napisał(a) majeczka » 28.12.2011 23:16
bluesman napisał(a):Hm to zalezy jakie kto ma priorytety...
...Jeżeli możesz napisz coś o Korculi pod kątem rowerowym
...niestety nie jeździliśmy rowerami wyczynowo, nie zabieramy ich również ze sobą z Polski, za mały samochód. Cały bagażnik zabiera ponton z silnikiem, box na dachu natomiast resztę dupereli.
Ot, po prostu, czasami korzystamy z życzliwości gospodarzy u których mieszkamy, ewentualnie można też jak słyszałam z wypożyczalni. Cena wówczas waha się w granicach 120 - 150 kun za kilka godzin, my jednak nie korzystaliśmy.
Co do Korculi nie wiem doprawdy, które okolice Cię interesują. Przebywaliśmy tam trzy razy, w rejonie Zavalaticy i Prigradicy. Drogi podobne jak na Hvarze, no może nieco mniej sempertynek i brak tuneli, gdzie np. po wyjeździe z nich skręca się o prawie 180 stopni.
Ogólnie bardzo malowniczo, piękne krajobrazy, wspaniałe widoki na Lastovo i Hvar. Niekiedy przepiękne zatoki ze stromymi ścianami górskimi, czy fajnymi plażami, ale też zauważyłam ospałe osady rybackie z mnóstwem zieleni i że tak powiem pewną odległością od cywilizacji...
W zasadzie jednak totalna cisza, czasami często odludzie i na pewno zdecydowanie mniej turystów niż na Hvarze.
Drogi jak to drogi, asfaltowe oraz szutrowe.