Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 01.07.2019 22:59

Za mało czasu, zbyt wiele miejsc... Gdzie na wyspie dostanę dobrą:
- oliwę
- lozę?

Dotychczasowe zakupy (m.in. w ID na górze) głęboko mnie rozczarowały...
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 02.07.2019 06:41

Marsallah napisał(a):

Co cię tam rozczarowało??
Ceny? Trunki?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.07.2019 07:49

Marsallah napisał(a):- oliwę

Spróbuj tej, która jest sprzedawana w Jagodnej, na campie Lili w sklepiku przy recepcji.
Dla mnie nr 1.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 02.07.2019 08:31

...
Ostatnio edytowano 03.07.2019 22:10 przez m@rek, łącznie edytowano 1 raz
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.07.2019 10:19

tranquilo napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Ceny? Trunki?

Ceny są ok, natomiast trunki nam nie smakują, a próbowaliśmy już czterech różnych (białe wino, trawa, oraz, ulje).

Dzięki pozostałym za namiary, póki co nabyłem oliwę na targu w Jelsie i jest dużo lepsza niż ta z ID.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.07.2019 10:38

Oliwę, miody, a przede wszystkim dobre owoce mają też we Vrboskiej koło Konoba Lem. Moim zdaniem ceny lepsze niż w Starimgradzie.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.07.2019 10:53

Skoro temat łagodnie skręcił na kwestie zakupowo-spożywcze, to ja się dołączę z pytaniem, gdzie na Hvarze można kupić porządną natkę pietruszki ? Poszukiwania w Jelsie i SG skończyły się ostatecznie na tych kilku stoiskach w Jelsie obok parkingu, gdzie dopiero po kilku dniach kupiłam mikroskopijny wiecheć natki. :| I to też trzeba przyjść rano typu 7:00 bo potem już nie ma. Chorwacji nie używają natki :?:
Ku mojemu zdziwieniu, też dosłownie kilka razy widziałam blitvę, akurat jak potrzebowałam, to nigdzie nie mieli.
Dla mnie markety w Jelsie i SG to porażka, jeśli chodzi o warzywa i owoce. Największy wybór chyba jest na kilku stoiskach na Rivie koło Tommy'ego w SG, ale tam dość drogo.
Zamierzam się zaopatrzyć , przynajmniej na kilka pierwszych dni w warzywa i owoce w BiH w drodze do Drvenika.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 02.07.2019 11:02

Marsallah napisał(a):
tranquilo napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Ceny? Trunki?

Ceny są ok, natomiast trunki nam nie smakują, a próbowaliśmy już czterech różnych (białe wino, trawa, oraz, ulje).

Dzięki pozostałym za namiary, póki co nabyłem oliwę na targu w Jelsie i jest dużo lepsza niż ta z ID.

Co do oliwy sie nie wypowiem bo znawcą nie jestem.
Choć żona sobie chwaliła. Wino to też nie jest mój trunek number one, choć w tamtym roku Bogdanusę od Tommego popijałem ze smakiem (i z lodem:))
Natomiast czysta rakija od Tommego bardzo mi smakowała.

Ale może być tak że w tamtym roku była lepsza.
A może po prostu mamy inne podniebienia :D

Sprawdzę w tym roku czy też mi będzie tak smakowała.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 02.07.2019 12:07

Z olivą rzeczywiście jest problem (przynajmniej dla mnie). Jak na razie próbowałem w 4 miejscach i za każdym razem smak inny, nie taki jakbym chciał. Jutro chyba odwiedzę miejsce wskazane przez Roxi. Jednak co do lozy, to potwierdzam opinie tranquilo - dla mnie u Tomiego wyborna :)
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 02.07.2019 12:27

corrina napisał(a):Skoro temat łagodnie skręcił na kwestie zakupowo-spożywcze, to ja się dołączę z pytaniem, gdzie na Hvarze można kupić porządną natkę pietruszki ? Poszukiwania w Jelsie i SG skończyły się ostatecznie na tych kilku stoiskach w Jelsie obok parkingu, gdzie dopiero po kilku dniach kupiłam mikroskopijny wiecheć natki. :| I to też trzeba przyjść rano typu 7:00 bo potem już nie ma. Chorwacji nie używają natki :?:
Ku mojemu zdziwieniu, też dosłownie kilka razy widziałam blitvę, akurat jak potrzebowałam, to nigdzie nie mieli.
Dla mnie markety w Jelsie i SG to porażka, jeśli chodzi o warzywa i owoce. Największy wybór chyba jest na kilku stoiskach na Rivie koło Tommy'ego w SG, ale tam dość drogo.
Zamierzam się zaopatrzyć , przynajmniej na kilka pierwszych dni w warzywa i owoce w BiH w drodze do Drvenika.

Witam :)
Ja w czerwcu przez 3 dni próbowałem kupić dymke cebuli i też było ciężko... Myślę że twój pomysł z zakupami w Bośni jest dobry
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 02.07.2019 12:52

m@rek napisał(a):
henius34 napisał(a):
m@rek napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Nie przesadzajmy z tymi cenami w ID :lol:
rakija 1litr 50 kun
rakija 0.5 litra w ozdobnej butelce 40 kun
wino 20 kun
travarlca 0.5 po 40 kun różne smaki
piwko butelkowe w markecie 7,99 kun
oliwa 1 litr 70-80 kun, ja u gospodarza mam za 60
piwo lane w Slawince 18 kun (swoją drogą najtańsze od czterech lat jakie piłem)

PS. proszę nie pytać co i gdzie, każdy ma nogi i oczy
:papa:

podpisuje się obiema ręcami :)

Przepraszam wszystkich stałych bywalców ID :) Palę się ze wstydu :oops: . Potwierdzam, ceny trunków są podobnych, a nawet tańszych cenach niż na lądzie... Po prostu trochę "przyciąć" zamierzał na mnie mój (bardzo miły :) ) gospodarz... Po przedstawieniu mu realiów cen panujących w ID stwierdził, że się nie zrozumieliśmy i ostatecznie zakupiona wcześniej rakija za 15 E, kosztowała 15 KN. Wspominany wcześniej Tommi super gość, gdy kupiłem znaczną ilość rakiji, odwiózł mnie do mojej kwatery, żebym za dużo nie dźwigał :). Przy okazji bardzo serdecznie dziękuje m@rek i lotnikwsk za cenne wskazówki, które ułatwiły mi pobyt w tej cudownej miejscówce jaką jest ID. Pozdrawiam

ja tam wiele nie pomogłem, dziękuj Krzyśkowi
tak czy inaczej - hvala lijepa

Bez przesady, nie przesiliłem się :wink:
A z oliwą to jest tak że każdemu widocznie smakuje inna,
Niech każdy kupuje co mu smakuje :papa:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.07.2019 14:33

Czy ktoś podpowie, gdzie dokładnie w Zavali znajduje się ta plaża ?
Zdjęcie skądś z netu, chyba nie z forum, ale kto wie :roll: zapisałam sobie kiedyś na pulpicie tylko jako "zavala" i teraz nie mam pojęcia, co i jak :oops:

zavala.jpg

My w zeszłym roku kilkukrotnie korzystaliśmy z plaży przy hotelu Skalinda, ale w tym roku spróbujemy przyatakować Octopusa w GD i właśnie ta ze zdjęcia z (chyba) Zavali mi wpadła w oko.
A co do Octopusa, to czytałam, że trochę słabo z dostępem od strony lądu, łatwiej łódką - prawda to ?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 02.07.2019 14:48

Janusz Bajcer napisał(a):http://www.beachrex.com/en/croatia/dalmatia/zavala-beaches/beach-zutica#sphere

Coś niestety nie hula ta strona, ale już sobie z linka po nazwie znalazłam inne zdjęcia i zlokalizowałam, dziękuję ! :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2019 14:51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 313
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone