Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 29.07.2012 16:44

No nie wypatrzyliśmy się i nie wypatrzymy już na Hvarze bo dziś już piszę z Polski :( ... jutro do pracy ale wspaniale powspominać te 2 tygodnie.
Ja również mam znajomego w Olsztynie...
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków... jak sie trochę ogarnę na miejscu to może pokuszę się o jakąś relację z naszego pobytu na Hvarze :)
Rybkanula
Podróżnik
Rudina

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rybkanula » 31.07.2012 12:47

Witam, mam pytanie zapewne najprędzej do Pani Kasi :) Wybieram sie na tydzień do Starego Gradu, planujemy ruszyć za
tydzień. Mamy 3 dzieciaków - 6, 6, 2 i znalazłam chyba fajna miejscowke w Rudinie. Byłabym wdzięczna za info czy Rudina jest ok na pobyt z dziećmi, w sensie - czy da radę na piechotę do St Gradu, aby niekoniecznie ruszać sie samochodem. Czy droga z powrotem pod górę jest uciążliwa? Czy w samej Rudinie jest jakaś knajpka i lodziarnia? Będę wdzięczna za
info, bo czasu mało a w ciemno nie chce jechać...

Z góry dziękuje,
Ania
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: Rudina

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.07.2012 13:00

Rybkanula napisał(a):Witam, mam pytanie zapewne najprędzej do Pani Kasi :) Wybieram sie na tydzień do Starego Gradu, planujemy ruszyć za
tydzień. Mamy 3 dzieciaków - 6, 6, 2 i znalazłam chyba fajna miejscowke w Rudinie. Byłabym wdzięczna za info czy Rudina jest ok na pobyt z dziećmi, w sensie - czy da radę na piechotę do St Gradu, aby niekoniecznie ruszać sie samochodem. Czy droga z powrotem pod górę jest uciążliwa? Czy w samej Rudinie jest jakaś knajpka i lodziarnia? Będę wdzięczna za
info, bo czasu mało a w ciemno nie chce jechać...

Z góry dziękuje,
Ania

No, to rzeczywiście do mnie. Mieszkam w Rudinie... Za daleko, by do miasteczka chodzić na pieszo. W dół to jeszcze "jak Cię mogę" (choć w takich upałach to raczej mordęga).. z wioski Vela Rudina to jakies 2 km czyli dobre 20 min. piechotą (do 30 min.). Pod górkę ciężko, spory nachył (Rudina jest położona ok 80 m.n.p.m)...Droga jest nieoświetlona nocą, więc wieczorne spacery odpadają. Trzeba autkiem. Ale generalnie Rudina jest ok. W wiosce nie ma żadnego, nawet najmniejszego sklepiku. P.S.Który to obiekcik?
Rybkanula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rybkanula » 31.07.2012 13:17

Domek nazywa sie Vinka, ma 3 sypialnie i ogródek więc byłby dla nas idealny. Ale to już chyba męża nie przekonam bo on nie chce jeździć samochodem i chce w St Gradzie ze względu na bliskość infrastruktury... Ale jak przeglądam oferty to już wszystko pozajmowane... :(
Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.07.2012 13:29

Rybkanula napisał(a):Domek nazywa sie Vinka, ma 3 sypialnie i ogródek więc byłby dla nas idealny. Ale to już chyba męża nie przekonam bo on nie chce jeździć samochodem i chce w St Gradzie ze względu na bliskość infrastruktury... Ale jak przeglądam oferty to już wszystko pozajmowane... :(
Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź!

Gdzie tam.. pustki w miasteczku... (niewielki procent właścicieli kwater ma strony www ). Jeśli wspomniany przez Ciebie obiekt w Rudinie jest wolny (ten sąsiad zawsze wszystkie terminy miał zarezerwowane już w zimie...)... to znaczy, że sezon jest naprawdę katastrofalnie słaby.
Ja, odkąd tu mieszkam, takich pustek nie pamiętam.. a to już 7 lat....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2012 16:51

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):to znaczy, że sezon jest naprawdę katastrofalnie słaby.
Ja, odkąd tu mieszkam, takich pustek nie pamiętam.. a to już 7 lat....

Witam.

hmm... jakie są tego realne powody?

Planujemy dotrzeć na Hvar w niedzielę dwunastego sierpnia z tym, że jedziemy z namiotami. Można przyjąć, że na kempingach też tłoku nie będzie?
Założeniem było "uciec przed tłumami na Wyspę". Z tego co czytam może się to udać. :wink:

Pozdrawiam.
Interseal.
Rybkanula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rybkanula » 01.08.2012 07:39

No właśnie ciekawe dlaczego takie pustki? A to tylko w st Gradzie czy na wyspie w ogole? Moze wszyscy przyjadą w sierpniu właśnie :) Vinka wyświetla sie jako wolna w tym terminie na portalach ale moze maja nieaktualne dane... Ja wobec tego sie nie poddaję i szukam dalej.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 01.08.2012 10:14

Plaża w Starim Gradzie też chyba nie powala. Ja widziałam tylko tą przy porcie. Ale to już p. Kasia wie lepiej :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.08.2012 11:29

heca7 napisał(a):Plaża w Starim Gradzie też chyba nie powala. Ja widziałam tylko tą przy porcie. Ale to już p. Kasia wie lepiej :wink:

A cóż to za pomysł kąpać się w mieście? Nikt tego nie robi.... W żadnym z miasteczek ma wypie... W zatokach miejskich pływają i parkują "pływadełka", jachty itp.... Zatoka w St.Gradzie ma podłoże muliste.. To właśnie w IV w. p.n.e przyciagnęło antycznych Greków, którzy w poszukiwaniu żyznej ziemi przybyli tutaj kolonizować wyspę i uprawiać winorośl oraz drzewa oliwne....
Na plaże jeździ się poza miasteczko. W niewiellkiej odległości można znaleźć wspaniałe miejsca do plażowania bez tłoku.. codziennie inne...To właśnie przewaga wyspy nad lądem..
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.08.2012 16:36

Święte słowa Kasiu. Urok Hvaru to przede wszystkim jego piękne zatoczki. I codziennie inna plaża. 8)
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 01.08.2012 17:33

No właśnie. Zrozumiałam , że autorka pytania chce z dziećmi piechotą wszędzie- także na plażę :wink: A chyba na prawdziwą plażę będą musieli samochodem się wybierać poza miasto. Co akurat chyba nie jest takie złe bo codziennie inną można zaliczyć.
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 01.08.2012 18:09

Poproszę o dopisanie do miłośników :)
W niedzielę wróciliśmy z dwutygodniowego pobytu w Jelsie-zakochałam się w Chorwacji dawno temu, ale właśnie wyspa Hvar jest od tego roku moim miejscem na ziemi....
Pani Kasiu, wiele razy o Pani myślałam w czasie naszego pobytu, szczerze i z całego serca zazdroszcząc miejsca zamieszkania :wink:

14.07-28.07.2012.

Obrazek

Obrazek
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.08.2012 18:31

Pani Kasiu ostatnia próba :) Czy Pani wie co to są za umocnienia wojskowe na cypelku Kabal ?
Tadziorek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tadziorek » 01.08.2012 19:07

Byliśmy,zobaczylimy,wróciliśmy...16 noclegów w Basinie,fajny,spokojny urlop.Jak ktoś lubi urocze zadupia to polecamy Basinę.Cena apartamentu z tarasem bardzo dobra,czekamy na następny urlop, jeszcze tylko rok...Mamy nalepkę na aucie ale nikt nas nie wypatrzył ani my nikogo.Jak na rejony chorwackie, które zwiedziliśmy było tam mało kotów, a włściwie prawie wcale...To duży minus tego regionu, nawet w Dubrowniku i w Trogirze było ich mnóstwo, a na całym Hvarze kilka dzikusków przemykających cichcem.Chciałam kolejny album z chorwackimi kotami, a tu taki zonk :roll:
Ale i tak było bosko...
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 01.08.2012 19:25

Bluesman....trochę tutaj.... http://ihvar.cz/mista/kabal/kabal.html R.
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone