Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.07.2023 06:02

magicznewakacje napisał(a):Ciekawi mnie jedna kwestia z czego wynika fakt że wiekszość osób wybiera prom z Drvenika a nie ze Splitu.
Czy to tylko kwestia ceny, potem do pokonania jest prawie cała wyspa chyba po nie najlepszej drodze.

Wydaje mi się, że większość wybiera prom do SG.
A droga z Sućuraj jest dobrej jakości, tyle że kręta.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2023 06:25

magicznewakacje napisał(a):Ciekawi mnie jedna kwestia z czego wynika fakt że wiekszość osób wybiera prom z Drvenika a nie ze Splitu.
Czy to tylko kwestia ceny, potem do pokonania jest prawie cała wyspa chyba po nie najlepszej drodze.

A skąd taka statystyka? Z danych Jadrolinji?

PS. Wiem, że część osób nie przepada za długą przeprawą promową, nie czują się za pewnie. Znam też osoby nawet kierowców zawodowych, że wolą jechać więcej lądem, a jak najmniej promem (dziś np. wysyłam towar do Szwecji i kierowca nie płynie ze Świnoujścia, tylko z niemieckiego Putgarten).

Ktoś już kiedyś podejmował się tej rozkminy, nawet były obliczane ewent koszty jednej i drugiej wersji.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 06.07.2023 07:40

Czy w Verboskiej jest szansa na zakup świeżej ryby czy tylko w Jelsie?

My tego roku mieliśmy 1 raz płynąć ze Splitu. Ale jednak kolejny raz będzie Drvenik.
Po 1 jeśli nie zdążymy na prom o 11 se Splitu, na kolejny musimy czekać do 14. Nie mam pojęcia o której uda nam się wyjechać, bo jedziemy po mojej pracy jak nas spakuje, więc nie wiem na którą uda się dotrzeć.
Z Drvenika promy pływają cały czas wahadłowo.
Kolejna kwestia to koszt promu, dla nas z Drvenika to 31 e, ze Splitu 70 8) Różnica jest ogromna, nawet jeśli dodać dłuższa jazdę do Drvenika i potem przez wyspę.
I ostatnie to, że prom z Drvenika płynie ok 25 minut, ze Splitu 2 godziny. Nie znoszę promów, męczą mnie, a mojego najstarszego zawsze muli i jest niedobrze, więc im krócej tym lepiej :wink:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 06.07.2023 07:46

empire13 napisał(a):

No nie do końca. Byliśmy na Hvarze parę lat temu i droga mniej więcej do połowy wyspy to był tragedia. Brak poboczu, obcięty asfalt, dziury. Przed nami za zakręcie zaklinował się kamper i staliśmy prawie pół godziny, bo auta nie miały się jak cofnąć. Dopiero przed Jelsą droga zrobiła się dobra.

Może teraz wyremontowali ten pierwszy odcinek, ale więcej tamtędy nie pojadę w takich warunkach jak wtedy.
ventus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ventus » 06.07.2023 08:04

Droga jest już po remoncie, nie ma tragedii
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 06.07.2023 08:31

Dodatkowo prom ze Splitu do SG ma rezerwację miejsc. Jadąc z trasy, docierając nawet na czas na konkretny prom, możesz się nie załapać, bo pula biletów może być już w dużej części zarezerwowana. Co innego w drugą stronę. Bo albo urlopujesz bliżej Sućuraja, albo bliżej SG. I raczej trudno się spóźnić na zabukowany rejs ze SG. Byle być 45 minut przed startem. Za to w Sućuraju można trochę postać i nie załapać się na dwa czy trzy promy (małe jednostki). Zwłaszcza w weekend.
A droga przez wyspę nie jest już większym hardcorem. Zwłaszcza po ogarnięciu przez Chorwatów odcinka od Poljicy do SG, i dalej do Hvaru.
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 06.07.2023 08:39

wiolek_lp napisał(a):
My tego roku mieliśmy 1 raz płynąć ze Splitu. Ale jednak kolejny raz będzie Drvenik.
Po 1 jeśli nie zdążymy na prom o 11 se Splitu, na kolejny musimy czekać do 14. Nie mam pojęcia o której uda nam się wyjechać, bo jedziemy po mojej pracy jak nas spakuje, więc nie wiem na którą uda się dotrzeć.
Z Drvenika promy pływają cały czas wahadłowo.
Kolejna kwestia to koszt promu, dla nas z Drvenika to 31 e, ze Splitu 70 8) Różnica jest ogromna, nawet jeśli dodać dłuższa jazdę do Drvenika i potem przez wyspę.
I ostatnie to, że prom z Drvenika płynie ok 25 minut, ze Splitu 2 godziny. Nie znoszę promów, męczą mnie, a mojego najstarszego zawsze muli i jest niedobrze, więc im krócej tym lepiej :wink:

Dziękuję to wiele wyjaśnia. Też nie lubie promów więc im krócej tym lepiej.
Wiele osób pisało że czeka na prom w Drveniku ponad 2 godziny co zapewne wynika z ilości chetnych, ktoś korzystał we wrzesniu też tak dugo się czeka?
Jak oceniacie stan drogi z Sucuraja do Starego Gradu? Czy po zmroku również byście ją jechali?
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 06.07.2023 08:44

Bravik napisał(a):

Dodatkowo prom ze Splitu do SG ma rezerwację miejsc. Jadąc z trasy, docierając nawet na czas na konkretny prom, możesz się nie załapać, bo pula biletów może być już w dużej części zarezerwowana. Co innego w drugą stronę. Bo albo urlopujesz bliżej Sućuraja, albo bliżej SG. I raczej trudno się spóźnić na zabukowany rejs ze SG. Byle być 45 minut przed startem. Za to w Sućuraju można trochę postać i nie załapać się na dwa czy trzy promy (małe jednostki). Zwłaszcza w weekend.
A droga przez wyspę nie jest już większym hardcorem. Zwłaszcza po ogarnięciu przez Chorwatów odcinka od Poljicy do SG, i dalej do Hvaru.

Bardzo dziękuję za szczegółowe informacje :)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 06.07.2023 08:54

magicznewakacje napisał(a):Dziękuję to wiele wyjaśnia. Też nie lubie promów więc im krócej tym lepiej.
Wiele osób pisało że czeka na prom w Drveniku ponad 2 godziny co zapewne wynika z ilości chetnych, ktoś korzystał we wrzesniu też tak dugo się czeka?
Jak oceniacie stan drogi z Sucuraja do Starego Gradu? Czy po zmroku również byście ją jechali?

We wrześniu, wieczorem dasz radę.
Co do drogi - wejdź na GM, tam masz stan drogi z października 2022 roku, czyli świeżynka. Wiadomo, po tej drodze nie poszalejesz. Duża ilość zakrętów, niektóre wyprofilowane na wariata, kilka newralgicznych miejsc, zwężeń. Co do jazdy nocą - dwa lata temu wracałem skuterem z Makarskiej ostatnim promem z Sućuraju do Jelsy. Księżyc w nowiu, praktycznie zero oświetlenia ulicznego. Trochę adrenalina dawała znać o sobie, ale frajda niesamowita. Warto.
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 06.07.2023 10:49

Bravik napisał(a):
Co do drogi - wejdź na GM, tam masz stan drogi z października 2022 roku, czyli świeżynka. Wiadomo, po tej drodze nie poszalejesz. Duża ilość zakrętów, niektóre wyprofilowane na wariata, kilka newralgicznych miejsc, zwężeń. Co do jazdy nocą - dwa lata temu wracałem skuterem z Makarskiej ostatnim promem z Sućuraju do Jelsy. Księżyc w nowiu, praktycznie zero oświetlenia ulicznego. Trochę adrenalina dawała znać o sobie, ale frajda niesamowita. Warto.

Przekonałeś :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.07.2023 20:55

marecky81 napisał(a):
empire13 napisał(a):

No nie do końca. Byliśmy na Hvarze parę lat temu i droga mniej więcej do połowy wyspy to był tragedia. Brak poboczu, obcięty asfalt, dziury. Przed nami za zakręcie zaklinował się kamper i staliśmy prawie pół godziny, bo auta nie miały się jak cofnąć. Dopiero przed Jelsą droga zrobiła się dobra.

Może teraz wyremontowali ten pierwszy odcinek, ale więcej tamtędy nie pojadę w takich warunkach jak wtedy.

Nie wiem jak było parę lat temu ale wiem jak było 2 tygodnie temu ;)
marco75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco75 » 14.07.2023 20:04

Witam,
Mam pytanko czy w rezerwację godzin na prom obowiązują w obie strony STARI GRAD <= > SPLIT? Czy macie może informacje czy trzeba robić rezerwacje na promy z DRVENIKA? Serdecznie pozdrawiam wszystkich Cromaniaków:) Marek
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.07.2023 20:24

Rezerwacje ????
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.07.2023 21:54

marco75 napisał(a):Witam,
Mam pytanko czy w rezerwację godzin na prom obowiązują w obie strony STARI GRAD <= > SPLIT? Czy macie może informacje czy trzeba robić rezerwacje na promy z DRVENIKA? Serdecznie pozdrawiam wszystkich Cromaniaków:) Marek

Pytanie pierwsze - tak, drugie - nie.
Meegg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Meegg » 18.07.2023 10:09

wiolek_lp napisał(a)::wink:

Jeszcze 4 dni do wyjazdu :hearts:

Hophop i jak?
Jakieś niusy?
Nowe relacje??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 411
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone