Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.06.2024 07:48

Może. Ale dziwne plamy na wodzie od kilku lat to jest fakt. W zeszłym roku widziałem kilka razy właśnie na Hvarze.
A artykuł pierwotnie ukazał się na stronie chorwackiej.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 04.06.2024 08:33

tomaszproblem napisał(a):Z uśmiechem co roku zerkam na te newsy zastanawiając się jakie próby zniechęcenia mnie do wyjazdu do Chorwacji będą w kolejnym sezonie... Proszę zwrócić uwagę, że te "newsy" pojawiają się każdorazowo w okresie wiosennym / przed wakacyjnym i próbują odwieść potencjalnych turystów od wakacji w Chorwacji.

Tutaj raczej nie ma co szukać drugiego dna po prostu do Chorwacji jeżdzi z milion turystów i jest dobra klikalność, a zawsze coś się znajdzie zeby zestresowany turysta sprawdził co tym razem.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 04.06.2024 08:37

Myślę, że te artykuły o plamach nie mają zniechęcić, a są raczej desperacką próbą mieszkańców i samorządów zwrócenia uwagi na problem. IMO oni sobie doskonale zdają sprawę, że mogą tym zmarnować jeden sezon (w co raczej wątpię patrząc na popyt Chorwacji), a w perspektywie kolejnych lat zyskać bardzo wiele.

Ogólnie to jestem w szoku, bo jeśli wierzyć tym artykułom to wszyscy zlewają syf do morza. Duże statki wycieczkowe, jachty i katamarany, które nie mają kaset na ścieki i na samym końcu z domów też kanalizacje docelowo prowadzą do morza? W ostatnim przypadku to mam nadzieję, że to jest tak, że to przechodzi przez filtry/oczyszczalnie ścieków i leci powiedzmy sama woda.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2024 08:59

ziemniak napisał(a):Myślę, że te artykuły o plamach nie mają zniechęcić, a są raczej desperacką próbą mieszkańców i samorządów zwrócenia uwagi na problem. .
Mam takie samo zdanie. To jak artykuły u nad np.o zaśmiecaniu lasów czy sinicach w Bałtyku....

ziemniak napisał(a):W ostatnim przypadku to mam nadzieję, że to jest tak, że to przechodzi przez filtry/oczyszczalnie ścieków i leci powiedzmy sama woda.
Optymista....
Nie widziałam w miasteczkach oczyszczalni ścieków, a raczej nie jest to mała budowla do schowania pod 3 piniami ...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.06.2024 11:25

tomaszproblem napisał(a):Z uśmiechem co roku zerkam na te newsy zastanawiając się jakie próby zniechęcenia mnie do wyjazdu do Chorwacji będą w kolejnym sezonie... Proszę zwrócić uwagę, że te "newsy" pojawiają się każdorazowo w okresie wiosennym / przed wakacyjnym i próbują odwieść potencjalnych turystów od wakacji w Chorwacji. I pojawiają się doniesienia, że albo plaga węży ze żmijami na czele zalała Chorwacje i jest całkowicie nie kontrolowana. Albo nie przewidywalne pożary pustoszą kraj wybuchając to tu, to tam... albo woda, że jest za słona a słońce świeci inaczej niż u nas...

Jeden fakt zakłóca "logikę" Twojego wywodu. Wszystkie te doniesienia pojawiły się pierwotnie w prasie i na portalach chorwackich. Sami sobie strzelają w kolano?
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 04.06.2024 11:39

Bravik napisał(a):Jeden fakt zakłóca "logikę" Twojego wywodu. Wszystkie te doniesienia pojawiły się pierwotnie w prasie i na portalach chorwackich. Sami sobie strzelają w kolano?

A gdzie te doniesienia miałyby się pojawić ? tam normalnie, żyją ludzie przez cały rok, mają swoje problemy i może nie mają ochoty tak żyć. I dlaczego mieliby siedzieć cicho, z tych fish pikników nic nie mają, a jak im syf wyrzuci na plaże to ludzie pojadą do Makarskiej, bo na tym Hvarze straszny syf na plaży;)
Nikt, by się o tym nie dowiedział, gdyby nie przedruk artykułu u nas. Artykuł prawie gotowy wystarczy przetłumaczyć i wrzucić jak ludzie do urlopu się szykują i oddzwięk taki, że na forach o tym dyskutują.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.06.2024 11:43

BartNS napisał(a):Nikt, by się o tym nie dowiedział, gdyby nie przedruk artykułu u nas.

Raczysz żartować?
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 04.06.2024 14:11

Bravik napisał(a):Raczysz żartować?

A ile osób w Polsce czyta chorwacką prasę czy ich portale? Większość się dowie z polskiego serwisu, albo na miejscu jak wdepnie w g... na plaży.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.06.2024 14:34

BartNS napisał(a):
Bravik napisał(a):Raczysz żartować?

A ile osób w Polsce czyta chorwacką prasę czy ich portale? Większość się dowie z polskiego serwisu, albo na miejscu jak wdepnie w g... na plaży.

No chyba wszyscy cromaniacy :oczy:
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 04.06.2024 20:20

Cześć, odniosę się do sytuacji opisanych w artykułach.

Oczywiście, nie mam powodów, by twierdzić, że ten problem nie istnieje, natomiast jestem w Jelsie od soboty i takich sytuacji - przynajmniej na razie - nie ma. Woda czyściutka, żadnych widocznych zanieczyszczeń.

Pozdrowienia
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 04.06.2024 20:50

piekara114 napisał(a):
ziemniak napisał(a):Myślę, że te artykuły o plamach nie mają zniechęcić, a są raczej desperacką próbą mieszkańców i samorządów zwrócenia uwagi na problem. .
Mam takie samo zdanie. To jak artykuły u nad np.o zaśmiecaniu lasów czy sinicach w Bałtyku....

ziemniak napisał(a):W ostatnim przypadku to mam nadzieję, że to jest tak, że to przechodzi przez filtry/oczyszczalnie ścieków i leci powiedzmy sama woda.
Optymista....
Nie widziałam w miasteczkach oczyszczalni ścieków, a raczej nie jest to mała budowla do schowania pod 3 piniami ...

To "twoje Halkidiki" jest nowoczesne. Wychodzi na to, że przydomowe szamba i oczyszczalnia na obrzeżach miasteczka to luksus dla natury. W temacie:

Niestety zbiorniki na fekalia to wciąż temat tabu, mimo że liczba jachtów (a tym samym ilość fekaliów) z roku na rok rośnie. Każdy kraj ma własne przepisy i niestety często bagatelizuje się ten problem. W Chorwacji duża część jachtów czarterowych posiada zbiorniki na fekalia. Dotyczy to szczególnie jachtów powyżej 12m, dla których jest to konieczny warunek rejestracji w Chorwacji. Niestety, armatorzy często odłączają zbiorniki na fekalia od instalacji sanitarnej, aby uniknąć problemów związanych z ich zatkaniem podczas czarteru. Odrębnym tematem jest brak infrastruktury do opróżniania toalet w marinach i kosztów, z jakimi się to wiąże.

Lepiej ten problem rozwiązano w Turcji. Tutaj każdy jacht musi posiadać zbiornik na fekalia oraz tzw. „niebieską kartę”. Umożliwia ona bezpłatny zrzut ścieków w stacjach wypompowywania. Początkowo pilotażowy program prowadzono w dystrykcie Mugla, gdzie zainstalowano system 37 punktów odprowadzania nieczystości w marinach i dodatkowo 7 na statkach. Obecnie program ten objął całe wybrzeże Turcji. Mimo, że program ten uważany jest przez wielu za zbyt restrykcyjny, to w sposób bardzo zdecydowany chroni środowisko wodne i zapewnia czystość wody wzdłuż swojego wybrzeża.

źródło: https://www.punt.pl/eko-zeglarstwo/
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 04.06.2024 22:40

aiaf napisał(a):Oczywiście, nie mam powodów, by twierdzić, że ten problem nie istnieje, natomiast jestem w Jelsie od soboty i takich sytuacji - przynajmniej na razie - nie ma. Woda czyściutka, żadnych widocznych zanieczyszczeń.

Z moich obserwacji wynika, że z roku na rok coraz więcej śmieci i brudu jest w morzu.
Woda też coraz mniej przejrzysta. Ale jeżdżę na Hvar pod koniec sierpnia, więc to co obserwujesz teraz poza sezonem,
może inaczej wyglądać w szczycie sezonu.

Z roku na rok Chorwacja przyjmuje więcej turystów, jachtów, budowane są kolejne domy,
stąd i więcej potencjalnych nielegalnych zanieczyszczeń.

Dlatego bardzo dobrze, że temat jest rozdmuchiwany.
Większa szansa, że Chorwaci bardziej zaangażują się w systemowe rozwiązania.
A ostatecznie my wszyscy na tym skorzystamy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.06.2024 09:23

Kiedyś lata temu zostałem spostponowany pokazując zdjęcie rury odprowadzającej ścieki wprost do morza :) no cóż :)
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 05.06.2024 12:55

slawko123 napisał(a):
aiaf napisał(a):Oczywiście, nie mam powodów, by twierdzić, że ten problem nie istnieje, natomiast jestem w Jelsie od soboty i takich sytuacji - przynajmniej na razie - nie ma. Woda czyściutka, żadnych widocznych zanieczyszczeń.

Z moich obserwacji wynika, że z roku na rok coraz więcej śmieci i brudu jest w morzu.
Woda też coraz mniej przejrzysta. Ale jeżdżę na Hvar pod koniec sierpnia, więc to co obserwujesz teraz poza sezonem,
może inaczej wyglądać w szczycie sezonu.

Z roku na rok Chorwacja przyjmuje więcej turystów, jachtów, budowane są kolejne domy,
stąd i więcej potencjalnych nielegalnych zanieczyszczeń.

Dlatego bardzo dobrze, że temat jest rozdmuchiwany.
Większa szansa, że Chorwaci bardziej zaangażują się w systemowe rozwiązania.
A ostatecznie my wszyscy na tym skorzystamy.

Pełna zgoda.

Napisałem to z myślą o tych, którzy zaraz tu przyjadą i martwią się, że coś jest nie tak. Stan na dziś jest taki, że jest okej, a co będzie za kilka dni - tego nie wiem.

W porównaniu z sezonem teraz na Hvarze są pustki, w związku z czym statków i jachtów przypływa tu stosunkowo mało.

Idzie żyć :)
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 05.06.2024 15:48

aiaf napisał(a):.

Napisałem to z myślą o tych, którzy zaraz tu przyjadą i martwią się, że coś jest nie tak. Stan na dziś jest taki, że jest okej, a co będzie za kilka dni - tego nie wiem.

W porównaniu z sezonem teraz na Hvarze są pustki, w związku z czym statków i jachtów przypływa tu stosunkowo mało.

Idzie żyć :)

Za chwile wypłynie z nową dostawą g...
Niestety za parę dni też się przenoszę na Hvar.
Załączniki:
Screenshot_20240605-164121_Samsung Internet.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 419
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone