Witam wszystkich Miłośników Wyspy Hvar, w szczególności zaś Maslinkę i Panią Kasię.
W pierwszej kolejności pragnę podziękować za stworzenie tak przydatnego wątku.
Nastęnie jednak chciałabym skorzystać z Waszej pomocy. Jesli można oczywiście.
W tym roku jedziemy z mężem na Hvar. Będzie to nasza druga wyprawa do Chorwacji. W zeszłym roku odwiedziliśmy wspaniałą wyspę Pag i dzięki uprzejmości forumowiczów oraz ich wskazówkom udało nam się przeżyć niezapomniane chwile. W związku z tym i tym razem postanowiłam przestudiować liczne wątki dotyczące wyspy Hvar znajdujące się na Cro forum.
Przechodząc jednak do sedna.
Plan był taki. Chcieliśmy się zabookować w jakimś miasteczku, dojeżdżać na plaże (tak jak t czyniniliśmy na Pagu), a wieczory spędzać na miejscu ciesząc się architekturą oraz romantyzmem knajpek i restauracji w miasteczkach. Z uwagi na dobrą cenę jaką uzuskaliśy za kwaterę zdecydowaliśmy się na m. Hvar. Wstępnie mamy zarezerwowany pokój z aneksem kuchennym w północnej cz. miasta, ok pół km do centrum. Cena za ten pokój wynosi 40 e wraz z taksą. Naszym zdaniem cena ta jest dobra, gdyż w innych zatunelowych miejscowościach za kwaterę śpiewano nam po 50 e wzwyż.
Czytając jednak wypowiedzi Pani Kasi, zaczęłam się powaznie martwić. Z wypowiedzi tych wynika, że ceny w sklepach i restauracjach wynoszą nawe do 30% więcej niź w innych miejscowościach i że m. Hvar jest b. ekskluzywne, głośne i pełne lansiarskich turystów. Powiem szczerze, że myśałam, że będzie to trochę inaczej wyglądało. Nie chcąc wylądować na wiosce, biorąc pod uwagę aspekty architektoniczne oraz cenę za kwaterę, zdecydowałam się na m. Hvar.
Moja pytanie a zarazem prośba jest taka:
Czy nie jest tak, że to że zapłacę te 40 e za kwaterę i będę mieszkała w szpanerskim Hvarze nie będzie mnie kosztowało drożej aniżeli zakwaretowanie w innej miejscowości, mimo, że za wyższą cenę za kwaterę?
I czy być może w m. Hvar są takie ustronne miejsca, gdzie będzie można zjeść w spokoju kolację i nacieszyć się romantyczną atmosferą miasta bez hałasu i hordy klientów za plecami i, co również ważne, nie zostawić fortuny za tą kolację? A może muszę zaczą poszukiwania kwatery od początku?
Pragnę nadmienić, iż ślędzę poszczególne wątki dotyczące Hvaru już od jakiegoś czasu i niestety nie rozwiało to moich wątpliwości. Nie jest tak, że piszę post bez wcześniejszego szukania. Datego też proszę Was o pomoc.
pozdrowienia z Zabrza