Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 05.11.2010 13:16

mkm napisał(a):Smer, bydziesz se musioł sóm poradzić z babami , bo jo jada na bezrok kaj indzi :wink:

Kurde, a jo myślała, co na bezrok udo sie nom z jednej miski jeść :cry:
No ale jak już jesteśmy w temacie to uchyl mkm rąbka tajemnicy, gdzie Cię Twoja natura niesie :?:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 05.11.2010 15:41

mkm napisał(a):Smer, bydziesz se musioł sóm poradzić z babami , bo jo jada na bezrok kaj indzi :wink:

Juz CI zas moja baba by mi dała rajcowac z dwiyma frelami, hehehe...

A przyszłą kanikułę zapewne spędzę na Visie lub.... może w jakimś innym kraju ;)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 16:45

smer napisał(a):
Juz CI zas moja baba by mi dała rajcowac z dwiyma frelami, hehehe...

A przyszłą kanikułę zapewne spędzę na Visie lub.... może w jakimś innym kraju ;)

Ty mi sam za dużo o frelkach nie fanzol , ino powjyc jak chop chopu, czyś dzisio nafedrowoł :? :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 16:48

Ewa Zuber napisał(a):
No ale jak już jesteśmy w temacie to uchyl mkm rąbka tajemnicy, gdzie Cię Twoja natura niesie :?:

Chyba razem tego żuru nie zjemy :( ... Joan już wie dlaczego :wink: :D
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 05.11.2010 17:00

mkm napisał(a):To jo jeszcze słówko o tym panszkrautcie :

Gotuja 1 kg kartofli , sztamfuja na pure.osobno gotuja 500g kapusty kiszonej
drobno pokronej , ugotowano kapusta mieszom z kartoflami dodowom czosnek
zmiażdżony z solom na ta ilość panszkrautu 4 ząbki potym maggi 1 łyzka potym
zeskwarza ok 100 g wędzonego boczku na szpyreczki i tustym maszcza panszkraut a
szpyreczkami posypuja u góry coby boły chrupkie dodać soli cukru tak 1-2 łyzki
magii czosnek w/w wymieszać niektórzy dowajom przysmażono cebula . podować że
karminadlami abo z żeberkami w sosiku lub z biołom przysmażonom kiełbaskom

Smacznego :D

Jezdyckusie Mkm, jo tego jeszcze nigdy nie jod.Na beztydziyń musowo to zrobia. Jak wyszło ,powiym Ci przi szpińdzie. :wink:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 05.11.2010 19:36

mkm napisał(a):
Ewa Zuber napisał(a):

Chyba razem tego żuru nie zjemy :( ... Joan już wie dlaczego :wink: :D
.

Oczywiście ,że wiem Ewik ale o tym powiem Ci na osobności i ani mru mru. Krótko mówiąc jest pomysł na następną Chorwację ale może Bóg do i pojadymy do tyj piknyj Andaluzyji. Najważniejsze, że są marzenia....
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 21:12

Jacynty napisał(a):
Jezdyckusie Mkm, jo tego jeszcze nigdy nie jod.Na beztydziyń musowo to zrobia. Jak wyszło ,powiym Ci przi szpińdzie. :wink:

Jaaa ... bydymy tak długo rozprowiać , aż Ci zaś szola łodjedzie :D
Zamiast metrów i luftu na grubie wahować , bydymy kombinować co do garca na bezrok nad Jadranym wciepać :lol: ... i tak trzimać stary kamracie :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 21:19

Joan65 napisał(a):
Oczywiście ,że wiem Ewik ale o tym powiem Ci na osobności i ani mru mru. Krótko mówiąc jest pomysł na następną Chorwację ale może Bóg do i pojadymy do tyj piknyj Andaluzyji. Najważniejsze, że są marzenia....

Może jednak ktoś was powstrzyma przed tą pikną Andaluzyją :wink:

Joan ! Kiedy ktoś Ci będzie wmawiał, że cudownie jest na Lazurowym Wybrzeżu, a jeszcze ładniej na Costa Brava lub Andaluzji, wzrusz pogardliwie ramionami i skieruj go do Dalmacji.

Te słowa ślę do Ciebie z najpiękniejszego środziemnomorskiego wybrzeża, jakie widziałem, wybrzeża nie skażonego betonowymi cielskami wielkich hoteli, naturalnego w swym boskim, południowym majestacie. Żywności nie kupuje się tu w supermarketach, a na targach, oliwę i wino bezpośrednio u producentów, a rakiję prawie u wszystkich, bo niemal wszyscy pędzą ten szlachetny trunek. Odżywiamy się zdrowo i przeważnie morsko. W niezbyt odległej od naszej siedziby miejscowości, co zowie się Ston (niech jej nazwa zostanie wpisana złotymi zgłoskami w historię ludzkości), hodują ostrygi. W restauracjach podają je po 2,5 zł za sztukę, sam więc rozumiesz, że na jedno posiedzenie zamawiam minimum dwa tuzinki.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 05.11.2010 22:24

mkm napisał(a):Może jednak ktoś was powstrzyma przed tą pikną Andaluzyją :wink:
Joan ! Kiedy ktoś Ci będzie wmawiał, że cudownie jest na Lazurowym Wybrzeżu, a jeszcze ładniej na Costa Brava lub Andaluzji, wzrusz pogardliwie ramionami i skieruj go do Dalmacji.

Muszę się tutaj wybronić : nam Mkm o zupełnie inną Andaluzję chodzi, nie tę kurortową, betonową, zaludnioną. Po prostu chodzi o podróż "wgłąb jej codzienności". Mam nadzieję, że jako podróznik - selekcjoner wiesz o co nam biega :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 22:44

Ewa Zuber napisał(a):
mkm napisał(a):Może jednak ktoś was powstrzyma przed tą pikną Andaluzyją :wink:

Muszę się tutaj wybronić : nam Mkm o zupełnie inną Andaluzję chodzi, nie tę kurortową, betonową, zaludnioną. Po prostu chodzi o podróż "wgłąb jej codzienności". Mam nadzieję, że jako podróznik - selekcjoner wiesz o co nam biega :D

Mniemam , że kurs kastylijskiego już dawno rozpoczęty ... Ja tam wolę historię Granady postudiować u siebie ... najlepiej do poduchy :D
Najważniejsze , że wiem o co wam biega :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.11.2010 17:28

:)
Ostatnio edytowano 22.06.2012 11:01 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.11.2010 17:28

:)
Ostatnio edytowano 22.06.2012 11:01 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 06.11.2010 20:27

Bluesman , ale Ty naprawdę ciekawe rzeczy piszesz ... :wink:
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 06.11.2010 20:41

W tamtym roku był Hvar, w tym trafiliśmy tam ponownie. Było mocno lawendowo, mocno jadranowo, po prostu było cudnie.

Na lawendowej wyspie wylądowaliśmy pod koniec czerwca i ze zdumieniem zauważyliśmy, że lawenda jest wszędzie. W ubiegłym roku byliśmy na przełomie lipca i sierpnia i trzeba było się bacznie przyglądać, aby ją zobaczyć. Tym razem z daleka rzucały się w oczy niebieskie pola.

Takie lawendowe szaleństwo można spotkać w okolicach Brusje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rok temu też tam byliśmy, ale lawenda była szara i było jej niewiele.

Lawendowe kąpiele urządzaliśmy sobie kilkakrotnie, wieczorami pachniała najpiękniejObrazek. Urzekła nas zapachem i kolorem
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 06.11.2010 20:57

Poznaję , to dokładnie to miejsce w którym i ja kosiłem pachnące zioło , z tym , że dwa miesiace póżniej :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone