odpowiedź. Już przy najmniej wiem, że będziemy musieli jechać czujnie, aby ich nie przegapić. Pozdrawiam
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.08.2012 21:54

Nie ma sprawy. Na Twoim miejscu rozejrzałabym się tam gdzie odpoczywacie, za takimi specjałami. Na Hvarze miody były tańsze niż u tych kobitek w drodze do Dubrownika. Wierz mi, że możesz mieć problem ze zrealizowaniem swojego zamiaru kupienia ich w drodze powrotnej. Szukaj tabliczek lub tym podobnych fiszek z napisami med, maslinovo ulje, vino, prosek itp. :) Polecam Ci miód lawendowy, rozmarynowy czy też szałwiowy. Mówię Ci bomba. :D Jest do kupienia na ryneczku w Starim Gradzie. Ale i w Jelsie czy w Hvarze też można dostać różne specjały np. wyroby z lawendy czy rozmarynu. Polecam Ci różne olejki, z których słynie wyspa - lawendowy, rozmarynowy, do opalania czy też katarion (bardzo dobry na oparzenia). Kasię najlepiej zastać w budce po południu.
Ostatnio edytowano 07.08.2012 22:12 przez Basik_63, łącznie edytowano 4 razy
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.08.2012 21:56

Elizasz napisał(a):Ja również mam pytanie :)
Od poprzedniego wpisu wertuję forum w poszukiwaniu czegoś na temat miejsc takich jak Tor i Galeśnik (przepraszam za pisownię przez "ś", ale nie wiem jak zrobić "dziubek" :oops: ). Nic jednak nie udało mi się znaleźć... byliśmy przy ruinach twierdzy Tor, a męska część dotarła na Galeśnik.
Czy ktoś z Was był w tych miejscach?

W tym temacie może pomóc tylko Kasia. I pewnikiem niedługo Ci odpowie na Twoje zapytanie. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone