Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 16.05.2012 19:53

andriu.polak, prześwit w zawieszeniu nie jest problemem; z tego co pamiętam, to ta dróżka jest dość równa. Problemem dla samochodów wyposażonych w niskoprofilowe opony są studzienki na jezdni, miejsca połączenia asfaltów, tory tramwajowe czy, jak w tym przypadku, kamyczki na szutrowej nawierzchni; opony o niskim profilu nie amortyzują nierówności i całość drgań (nie tłumiona przez poduszkę powietrzną opony) przenosi się na zęby pasażerów, powodując wypadanie plomb ;)
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 17.05.2012 12:35

Fakt. Nigdy chyba nie jechałem na takich oponach, więc się nie znam. Jeździłem, będąc dzieckiem na wozie konnym z kołami podkutymi stalą w moich górach i też bym wrażenia z dróg tak opisał :-)
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 23.05.2012 13:18

Witam ponownie. Mam nadzieję, że nie macie mnie jeszcze dość :wink:
To już pewne. Jedziemy do m. Hvar. Po drodze jednak planujemy zahaczyć o Dubrovnik. No może nie jest to całkiem po drodze, jednak będąc w okolicy, grzechem byłoby tam nie zajrzeć. Plan wiec jest taki aby po drodze przenocować w Słowenii, następnie udać się do Dubrovnika, z Dubrovnika do Splitu i tam przeprawić się na Hvar. W związku z tym, iż nie damy rady w jeden dzień obskoczyć trasy Słowenia-Dubrovnik-Split-Hvar, jesteśmy zmuszeni dodatkowo przenocować w okolicach Dubrovnika. I tu pojawia się moje pytanie. Czy jesteście mi w stanie podpowiedzieć gdzie możemy się stosunkowo tanio zatrzymać? Nie mówię nawet o konkretnych kwaterach. Ale przy najmniej okolica, czy miejscowość. Chodzi tylko o jedną noc.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 23.05.2012 14:29

A może na Hvar popłynąć z Drvenika. Przejazd z Dubrownika, to ok 2 godz. Prom płynie 30 min. i zostaje godzinka przez wyspę. Uwaga dla zmęczonych kierowców zjazd do Jelsy wymaga skupienia - serpentyny i przeważnie jedzie się od strony otwartego zbocza.
Ostatnio edytowano 23.05.2012 19:56 przez andriu.polak, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2012 14:32

Z Drvenika do m. Hvar to blisko 2 h jazdy (przy dużym ruchu nawet i więcej), ale to naturalnie zdecydowanie lepsza opcja niż podróż do Splitu i rejs stamtąd.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 23.05.2012 15:06

A tak, tak do miasta Hvar faktycznie może być i 2 h jak się jedzie np.: ostatnim z promu. Ja podawałem swój czas ze Starego Gradu do Sucuraja przy pustej drodze. Bez szaleństw oczywiscie.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 23.05.2012 17:03

Tak się właśnie zastanawiam,czy jest sens płynąć na wyspę Hvar na jeden dzień.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2012 17:20

mireks napisał(a):Tak się właśnie zastanawiam,czy jest sens płynąć na wyspę Hvar na jeden dzień.

Zależy skąd...
klik
klik
klik
klik
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 23.05.2012 19:34

Przeprawę w Drveniku brałam pod uwagę, ale martwi mnie ta szutrówka na samym Hvarze. Szczególnie w nocy. Ale jest to jakieś rozwiązanie. Myślę, że w Dubrovniku bylibyśmy ok 15 ej popołudniu. Nie wiem ile czasu nam zejdzie w samym Dubrovniku. Ostatni prom do Sucuraju odpływa o 22.35. Na miejscu jest po 23-ej. Potem jeszcze 2 godz jazdy ekstremalnej? No nie wiem :?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2012 19:44

Andzia200611 napisał(a):Przeprawę w Drveniku brałam pod uwagę, ale martwi mnie ta szutrówka na samym Hvarze. Szczególnie w nocy. Ale jest to jakieś rozwiązanie. Myślę, że w Dubrovniku bylibyśmy ok 15 ej popołudniu. Nie wiem ile czasu nam zejdzie w samym Dubrovniku. Ostatni prom do Sucuraju odpływa o 22.35. Na miejscu jest po 23-ej. Potem jeszcze 2 godz jazdy ekstremalnej? No nie wiem :?

To normalna, od początku do końca asfaltowa droga.
Ostatnio edytowano 23.05.2012 19:46 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 23.05.2012 19:46

Dokładnie. Piękna i gładziutka droga bez dziur. Niewiele naszych górskich dróg jest takich. Dodatkowo to alternatywnie jest ponad 100 km do Splitu (z Dvenika), opłata za autostradę i za prom (z samochodem, oj niemało) i 2h prom. Moim zdaniem mega się nie opłaca. Tym bardziej, że do autostady trzeba dojechać, chyba, że ktoś poleci Makarską, ale to już przekracza moje wszelkie pojęcie alternatywy. Od razu mówię jadąc z północy, z Polski płynę ze Splitu, bo tak jest wygodniej i tylko ciut drożej ok 50 zł. Tu piszemy o drodze z Dubrownika na Hvar. Swoją droga, to na Waszym miejscu płynąłbym pierwszym promem dnia nastepnego. Dubrownik nocą jes piekny.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.05.2012 20:33

Dobry wieczór Pani Kasiu :) chyba znów w tym roku Hvar on the bike. Nie wie Pani kiedy będzie aktualny cennik promu Split-Hvar ? Pytanie może i dziwne ale dalej na stronie Jadrolinji cennik na 2011r :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2012 20:37

bluesman napisał(a):Dobry wieczór Pani Kasiu :) chyba znów w tym roku Hvar on the bike. Nie wie Pani kiedy będzie aktualny cennik promu Split-Hvar ? Pytanie może i dziwne ale dalej na stronie Jadrolinji cennik na 2011r :(

Cennik dla Ciebie +500%... :lol:
A poważnie, to Kasia cenników nie ustala i te kilka kun różnicy Cię nie zbawi, więc nie zawracaj bzdetami Kobiecie głowy.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2012 20:39

bluesman napisał(a):Dobry wieczór Pani Kasiu :) chyba znów w tym roku Hvar on the bike. Nie wie Pani kiedy będzie aktualny cennik promu Split-Hvar ? Pytanie może i dziwne ale dalej na stronie Jadrolinji cennik na 2011r :(

Witam,znaczy, że pewnie spotkamy się przy "budce"...fajnie.
A cennik na lato już jest klik
Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.05.2012 20:40

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem to raz, dwa wpieprzanie się komuś w rozmowę to brak kultury ........... nie każdego stać na Thula za 2600PLN ale to drobiazg :)
Ostatnio edytowano 23.05.2012 20:44 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone