Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2012 09:53

kroj napisał(a):Puk, puk, dzień dobry,
czy zapisy do klubu jeszcze możliwe? Jeśli tak..to..ja..bardzo chętnie..
Wybieramy się w sierpniu do Zavali, oczywiście z czworonogami, ktoś wcześniej pytał już o weterynarza, wiem, że jest w St. Gradzie, a czy wiecie może, czy na południu wyspy w razie, odpukać, czego znajdziemy pomoc wet?
Pozdrawiam :papa:

Jedyna przychodnia weterynaryjna na wyspie to ta w ST.Gradzie.
namiary

Można dzwonić w nagłych wypadkach (zdarzało nam się już) i umówić na wizytę w ciągu 30 - 40 min. nawet w niedzielę lub późnym wieczorem po czasie pracy przychodni.
Pozdrawiam
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 05.05.2012 13:25

Pięknie dziękuję :)
Jest Pani niezawodna! To dla nas bardzo ważna informacja.
Serdecznie pozdrawiam :D
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 07.05.2012 13:00

No i wróciłem, było super i pięknie, pogoda jak i wyspa wyśmienita. Trochę męcząca droga, wiadomo, ze Autokarem jest jednak trochę dłużej i mniej wygodnie ale z wyprawy jestem turbozadowolony.

Przed sezonem spokój i mało ludzi, woda już nadawała się do kąpania, dość sporo jeżowców ale dało radę je omijać, meduz i innych zwierzyn, które mogłyby w tym przeszkadzać nie stwierdziłem.

Dobra Rakija, Figi były dostępne na każdym bazarku, markety otwarte, nawet trafiłem na święto Starego Gradu, gdzie rozlewano hektolitry wina, były śpiewy i tańce i duszone żeberka ;)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 07.05.2012 13:01

Puk, puk! Pobudka!

Niniejszym informuję, że w dniu 26 miesiąca maja z żonką zaczynamy sezon i... w związku z powyższym zapytuję, czy ktoś z Szanownych Klubowiczów również w tym terminie po Hvarze błąkać się będzie?

ps. Prawdę mówiąc, moje pytanie jest czysto retoryczne, bo w ciemno obstawiam, że w tym terminie nikogo z Was tam nie spotkam. Prawdziwym celem tego postu jest narobienie Wam smaka ;)

Tak mało człek ma w życiu okazji, by mu zazdroszczono...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2012 18:08

eXe napisał(a):Dobra Rakija, Figi były dostępne na każdym bazarku, markety otwarte, nawet trafiłem na święto Starego Gradu, gdzie rozlewano hektolitry wina, były śpiewy i tańce i duszone żeberka ;)

Ta imprezka to z okazji 1-go maja czyli święta pracy była...
St.Grad ma swoje święto w dniu patrona miasta św. Rocha (sv. Roko) 16 września.
Pozdrawiam
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.05.2012 18:19

Ale narobiliście mi smaku. Jak ja doczekam do 23 lipca kiedy to po raz trzeci pokłonię się Hvarowi... Pani Kasiu o Pani na pewno nie zapomnę.... i świeża dostawa będzie. A może jakieś specjalne życzenia? Proszę śmiało składać zamówienie :wink:
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 08.05.2012 11:05

Witam wszystkich Miłośników Wyspy Hvar, w szczególności zaś Maslinkę i Panią Kasię.
W pierwszej kolejności pragnę podziękować za stworzenie tak przydatnego wątku.

Nastęnie jednak chciałabym skorzystać z Waszej pomocy. Jesli można oczywiście.

W tym roku jedziemy z mężem na Hvar. Będzie to nasza druga wyprawa do Chorwacji. W zeszłym roku odwiedziliśmy wspaniałą wyspę Pag i dzięki uprzejmości forumowiczów oraz ich wskazówkom udało nam się przeżyć niezapomniane chwile. W związku z tym i tym razem postanowiłam przestudiować liczne wątki dotyczące wyspy Hvar znajdujące się na Cro forum.

Przechodząc jednak do sedna.
Plan był taki. Chcieliśmy się zabookować w jakimś miasteczku, dojeżdżać na plaże (tak jak t czyniniliśmy na Pagu), a wieczory spędzać na miejscu ciesząc się architekturą oraz romantyzmem knajpek i restauracji w miasteczkach. Z uwagi na dobrą cenę jaką uzuskaliśy za kwaterę zdecydowaliśmy się na m. Hvar. Wstępnie mamy zarezerwowany pokój z aneksem kuchennym w północnej cz. miasta, ok pół km do centrum. Cena za ten pokój wynosi 40 e wraz z taksą. Naszym zdaniem cena ta jest dobra, gdyż w innych zatunelowych miejscowościach za kwaterę śpiewano nam po 50 e wzwyż.
Czytając jednak wypowiedzi Pani Kasi, zaczęłam się powaznie martwić. Z wypowiedzi tych wynika, że ceny w sklepach i restauracjach wynoszą nawe do 30% więcej niź w innych miejscowościach i że m. Hvar jest b. ekskluzywne, głośne i pełne lansiarskich turystów. Powiem szczerze, że myśałam, że będzie to trochę inaczej wyglądało. Nie chcąc wylądować na wiosce, biorąc pod uwagę aspekty architektoniczne oraz cenę za kwaterę, zdecydowałam się na m. Hvar.

Moja pytanie a zarazem prośba jest taka:

Czy nie jest tak, że to że zapłacę te 40 e za kwaterę i będę mieszkała w szpanerskim Hvarze nie będzie mnie kosztowało drożej aniżeli zakwaretowanie w innej miejscowości, mimo, że za wyższą cenę za kwaterę?

I czy być może w m. Hvar są takie ustronne miejsca, gdzie będzie można zjeść w spokoju kolację i nacieszyć się romantyczną atmosferą miasta bez hałasu i hordy klientów za plecami i, co również ważne, nie zostawić fortuny za tą kolację? A może muszę zaczą poszukiwania kwatery od początku? :(

Pragnę nadmienić, iż ślędzę poszczególne wątki dotyczące Hvaru już od jakiegoś czasu i niestety nie rozwiało to moich wątpliwości. Nie jest tak, że piszę post bez wcześniejszego szukania. Datego też proszę Was o pomoc. :)

pozdrowienia z Zabrza
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 08.05.2012 11:34

Andzia200611 napisał(a):
...Moja pytanie a zarazem prośba jest taka:

Czy nie jest tak, że to że zapłacę te 40 e za kwaterę i będę mieszkała w szpanerskim Hvarze nie będzie mnie kosztowało drożej aniżeli zakwaretowanie w innej miejscowości, mimo, że za wyższą cenę za kwaterę? ...

Hmm... To równanie zawiera zbyt wiele zmiennych i niewiadomych, by je rozwiązać. No bo nikt nie jest w stanie przewidzieć, jakie inne zamierzasz poczynić wydatki; wikt?; opierunek?; rozrywka/kultura?; smakołyki?; dojazdy do... i z...? Hmm...

Chyba musisz se Dziołszko sama łodpedzieć, wiela zamierzosz kupić i czego, a potym zrób se symulacyjo przi założyniach:
- koszt droższych kwater + suma wydatków * współczynnik 1,
- koszt tańszych kwater + suma wydatków * współczynnik 1,3.

Myśla, że żech Ci pomóg, pra?
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 08.05.2012 11:54

:lol: :lol: :lol:
Pra
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.05.2012 12:15

Andziu, o ile pobyt nie przypada na sierpień, tragedii nie ma. Dzikie tłumy to pojęcie względne. To, co dla mnie jest nie do przyjęcia, dla innych będzie całkiem w porządku. Głowa do góry. Znalazłaś kwaterę, cenowo Ci odpowiada, szkoda robić zamieszanie. Co do plaż.. przecież codziennie możesz pojechać sobie na inną plażę (tak, jak to wcześniej zakładałaś i jak robi to większość turystów zakwaterownych w miasteczkach) choćby "w celach krajoznawczych". W kwestii restauracji: Hvar to nie New York, sama zrobisz rozeznanie; każda knajpa ma manu i cennik wystawiony na zewnątrz, więc zanim usiądziesz, możesz się zorientwać, czy serwowane w danym lokalu potrawy są dla Ciebie i czy ceny za bardzo nie uderzą po kieszeni.

tu lista lokali gastronomicznych w m.Hvar.
Na pewno będzie ok.
Pozdrawiam
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 08.05.2012 12:21

Dziękuję za tak rychłą odpowiedź.
Zapomniałam chyba jednak dodać, że nasz urlop przypada niestety w pierwszej połowie sierpnia:( między innymi dlatego mnie to męczy.
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 08.05.2012 12:24

plażami się nie martwię. Zastanawiam się, czy znajdę w samym Hvarze odrobinę zacisza i spokoju. Czy są tam w ogóle takie miejsca gdzie nie ma tłumów?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.05.2012 13:00

Witaj, Andziu.

Andzia200611 napisał(a):Zastanawiam się, czy znajdę w samym Hvarze odrobinę zacisza i spokoju. Czy są tam w ogóle takie miejsca gdzie nie ma tłumów?

Tym też nie powinnaś się martwić :)
Co prawda miasto Hvar znam akurat słabo, ale jestem pewna, że znajdziesz na starówce urokliwe zakątki bez tłumów. Tylko nie szukaj ich na Rivie (promenadzie) ani na głównym placu, ale np. w stromych uliczkach prowadzących na twierdzę.
Z podejścia pamiętam mnóstwo schodów, ale i dużo knajpek ukrytych w cieniu tych uliczek. Wyglądały całkiem romantycznie :)

Kasia ma rację - masz kwaterę w dobrej cenie, nie kombinuj i nie zmieniaj. Będzie dobrze, a nawet wspaniale! Najważniejsze jest nastawienie :D

Życzę wspaniałych hvarskich wakacji!
:papa:
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 08.05.2012 20:10

Dziękuję serdecznie za pomoc i wsparcie.
Pani Kasiu dziękuję za link do listy restauracji. Stari Grad pewno też odwiedzimy:) Maslinko gratuluję ciekawego i pomocnego wątku oraz dziękuję pozostałym Miłośnikom, że mogę korzystać z ich doświadczeń.

pozdrawiam
Andzia200611
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia200611 » 09.05.2012 19:21

myślałam, myślałam i wymyśliłam :lol:
A może tak zamiast m. Hvar poszukać zakwaterowania w Jelsie?
Mając na uwadze moje wcześniej wskazane wątpliwości, to może jednak Jelsa byłaby lepszym rozwiązaniem?

Co wy na to drodzy Miłośnicy? Wy znacie tą wyspę. Ja ją chcę dopiero poznać.

Pomożecie?:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone