Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 13.08.2021 15:50

Betsy1977 napisał(a):Drodzy, jestem w Ivan Dolać i mam pytanko o zakup ryb, wiecie w jakie dni i w jakie godziny mają rybki tam gdzie się woduje łodzie?

Jestem w Zavali i też chętnie bym się dowiedział, czy da się w okolicy kupić świeżo złowioną rybę (gospodyni mi mówiła, że ktoś łowi, ale nie wie dokładnie kto i te połowy są chyba nieregularnie). I druga sprawa - czy na Hvarze da się kupić świeże mule, a jeśli tak, to gdzie?
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 13.08.2021 19:45

Igor88 napisał(a):Cześć Miłośnicy Hvaru :)
w przyszłym tygodniu wybieram się na południową część wyspy Hvar. Bardzo chciałbym w ciągu tego kilkudniowego pobytu odwiedzić plażę o nazwie "Bay Lučišća" (w komentarzach na google maps doczytałem że jest też nazywana "Dubowica"). Miejsce to jest oddalone w prostej linii od miejscowości Sveta Nedjelja o ok 1,5 km. Chciałbym się tam dostać właśnie z miejscowości Sveta Nedjelja. Czy ktoś z Was był na tej plaży i też dojechał/doszedł tam z Sveta Nedjelja?? Jak wygląda rzeczywiście ta droga, czy da się tam zawrócić, zaparkować auto gdzieś na poboczu? Trafiam na sprzeczne informacje w opiniach na google maps, jedni piszą, że droga jest fatalna i nie ma gdzie zaparkować, inni że jest sporo miejsca na zostawienie auta. Ze zdjęć mam wrażenie, że trudno na tej drodze byłoby się minąć dwóm samochodom, ale jednocześnie nie jest aż tak strasznie, żeby tam nie pojechać osobówką. Jak to wygląda w praktyce?

Wg mojej niewielkiej wiedzy na temat Hvaru, Lučišća i Dubovica to są 2 różne plaże, znajdujące się dość blisko siebie. Do obu można dostać się samochodem, do Lučišćy szutrem, do Dubovicy asfaltem. Na tej pierwszej nie byłam, więc na temat dojazdu się nie wypowiem, ale cofnij się kilka stron, to znajdziesz co nieco na temat dojazdu.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 13.08.2021 21:20

A jak z rybkami w Vrbosce?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.08.2021 08:20

W czwartek rano nasi sąsiedzi patroszyli nad morzem świeżutkie, eleganckie orady i branciny. Kupili je w Starim Gradzie przy przeprawie promowej. Może to i nie Vrboska :oczko_usmiech: , ale zawsze... :papa:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 14.08.2021 08:48

karin74 napisał(a):A jak z rybkami w Vrbosce?

O Vrboskiej nie mam pojęcia, ale w Jelsie jest bardzo przyzwoicie zaopatrzona ribarnica. Tam trzeba być koło 7:00, jak otwierają. O ribarnicy pisałam w mojej 1 relacji z Hvaru 2018. Jest też mapka.
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 14.08.2021 12:50

Wpisz w GM ,,Ribarnica Jelsa" to Cię doprowadzi. Ale tak jak pisze Corrina trzeba być wcześnie rano. Podobna Ribarica jest też w Starim Gradzie przy parkingu obok targowiska. O ile pamiętam otwarte tylko do 10. :papa:
buona sera
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) buona sera » 14.08.2021 17:12

Mordeczki jak z noclegami na obecną chwilę na wyspie? Dziś dotarliśmy do Cro i planujemy jutro dotrzeć do Stari Grad, jednak na bookingu wyglada to nieciekawie :roll: Znajdzie się coś w okolicy w rozsądnej cenie (najlepiej do 70 eurasów za 2 osoby) od jutra na kilka dni, a później np okolice Hvaru? :wink:
filas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) filas » 15.08.2021 09:46

Witam, planuję pierwszy, jednodniowy wypad na wyspę. Przypłynę promem z Drvenik i chciał bym połączyć małe plażowanie z popołudniowym spacerem po jakimś urokliwym mieście. Co polecacie? Chodzi mi o jakąś fajną dziką plażę do której w miarę blisko dojadę samochodem (muszę liczyć się z czasem). Fajnie było by zaliczyć przy tej okazji tunel no a potem jakieś miasteczko ze starówką i miłym klimatem - Stari Grad czy Hvar czy ??? ;)
Polećcie proszę jakiś plan na taką "szybką" wizytę na wyspie - prom z Drvenik 7:30 - prom powrotny 22:00 ;)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.08.2021 21:37

Właśnie wróciliśmy z wieczorno-nocnej wycieczki do Humaca. O tej porze dnia wioska robi ogromne wrażenie. Zachodzące słońce, zapadająca ciemność, niesamowita cisza, zero cykad, ptaków...Człowiek mimowolnie ogląda się, czy z domostw nie wychodzą duchy dawnych mieszkańców. 8O
krempak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krempak » 16.08.2021 20:28

Małe ostrzeżenie dla osób przebywających w Ivan Dolac. Obok jedynego sklepu jest przybytek oferujący domace vino i rakiju. Tydzień temu, po przyjeździe, nie mając jeszcze rozpracowanych odpowiednich miejscówek na Hvarze z tego typu asortymentem, postanowiłem dać szansę punktowi położonemu nieopodal naszej kwatery. Ceny: 20 kn/1l białe wino; 50 kn/1l rakija loza. Pytanie do właścicielki, czy możemy spróbować przed zakupem. Stanowcza odpowiedź: "Nie". Już to powinno dać nam do myślenia, ale nadal chcieliśmy dać szansę. Wzięliśmy 1l tego i tego. Coś mnie podkusiło, żeby na ławeczce pod sklepem zbadać organoleptycznie zawartość polanej nam przed chwilą butelki z rakiją. Po otworzeniu zaskoczenie: nic nie czuję! czyżbym miła kowida? Daję do powąchania żonie - ona też nic nie czuje. Oboje mamy kowida???? Ale za chwilę sprawa się wyjaśnia: z kantorku wybiega pani, która wcześniej polewała nam owe płyny, ze śmiechem informując, że zaszła fatalna pomyłka i nalała nam do butelki - zamiast rakiji - po prostu wodę! 8O Co za nieszczęśliwy przypadek! Z obu stron śmiechom nie było końca! Pewnie sobie pomyślała, że dopiero w PL otworzę butelkę i nie będzie mi się opłacało wracać z reklamacją... Coś takiego pierwszy raz mi się w HR zdarza, a to już mój 11. pobyt. Do tej pory takie numery tylko w Bośni - lawendowy miód okazał się karmelem. Na Peljeśću, gdzie byłem 5 razy - zawsze wszystko w 100% uczciwie. W załączeniu zdjęcie tego wspaniałego przybytku.
Załączniki:
m_IMG_20210809_175837.jpg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.08.2021 21:14

Coś z tą uczciwością u Chorwatów jest coś nie tak. W tym roku w Podstranie doliczyli małżonce w sklepie 3 torebki czekoladek, chociaż kupowała kilka butelek wody z limonką (niby kasa się zawiesiła), w Konobie nad morzem kelner z głupawym uśmieszkiem doliczył do rachunku nie zamawianą miskę sałatki śródziemnomorskiej z różnymi owocami morza, na autostradzie obsługujący nie wydał reszty w kunach za przejazd. W Polsce mi się to nie zdarza. No czasami kasjerki zawyżą lub zaniżą rachunek przy kupowaniu owoców czy warzyw. Jak jest kilka odmian pomyłka może się zdarzyć. No ale żeby nalać wody do butelki zamiast Rakiji to duże przegięcie. Nie miałem takiego przypadku bo nie piję ichniego Bimbru i w ogóle Bimbru tym bardziej z pokątnej domowej produkcji. Kto tam wie jaki proces produkcji on przechodzi i co w sobie zawiera. Trudno powiedzieć czy nalanie wody do butelek było zamierzone czy zwykłe rozkojarzenie ze strony sklepowej. Czy to był przypadek ?
krempak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krempak » 17.08.2021 08:30

Nie sądzę.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.08.2021 08:35

Ależ historia krempak... Wyjątkowo nieuczciwa sprzedająca :?

Wniosek z tego taki, że w niesprawdzonych punktach sprzedaży zawsze warto przynajmniej powąchać nabyte trunki :idea:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.08.2021 09:18

ANOOK napisał(a):Wpisz w GM ,,Ribarnica Jelsa" to Cię doprowadzi. Ale tak jak pisze Corrina trzeba być wcześnie rano...

W Jelsie są 2 Ribarnice. My zawsze bywaliśmy ok. 9 i np. nie było jeszcze krewetek bądź muli więc trzeba było zaczekać, rybki były. Mowa o tej małej na ryneczku
https://maps.app.goo.gl/8Uh8AbJsAaMKgJzv5
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 17.08.2021 12:37

gusia-s napisał(a):
ANOOK napisał(a):Wpisz w GM ,,Ribarnica Jelsa" to Cię doprowadzi. Ale tak jak pisze Corrina trzeba być wcześnie rano...

W Jelsie są 2 Ribarnice. My zawsze bywaliśmy ok. 9 i np. nie było jeszcze krewetek bądź muli więc trzeba było zaczekać, rybki były. Mowa o tej małej na ryneczku
https://maps.app.goo.gl/8Uh8AbJsAaMKgJzv5

Tak prawdę mówiąc to nigdy ryb i innych owoców morza nie kupowałem. Zaglądałem natomiast z ciekawości co oferują. Doskonałe dania rybne i nie tylko mogliśmy zamówić u naszych gospodarzy i na nich polegałem. Zawsze były świeże i pierwszej jakości. Aż mi ślinka leci jak pomyślę o doradzie lub ligniach. Jeszcze trzy tygodnie..... :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 381
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone