Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.11.2010 22:27

Maćku , nie jesteś sam... dla mnie jedzonko , to jedno z ulubionych hobby :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2010 05:35

maciek1956 napisał(a):
Ewa Zuber napisał(a):Mkm
W końcu żur, krupnioki i brołtzupa też na Hvarze idzie serwować co nie :?:


Problem tylko ze swojskim zakwasem będzie, chyba, że przewidzisz i tę sprawę :wink:


W czym problem?
Przed wyjazdem idziesz na targ,kupujesz u baby krauza z zakwasem i już.
Pod koniec pierwszego tygodnia,gdy owoce morza zaczynaja bokiem wychodzić,warzysz żur.W pierwszy dzień podajesz po chłopsku(sztampfowane kartofle),na drugi dzień żyniaty(kartofle w kostka) i dwie obiadokolacje z głowy.
Przećwiczyłem i na Braczu i na Hvarze ;)
smer
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 291
Dołączył(a): 15.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 04.11.2010 09:28

Jo w czyrwcu narichtowołech w SN na łobiod panszkraut i richtig smaczny wyszoł. I niy boł to żodyn jałowy łobiod, bo było polone zołzom do pieczyni (z tytki, bo z tytki, ale zawsze coś) i pociepane łopatkom z krauzy (wziyntom z doma)...
Tela tego było, ze dwie rodziny pojadły i jeszcze zostało. Cza było być w czyrwcu na Hvarze, to bych poczynstowoł... ;)
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.11.2010 13:35

Jeróna , to aż tela ziomków sam mómy :D ... Ale RAŚu na forum zakłodać nie bydymy :wink:
Ewa Zuber
Cromaniak
Posty: 580
Dołączył(a): 08.10.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 04.11.2010 17:55

mkm napisał(a):Jeróna , to aż tela ziomków sam mómy :D ... Ale RAŚu na forum zakłodać nie bydymy :wink:

Już roz my zakłodali i jakoś nic nie wyszło :cry:

Smer jo jest baba ze Śląska, z dziada, pradziada i nie wiym coś to podoł na obiod ( chodzi o tyn panszkraut :?: :?: ). To jest gańba, że jo nie wiym, ale myśla, że mi to wybaczysz co nie :?: :D
bluesman
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6658
Dołączył(a): 25.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.11.2010 19:30

Ostatnio edytowano 22.06.2012 11:08 przez bluesman, łącznie edytowano 30 razy
bluesman
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6658
Dołączył(a): 25.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.11.2010 19:31

:)
Ostatnio edytowano 22.06.2012 11:08 przez bluesman, łącznie edytowano 10 razy
Joan65
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 585
Dołączył(a): 24.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 04.11.2010 19:50

Smer jo jest baba ze Śląska, z dziada, pradziada i nie wiym coś to podoł na obiod ( chodzi o tyn panszkraut ). To jest gańba, że jo nie wiym, ale myśla, że mi to wybaczysz co nie

Przyłonczom się do dylematu Ewy - tyż żech jest baba ze Śląska i mom niezło zagwozdka.
Co do żuru....to nojlepszy zakwas robi mój szwagier, prawdziwy nie cyganiony a żur....to mój mężuś z tego zakwasu robi taki że dziołchy piszczą. Ewa coś o tym wiy i cało nasz paka z Solden.

Pozdrawiam i chłonę opowieści o Hvarze bo lubię być dobrze przygotowana
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15078
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.11.2010 19:59

Bluesman, ciekawe rzeczy piszesz...

Ale mam sugestię - wciśnij od czasu do czasu enter, to na pewno więcej osób skorzysta z Twoich wskazówek i doświadczeń :D

Pozdrav :papa:
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.11.2010 20:39

To jo jeszcze słówko o tym panszkrautcie :

Gotuja 1 kg kartofli , sztamfuja na pure.osobno gotuja 500g kapusty kiszonej
drobno pokronej , ugotowano kapusta mieszom z kartoflami dodowom czosnek
zmiażdżony z solom na ta ilość panszkrautu 4 ząbki potym maggi 1 łyzka potym
zeskwarza ok 100 g wędzonego boczku na szpyreczki i tustym maszcza panszkraut a
szpyreczkami posypuja u góry coby boły chrupkie dodać soli cukru tak 1-2 łyzki
magii czosnek w/w wymieszać niektórzy dowajom przysmażono cebula . podować że
karminadlami abo z żeberkami w sosiku lub z biołom przysmażonom kiełbaskom


Smacznego :D
Ewa Zuber
Cromaniak
Posty: 580
Dołączył(a): 08.10.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 04.11.2010 20:46

To jo juz wola tyn panszkraut :wink: a jakbyście Wy śląskie chłopoki go jeszce podali - to cycuś glancuś :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.11.2010 21:23

mkm napisał(a):To jo jeszcze słówko o tym panszkrautcie :

Gotuja 1 kg kartofli , sztamfuja na pure.osobno ....

:D



Znowu coś wyniuchałem :D aż pod W-wą czuć zapach :)
smer
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 291
Dołączył(a): 15.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 04.11.2010 23:34

mkm napisał(a):zeskwarza ok 100 g wędzonego boczku na szpyreczki i tustym maszcza panszkraut a
szpyreczkami posypuja u góry coby boły chrupkie



mkm!! Ty sadysto!! Ło ty godzinie musza to czytać i robić se smaka! Aże musza sie iść cosik pomaszkecić!

... a potym zaś byda musioł romplować we pryku, bo usnąć niy byda umioł..... A ćwierć na szósto cza być na grubie!

Miłe Frelki i Karlusy!
Jak sie zyjdymy kedy na Hvarze, to coś czuja, że bez wspólny wiyczerzy sie niy łobyńdzie!

Bywejcie w zdrowiu!
Ewa Zuber
Cromaniak
Posty: 580
Dołączył(a): 08.10.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 05.11.2010 09:23

smer napisał(a):Miłe Frelki i Karlusy!
Jak sie zyjdymy kedy na Hvarze, to coś czuja, że bez wspólny wiyczerzy sie niy łobyńdzie!
Bywejcie w zdrowiu!


Smer dwie frelki : Joan65 i Ewa bydom na pewno na Hvarze na przełomie lipca i sierpnia prziszłego roku :D
mkm
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5455
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.11.2010 12:32

Smer, bydziesz se musioł sóm poradzić z babami , bo jo jada na bezrok kaj indzi :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne



cron
Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone