Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.06.2023 12:53

empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.06.2023 12:42

Przy zejściu na plażę Rudina oraz chwilę wcześniej, gdzieś chyba w okolicy Vaiana Beach parking, trwa budowa nowej drogi. Nie wiem czy stali bywalcy wiedzą coś więcej i nie wiem od kiedy trwają prace.
IMG_20230627_122500897.jpg
Załączniki:
IMG_20230627_122457730_1.jpg
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.06.2023 12:50

Ooo ciekawe, a generalnie przejezdne jest czy średnio ? Nie byłam w tych okolicach, a planowałam w tym roku.

PS. I jak plaża w Brusje ?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.06.2023 13:21

wiolek_lp napisał(a):Ooo ciekawe, a generalnie przejezdne jest czy średnio ? Nie byłam w tych okolicach, a planowałam w tym roku.

Nowa droga na razie jest utwardzana. Będzie dosyć szeroka. Gdybym miał zgadywać jej przebieg na podstawie trzech fragmentów, to strzelałbym, że poleci gdzieś od północnej części SG do zachodniej części półwyspu Kabal. Pewnie nie mam racji ;)
Ja dojechałem do plaży Žukova (a w zasadzie do zachodniej zatoczki) drogą taką jak jechał Habanero.

I jak plaża w Brusje ?

Byłem tam wczoraj. A dzisiaj jestem na Stinivie.
Dojazd faktycznie trudny. Wracałem ok 20 minut. Gdyby nie duże kamienie i strach o opony, to jechałoby się szybciej.
Chyba najtrudniejszy znajdź jaki zaliczyłem na Hvarze.
Chociaż powrót z okolic cast away był przez chwilę trudniejszy. Mam na myśli szutrowe wzniesienie przy tym obozie. Tam się koła ślizgały i kilka razy samochód mi zgadł.
Plaża bardzo na plus. Bardzo mało ludzi i dwa jachty. Później przyjechała jakaś mała ekipa lepszą motorówką popływać na supach i na wyżerkę w restauracji. Niestety potem pogoda się popsuła.
Na duży plus życie pod wodą. Nazw żyjątek nie kojarzę ale były rozgwiazdy, jakieś dziwne czerwone podwodne gigantyczne stonogi ;) oraz ryba przypominająca mi murenę. Niestety zapomniałem dzień wcześniej naładować kamerę sportową :(
Furela
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Furela » 03.07.2023 09:12

Habanero napisał(a):Hejka. Jest ranking plaż u mniej w relacji.
Pozdrawiam.

Błagam, podlinkujcie ta relacje. Jestem wlasnie na Hvarze i nowa na forum, czytam od 2h i mnie zaraz rodzina zlinczune bo chca w koncu wiedzisc na ktora plaze jedziemy. A ja szukam tej relacji Habanero i nie moge tego znalezc
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 03.07.2023 09:15

Meegg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Meegg » 03.07.2023 16:30

Witajcie, lipiec! Zaczynam odliczanie - ostatni raz byliśmy na Hvarze w 2016. Teraz tydzień w ID o 8 dni w Jelsie.
Pamietam jak ruszyliśmy naszym kombiakiem ze sv Nedjeli do plaży Lucisca. Już wtedy stał tam ten zakaz ale nasz gospodarz powiedział jechać, to była najgorsza droga mojego życia. W tym roku dopuszczam opcje piechotom z SN, tylko trzeba gdzieś tam auto zostawić? Hm jest opcja free?
A dwa - trasę do tak polecanej w ostatnich postach u Brusje, da się przeżyć z otwartymi oczami w roli pasażera? Chodzi mi o urwiska.
Listę do odwiedzeni tworze na nowo dzięki Wam

A trzy - czy jakieś fiszpikniki polecacie? Jednodniowe? Konkretne?
Czy wycieczka na paklinski otoci kest realizowana z Hvar?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 03.07.2023 18:39

empire13 napisał(a):Byłem tam wczoraj. A dzisiaj jestem na Stinivie.
Dojazd faktycznie trudny. Wracałem ok 20 minut. Gdyby nie duże kamienie i strach o opony, to jechałoby się szybciej.
Chyba najtrudniejszy znajdź jaki zaliczyłem na Hvarze.
Chociaż powrót z okolic cast away był przez chwilę trudniejszy. Mam na myśli szutrowe wzniesienie przy tym obozie. Tam się koła ślizgały i kilka razy samochód mi zgadł.
Plaża bardzo na plus. Bardzo mało ludzi i dwa jachty. Później przyjechała jakaś mała ekipa lepszą motorówką popływać na supach i na wyżerkę w restauracji. Niestety potem pogoda się popsuła.
Na duży plus życie pod wodą. Nazw żyjątek nie kojarzę ale były rozgwiazdy, jakieś dziwne czerwone podwodne gigantyczne stonogi ;) oraz ryba przypominająca mi murenę. Niestety zapomniałem dzień wcześniej naładować kamerę sportową :(

No dlatego mówiłam, że droga dość trudna, i pewnie dzięki temu nie jest tak ludna jak inne ( oprócz jachtów i motorówek)
A jak w stosunku do niej wypadła Stiniva ?
Daj znać też przy okazji czy gdzieś trafiłeś na wybitną konobe, którą byś polecił, i co tam dobrego zjedliście :wink:

Meegg napisał(a):A dwa - trasę do tak polecanej w ostatnich postach u Brusje, da się przeżyć z otwartymi oczami w roli pasażera? Chodzi mi o urwiska.

Pewnie zależy jaka tolerancja :wink: :mrgreen:
Trudność tej drogi polega na słabym podłożu, miejscowo kamolce wielkości dłoni, plus spadki, i w wielu miejscach wąsko, nie życzyłbym sobie mijanki z innym autem.
Aczkolwiek w porównaniu do 2016r. mam wrażenie że w wieleu miejscach została poszerzona, co do przepaści rok temu kompletnie nie odczuliśmy w przeciwieństwie do 2016 :hut:
Ale właśnie może kwestia naszego przyzwyczajenie do takich dróg :hut:
Na pewno nie polecam dla aut o niskim zawieszeniu :wink:

Jeszcze 4 dni do wyjazdu :hearts:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.07.2023 21:57

Meegg napisał(a):A dwa - trasę do tak polecanej w ostatnich postach u Brusje, da się przeżyć z otwartymi oczami w roli pasażera? Chodzi mi o urwiska.

Zależy kto co lubi. Ja mam banana na ryjku, żona - stan przedzawałowy ;)
Jeśli to ma znaczenie, w drodze na plażę urwiska są po lewej stronie. Mijanka na tej drodze to najgorsze, co może nas spotkać. Miejsc do mijania tam prawie w ogóle nie ma. No i te kamienie. Dla opon to katorga.
Ale plaża fajna.

A trzy - czy jakieś fiszpikniki polecacie? Jednodniowe? Konkretne?

Z Hvaru masz fishpiknik (jedyny jaki znaleźliśmy) za 45e z wyżywieniem lub 35e bez. Trasa to w stronę piekielnych wysp. Oceniając zdjęcia statku i trasę, jestem pewny, że korzystałem z ich usług 4 lata temu. Do dziś uważam, że to najlepszy fishpiknik na jakim byłem. No ale nie wiem, jak dzisiaj bym ich ocenił. Nie skorzystaliśmy, bo woleliśmy dzień poświęcić na coś nowego.
W Jelsie był za 70e. Kurs do Mała Stiniva, jeszcze jakaś plaża w okolicy i do wyspy Zečevo. Sądząc po zdjęciach to bardziej kameralna wyprawa z jedzeniem bardziej exclusive.
Innych fishpikników w czerwcu nie widzieliśmy (a szukaliśmy). W sezonie może być więcej opcji.

Czy wycieczka na paklinski otoci kest realizowana z Hvar?

Tak. Z Hvaru 99% opcji to wyspy piekielne i blue cave.
Niestety chyba wszyscy kursują na Palmižana Beach (bezpośrednio lub przez ACI Marina Palmižana). Dla mnie to mocno przeciętna plaża (byłem tam 2x w 2019r).
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.07.2023 22:02

wiolek_lp napisał(a):No dlatego mówiłam, że droga dość trudna, i pewnie dzięki temu nie jest tak ludna jak inne ( oprócz jachtów i motorówek)
A jak w stosunku do niej wypadła Stiniva ?

Stiniva wypada słabiej. Ma łatwy dojazd, niezłą plażę ale pod wodą słabo.

Daj znać też przy okazji czy gdzieś trafiłeś na wybitną konobe, którą byś polecił, i co tam dobrego zjedliście :wink: [

Dam znać w tym tygodniu. Muszę usiąść i stworzyć jakieś mini zestawienie. Ale szaleństw się nie spodziewaj ;)

Jeszcze 4 dni do wyjazdu :hearts:

Gdzie konkretnie na Hvarze? Pewnie pisałaś gdzieś o tym, a ja pewnie to czytałem. Niestety ja sklerotyk :(
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.07.2023 06:52

3 raz wracamy do tych samych gospodarzy do Stari Gradu, dla mnie super standard za dobre pieniądze - lepiej znaleźć się nie da :lol:
We wcześniejszych latach mieszkaliśmy w Jelsie, w Vela Stinivie, 2 razy w gdinjskich robinsonadach ( w Veprinovej i w Rapak)
To życie w zatoce jest wspaniałe, i chodzenie cały dzień tylko w majtkach, jednak po kilku latach człowiek przyzwyczaja się do jakiegoś standardu, i teraz już z 3 dzieci chyba jestem za wygodna na robinsonade :cry:
Bo takie wypasione kosztują miliony :roll:
marekl007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekl007 » 04.07.2023 08:29

Podbijamy pytanie meeg o wjazd na zakazie do Lucisce?

Pamietam jak ruszyliśmy naszym kombiakiem ze sv Nedjeli do plaży Lucisca. Już wtedy stał tam ten zakaz ale nasz gospodarz powiedział jechać, to była najgorsza droga mojego życia. W tym roku dopuszczam opcje piechotom z S.N.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2023 12:23

marekl007 napisał(a):Podbijamy pytanie meeg o wjazd na zakazie do Lucisce?

No jest zakaz, tzn w 2021r był podobno, wbiłem się tam, bo go nie zauważyłem :oops: ale widziałem inna tablicę: kierunek HVAR 17km i tym pewnie się zasugerowałem. Droga nie była tak strasznie zła.

@meeg zadała pytanie:
meeg napisał(a):W tym roku dopuszczam opcje piechotom z SN, tylko trzeba gdzieś tam auto zostawić? Hm jest opcja free?

Więc jeśli się nic nie zmieniło to za free było przy porcie na dwóch poziomach, ale stąd to pod górkę do szutrówki

@wiolek_lp planuje Hvar od 07.07. więc może poda bieżące info
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.07.2023 13:41

Oj niestety, nie planuje zapuszczać się w te rejony 8)
Pisałam już tutaj w moim zestawieiu plaż na str. 406 :wink:
Sveta Nedjelja - Bay Lučišća chyba mój największy hvarski koszmarek, tłumy, osy, muzyka puszczana z głośników i francuskie dzieci lejące do wody. Brrrr. :twisted: Z dołu nic nie urywa, ale z drogi i cała droga piękna :hearts: Nie wiem jak w tym roku z zakazem wjazdu :?:

My byliśmy tam w 2019 oczywiście był zakaz zjazdu, który olalismy, jak widać nie tylko my, i droga wyglądała tak
https://photos.app.goo.gl/WS8JrthQhgQcRFwFA
A kawałeczek dalej tak :lool:
https://photos.app.goo.gl/b87MHJbDawVvWk8T8
jechałam nią też w 2016 i wtedy było o połowę węziej, ale nie było tych dużych kamolcow.
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 06.07.2023 04:53

Ciekawi mnie jedna kwestia z czego wynika fakt że wiekszość osób wybiera prom z Drvenika a nie ze Splitu.
Czy to tylko kwestia ceny, potem do pokonania jest prawie cała wyspa chyba po nie najlepszej drodze.

Czy w Verboskiej jest szansa na zakup świeżej ryby czy tylko w Jelsie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 410
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone