Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 19.06.2023 15:05

Nie ma mowy, ta droga praktycznie nie istnieje, to nawet nie szutrówka. Wąska ścieżka z kamolcami wielkości pięści, nie da się tam nawet wjechać autem. Więc możesz tam dojechać albo przez tunel, albo cięższą drogą z Vrsirnik.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 19.06.2023 15:35

empire13 napisał(a):@wiolek_lp, Bravik

Dzięki

Mówisz że tak strasznie na Visie?. W czwartek do Rukavaca jadę i mam zamiar pojeździć trochę, a terenówki nie mam
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.06.2023 20:30

rufus295 napisał(a):
empire13 napisał(a):@wiolek_lp, Bravik

Dzięki

Mówisz że tak strasznie na Visie?. W czwartek do Rukavaca jadę i mam zamiar pojeździć trochę, a terenówki nie mam

Mnie się podobało. Strasznie było wg mojej żony.
Jeździłem na wszystkie plaże autem. Jedynie na Smokova się nie odważyłem bo trzeba mieć tam jeepa ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.06.2023 22:30

majkik75 napisał(a):Do "mojej" Prapatnej koło Jelsy zajrzyj, tam nigdy nie było brudno :)

Zajrzałem tam dzisiaj :)
Było najczyściej a woda najcieplejsza.
Jakieś śmieci widziałem. Na szczęście jakaś pani chodziła i zbierała.
Po lewej stronie w wodzie jakieś życie morskie dało się namierzyć.
Z dotychczas odwiedzonych przeze mnie plaż ta była najciekawsza w wodzie. Z zewnątrz lepiej się prezentuje Plaža Gromin Dolac :)
Szukam dalej. Mam nadzieję, że znajdę coś z przynajmniej na poziomie plaż Pagowskich lub Visowskich. Przynajmniej jeśli chodzi o życie pod wodą.
Na najbliższe dni mam w planach Plaža Kamenjara i Plaža Brusje.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.06.2023 22:34

Czytając relacje zaznaczałem sobie na googlu plaże do odwiedzenia. Niestety urlop nie jest z gumy i wszystkich nie odwiedzę.
Które z poniższych odwiedzić w pierwszej kolejności. Które są najlepsze do snoorkowania (bogate życie podwodne)?
Plaža Veprinova
Plaža Tvrdni Dolac
beach Torac
Kučac beach
Plaža Veliki Pokrivenik
beach Velika Stiniva
beach Prapatna
Valva Beach
Plaža Octopus
Plaža Žučica
Plaža Skala
Plaža Sveta Nedjelja
Sveta Nedjelja - Bay Lučišća
Plaža Dubovica
Plaža Velo Zaraće
Plaža Malo Zaraće
Velo Borce
Plaža Stiniva
Žukova Beach
Maslinica Beach
Plaža Paklena

A może coś spoza listy spełni moje oczekiwania?
Plaže Kamenjara i Brusje mam w planach.
Byłem już na Mala Stiniva, Plaža Gromin Dolac i Prapatna.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 21.06.2023 08:20

empire13 napisał(a):Na najbliższe dni mam w planach Plaža Kamenjara i Plaža Brusje.

Daj znać jak się w Brusje podobało :lol: Ja pokładam wielkie nadzieje w tej plaży tego roku, bo jednak jest dość słabo dostępna i mało ko się tam pcha :mrgreen:

empire13 napisał(a):Czytając relacje zaznaczałem sobie na googlu plaże do odwiedzenia. Niestety urlop nie jest z gumy i wszystkich nie odwiedzę.
Które z poniższych odwiedzić w pierwszej kolejności. Które są najlepsze do snoorkowania (bogate życie podwodne)?

Kurcze byłam na Hvarze 5 razy a części tych plaż nie znam, musze sobie wyguglować :oczko_usmiech:
Pozwolę sobie napisać moje odczucia do tych, które znam, o życiu podwodnym się kompletnie nie wypowiem, bo mało co snurkuje.
Plaža Veprinova tu jak już mówiła, dla mnie jedna z fajniejszych miejsc :hearts:

Plaža Tvrdni Dolac
beach Torac obie w okolicy Vepriinowej, i pomimo, że 2 razy stacjonowąłam w Gdinjskich uvalach ( w Veprinowej i w Rapak ) to nigdy tam nie zaszłam 8) tu Konrad Habanero może podpowie :wink:
Z Gdinjskich Uvali byłam jeszcze na hmmm Kozja się chyba nazywała ? Kolejna za Veprinovą, i ogólnie pięknie, ale bardzo zaśmiecone, łącznie z jakimyś maszynkami do golenia walającymi się na plaży :evil: Widzę, że na google mapach ktoś sobie oznaczył jako prywatne miejsce :lool:

Kučac beach nie byłam

Plaža Veliki Pokrivenik wcześniej nasz nr 1, ostatniego roku niestety rozczarował :oops: tyle ludu co tam się już przewija to dramat- cieszyliśmy się, że stało tylko z 4 auta, a na plaży masakra, przypłynęli łódkami 8) wstawiałam chyba tu zdjęcie parę stron wcześniej. Jeśli uda nam się któregoś dnia zebrać w miarę wcześnie, żeby być tam na 9, to pewnie się wybierzemy :wink:

beach Velika Stiniva tu też tłumy ogromne i ciężko wcisnąc ręcznik na małej plażyczce za murkiem. Zawsze lubiliśmy w Ser Zan zjeść obiadek przy plaży, do zeszłego roku gdzie wszyscy się potruliśmy. Ale fajne miejsce do skakania dla dzieciaków z murku właśnie. Nie planuję powrotu, chociaż sama zatoka piękna i mieszkaliśmy w niej kilka dni w 2021 :P

beach Prapatna nie byłam, planuję :wink:

Valva Beach tez nie byłam, myślę, że trudno dostępna, i bardzo taka prywatna dla mieszkańców tego domu

Plaža Octopus kolejna na której nie byłam, ale z mojej wiedzy od ostatniego roku trudniej dostepna,nie da się dojśc od drogi bo teren prywatny, trzeba iść skałkami z innych zatok, ale może się mylę ... :?:

Plaža Skala
Plaža Sveta Nedjelja
to jedno i to samo, dla mnie szkoda czasu, ludzi bardzo dużo, mija się idąc na Clifbase, które ja znowu bardzo polecam :mrgreen: Trzeba z 10 minut dojść po skałkach, ale bez dramatu, szliśmy z 7 miesięczniakiem w nosidle, w tym roku jako 2 i pół latek pójdzie sam na nóżkach :mrgreen:

chyba mój największy hvarski koszmarek, tłumy, osy, muzyka puszczana z głośników i francuskie dzieci lejące do wody. Brrrr. :twisted: Z dołu nic nie urywa, ale z drogi i cała droga piękna :hearts: Nie wiem jak w tym roku z zakazem wjazdu :?:

Plaža Dubovica plaża na której nigdy nie byłam i nigdy nie będę... Przy drodze zawsze kilkadziesiąt aut, zawsze gdy przejeżdżamy robimy sobie zabawę w liczenie :twisted: Mnożąc x2-czy 3 osoby w aucie, na plaży ludzi można liczyć w setkach :hut:
Plus dojście na dół i wejście pod górę, no dla mnie nie warte 8)

Plaža Malo Zaraće do Malo Zarace zeszłego roku robiliśmy 5 podejść :lool: uparta jestem :mrgreen: W końcu właśnie za 5 razem udało się zaparkować, ale tylko dlatego, że byliśmy o 9. Czy było warto ? Hmmm jak ktoś nigdy nie był to na pewno, ale o tej 9 plaża była w cieniu, trzeba było rozłożyć się za skałkami żeby było cokolwiek słońca, do tego oczywiście nie byliśmy tam sami, ciągle przychodzili ludzie, z których część się rozkładała na tym małym skrawku, część odchodziła, a najgorsze, że bardzo dawało tam rybą. Po godzinie uciekliśmy :mrgreen: Ale plaża piękna :oczko_usmiech:
Plaža Velo Zaraće tam byliśmy tylko raz chyba w 2019, fajnie, że jest bar praktycznie na plaży, ale problemy z parkowaniem jak wyżej :wink:

Velo Borce nie byłam ale planuje tu albo Mala Milna

Plaža Stiniva na nas nie zrobiła jakiegoś łał wrażenia, ale to był dziwny dzień bez słońca, mleko w powietrzu i może przez to taki odbiór, może wrócimy :wink:

Žukova Beach na Kabal też nie byliśmy nigdy, w tym roku planujemy

Maslinica Beach nie znam

Plaža Paklena też nie znam i chyba nie planuje

Ale się rozpisałam :lool:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 21.06.2023 09:12

empire13 napisał(a):Czytając relacje zaznaczałem sobie na googlu plaże do odwiedzenia. Niestety urlop nie jest z gumy i wszystkich nie odwiedzę.
Plaža Veprinova
Plaža Tvrdni Dolac
beach Torac
Kučac beach
Plaža Veliki Pokrivenik
beach Velika Stiniva
beach Prapatna
Valva Beach
Plaža Octopus
Plaža Žučica
Plaža Skala
Plaža Sveta Nedjelja
Plaža Dubovica
Plaža Velo Zaraće
Plaža Malo Zaraće
Velo Borce
Plaža Stiniva
Žukova Beach
Maslinica Beach
Plaža Paklena

A może coś spoza listy spełni moje oczekiwania?
Plaže Kamenjara i Brusje mam w planach.
Byłem już na Mala Stiniva, Plaža Gromin Dolac i Prapatna.

Mogę jedynie opisać te na których byliśmy.
Dwie najlepsze Pokrivenik i Mala Stiniva - ta pierwsza czytam, że ostatnio mocno oblegana. Kiedyś mniej albo się po prostu trafia różnie.
Ale po koleji
Plaža Veprinova - na tej konkretnej chyba nie byłem ale ogólnie plażyczki Gdinj są bardzo kameralne i mniej oblegane.
Plaža Tvrdni Dolac - j.w. ale tutaj akurat byłem. Bardzo fajna aczkolwiek to była jedna z pierwszych plaż jakie zobaczyłem na Hvar i myślałem, że jest super. W porównaniu do innych jednak
beach Torac - na niej Habenero mieszkał. On się wypowie najrzetelniej.
Kučac beach - nie mam pojęcia co to jest. Na googlach wygląda średnio.
Plaža Veliki Pokrivenik - co tu dużo mówić. Miłość do końca życia.
beach Velika Stiniva - tutaj jest przykład, że tłumy są losowe. Podjechałem tam w 2020r i nie mogłem wcisnąć ani 1 kocyka. Uciekaliśmy wówczas na Mala Stiniva, której odkrycie było przeżyciem tamtych wakacji.
beach Prapatna - świetna, polecam z całego serca.
Valva Beach - nie mam bladego pojęcia. Pomimo, ze nie ma prywatnych plaż w Chorwacji to nie chciałbym turystom leżeć pod apartamentem.
Plaža Octopus - nie dotarłem tam ale kilka osób poleca. Habanero, który ogarnął chyba z 200 plaż na Hvar by się wypowiedział. Ale chyba szału nie robi. Coś kojarzę, że śmietniskiem...
Plaža Žučica - nie dotarłem ale z opisów na forum zadka nie urywa.
Plaža Skala - Nie byłem. Jakoś nikt nie polecał.
Plaža Sveta Nedjelja - Nie byłem.
Sveta Nedjelja - Bay Lučišća - klasyk. Pięknie położona, piękny dojazd malowniczą trasą szutrową. Warto.
Plaža Dubovica - oblegana ale przepiękna. Byłem na niej 2x i było cudownie pomimo tłumów. Tzn. tłumów. Nic z tłumów np. w Makarskiej czy Baška na Krk. Normalny, umiarkowany tłum. Spokojnie się rozłożysz o każdej porze, gorzej z zaparkowaniem u góry. Warto być przed 10 rano.
Plaža Velo Zaraće - 2x byłem na Velo Zarace i sądziłem, że jest lepsze od Malo...
Plaža Malo Zaraće - ...ale Malo Zaraze było również odkryciem 2020r. Sporo ludzi ale to przez to, że jest mało miejsca. Zatoczka bardzo urokliwa.
Velo Borce - na samej plaży nie byłem.
Plaža Stiniva - nasza pierwsza plaża na Hvar. Jestem nią zachwycony. Jeżeli mowa o Stinive przy wiosce Brušje. Taka trochę kopia Pokrivenika czy Prapatnej. A może lekki misz-masz obu :)
Žukova Beach - nie byłem. Z plaż półwyspu na Hvarze to byliśmy na plaży Adam. kompletnie kameralna. Zero ludzi z lądu. Jeżeli już to na łodziach przybywali. Może Žukova też będzie mało oblegana.
Maslinica Beach - Nie mój typ plażowania. Habanero z pewnością ją będzie polecał bo uwielbia typ półek skalnych.
Plaža Paklena - j.w.

Ze swojej strony moje typy:
1, 2 i 3 miejsce - Pokrivenik, Mala Stiniva, Cast Away.
Później bez kolejności: Dubovica, Stiniva od Brušje, Prapatna, Malo Zarace, Velo Zarace, Zavala.

Na żadnej z nich nie ma życia podwodnego w takim sensie żeby sobie pooglądać rybki.
Z atrakcji to na Pokrivenik masz jaskinię, na Stinivie od Brušje masz przystań dla łódek, z której można poskakać do wody.
Dubovica - też można poskakać z wyższego murka ale to chyba teren prywatny. Ja wszedłem i skakałem, nikt się nie upominał.

Jak na 2 tygodnie to wybierz te popularne i po prostu piękne. Jak już się będziesz nudził za 5 razem na Hvarze to zacznij sobie wymyślać :)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 21.06.2023 09:41

Hejka. Jest ranking plaż u mniej w relacji.
Pozdrawiam.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2023 13:21

Dzięki wiolek_lp, kaeres
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2023 13:22

Habanero napisał(a):Hejka. Jest ranking plaż u mniej w relacji.
Pozdrawiam.

Właśnie walczę z całym tematem. Zerkam też do rankingu :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2023 13:38

Dzisiaj rano w Jelsie jakaś inwazja 8-O
Załączniki:
IMG_20230622_103314887(1).png
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2023 13:43

Wycieczki z Makarskiej :)
Tak poznałem Jelsę i Hvar - zakochałem się w 2010r :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2023 14:04

kaeres napisał(a):Wycieczki z Makarskiej :)

Wcześnie trochę, ok 10:30
Ja z Makarskiej byłem w Vrboskiej i w Bol.
Pamiętam, że dosyć blisko nas płynęły delfiny.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 22.06.2023 15:59

kaeres napisał(a):Wycieczki z Makarskiej :)

To ja poleciałam z grubej rury i na 1 raz w Cro wpadł Hvar. Może dlatego wracamy 5 raz, i mało miejsc jest w stanie mnie zadowolić :twisted: :hearts:
A nie kurcze jednak 6 raz :mrgreen:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2023 20:09

Jeśli liczymy kilkugodzinne odwiedziny to ja 4x na Hvarze
:lool: :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 406
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone