Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 14.06.2020 21:57

TosiaTosia napisał(a):Witajcie! Mamy zaplanowany wyjazd na Hvar od 28 czerwca i wstępnie kwaterę w Stari Grad. Teraz jednak coraz więcej wątpliwości, czy nie wybrać jednak południa, np. Zavala...
Pomóżcie trochę jako bywalcy tej pięknej wyspy - plusy i minusy północy i południa :) np. drogi, wysokość, łatwość dotarcia do plaż...
Ogólnie lubimy ciszę i spokój, poczytaliśmy już masę postów, tak wiele jest cudnych miejsc, że ciężko się zdecydować.
Będziemy wdzięczni za podpowiedzi :papa:

Późno już więc nie będę się rozpisywał.
Jeśli codziennie chcecie latać na inna plażę i intensywnie zwiedzać to wybierzcie: SG / Jelsa / Vrboska.
Jeśli preferujecie ciszę, spokój i połowę czasu macie zamiar spędzić "stacjonarnie" to: Zavala / ID / SN.
Pozdrawiam.
m@rek

piekara114 napisał(a):W Zavali raczej cicho nie będzie. To dość spory kurort [url]jak na tą część wyspy.[/url]

... jak tu wybrać :wink:
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 14.06.2020 22:11

Dzięki za odzew :) Trochę się obawiamy dróg na południu wyspy i tego tunelu w Pitve, który jak sądzę trzeba za każdym razem zaliczać po drodze na północne plaże.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.06.2020 22:14

TosiaTosia napisał(a):Trochę się obawiamy dróg na południu wyspy i tego tunelu w Pitve, który jak sądzę trzeba za każdym razem zaliczać po drodze na północne plaże.

Miałem podobne obawy. Okazało się, że niepotrzebnie. Jednak tunel Pitve trzeba przejeżdżać za każdym razem.
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 14.06.2020 22:22

Czyli tunel nie taki straszny a drogi nie takie strome?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.06.2020 22:26

TosiaTosia napisał(a):Czyli tunel nie taki straszny a drogi nie takie strome?

Tunelu to nawet ja się nie obawiałem. :mrgreen: Jeśli mogą być jakieś utrudnienia, to mijanki we wiosce Pitve. I to też piszę na wyrost. Przejeżdżaliśmy tamtędy codziennie. :wink:
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 14.06.2020 23:16

walp napisał(a):
TosiaTosia napisał(a):Czyli tunel nie taki straszny a drogi nie takie strome?

Tunelu to nawet ja się nie obawiałem. :mrgreen: Jeśli mogą być jakieś utrudnienia, to mijanki we wiosce Pitve. I to też piszę na wyrost. Przejeżdżaliśmy tamtędy codziennie. :wink:

To może południe wyspy nie jest złe a morze chyba ciut cieplejsze nawet i do nurkowania chyba lepsze plaże. Mijanek się boję, zwłaszcza po zeszłorocznej Lefkadzie :D , ale cóż, takie uroki wysepek.

Piekara ma rację z kolei z tym, że jest gdzie wyjść wieczorami... I weź tu się człowieku zdecyduj :lol:
Najważniejsze, że będzie możliwość przejazdu :papa:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 15.06.2020 07:39

Obawiać się tunelu ?
Nie rozumiem.
W sensie, że z zachwytu coś się może stać ?

Południe do stacjonarnego pobytu (plażowanie).
Północ do latania po wyspie (zwiedzanie i plażowanie).
Po obu stronach tunelu są zalety. Na południu masz super plaże Zavali, Sv. Nedjelija, Jagodna, Gromin Dolac i dalej (Cast Away, Ośmiornica).
Na północy masz też super plaże, a do tego łatwość zwiedzania.
Zależy czego chcesz od wakacji.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 15.06.2020 07:50

Ja chciałem spokojną mieścinę, wybrałem Zavale a wy mi piszecie że to kurort. Mam nadzieję że od 26.06 tłumów jeszcze nie będzie
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.06.2020 08:25

Kurort, jak na tamtą część wyspy :D
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 15.06.2020 09:01

kaeres napisał(a):Obawiać się tunelu ?
Nie rozumiem.
W sensie, że z zachwytu coś się może stać ?

Tak właśnie, czytałam, że taki wąski i niebezpieczny :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.06.2020 09:25

TosiaTosia napisał(a):Tak właśnie, czytałam, że taki wąski i niebezpieczny :lol:

Jest wąski, to prawda, bo ma tylko 2,3 m, ale jeśli ktoś pisze, że jest niebezpieczny, to możliwe, że chce ubarwić swoją wypowiedź, albo dodać pikanterii np. w relacji. To tak jak z tym słynnym powiedzeniem "obyś zginął na drogach Hvaru". :lol:
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 15.06.2020 13:49

Dzięki za info, dziś coś zdecydujemy :papa:
kret66
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kret66 » 15.06.2020 14:59

Z tunelem większy problem jest z wysokością niektórzy zapominają o rowerach na dachu, sam w tamtym roku pomagałem Chorwatowi z Zagrzebia ściągać z dachy jak się zablokował w połowie tunelu
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 15.06.2020 15:13

Nie ma się co bać przejazdu przez tunel i ogólnie jazdy po południowej stronie wyspy. Nie taki diabeł straszny... po kilku dniach nawet nie będziecie zauważali tych zakrętów. :wink:

Nie rozumiem dlaczego niektórzy tak straszą tym tunelem... robi wrażenie, bo wykuty w skale itd, ale przed wjazdem jest sygnalizacja i w środku jest szeroko. W miejscowości Pitve, jest wąska mijanka i czasami trzeba trochę cofnąć i przytulić się do ściany budynku, ale też do ogarnięcia.

Powodzenia i bawcie się dobrze. :papa:
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 16.06.2020 22:20

Dziękuję :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 352
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone