Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 01.04.2012 19:16

Olinko dzięki za linka... naprawdę fajna stronka, wiele mozna się dowiedzieć Pozdrawiam. :)
laguncula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) laguncula » 02.04.2012 18:39

Stary Chorwat napisał(a):
laguncula napisał(a):Zwabiona tutaj witam serdecznie wszystkich miłośników wyspy Hvar :D
Od razu pozdrawiam znajomą i przesympatyczną buzię - Kasię Głydziak Bojić!

I korzystając z okazji chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia mojej strony http://hvarsubiektywnie.blogspot.com/

Hvar subiektywnie to strona poświęcona chorwackiej wyspie, na której spędziłam sporo czasu, pracując i zwiedzając ją. Strona powstała z kilku powodów. Pierwszym z nich były coroczne, przedwakacyjne pytania znajomych czy nieznajomych wybierających się w tamte strony co można robić na Hvarze, co zobaczyć, gdzie jechać, gdzie dobrze zjeść, itd. Kolejnym powodem jest oczywiście moja niegasnącą miłość do wyspy, ogromny sentyment, mnóstwo wspomnień, które zwykle nie zapisane gdzieś tam nam umykają po drodze. Tutaj zebrałam je w logiczną całość okraszoną zdjęciami i tekstem.

Jak jednak wskazuje sama nazwa strony, nie jest to typowy przewodnik po wyspie, gdzie dokładnie byłby opisany każdy zabytek, ale subiektywne opisy miejsc, wiosek i miasteczek, oparte na moich wspomnieniach i doświadczeniach. Nie znajdziecie tu typowych praktycznych wskazówek, jednak mam nadzieje, że moje propozycje i opisy miejsc będą impulsem do samodzielnego odkrywania uroków wyspy bez przewodnika w ręce i nie skupią się na odwiedzeniu jedynie jej głównych atrakcji.

Życzę miłej lektury i pięknych wspomnień związanych z odwiedzeniem rajskiego Hvaru!

Obrazek

Pomimo, że dotychczas nie byłem na Hvarze to uważam się za miłośnika tej wyspy. Wielokrotnie chciałem się tam udać ale zawsze coś niespodziewanego mi wyszło nie pozwalając tam dotrzeć. Ale będę na pewno. Byłem jednak na Twojej stronie i stwierdzam, że bardzo interesująca. Zapisałem w zakładkach by móc do niej łatwo wracać. Nie o Hvarze ale o innych częściach Chorwacji możesz znaleźć informacje z kolei na mojej stronie www.mojachorwacja.eu ,na którą serdecznie Cię zapraszam jak pozostałych miłośników Hvaru i całej Chorwacji.

Tak, zdecydowanie odwiedzenie tej wyspy to dobra decyzja :D Także polecam i pozdrawiam!
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 12.04.2012 11:58

Witam wszystkich gorąco.
Właśnie udało mi się zamówić wycieczkę na Hvar, na majówkę 29 kwietnia-5 maja.
Nocleg w hotelu ARKADA w Stari Grad.
Jako, ze jestem miłośnikiem wysp, myślę, że i ta mi się spodoba. Mam jednak parę pytań.
Jak tam z cenami w sklepach, chodzi bardziej o jakieś drobne przekąski, piwko, coś mocniejszego? Czy jest jakaś szansa, ze uda się wypożyczyć samochód na 3 dni, jeśli tak to jakiej ceny mogę się spodziewać, może jakieś linki do wypożyczalni?

Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to dam znać, z góry dziękuję za pomoc ;)

Pozdrawiam!
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 12.04.2012 19:04

eXe napisał(a):Witam wszystkich gorąco.
Właśnie udało mi się zamówić wycieczkę na Hvar, na majówkę 29 kwietnia-5 maja.
Nocleg w hotelu ARKADA w Stari Grad.
Jako, ze jestem miłośnikiem wysp, myślę, że i ta mi się spodoba. Mam jednak parę pytań.
Jak tam z cenami w sklepach, chodzi bardziej o jakieś drobne przekąski, piwko, coś mocniejszego? Czy jest jakaś szansa, ze uda się wypożyczyć samochód na 3 dni, jeśli tak to jakiej ceny mogę się spodziewać, może jakieś linki do wypożyczalni?

Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to dam znać, z góry dziękuję za pomoc ;)

Pozdrawiam!

Na Twoje pytania najlepiej odpowiedziałaby Pani Kasia, która w Starim Gradzie zajmuje się właśnie wypożyczaniem m.innymi samochodów. Jeżeli nie zdąży przed Twoim wyjazdem tu zajrzeć to możesz ją znaleźć w słynnej czerwonej budce w samym centrum Starego Gradu. Nie wiem tylko czy już będzie czynna o tej porze... :) W zeszłym roku ceny w sierpniu kształtowały się o ile dobrze pamiętam od 350 kun w górę, zależało to od samochodu. Te z napędem na 4 koła były powyżej 700 kun, do tego koszt paliwa. Z pełnym bakiem bierzesz z pełnym oddajesz.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.04.2012 19:38

Słynna bordowa budka stanie w centrum dopiero ok 1 czerwca, ale wystarczy zajrzeć do informacji turystycznej, a tam dadzą namiar lub nawet zadzwonią do szefa wypożyczalni.. Co do cen za wypożyczenie samochodu... poza sezonem są umowne.
O cenach artykułów spożywczych i napojów rozpisywano się w tematach "żywnościowych" tysiące razy (linki do stron sieci marketów itp.), wystarczy przejrzeć. Ogólnie w zależności od artykułu mniej więcej od 15 do 50 % drożej niż w Pl (niektóre produkty kosztują dwu- trzykrotnie tyle co w Pl; ale nie jest ich wiele). Dasz radę.. skoro my żyjemy tu 365 dni w roku...
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 12.04.2012 20:21

Katarzyno,
Możesz mi powiedzieć jakie tam u Ciebie są ceny w trakcie sezonu? Bo wyżej napisał ktoś, że 350 kun... jeśli to cena za dzień to 8O 8O
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.04.2012 20:29

eXe napisał(a):Katarzyno,
Możesz mi powiedzieć jakie tam u Ciebie są ceny w trakcie sezonu? Bo wyżej napisał ktoś, że 350 kun... jeśli to cena za dzień to 8O 8O

Tak,to cena za dzień wynajmu małego auta w sezonie. Wszystkie wypożyczalnie w miasteczku (są raptem dwie) mają takie same ceny...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2012 20:30

200 zeta to majątek???
No bez kitu... :wink:
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 12.04.2012 20:45

Na Ibizie ostatnio dostałem Nisana Note 2 letniego na 3 dni za 45 Euro... Wiec tak, dla mnie to dużo ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2012 20:47

Hvar to nie Ibiza... :wink:
eXe
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXe » 12.04.2012 20:50

No jak widać cenią się ;)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 12.04.2012 21:01

eXe napisał(a):No jak widać cenią się ;)

przyjedziesz, zobaczysz .... przestaniesz się dziwić :)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 20.04.2012 11:40

Właśnie pochłonęłam wszystkie 51 stron. Zamiast pracować, to siedzę i czytam. Tworzę sobie zapiski z Waszych informacji i już mi wyszło ponad 20 stron .... no razem ze zdjęciami, ale przynajmniej wiem co, jak i gdzie.

Jedziemy na Hvar 29.06 na Camp Vira. Szczerze mówiąc, po zeszłorocznym pobycie na Pagu, stwierdziłam, że już chyba nie ma piękniejszego miejsca, jednak po przeczytaniu tylu wspaniałych relacji już jestem zakochana :hearts:
Marzę tylko o dobrym jedzeniu, lazurowym morzu i polach lawendy :D :D :D

Ktoś już pytał o Wyspy Piekielne, więc się dołączę. Skąd pływają katamarany i czy wybiera się jakąś konkretną wysepkę, czy jest kilka do wyboru. Na którą najlepiej się wybrać - zaznaczę, że najbardziej lubię jak na plaży są piękne, bielutkie otoczaki, no i zejście łagodne, bo z 2 dzieci jadę. No i jeszcze piękne życie podwodne. Ale mam wymagania ...
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 22.04.2012 19:59

Też zapisuję się do Klubu Miłośników Hvaru :D
Od połowy lipca będziemy w Starim Gradzie ale mamy zamiar zwiedzić całą wyspę. Fajnie, że @maslinka zebrała tak dużo informacji w jednym temacie.
Pozdrawiam wszystkich :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.04.2012 21:34

Ewciaku, AndyB - witajcie :D

ewciaku napisał(a):Jedziemy na Hvar 29.06 na Camp Vira. Szczerze mówiąc, po zeszłorocznym pobycie na Pagu, stwierdziłam, że już chyba nie ma piękniejszego miejsca

Nie wiem, czy Hvar piękniejszy, ale zupełnie inny od Pagu. Na pewno Ci się spodoba :)

AndyB napisał(a):Fajnie, że @maslinka zebrała tak dużo informacji w jednym temacie.

Ja tylko zebrałam, praca jest zdecydowanie zbiorowa :)

Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone