Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.03.2012 11:39

Była na forum fura relacji i opisów wszystkich możliwych sposobów dostania się na szczyt. Szlak pieszy startuje w wiosce sv. Nedjalja (szlak do jaskini i ruin klasztoru augustańskiego; drogowskazy: gospa od snijega lub snježna gospa lub "špilja"; szlak oznaczony na czerwono); od jaskini szkal pnie się do szczytu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 28.03.2012 11:42 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.03.2012 11:40

Pejlin, witaj w Klubie i na forum :D

Jeśli chodzi o szlak pieszy na sv. Nikolę, Kasia pisała o tym kilka razy, m.in. tutaj.
Znajdziesz tam również wiele przydatnych informacji o atrakcjach na wyspie :)

Mogę Ci też polecić przeczytanie relacji, do których linki znajdziesz na pierwszej stronie tego wątku (wiem, jest tego sporo ;)). Nie będziesz potem żałować, że czegoś nie widziałaś, coś Cię ominęło, bo nie wiedziałaś.

Pozdrawiam :papa:

P.S. Dubel nam się trafił ;)
Pejlin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pejlin » 28.03.2012 12:51

Dziękuję za odpowiedzi :) Już w zeszłym roku w zasadzie całą wyspę zjeździliśmy i zwiedziliśmy. Część pobieżnie część dokładnie w związku z czym pora nadrobić zwiedzanie tych pominiętych zakątków. A że należymy do zwolenników wędrówek na szczyty więc wybieramy się w pieszą wycieczkę :)

po cichutku liczę na to że uda się natrafić na kwitnącą lawendę. Czytałam że w czerwcu nie powinno być z tym problemu jednakże ja mam specyficzne szczęście więc się nie nastawiam :)

Pozdrawiam serdecznie

:D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.03.2012 15:16

Na przełomie czerwca i lipca nie ma szansy, by na lawendę nie trafić.. bo to okres jej kwitnienia....
Pejlin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pejlin » 28.03.2012 15:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Na przełomie czerwca i lipca nie ma szansy, by na lawendę nie trafić.. bo to okres jej kwitnienia....

Coraz bardziej mi się podoba opcja czerwca, choć przyznać muszę że miałam obawy z tym terminem.
Na Chorwacji mało się znam( mój konik to inne państwo ) więc może dlatego niektóre moje wypowiedzi będą wydawały się "błahe" tym bardziej dziękuję za odpowiedzi dla mnie cenne.
Mimo że tegoroczne wakacje to będzie moja 3 wizyta w Chorwacji w ogóle, myślę że często będzie przeze mnie odwiedzana:)
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 28.03.2012 16:30

Zapisz nas (mnie i żonę) do klubu. Kiedyś byliśmy w klubie miłośników campingu Pod Maslinom, teraz na pewno Hvar. Dla nas miejscem magicznym jest opuszczona wieś Stara Jagodna (powyżej drogi wiodącej na camping). To jest niesamowite miejsce na tej przepięknej wyspie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.03.2012 16:51

Klub jest otwarty dla wszystkich miłośników :) Witaj, Trebor.

Ja z kolei mogłabym się zapisać do klubu miłośników "Masliny", chociaż już dawno na tym campingu nie byliśmy ;)

Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 28.03.2012 19:23

Witaj! Nie bez powodu napisałem o Orasacu i tamtym campie. Kiedyś przed wyjazdem udzieliłaś mi cennych wskazówek... Ewo Z. Pozdrawiam!
olinka77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olinka77 » 01.04.2012 12:33

Witam Wszystkich serdecznie

To mój pierwszy post na CRO forum.Proszę mnie dopisać do Klubu, bo Hvar to dla mnie najpiękniejsze miejsce na ziemi. Pierwszy raz zakochałam się w tej wyspie w 1999r. Jedziemy tam z rodzinką w tym roku piąty raz. Już nie mogę się doczekać!!! :D
Pozdrawiam wszystkich i służę zdjęciami z Hvaru i informacjami.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2012 12:35

Olinka, witaj na forum i w Klubie!

Skoro zakochałaś się w tej wyspie, zachęcam do napisania relacji :) Wiem, że to Twoje pierwsze kroki na forum, ale będziemy Cię wspierać :D

laguncula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) laguncula » 01.04.2012 12:44

Zwabiona tutaj witam serdecznie wszystkich miłośników wyspy Hvar :D
Od razu pozdrawiam znajomą i przesympatyczną buzię - Kasię Głydziak Bojić!

I korzystając z okazji chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia mojej strony http://hvarsubiektywnie.blogspot.com/

Hvar subiektywnie to strona poświęcona chorwackiej wyspie, na której spędziłam sporo czasu, pracując i zwiedzając ją. Strona powstała z kilku powodów. Pierwszym z nich były coroczne, przedwakacyjne pytania znajomych czy nieznajomych wybierających się w tamte strony co można robić na Hvarze, co zobaczyć, gdzie jechać, gdzie dobrze zjeść, itd. Kolejnym powodem jest oczywiście moja niegasnącą miłość do wyspy, ogromny sentyment, mnóstwo wspomnień, które zwykle nie zapisane gdzieś tam nam umykają po drodze. Tutaj zebrałam je w logiczną całość okraszoną zdjęciami i tekstem.

Jak jednak wskazuje sama nazwa strony, nie jest to typowy przewodnik po wyspie, gdzie dokładnie byłby opisany każdy zabytek, ale subiektywne opisy miejsc, wiosek i miasteczek, oparte na moich wspomnieniach i doświadczeniach. Nie znajdziecie tu typowych praktycznych wskazówek, jednak mam nadzieje, że moje propozycje i opisy miejsc będą impulsem do samodzielnego odkrywania uroków wyspy bez przewodnika w ręce i nie skupią się na odwiedzeniu jedynie jej głównych atrakcji.

Życzę miłej lektury i pięknych wspomnień związanych z odwiedzeniem rajskiego Hvaru!

Obrazek
Ostatnio edytowano 01.04.2012 12:46 przez laguncula, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2012 12:45

laguncula napisał(a):Zwabiona tutaj witam serdecznie wszystkich miłośników wyspy Hvar :D

Witaj w tym miejscu :)
olinka77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olinka77 » 01.04.2012 12:46

Mogę śmiało polecić fajny i sprawdzony apartament w mieście Hvar.Byliśmy tam z rodzinką w tamtym roku. link do apartamentu: www.apartmani-stipisic-hvar.com - W tym roku tez jedziemy do tego samego mieszkanka.Było czysto,miło i sympatycznie.Właściciel bardzo pomocny i przyjazny. :D
olinka77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olinka77 » 01.04.2012 12:57

maslinka napisał(a):Olinka, witaj na forum i w Klubie!

Skoro zakochałaś się w tej wyspie, zachęcam do napisania relacji :) Wiem, że to Twoje pierwsze kroki na forum, ale będziemy Cię wspierać :D

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Chętnie podzielę sie swoją przygodą z innymi.Wielkie dzięki za wsparcie :) Do napisania
pozdrawiam serdecznie
ola
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 01.04.2012 19:13

laguncula napisał(a):Zwabiona tutaj witam serdecznie wszystkich miłośników wyspy Hvar :D
Od razu pozdrawiam znajomą i przesympatyczną buzię - Kasię Głydziak Bojić!

I korzystając z okazji chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia mojej strony http://hvarsubiektywnie.blogspot.com/

Hvar subiektywnie to strona poświęcona chorwackiej wyspie, na której spędziłam sporo czasu, pracując i zwiedzając ją. Strona powstała z kilku powodów. Pierwszym z nich były coroczne, przedwakacyjne pytania znajomych czy nieznajomych wybierających się w tamte strony co można robić na Hvarze, co zobaczyć, gdzie jechać, gdzie dobrze zjeść, itd. Kolejnym powodem jest oczywiście moja niegasnącą miłość do wyspy, ogromny sentyment, mnóstwo wspomnień, które zwykle nie zapisane gdzieś tam nam umykają po drodze. Tutaj zebrałam je w logiczną całość okraszoną zdjęciami i tekstem.

Jak jednak wskazuje sama nazwa strony, nie jest to typowy przewodnik po wyspie, gdzie dokładnie byłby opisany każdy zabytek, ale subiektywne opisy miejsc, wiosek i miasteczek, oparte na moich wspomnieniach i doświadczeniach. Nie znajdziecie tu typowych praktycznych wskazówek, jednak mam nadzieje, że moje propozycje i opisy miejsc będą impulsem do samodzielnego odkrywania uroków wyspy bez przewodnika w ręce i nie skupią się na odwiedzeniu jedynie jej głównych atrakcji.

Życzę miłej lektury i pięknych wspomnień związanych z odwiedzeniem rajskiego Hvaru!

Obrazek

Pomimo, że dotychczas nie byłem na Hvarze to uważam się za miłośnika tej wyspy. Wielokrotnie chciałem się tam udać ale zawsze coś niespodziewanego mi wyszło nie pozwalając tam dotrzeć. Ale będę na pewno. Byłem jednak na Twojej stronie i stwierdzam, że bardzo interesująca. Zapisałem w zakładkach by móc do niej łatwo wracać. Nie o Hvarze ale o innych częściach Chorwacji możesz znaleźć informacje z kolei na mojej stronie www.mojachorwacja.eu ,na którą serdecznie Cię zapraszam jak pozostałych miłośników Hvaru i całej Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone