Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 09.04.2011 14:09

maslinka napisał(a):
SVIBANJ napisał(a): Szkoda tylko,że z Olsztyna mamy tam tak daleko, zawsze kiedy jadę, zazdroszczę tym z południa.

SVIBANJ, czegoś tu nie rozumiem - Ty jesteś w końcu z Olsztyna czy z Krakowa? :wink:

Nooo ... to niestety nie jest takie proste. Generalnie to jestem z Krakowa, urodziłem się w Białymstoku a mieszkam w Olsztynie. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.04.2011 14:24

SVIBANJ napisał(a):
maslinka napisał(a):
SVIBANJ napisał(a): Szkoda tylko,że z Olsztyna mamy tam tak daleko, zawsze kiedy jadę, zazdroszczę tym z południa.

SVIBANJ, czegoś tu nie rozumiem - Ty jesteś w końcu z Olsztyna czy z Krakowa? :wink:

Nooo ... to niestety nie jest takie proste. Generalnie to jestem z Krakowa, urodziłem się w Białymstoku a mieszkam w Olsztynie. :D

Hehe, i wszystko jasne :D

Widać, że jesteś przywiązany do Krakowa, skoro nadal "czujesz", że jesteś z Grodu Kraka :D
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 10.04.2011 09:59

SVIBANJ.
Masz rację z tym niedosytem. Myślę, że życia by mi zabrakło na zaspokojenie apetytu na Chorwację. Jeśli chodzi o odległość to ja raczej bardziej przeklinam jakość polskich dróg. Przejechanie z Olsztyna do granicy Polski zabiera nam zazwyczaj prawie tyle czasu co przejechanie przez Słowację, Węgry i prawie całą Chorwację razem wzięte. :twisted:

Ale czego się nie robi w imię miłości... :wink:
jacekcic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcic » 10.04.2011 11:30

Pozdrawiam[/quote]

Skrót bardzo ciekawy szczególnie w okresie wysokiego sezonu lipiec-sierpień i stąd moje pytanie. Jak dojechać odwrotnie jadąc pierwszy raz tzn. kiedy skręcić z drogi Hvar - Stari Grad (jadąc od kierunku Hvaru). Czy zrobić to przed samym tunelem, czy wcześniej na wysokości Zaraće (wg mapy http://www.mein-kroatien.info/karten/split.html droga kreskowana na czerwono). Jeżeli mogę w jednym poście zawrzeć drugie pytanie to jak ta droga ma się do wjazdu samochodem na Sv. Nikola.

Dziękuję za pomoc :) :)
jacekcic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcic » 10.04.2011 11:36

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):No, to nie aż taka starsznie wąska dróżka.. skoro jeżdżą nią i ciężarówki..Ale turystom nie dysponującym autem terenowym 4x4 nie zalecam, by traktować tę drogę jako podstawową... jednen przejazd w celach widokowych w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam

Przepraszam i proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :oops: to moje pierwsze posty. Chciałem prosić o więcej szczegółów w sprawie tej drogi. Jeszcze raz sorry :oops:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.04.2011 12:20

jacekcic napisał(a): Skrót bardzo ciekawy szczególnie w okresie wysokiego sezonu lipiec-sierpień i stąd moje pytanie. Jak dojechać odwrotnie jadąc pierwszy raz tzn. kiedy skręcić z drogi Hvar - Stari Grad (jadąc od kierunku Hvaru). Czy zrobić to przed samym tunelem, czy wcześniej na wysokości Zaraće (wg mapy http://www.mein-kroatien.info/karten/split.html droga kreskowana na czerwono). Jeżeli mogę w jednym poście zawrzeć drugie pytanie to jak ta droga ma się do wjazdu samochodem na Sv. Nikola.
Dziękuję za pomoc :) :)

tu odpowiedzi

P.S. Drogi Dubovica - Sv.Nedjelja nie ma na żadnych jeszcze mapach; choć to, co podlinkowałeś (przerywana czerwona linia) to mniej więcej to; ale na tej mapie przerywana linia to szlak dla pieszych.
Dojazd na sv.Nikolę to odbicie w lewo jakieś 50 m za tunelem Selca - Dubovica w kierunku Hvaru, oznaczony tablicą "obiteljsko domacinstvo Kolumbić"; za następnych 50 - 100 m drugi zjazd (też w lewo, bo po prawej góry) i to do sv. Nedjelji (wszystko jeszcze przed Zaraćem jadąc od St.Gradu; jadąc od Hvaru za Zaraćem i naturalnie po prawej stronie)...
Pozdrawiam
jacekcic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcic » 10.04.2011 14:16

Dziękuję bardzo Kasiu :D
Teraz będzie mi na pewno łatwiej.
Powiem szczerze, że planowanie wakacji nie jest wcale łatwe szczególnie w sytuacji kiedy jedzie się gdzieś pierwszy raz. Ale cóż to też może być ciekawe. Najważniejsze, że nocleg w Hvarze zaklepany, czyli punkt wyjścia już jest. Chociaż z perspektywy czytania forum wybrałbym już inne miasto na lokum np. Stari Grad.
Pozdrawiam serdecznie :D
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 10.04.2011 20:54

Taki maly "cukiereczek" :)

Zdjecie tunelu Pitve z 1968 roku. Zapozyczone z czeskiego forum.

http://img683.imageshack.us/img683/9070/foto1vxa.jpg

Pozdrawiam wszystkich Milosnikow!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.04.2011 21:22

Basiulinek napisał(a):Zdjecie tunelu Pitve z 1968 roku. Zapozyczone z czeskiego forum.

Basiulinku, ale widok!
Niesamowite! I jeszcze ten osiołek :D
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 26.04.2011 11:43

Witajcie,

przebrnęłam przez wszystkie strony tego tematu, przeczytałam mnóstwo Waszych relacji i jestem zachwycona! Chłonę wszystkie informacje o Hvarze, chłonę, przetwarzam, chłonę, przetwarzam, zapamiętuję, zapominam, chłonę, przetwarzam, na nowo zapamiętuję i tak na okrągło :D

Chciałabym dołączyć do Klubu, mimo że na Hvarze jeszcze nie byłam. Wybieramy się z chłopakiem we wrześniu i już nie mogę się doczekać :)

Początkowo myślałam: wyspa? Co można robić na wyspie? Zwiedzimy Hvar i Stari Grad i będziemy się nudzić, ale po prześledzeniu wielu wątków i relacji na ten temat zaczynam się obawiać, że braknie tych 14 dni na zobaczenie wszystkiego, co by się chciało, a jeszcze na koniec wyjazdu chcielibyśmy "zahaczyć" o Dubrovnik i Plitwickie Jeziora ;) aaaaach, pięknie będzie i z przyjemnością opiszę swoje wspomnienia z Hvaru :D ale to dopiero pod koniec września. A tymczasem dalej cieszę oczy Waszymi zdjęciami i opisami...

Mam do Was jedno pytanie - czy na południowej stronie wyspy można posnurkować i pooglądać jakieś żyjątka wodne?
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 26.04.2011 16:35

cappek napisał(a):... Mam do Was jedno pytanie - czy na południowej stronie wyspy można posnurkować i pooglądać jakieś żyjątka wodne?

Spędziłem na wyspie kilka tygodni , przeczesałem ją jak tylko mogłem najdokładniej i żadnego zakazu nie zauważyłem.Wnioskuje z tego,że można :D
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 26.04.2011 16:47

Witam. Na pewno na Hvarze nie będziesz się nudzić. Ja może, a nawet na pewno nurkiem nie jestem, ale uważam, że z każdej strony na Hvarze będziesz miała co pooglądać pod wodą. Myślę nawet, że po stronie południowej znacznie więcej.
Pozdrav
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 26.04.2011 22:09

Ja ani nurkiem ani jeszcze snurkiem nie jestem :) dlatego myślę, że każda rybka mnie zadowoli :D

Dziękuję za odpowiedzi!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 11.05.2011 22:49

Mam pytanie do Hvaro-, a może Braczomaniaków. Czy korzystając z promu z Jelsy do Bolu (godzina 6.00 rano), będę w stanie wdrapać się na Vidovą Górę i zdążę na prom powrotny Bol - Jelsa o 17.10? Czy ktoś próbował kiedyś takiej opcji? Ewentualnie proszę o opis (mapę, link, cokolwiek) pieszego szlaku z Bolu na Vidovą Górę (jakoś nie mogę tego znaleźć).

I jak wygląda sprawa dostępności biletów na ten katamaran, tj. czy trzeba kupować je z wyprzedzeniem?

Pozdrawiam! :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.05.2011 22:57

tu opis dojazdu czy dojścia na szczyt Vidovej..
Biletów na katamaran się nie rezerwuje. Kasa otwiera się jakieś 60 min. przed startem katamaranu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone