napisał(a) maromaro » 03.07.2022 14:00
Cześć, w lipcu będę na wyspie Hvar po raz pierwszy, zamierzam tam spędzić 5 dni. Chciałbym się zatrzymać w miejscowości Vrboska albo Jelsa, zależy mi na spokojniejszym miejscu z ładnymi plażami w okolicy, ale z połączeniem autobusowym z innymi miejscowościami. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących poruszania się po wyspie:
- czy bez własnego środa transportu możliwe jest zwiedzanie wyspy tylko za pomocą komunikacji miejskiej? Wiem, że autobusy kursują między miejscowościami (Hvar, Stari Grad, Jelsa, Vrboska ), ale czy zatrzymują się też np. przy plażach albo innych "mniejszych" przystankach? Z rozkładów które znalazłem na forum / w sieci nie znalazłem takich informacji
- jeżeli zdecydowałbym się na wypożyczenie samochodu to czy są jakieś kwestie na które trzeba zwrócić szczególną uwagę? Samochodem jeżdżę od kilku miesięcy i trochę się cykam, że zaskoczą mnie jakieś wąskie uliczki, podjazdy czy co tam może jeszcze się wydarzyć
Czy niedoświadczony kierowca nie będzie miał większego problemu z jazdą po wyspie?
Będę wdzięczny za pomoc, dzięki!