Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.06.2019 09:05

Natko_ napisał(a):Napiszcie, gdzie dobre białe wino kupować, takie lane, "z beczki", w cenie normalnej, nie że jakieś znane i "markowe" ;)
Na Peljesacu najlepsze jest w Janijnie, na wlocie od Orebica, a na Hvarze pamiętam, że na środku wyspy, przy samej drodze, była taka zapuszczona chatka między winoroślami i tam był pysznie - tylko babinka wtedy pewnie miała z 90 lat, więc teraz może już jej wcale na tym świecie nie być.....

Jak na środku wyspy to może tutaj ? Pamiętam, że przy tym grill barze stał dość duży stragan z różnościami

https://www.google.pl/maps/@43.1316843, ... 6656?hl=pl

Spytam od razu czy ktoś może jadł w tej konobie ? Z szyldu wynika, że jest grill i pizza :wink: Pamiętam, że parę lat temu zawsze dużo aut tam stało, wiec chyba jest smacznie :wink:

Kolejne miejsce, które wynalazłam to:

https://www.google.pl/maps/place/Family ... 3907?hl=pl

mają stronę internetową
https://family-farm-kod-kucera.business.site/

Jeśli nikt tam nie był,to pewnie stestujemy z corriną w sierpniu :mrgreen:

Trajgul napisał(a):Ale, że do rosołu? ;).
Z makaronów to u nas bolognese, carbonara i lasagne bolognese, a tam chyba nie trzeba :roll:
Ale, że do mizerii? ;)
Czasem dajemy do sałatki z białej kapusty ale jej (oliwy) nie wyczuwamy :roll:

Ale narobiłem teraz tym kulinarnym wątkiem, pewnie Janusz zaraz posprząta, przepraszam.

:lool: :wink:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.06.2019 09:15

Oliwę można lać do wszystkiego.
U mnie w domu schodzi do wielu rzeczy. O oczywistych nie ma co się rozpisywać (chleb, pizza, sałatki).
Ja nią polewam również warzywa które zapiekam w beztłuszczowej frytkownicy.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 28.06.2019 09:48

Ja to nawet do skody leję :D
na hrvarskiej chodzi najlepiej i piękny zapach z rury :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :papa:
slawekr3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekr3 » 30.06.2019 09:16

20190630_094645_resized-1024.jpg
20190630_094638_resized-1024.jpg
20190630_094620_resized-1024.jpg
20190630_094558_resized-1024.jpg

Już dwa tygodnie od wyjazdu z Hvaru :cry: , teraz pozostaje nam tylko nasz mały Hvar przy domu trochę później niż zwykle przez zimny maj ale się rozkwitły :D , pogoda też południowoeuropejska tylko Adriatyku brak jednak basen to nie to samo :P
Sasio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sasio » 30.06.2019 09:50

Witam wszystkich.
Mam pytanie jak najlepiej dostać się na Hvar. Będę się przeprawiał promem 21.07.19r.. Lepsze rozwiązanie Split czy z Drvenik. Chodzi mi głownie o czas. Jak długo się czeka w kolejce na prom w obu przypadkach.
Pozdrawiam Michał
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 30.06.2019 14:41

@slawekr3 - piękny kawałek Hvaru masz na podwórku :*
Moje lawendy zmarnowały, z 6 sporych krzaków zostały 2 liche :(

Odliczam dalej - już "tylko" 49 ddw...
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 30.06.2019 22:01

slawekr3 napisał(a):
Już dwa tygodnie od wyjazdu z Hvaru :cry: , teraz pozostaje nam tylko nasz mały Hvar przy domu trochę później niż zwykle przez zimny maj ale się rozkwitły :D , pogoda też południowoeuropejska tylko Adriatyku brak jednak basen to nie to samo :P

Piękna ta Twoja lawenda :D Moja też ładnie zakwitła ...
20190617_132208-001.jpg
... i bardzo umila mi czas w oczekiwaniu na oryginał :wink:
20190617_131953-001.jpg
Agusza01
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agusza01 » 01.07.2019 13:29

Witam,obecnie przebywamy w Zavali na Hvarze.Czy ktoś orientuje się czy w Jelsie,Starym Gradzie czy tez innej miejscowości znajduje się targ z owocami,warzywami i tradycyjnymi produktami?Z góry dziekuje za podpowiedzi.0
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 01.07.2019 14:21

W Jelsie obok parkingu od strony marketów (wjazdu do centrum) stoi pani z owocami.
A w Starim Gradzie przy parkingu w centrum jest parę stoisk z owocami.
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 01.07.2019 14:25

W Jelsie naprzeciwko stacji INA przy wjeździe do miasta było kilka straganów i jakieś kioski. Targiem to trudno nazwać, ale jest.
Obok jest spory parking.
Agusza01
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agusza01 » 01.07.2019 15:45

Dziekuje za informacje.Mam jeszcze pytanie o dojazd do rezerwatu z osiołkami na zachodzie wyspy. Czy są jakieś godziny zwiedzania?Bylismy tam wieczorem i brama była zamknięta.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.07.2019 21:25

Przygotowując się do tegorocznego urlopu, czytam o Hvarze. Jeśli jest mowa o drogach, często pojawia się powiedzenie:
"obyś zginął na drogach Hvaru".

Byłem ciekawy, jak to brzmi w oryginale. Nie mogąc tego izreka nigdzie znaleźć na chorwackich stonach, zapytałem Maję i Pero, właścicieli Slavinki.
Odpisała mi dzisiaj tak: Moramo priznati da nikada nismo čuli za spomenutu izreku. Musimy przyznać, że nigdy nie słyszeliśmy wspomnianego powiedzenia.

Może ktoś z Was, stałych bywalców wie, jak to brzmi w oryginale? A może to po prostu nasze polskie, a nie chorwackie powiedzenie? :oczko_usmiech:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 01.07.2019 21:33

Nie mam wiedzy w tym temacie ale myślę że powiedzenie to jest bardzo przesadzone. I chyba jednak bardziej nasze niż chorwackie. Ale nie wiem.

Jak będziesz w Slavince to napewno będziesz zadowolony:)
Tak myślę:)
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 01.07.2019 21:55

m@rek napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Nie przesadzajmy z tymi cenami w ID :lol:
rakija 1litr 50 kun
rakija 0.5 litra w ozdobnej butelce 40 kun
wino 20 kun
travarlca 0.5 po 40 kun różne smaki
piwko butelkowe w markecie 7,99 kun
oliwa 1 litr 70-80 kun, ja u gospodarza mam za 60
piwo lane w Slawince 18 kun (swoją drogą najtańsze od czterech lat jakie piłem)

PS. proszę nie pytać co i gdzie, każdy ma nogi i oczy
:papa:

podpisuje się obiema ręcami :)

Przepraszam wszystkich stałych bywalców ID :) Palę się ze wstydu :oops: . Potwierdzam, ceny trunków są podobnych, a nawet tańszych cenach niż na lądzie... Po prostu trochę "przyciąć" zamierzał na mnie mój (bardzo miły :) ) gospodarz... Po przedstawieniu mu realiów cen panujących w ID stwierdził, że się nie zrozumieliśmy i ostatecznie zakupiona wcześniej rakija za 15 E, kosztowała 15 KN. Wspominany wcześniej Tommi super gość, gdy kupiłem znaczną ilość rakiji, odwiózł mnie do mojej kwatery, żebym za dużo nie dźwigał :). Przy okazji bardzo serdecznie dziękuje m@rek i lotnikwsk za cenne wskazówki, które ułatwiły mi pobyt w tej cudownej miejscówce jaką jest ID. Pozdrawiam
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 01.07.2019 22:23

henius34 napisał(a):
m@rek napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Nie przesadzajmy z tymi cenami w ID :lol:
rakija 1litr 50 kun
rakija 0.5 litra w ozdobnej butelce 40 kun
wino 20 kun
travarlca 0.5 po 40 kun różne smaki
piwko butelkowe w markecie 7,99 kun
oliwa 1 litr 70-80 kun, ja u gospodarza mam za 60
piwo lane w Slawince 18 kun (swoją drogą najtańsze od czterech lat jakie piłem)

PS. proszę nie pytać co i gdzie, każdy ma nogi i oczy
:papa:

podpisuje się obiema ręcami :)

Przepraszam wszystkich stałych bywalców ID :) Palę się ze wstydu :oops: . Potwierdzam, ceny trunków są podobnych, a nawet tańszych cenach niż na lądzie... Po prostu trochę "przyciąć" zamierzał na mnie mój (bardzo miły :) ) gospodarz... Po przedstawieniu mu realiów cen panujących w ID stwierdził, że się nie zrozumieliśmy i ostatecznie zakupiona wcześniej rakija za 15 E, kosztowała 15 KN. Wspominany wcześniej Tommi super gość, gdy kupiłem znaczną ilość rakiji, odwiózł mnie do mojej kwatery, żebym za dużo nie dźwigał :). Przy okazji bardzo serdecznie dziękuje m@rek i lotnikwsk za cenne wskazówki, które ułatwiły mi pobyt w tej cudownej miejscówce jaką jest ID. Pozdrawiam

ja tam wiele nie pomogłem, dziękuj Krzyśkowi
tak czy inaczej - hvala lijepa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 312
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone