napisał(a) michał1234 » 10.03.2024 15:54
PiotrekO napisał(a):Witam serdecznie,
wybieramy się w tym roku na wyspę Hvar (rozważamy jeszcze Brać). Zwykle byliśmy w miasteczkach, jeździliśmy na różne plaże. W tym roku rozważamy coś mniejszego - chcemy spróbować wioski i raczej pobytu stacjonarnego (dużo książek do nadrobienia
) Patrzymy na np. Ivan Dolac - widzę, że jest piekarnia, jest sklep i dwie restauracje - czyli zakłądam, że da się tam przeżyć bez codziennego jeżdżenia autem.
Jak to wygląda w praktyce? Czy w sezonie tam się coś więcej dzieje, czy jest cisza i spokój?
A może ktoś kojarzy apartament Matija, tuż obok Villa Conte, nie mogę znaleźć żadnej informacji o nim poza opisem?
ID stał się bardzo popularnym miejscem wypoczynku. Na plażach w sezonie ścisk. W ID byłem 2x. Chyba 11 i 9 lat temu. Od tego czasu przybyło tam trochę apartamentów. Pierwszy raz byłem na uboczu - Damir Gurgulic. Drugim razem w apartamentach Zora. Blisko Conte. Dużo niezależnie od miejsca zależy od sąsiadów. Jeśli trafisz na imprezowe towarzystwo gdzieś obok, to wiadomo. Wtedy wieczorami wokół była prawdziwa cisza i spokój. Jakieś jedynie ciche rozmowy z tarasów. Ten mały sklepik swego czasu już został zamknięty, nie wiem jak obecnie. Wtedy jeszcze był czynny, obok tego były 2 restauracje, kawiarnia, winiarnia sklep, piekarnie dwie (jedna taka jeśli dobrze pamietam obwoźna), stoisko z owocami/warzywami, informacja turystyczna z kantorem. Przez tunel jazda płynna dzięki sygnalizacji, chociaż zdarzało się, że ktoś naprzeciw wjechał na czerwonym, z tego powodu 1x był korek na jakieś 25 min. Ogólnie bardzo ładne miejsce, piękne bogate dno morskie (nie piszę o plaży przy restauracji „w centrum”, z tej nie korzystałem), niebo wieczorami pełne gwiazd z widoczną drogą mleczną, można pospacerować chodnikiem wzdłuż morza. Bardzo dobre wspomnienia.