Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 22.04.2012 21:46

witam AndyB również od połowy lipca będziemy na Hvarze tyle że w Sv.Njedjeli może gdzieś się miniemy... Mazda MPV z naklejką CRO.PL na tylnej szybie... Pozdrawiam
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 22.04.2012 21:53

ewciaku napisał(a):Właśnie pochłonęłam wszystkie 51 stron. Zamiast pracować, to siedzę i czytam. Tworzę sobie zapiski z Waszych informacji i już mi wyszło ponad 20 stron .... no razem ze zdjęciami, ale przynajmniej wiem co, jak i gdzie.

Jedziemy na Hvar 29.06 na Camp Vira. Szczerze mówiąc, po zeszłorocznym pobycie na Pagu, stwierdziłam, że już chyba nie ma piękniejszego miejsca, jednak po przeczytaniu tylu wspaniałych relacji już jestem zakochana :hearts:
Marzę tylko o dobrym jedzeniu, lazurowym morzu i polach lawendy :D :D :D

Ktoś już pytał o Wyspy Piekielne, więc się dołączę. Skąd pływają katamarany i czy wybiera się jakąś konkretną wysepkę, czy jest kilka do wyboru. Na którą najlepiej się wybrać - zaznaczę, że najbardziej lubię jak na plaży są piękne, bielutkie otoczaki, no i zejście łagodne, bo z 2 dzieci jadę. No i jeszcze piękne życie podwodne. Ale mam wymagania ...

ewciaku:)
ja słówko mogę napisac o Pakleni Otoci - byliśmy dawno , w 2005 roku, ale jeszcze pamiętam;)
Na wysepki pływają taksówki wodne z Hvaru. Cena na pewno nie była zaporowa, coś ok 30 kun za osobę. Pewnie od tego czasu się coś zmieniło, ale nie sądzę, żeby było bardzo drogo.
Z racji tego, że nie lubimy tłoku wybraliśmy coś mniej uczęszczanego niż Jerolim i Palmizana.

Było pięknie, to fakt, ale spodziewałam się czegoś innego...
Plaża - były na niej ostre kamyki, trzeba było bardzo uważać żeby się nie pokaleczyć. Woda cudna, lazurowa, ciepła, ale w wodzie ..parzące meduzy, miałam bliskie spotkanie z jedna z nich i ślad na łydce na kilka tygodni... Był z nami wówczas nasz najstarszy syn, niespełna 12-letni i szczerze powiem, że ten pobyt na wysepce był nieco stresujący...
Poza tym - spodziewałam się nieco dzikiego miejsca, a tu ...restauracja, plaża ogrodzona, jachty zacumowane w zatoczce i sporo ludzi...A mówiono nam, że tam jest zdecydowanie mniej ludzi niż na tych najbardziej znanych wysepkach.
Podsumowując - miejsce piękne, warte odwiedzenia, to na pewno :D Ale są jednak małe minusy, które należy brać pod uwagę. Nie odradzam, wprost przeciwnie. Może wtedy za bardzo "poszliśmy na żywioł", nie miałam zbyt dużo informacji o tej wysepce (kurczę, nie pamiętam nazwy, ale chyba na M...poszukam, i dam znać). Nie załuję, ale...też wyobraziłam sobie te białe otoczaki :wink: Tam, gdzie popłynęliśmy ich nie było :cry: a miejsca zmienić nie mogliśmy, trzeba było do 17.00 czekać na powrotną taxi. A na powtórkę z Pakleni dotąd się nie zdecydowaliśmy - choć Hvar odwiedziliśmy ponownie w 2009 roku - wciąż brakowało czasu, tak wiele do zobaczenia na wyspie :hearts: Dodam, ze planujemy powtórkę z Hvaru, bo wciąż nie wszystko poznane, nie możemy się wyleczyć :wink:
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 23.04.2012 06:54

Ania zaskoczyłaś mnie strasznie z tymi meduzami. My jedziemy z 2 dzieci, to nie wskazane nam są takie przygody. Ale dobrze, że napisałaś, bo teraz muszę się poważnie zastanowić nad tymi wysepkami. :?
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 23.04.2012 08:10

Wiesz, one pewnie nie wszędzie są. Nam się tak trafiło. Pamiętam, że czytałam przed wyjazdem na forum o tych wysepkach i nikt na meduzy się nie skarżył. Albo miałam pecha, albo naprawdę źle wybrałam. Plaża nazywała się Mlini, nazwy wysepki poszukam i dam znać.
Ale nie rezygnuj. Myślę, że na tych częściej odwiedzanych wysepkach nie ma takich "atrakcji" :wink:
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 23.04.2012 10:04

Masz rację, lepiej wybiorę te bardziej popularne i pewnie meduz nie będzie. Ale i tak jak znajdziesz nazwę tej wysepki, na której byłaś , to daj znać. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.04.2012 15:31

tu opis najpopularniejszych "miejscówek" na archipelagu.
Naturalnie najwięcej taksówek pływa na sv. Klementa, bo to największa wysepka i najwięcej plaż....
Na stronie startowej "TZ Hvar" masz ikonkę róży wiatrów .. tam podwieszone są mapy Hvaru... druga to mapka Paklenih otoka z zaznaczonymi zatokami i infrastrukturą.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 23.04.2012 16:27

Ewciaku. Fajną plażyczkę z ulubionymi przez Ciebie otoczakami znajdziesz w Gromin Dolac i nie tylko. Na 46 stronie tego wątku podawałam link do ciekawej strony gdzie można obejrzeć fotki prawie wszystkich zatok na Hvarze. :)

Pozdravki
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 23.04.2012 16:53

Dziękuję bardzo - Kochane Kobitki . Już patrzę :lol:
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 23.04.2012 17:37

Basiu - pooglądałam - piękne otoczaki :lol: Na pewno tam zawitam

Kasiu - powiedz mi proszę jak wygląda wyprawa na wysepki. Chodzi mi o to, czy np. musisz być w jakichś konkretnych godzinach, czy można jakimś wcześniejszym kursem wrócić. Jeśli to jest dłuższy pobyt, to chyba lepiej wybrać większą wyspę i zapoznać się z nią trochę. A tak z ciekawości, to byłaś na którejś i jakie wrażenia. Przepraszam, że zawracam Ci głowę :oops:
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 24.04.2012 20:56

mariusz_77 napisał(a):witam AndyB również od połowy lipca będziemy na Hvarze tyle że w Sv.Njedjeli może gdzieś się miniemy... Mazda MPV z naklejką CRO.PL na tylnej szybie... Pozdrawiam

@mariusz77 - Może się gdzieś spotkamy :) szary focus z tablicami WM..
Pozdrawiam panią Kasię, zajrzymy pewnie do wypożyczalni :)
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 25.04.2012 07:58

Witam,
Zastanawiam się ile Kun wziąć ze sobą na wyprawę, na pewno duzy wpływ na to będą miały ceny w marketach, czy w okolicach Stari Gradu jest jakiś większy sklep i czy ktoś może mi podać jakieś przykładowe ceny, powiedzmy Litrowej Coli, piwa? Może jakiś link albo porady?

Z góry dziękuję ;)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 25.04.2012 08:33

ja tam biorę karty i zadecyduję na miejscu przy bankomacie ile wypłacić, poza tym z tego co czytałem to najkorzystniej płacić gdzie się da właśnie kartą :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.04.2012 09:56

eXe napisał(a):Witam,
Zastanawiam się ile Kun wziąć ze sobą na wyprawę, na pewno duzy wpływ na to będą miały ceny w marketach, czy w okolicach Stari Gradu jest jakiś większy sklep i czy ktoś może mi podać jakieś przykładowe ceny, powiedzmy Litrowej Coli, piwa? Może jakiś link albo porady?
Z góry dziękuję ;)

po raz 158-my.... kwestia cen...
St.Grad:
Tommy (2 markety)
Studenac (2 markety)
Dm-drogeria -market

Konzum (Jelsa, Vrboska, Hvar)
Diona (Jelsa)
Na forum są jużtematy "ile zabrać"? "ile kosztuje", "czy wozić żywość z Pl"? itp.... Przejrzyj ...
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 25.04.2012 11:51

Bardzo dziękuje za linki.

Problem ze znajdowaniem informacji na forum jest taki, ze występuje bardzo dużo tematów starych, mało aktualnych ale postaram się je prześledzić jeszcze przed wyjazdem

Jeszcze raz dziękuje ;)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 25.04.2012 13:22

eXe - kiedy się wybierasz na Hvar i gdzie. My zawsze bierzemy pieniądze "na start" - pierwszy obiad, zakupy, autostrady. Generalnie, żeby zaraz na początku nie latać za bankomatem. Później wypłacam ze ściany, dobre są przeliczniki i moim zdaniem tak jest najrozsądniej. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone