Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.06.2023 22:35

wiolek_lp napisał(a):Peka tylko w Kokocie, aczkolwiek ceny i tam poszybowały w górę...z ośmiornicy dla 2 osób 50 e, jagnięcina ( dla mnie pyszniejsza niż w Jablanicy w BiH) 44 e .

wiolek_lp napisał(a):Kwestia też jakiego jedzenia szukasz, ja szukałam restauracji typowo pod makaron z truflami ( dla mnie) czy mule ( dla męża) jeśli chcesz mogę Ci podesłać moją odręczną rozpiskę, ale to nie są miejsca w Jelsie :wink:

Jak w Chorwacji to tylko ryby i owoce morza :)

wiolek_lp napisał(a):Hora Hvar w SG kompletnie nie kojarzę, i nie wiem co robi gdzie :hut:

Starogradskie Pola
Oto link https://goo.gl/maps/wDxXv9Edb28YrTdm9

wiolek_lp napisał(a):Co do bankomatów, nie wiem jak na Hvarze, ale w temacie właśnie bankomatów zerknij stronę dwie w tył, tam wrzucałam taki, który nie pobierał niczego w maju :wink:

A to poszukam :)

wiolek_lp napisał(a):Udanych wakacji u mnie jeszcze 22 dni czekania 8)

Dzięki. Progrozy nie są zbyt optymistyczne ale może będzie dobrze :)

Dzięki za informacje
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.06.2023 03:35

empire13 napisał(a):(...) 1. Gdzie można na wyspie zjeść dobrą pekę za rozsądne pieniądze? (...)

Nie znam innych przybytków na Hvarze, tylko Veprinovą.
post2082337.html#p2082337
https://goo.gl/maps/RViFqNoY6g3HauqC7
Ale byliśmy zadowoleni. Polecam z czystym sumieniem.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.06.2023 05:38

boboo napisał(a):
empire13 napisał(a):(...) 1. Gdzie można na wyspie zjeść dobrą pekę za rozsądne pieniądze? (...)

Nie znam innych przybytków na Hvarze, tylko Veprinovą.
post2082337.html#p2082337
https://goo.gl/maps/RViFqNoY6g3HauqC7
Ale byliśmy zadowoleni. Polecam z czystym sumieniem.

Dzięki, zapisane
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 16.06.2023 07:06

empire13 faktycznie czytałam o tym Hora, ale nie wpadło mi w pamięć, bo nie ma cennika przy menu, więc jak nie mam pojęcia czego mogę się spodziewać, to niestety nie idę :wink: Jakbyś był, daj znać jak tam z cenami a może i ja skorzystam :mrgreen:

Co do ryb nie patrzę nigdy na nie w konobach, bo niestety poza moim zasięgiem zapłacić za obiad dla mojej rodziny 7 stówek czy lepiej :hut: więc je sami sobie przyrządzimy na grillu pewnie :wink:
Co do innych owoców morza to z opinii:
W Antice pyszne crno risotto za 18,50 e,
w La Gitara grillowana ośmirnica za 33e
Blue Doors wyjątkowa przystawka, jakieś trójkąty ( ciasto krewetkowe ) z truflami
Wszystkie są w Starim Gradzie.
Dobre opinie ma też konoba Zbondini w Velo Grablje :wink:
Jesczze żadnego z tych miejsc nie testowałam, także to takie rozeznanie z neta.

Aaa co do Veprinovej to również polecam, chociaż my wzięliśmy tam tylko 2 zupy ( obie pyszne) kawe i wino, ale na pewno w tym roku tam zaglądniemy, choćby dla widoków i przy okazii plażowania :) Ta zatoczka jest dla mnie jedną z lepszych na Hvarze :hearts: Co do samej konoby ciekawe ile w tym roku podskoczą ceny, pamiętam, że kilka lat temu była jednym z droższych miejsc,a z upływem lat gdy inne konoby podnosiły cenniki, tam nie wzrastało drastycznie, i w zeszłym roku było dość tanio :oczko_usmiech:
1686888916352_copy_600x1067.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.06.2023 07:20

empire13 napisał(a):(...) Jak w Chorwacji to tylko ryby i owoce morza :) (...)
Oj, daj się skusić na bekonik z czarnych sławońskich (czyli chorwackich) świnek :wink:
Myślę, że nie pożałujesz :wink:
Obrazek
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 16.06.2023 07:30

Ja na taką świnkę mam nadzieję na powrocie z wakacji, bo robimy 1 nockę w Baranji :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.06.2023 07:41

W sumie trzeba by się było przenieść do "Niebo w gębie", ale... :wink:
Polski boczek/bekon był dla mnie zawsze numerem 1.
Żadne inne Tulipy, Küpersy, czy jeszcze inne namiastki.
Jak napisałem: był 8)
Do momentu, gdy spróbowałem właśnie tego sławońskiego.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.06.2023 09:15

empire13 napisał(a):Jutro rano jadę do Cro. Cel to Jelsa (wahałem się czy nie Gdinj, bo fajną miejscówkę znaleźliśmy wczoraj na bookingu).
Wątek śledziłem na bieżąco. Ten z plażami od Konrada również (choć muszę go sobie odświeżyć).

Niestety moja pamięć jest zawodna, stąd kilka pytań:
1. Gdzie można na wyspie zjeść dobrą pekę za rozsądne pieniądze?
2. Jakieś polecane restauracje, najlepiej w okolicy Jelsy? Mam na liście tylko Caffe bar Gira i GARDELIN Restoran Luka w Jelsie oraz Odisej Restaurant i oczywiście Hora Hvar w Stari Grad.
3. O bezprowizyjne bankomaty pytałem w innym temacie. Podobno już takich na Hvarze nie ma :(

No to się o miesiąc mijamy. My w Jelsie lądujemy 16 lipca. W Jelsie, a dokładnie w Vitarnji, w połowie drogi do Vrboski. A Wy gdzie przycumowaliście?
Co do konob - nie narzekaliśmy w konobie Bogo w Vrbanj. Z tych dalszych od Jelsy to klimatyczne Tavern Zbondini w Velo Grablje, no i Konoba Stori Komin w Malo Grablje.
Ale żeby zjeść w Gardelinie musisz jednak zrobić te 5 km nadmorską promenadą, minąć moją miejscówkę i dojść do Vrboski. Tam parę metrów pod górkę i już jesteś na miejscu. Stolik najlepiej gdzieś z brzegu i masz piękny widok na zatokę i zachód słońca. :wink: Habanero jak nic potwierdzi.
Ostatnio edytowano 16.06.2023 09:52 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.06.2023 09:25

wiolek_lp napisał(a):Dobre opinie ma też konoba Zbondini w Velo Grablje :wink:

W Zbondini jest super. No i te widoki na Velo Grablje. Problem w tym, że z marszu ciężko o stolik. Zwłaszcza w wysokim sezonie. A już w Storim Kominie w Malo Grablje trzeba się zaanonsować z wyprzedzeniem paru dni. Ale warto.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 16.06.2023 09:27

empire13 napisał(a):1. Gdzie można na wyspie zjeść dobrą pekę za rozsądne pieniądze?

Konoba Humac w Humacu! Peka to jedno, a okoliczności przyrody i te olbrzymie kamienne stoły to drugie i też ważne (zostaje to we wspomnieniach).
Poza tym - Stori Komin w Malo Grablje.

empire13 napisał(a):2. Jakieś polecane restauracje, najlepiej w okolicy Jelsy? Mam na liście tylko Caffe bar Gira i GARDELIN Restoran Luka w Jelsie oraz Odisej Restaurant i oczywiście Hora Hvar w Stari Grad.

Koniecznie Konoba Lem - Vrboska. Świetna lokalizacja, zawsze znajdziesz miejsce, pysznie, duży wybór, no i ceny normalne.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 16.06.2023 09:34

Bravik napisał(a):W Zbondini jest super. No i te widoki na Velo Grablje. Problem w tym, że z marszu ciężko o stolik. Zwłaszcza w wysokim sezonie. A już w Storim Kominie w Malo Grablje trzeba się zaanonsować z wyprzedzeniem paru dni. Ale warto.

Dobrze wiedzieć :wink: Myślę, że to "problem" większości tych polecanych i naprawdę dobrych konob. Mają wielu chętnych to i rezerwacje konieczne.
W Kokocie bez rezerwacji też raczej nie ma szans, więc trochę się przyzwyczailiśmy, że dany wieczór mamy z góry zaplanowany na kolację.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.06.2023 10:00

Smacznie było też za tunelem w konobie Zavala. Plus piękny widok na otok Šćedro. :wink:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.06.2023 14:15

wiolek_lp napisał(a):empire13 faktycznie czytałam o tym Hora, ale nie wpadło mi w pamięć, bo nie ma cennika przy menu, więc jak nie mam pojęcia czego mogę się spodziewać, to niestety nie idę :wink: Jakbyś był, daj znać jak tam z cenami a może i ja skorzystam :mrgreen:

Jeśli będę to oczywiście dam znać. Byłem tam 4 lata temu, gdy ostatni raz korzystałem z usług biura podróży. Miałem wykupioną wycieczkę fakultatywną. Pamiętam bardzo fajny poczęstunek oraz porównanie oliwy wytwarzanych różnymi metodami. No i miejsce bardzo ładne. Jeśli będzie mnie na to stać w tym roku to skorzystam ;)

Co do ryb nie patrzę nigdy na nie w konobach, bo niestety poza moim zasięgiem zapłacić za obiad dla mojej rodziny 7 stówek czy lepiej :hut:

Ale ja tyle na obiady nie wydaję. W zeszłym roku pewnie coś w okolicy 50-80 kun na osobę;)

więc je sami sobie przyrządzimy na grillu pewnie :wink:

Jak da się w okolicy Jelsy kupić coś w dobrej cenie to pewnie też czasem coś zrobimy na grillu.

Co do innych owoców morza to z opinii:
W Antice pyszne crno risotto za 18,50 e,
w La Gitara grillowana ośmirnica za 33e
Blue Doors wyjątkowa przystawka, jakieś trójkąty ( ciasto krewetkowe ) z truflami
Wszystkie są w Starim Gradzie.
Dobre opinie ma też konoba Zbondini w Velo Grablje :wink:

Dzięki za info

Aaa co do Veprinovej to również polecam, chociaż my wzięliśmy tam tylko 2 zupy ( obie pyszne) kawe i wino, ale na pewno w tym roku tam zaglądniemy, choćby dla widoków i przy okazii plażowania :) Ta zatoczka jest dla mnie jedną z lepszych na Hvarze :hearts:

Dwie rekomendacje więc trzeba tam podjechać.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.06.2023 14:17

Luka Gardelin i wszystko w temacie :D
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.06.2023 14:22

boboo napisał(a):
empire13 napisał(a):(...) Jak w Chorwacji to tylko ryby i owoce morza :) (...)
Oj, daj się skusić na bekonik z czarnych sławońskich (czyli chorwackich) świnek :wink:
Myślę, że nie pożałujesz :wink:
Obrazek

Na bekon zawsze ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone