Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.01.2022 12:08

Byłem w Milnej 2x. Raz na plażowaniu, a raz tylko wstąpiliśmy na piwko.
Za każdym razem były tłumy na plaży aczkolwiek miejscowość urocza i ma 2 dodatkowe plaże ukryte za laskiem piniowym (5-10 minut spacerku).
Wówczas można liczyć na mniejsze tłumy.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 10.01.2022 15:18

Ja byłam po sąsiedzku, w Zavali. Bliskość miasta Hvar jest dużym plusem, ale mimo wszystko nie zamieniłabym tych okolic na Milną. :wink:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 26.01.2022 17:54

Dobra skoro ja swoje wakacje już klepnęłam to chyba mogę podzielić się tu namiarem na super miejscówkę, a nawet dwie :mrgreen:
Mam nadzieję, że to nie wbrew regulaminowi forum :wink:

W obu miejscach byliśmy rok temu, w tym roku wracamy do jednego :mrgreen:

Natomiast uważam, że oba są warte polecenia i może ktoś skorzysta :hearts:

1. Vela Stiniva, apartament w zatoce, standard bardzo fajny, cudowni gospodarze, w cenie dają 1 kolacje ( zupa, mięsa albo ryby, deser, fuuul wina ) Było tak super, że 2 kolację wykupiliśmy ponownie, razem z przyjaciółmi, którzy wtedy stacjonowali w Gromin Dolac :wink: Można zamówić u nich też śniadania. Z właścicielką Ivaną, już na poziomie mailowania było baardzo miło, plus dostaliśmy super cenę pomimo pobytu tylko 5 dni.
Z minusów to brak grilla, chyba, że można skorzystać z tego u właścicieli ? my nie potrzebowaliśmy, więc nie pytałam. Nasz apartamen nr 2 i jego taras był koło schodów, więc jak ktoś wchodził to widział nas na tarasie, nam nie przeszkadzało, ale apartamenty wyżej tego problemu nie miały.

https://www.visit-hvar.com/villa-vela-stina/12367

2. Stari Grad, przepiękny apartament ( byliśmy w Deluxe i jego polecam ) bardzo duży i ekstra wyposażony. Do tego taras z dwoma wypoczynkami, zdjęcia nie oddają tego jak świetnie wygląda. Gospodarze nienarzucający, ale mili, po przyjeździe wino i piwo w lodówce, czekoladki dla dzieci, w dzień wyjazdu Silvia przyszła z prezencikiem ( mydełko, lawenda, miód lawendowy ) Też spędziliśmy tam 5 dni. Tu z minusów to, że nie można podjechać autem bo do domu prowadzi wąska ścieżka, miejsce dla auta jest jakieś 100 m dalej, ale to dla nas nie był żaden problem.
Też dostaliśmy w zeszłym roku super cenę, a i w tym zarezerwowaliśmy sierpień ze zniżką :hearts:
Piękny ogród z grillem, tu też nie korzystaliśmy, ale w tym roku mam nadzieję nadrobić :mrgreen:
Plażyczka zaraz koło apartamentu okazała się świetna jak na miejską, a wieczorne spacery do centrum wzdłuż morza ogromną przyjemnością.

https://www.visit-hvar.com/apartments-h ... ents/11705

Polecam :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.01.2022 20:05

wiolek_lp napisał(a):Plażyczka zaraz koło apartamentu okazała się świetna jak na miejską, a wieczorne spacery do centrum wzdłuż morza ogromną przyjemnością.

Bardzo dziękuję za polecenie apartamentów. :)
Masz może jakieś zdjęcia tej plaży blisko apartamentu w Starim Gradzie? Dużo osób tam plażowało?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2022 21:00

Danka, będzie Hvar w tym roku?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 27.01.2022 08:50

Mikromir napisał(a):Bardzo dziękuję za polecenie apartamentów. :)
Masz może jakieś zdjęcia tej plaży blisko apartamentu w Starim Gradzie? Dużo osób tam plażowało?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to wyglądało na głównej plaży, bo my znaleźliśmy sobie małą dziurkę pomiędzy barem a podestem :wink:
Na zrzucie jest widoczne miejsce, równocześnie zaznaczony mniej więcej dom ( Aleks )
Na filmiku coś tam widać ilość ludzi na podeście czy w wodzie :wink:
Nam bardzo przyjemnie się tam plażowało :lol:
1643268888809_copy_540x1170_copy_432x847.jpg

1643268959152_copy_768x1024_copy_600x800.jpg

https://photos.app.goo.gl/rP5ck2D6MtMSbHbB9

No właśnie, będzie Hvar :?: :wink:
Ja właśnie klepnęlam Korcule, więc będzie powtórka z 2018 Korcula+ Hvar :hearts:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 27.01.2022 20:44

wiolek_lp napisał(a):Nam bardzo przyjemnie się tam plażowało :lol:

I to jest najlepsza rekomendacja. :wink:
Bardzo dziękuję za informacje i "materiały poglądowe". :smo: Właśnie te okolice w Starim Gradzie wydają mi się najciekawsze i najlepsze do stacjonowania.

piekara114 napisał(a):Danka, będzie Hvar w tym roku?

wiolek_lp napisał(a):No właśnie, będzie Hvar :?: :wink:

Nie mam pojęcia co i czy w ogóle będzie. :smo: Jak to u nas ostatnio bywa, decyzję będzie można podjąć dopiero tuż przed ewentualnym wyjazdem, jeśli doktor da zielone światło, a wtedy wiadomo, że łapie się to co jest jeszcze dostępne - dlatego lubię mieć w zanadrzu różne opcje na moment szukania "last minute". :wink:
Na razie usiłuję wygrzebać się z kwarantanny po covidowym "prezencie" ze szkoły córki :roll: - zrobiłam dziś test jako zaszczepiona, ale na wynik czeka się u nas teraz do 48 godzin. :?

wiolek_lp napisał(a):Ja właśnie klepnęlam Korcule, więc będzie powtórka z 2018 Korcula+ Hvar :hearts:

Brzmi cudownie, życzę Wam wspaniałego pobytu! :D
Stacjonujecie na Korčuli tam gdzie ostatnio?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.01.2022 07:45

Mikromir napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):No właśnie, będzie Hvar :?: :wink:

Nie mam pojęcia co i czy w ogóle będzie. :smo: Jak to u nas ostatnio bywa, decyzję będzie można podjąć dopiero tuż przed ewentualnym wyjazdem, jeśli doktor da zielone światło, a wtedy wiadomo, że łapie się to co jest jeszcze dostępne - dlatego lubię mieć w zanadrzu różne opcje na moment szukania "last minute". :wink:
Na razie usiłuję wygrzebać się z kwarantanny po covidowym "prezencie" ze szkoły córki :roll: - zrobiłam dziś test jako zaszczepiona, ale na wynik czeka się u nas teraz do 48 godzin. :?

No czasy na planowanie są ciężkie :cry:
U mnie też dzieciaki na kwarantannie, przywlekł maluszek ze żłobka, ale ponieważ oboje z najstarszym kaszleli zrobiłam testy, najmniejszy i my negatywni, Aleks przy jego zapaleniu krtani wyszedł dodatni :twisted:
Teraz myślę, że może mąż musiał przywlec z pracy, bo cały tydzień wcześniej bolały go zatoki i trochę kaszlał, a zaczęło się 5 stycznia czyli w dniu czy raczej wieczorem, gdy wsiedliśmy w auto i pojechaliśmy na Istrie, po kilku dniach jak wracaliśmy, to właśnie Aleks zaczął kaszleć :hut: Może mój mąż przeszedł covida w Cro :?: :devil:

W każdym razie my wszyscy ujemni, Aleks dodatni, ciekawa sytuacja 8) U nas w tamtym tygodniu wyniki były po ok 15-17 godzinach, zobaczę jak w niedziele, bo muszę testować najmłodszego i średniego, żeby zdjęli im tydzień kwarantanny po Aleksie :hut:

Mikromir napisał(a):Stacjonujecie na Korčuli tam gdzie ostatnio?

Oj nie, już nie chciałam w Prizbie. Wzięliśmy app Nola w Knezie :wink: Zobaczymy czy się sprawdzi :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.01.2022 17:02

wiolek_lp napisał(a):W każdym razie my wszyscy ujemni, Aleks dodatni, ciekawa sytuacja 8)

No to nieciekawie macie, spore covidowe zamieszanie... Dużo zdrówka dla całej rodzinki!

wiolek_lp napisał(a):
Mikromir napisał(a):Stacjonujecie na Korčuli tam gdzie ostatnio?

Oj nie, już nie chciałam w Prizbie. Wzięliśmy app Nola w Knezie :wink: Zobaczymy czy się sprawdzi :lol:

To zdradź mi co jest nie tak z Prižbą...
Zerkałam też na Korčulę i apartmany u Larusa, ale jakoś trudno mi się przekonać do tej wyspy. Starówka Korčuli ogromnie mi się podobała, ale chyba jeszcze nie odkryłam, co mogłoby mnie zachwycić na reszcie wyspy - oczywiście w kontekście zwiedzania, bo kilka fajnych plaż tam chyba jest. :wink: Jak się ma Hvar do Korčuli i vice versa? To co mi się podoba na Korčuli to mnóstwo apartamentów nad samą wodą w dość przystępnych cenach - może to mnie kiedyś przekona w ostatniej chwili. :oczko_usmiech:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.01.2022 11:23

Mikromir napisał(a):No to nieciekawie macie, spore covidowe zamieszanie... Dużo zdrówka dla całej rodzinki!

Dziękuję i wzajemnie :smo:

Mikromir napisał(a):To zdradź mi co jest nie tak z Prižbą...
Zerkałam też na Korčulę i apartmany u Larusa, ale jakoś trudno mi się przekonać do tej wyspy. Starówka Korčuli ogromnie mi się podobała, ale chyba jeszcze nie odkryłam, co mogłoby mnie zachwycić na reszcie wyspy - oczywiście w kontekście zwiedzania, bo kilka fajnych plaż tam chyba jest. :wink: Jak się ma Hvar do Korčuli i vice versa? To co mi się podoba na Korčuli to mnóstwo apartamentów nad samą wodą w dość przystępnych cenach - może to mnie kiedyś przekona w ostatniej chwili. :oczko_usmiech:

To tak...Ja nie jestem obiektywna bo u mnie Hvarhvahrvar :mrgreen: nie bez przyczyny wracam tam 5 raz... Ale też na Hvarze spędziłam 40 dni, a na Korculi ledwie 7 i tak naprawdę nic tam nie widziałam...
Korcula po pobycie w 2018 wydała mi się taką dziką wyspą, bardzo zieloną :hearts:
Ale jak to zawsze mówie każdemu, jest dość rozległa i jak się chce być na różnych plażach i ją zwiedzić to trzeba się ojeździć. Jak sobie przypominam to chyba w tym 2018 zrobiliśmy w tydzień koło 800 km, a tak jak pisałam nie wiele zobaczyliśmy.
Hvar jest bardziej skoncentrowany, mieszkając w Jelsie czy SG w promieniu 20-30 km ma się praktycznie wszystko, no chyba, że wybierze się uvale Gdinjską to wtedy też trzeba się najeździć :mrgreen:

Co do miasteczek, na mnie samo miasto Korcula nie zrobiła takiego wrażenia jak np. Hvar, zobaczymy jak będzie teraz.
Na pewno Blato jest warte spacerów i z tego względy zastanawiałam się nad noclegiem w Prigradycy ( chociaż nigdy tam nawet nie zajechałam, więc nie wiem jak wygląda) ale nie było apartamentu, a Kneze wydaje mi się odpowiednie bo i dość blisko do M. Korculi, jak i do Vaji czy Samograd. Czy sie sprawdzi, zobaczymy...

Co do samej Prizby to myślę sobie, że te odległości do przejechania w interesujące mnie miejsca, są większe niż z innych miejscówek. Chciałam też północną stronę wyspy, żeby móc oglądać zachody słońca, Kaśka - corrina miała cudowne w swoim app w Zrnowskiej Banji, jednak jej apartamen w moim terminie był zajęty, dlatego też padło na Kneze
Szczerze mówiąc na ten apartament czaiłam się już dawno, gdy tylko myślałam o Korculi, pomimo tej drogi przed nim :wink:

Tak jak piszesz ogromnym plusem jest wiele apartamentów przy samej wodzie :D Bardzo to super wspominam, jak właśnie w Prizbie zostawialiśmy na noc otwarte okna i usypiał nas szym fal, i ten zapach morza :hearts: Mam nadzieję, że teraz też tak będzie :mrgreen:

Ja osobiście nie zdecydowałabym się na całe wakacje tylko na Korculi, bo choćby brakowało by mi wieczornych spacerów z wózkiem po miasteczku, dlatego zawsze nasze wakacje dzielą się na kilka miejsc, i zawsze jest też Hvar :mrgreen: Gdyby coś innego zawiodło, to tu mam pewne, że będzie idealnie :mrgreen:

W zeszłym roku mieliśmy 4 różne apartamenty, plus 5 w Mostarze na powrocie, ale tu już tylko na 1 nockę, pewnie dla większości byłaby to męczarnia, dla nas bez problemu, ale ja zawsze muszę mieć dużo i wszystko na raz :lool:
Sam Hvar też podzieliliśmy na pół, czyli 5 nocy w zatoce gdzie cały dzień można było chodzić w kostiumie, i kolejne 5 nocy w Starim Gradzie, gdzie wieczorkiem spacerowaliśmy po miasteczku.

Teraz Korculę traktuję, tak jak w zeszłym roku Povlje, bardziej skupie się na plażowaniu i odpoczynku ( Na Braci w zeszłym roku byliśmy tydzień i zobaczyliśmy praktycznie NIC, tylko Vidova gora, raz spacer w Puciscy, i raz plażowanie w uvali Farskiej, tak to tylko Ticja Luka i spacerki po Povlji ) a miasteczka będę mieć na Hvarze :hearts: :papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.01.2022 12:15

Za mało czasu spędziłem na Korculi (8dni) i Hvarze (13dni) aby porównać.
Każda wyspa ma swoje atuty.
Wg mnie miasto Korcula bije na głowę Hvar, SG, Vrboską (w Jelsie jeszcze nie byłem) a wyspa Korcula jest bardziej zielona.
Ale na ten moment bardziej ciągnie mnie na Hvar ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.01.2022 12:37

empire13 napisał(a):Za mało czasu spędziłem na Korculi (8dni) i Hvarze (13dni) aby porównać.
Każda wyspa ma swoje atuty.
Wg mnie miasto Korcula bije na głowę Hvar, SG, Vrboską (w Jelsie jeszcze nie byłem) a wyspa Korcula jest bardziej zielona.
Ale na ten moment bardziej ciągnie mnie na Hvar ;)

Więc właśnie każdy ma swoje odczucia :mrgreen: Dla Ciebie bije na głowę, dla mnie nic nie urwała ( wtedy ) :mrgreen:
Na pewno składa się na to wiele czynników, niedawno byłam w Rovinji, 1 raz wieczorem i śmiać mi się chciało, kto może nazywać je PERŁĄ ISTRI :hut: To było największe rozczarowanie chorwackie, jakie przeżyłam 8O
Wpływ na to pewnie miał fakt, że było ciemno jak w .... widocznie w zimie oszczędzają na prądzie, więc spacerując uliczkami można było się zabić :evil: O wiele lepiej w tej kwesti wypadł Porec, gdzie widocznie mają więcej funduszy na prąd :lool:
Zwiedzając Rovinji w dzień, już udało się mi poczuć jej urok, ale pierwsze zderzenie to było jak łopatą w łeb 8)

A Hvar przyciąga zawsze :hearts:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.01.2022 13:01

Tak. Nie każdy musi podzielać naszą opinię.

PS. Dla mnie Poreč jest tylko ładne a Rovinj jest przecudne ;)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.01.2022 20:12

wiolek_lp napisał(a):Ja nie jestem obiektywna bo u mnie Hvarhvahrvar :mrgreen: nie bez przyczyny wracam tam 5 raz...

empire13 napisał(a):Ale na ten moment bardziej ciągnie mnie na Hvar ;)

wiolek_lp napisał(a):A Hvar przyciąga zawsze :hearts:

No to o czymś jednak świadczy... :oczko_usmiech:

wiolek_lp napisał(a):Korcula po pobycie w 2018 wydała mi się taką dziką wyspą, bardzo zieloną :hearts:

empire13 napisał(a): a wyspa Korcula jest bardziej zielona.

Widzę, że tu wrażenia są podobne. :)

wiolek_lp napisał(a):Co do miasteczek, na mnie samo miasto Korcula nie zrobiła takiego wrażenia jak np. Hvar, zobaczymy jak będzie teraz.

empire13 napisał(a):Wg mnie miasto Korcula bije na głowę Hvar, SG, Vrboską (w Jelsie jeszcze nie byłem)

No na mnie największe wrażenie zrobiła starówka Korčuli, ale odwiedziłam ją zanim pojechałam na Hvar. Na Hvarze mam spory niedosyt spacerów po jego miasteczkach - wizyty w nich były zdecydowanie za krótkie, także z racji stacjonowanie w odległej gdinjskiej uvali.

wiolek_lp napisał(a):Na pewno Blato jest warte spacerów
(...) a Kneze wydaje mi się odpowiednie bo i dość blisko do M. Korculi, jak i do Vaji czy Samograd.

No to dopisuję Blato. Okolice na zachód od Korčuli też wpadły mi w oko, właśnie ze względu na samą Korčulę i wspomniane plaże.

wiolek_lp napisał(a):Co do samej Prizby to myślę sobie, że te odległości do przejechania w interesujące mnie miejsca, są większe niż z innych miejscówek.

Tak jak z Povlji - dla mnie to był jej największy minus.

wiolek_lp napisał(a):W zeszłym roku mieliśmy 4 różne apartamenty, plus 5 w Mostarze na powrocie

Tego by mi rodzina nie wybaczyła. :lol:

Co do Poreča i Rovinj - chyba podobały mi się obydwa miasta, choć w każdym coś innego. I każde z nich z pewnością bardziej od Puli. :lol:

Bardzo Wam dziękuję za podzielenie się wrażeniami. :smo: :smo:

W głębi serca też tęsknię za Hvarem... :wink:

Btw, od dziś mam zdjętą kwarantannę. :D Booster dał radę. :wink:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.01.2022 20:35

Mikromir napisał(a):Co do Poreča i Rovinj - chyba podobały mi się obydwa miasta, choć w każdym coś innego. I każde z nich z pewnością bardziej od Puli. :lol:

Co do Puli byliśmy tylko TU :lool:
1643484046796_copy_600x800.jpg

I obeszliśmy TO

1643484172248_copy_600x800.jpg

1643484232370_copy_600x800.jpg

Trwało to 20 minut, bardzo mi się podobało, ale więcej nic nie widziałam :twisted:
Już nie spamie, bo nie ten wątek :wink: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 389
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone