Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 27.06.2019 16:31

piekara114 napisał(a):Z ciekawości te ceny oliwy to za 1l butelkę?
Pytam bo w Gr to cena 4 eur i nie wiem czy o takiej samej pojemności myślimy...

Ciężko mi powiedzieć czy to był litr czy 0,7 bo dziwny kształt miała butelka :wink:
za 4 e to bym nawiozła zapasów :mrgreen:
ngel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ngel » 27.06.2019 17:13

Mam jeszcze do Was pytanie- mieszkał ktoś w Villa Irming w Svetej Nedelji i udało mu się skorzystać z basenu, którym kuszą właściciele? Jesteśmy tu od 6 dni, wybraliśmy ten właśnie dom wyłącznie ze względu na basen, ale basen niestety jest pusty A każdego dnia słyszę nowe wymówki. Zastanawiam się czy faktycznie mamy pecha czy to stała zagrywka właścicieli? O samej właścicielce i jej podejściu do klienta mogę książkę napisać niestety ale to nie wątek o tym. Był ktoś i może się wypowiedzieć?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 27.06.2019 17:50

piekara114 napisał(a):Z ciekawości te ceny oliwy to za 1l butelkę?
Pytam bo w Gr to cena 4 eur i nie wiem czy o takiej samej pojemności myślimy...

U Nikoli 10 EUR czy tam 80kun za litr było.
Co dla mnie jest i tak sporą kwotą, bo u nas w domu oliwa leje się dosłownie jak z kranu codziennie :smo: :oczko_usmiech:
Więc my na co dzień zadowalamy się często oliwą z Biedry, albo taką do 20 zł za litr.
Dla mnie ideałem oliwy również jest Grecja, najlepiej Kreta ;) Ale chorwacka też niekiepska, jak mawia Makłowicz. Tyle, że cena dla mnie zaporowa :roll:
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 27.06.2019 18:51

Bo "na co dzień" to używa się oliwy z Biedry, ale "od święta" i na specjalne okazje, to właśnie ta chorwacka musi być :D

Wiecie, jak bardzo bolało, jak w zeszłym roku, o 23, na parkingu pod McD w Karlovacu córa potłukła mi jedyną flaszkę oliwy? Myślałam, że najbardziej boli poród - myliłam się ;)
No pora była taka, że już nic nie udało się odkupić/dokupić.
Na szczęście znajoma mi przywiozła w styczniu litr z Korculi ;) więc jakoś przeżyję do sierpnia :D

Napiszcie, gdzie dobre białe wino kupować, takie lane, "z beczki", w cenie normalnej, nie że jakieś znane i "markowe" ;)
Na Peljesacu najlepsze jest w Janijnie, na wlocie od Orebica, a na Hvarze pamiętam, że na środku wyspy, przy samej drodze, była taka zapuszczona chatka między winoroślami i tam był pysznie - tylko babinka wtedy pewnie miała z 90 lat, więc teraz może już jej wcale na tym świecie nie być.....
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 27.06.2019 21:42

Nie przesadzajmy z tymi cenami w ID :lol:
rakija 1litr 50 kun
rakija 0.5 litra w ozdobnej butelce 40 kun
wino 20 kun
travarlca 0.5 po 40 kun różne smaki
piwko butelkowe w markecie 7,99 kun
oliwa 1 litr 70-80 kun, ja u gospodarza mam za 60
piwo lane w Slawince 18 kun (swoją drogą najtańsze od czterech lat jakie piłem)

PS. proszę nie pytać co i gdzie, każdy ma nogi i oczy
:papa:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 27.06.2019 22:23

lotnikwsk napisał(a):Nie przesadzajmy z tymi cenami w ID :lol:
rakija 1litr 50 kun
rakija 0.5 litra w ozdobnej butelce 40 kun
wino 20 kun
travarlca 0.5 po 40 kun różne smaki
piwko butelkowe w markecie 7,99 kun
oliwa 1 litr 70-80 kun, ja u gospodarza mam za 60
piwo lane w Slawince 18 kun (swoją drogą najtańsze od czterech lat jakie piłem)

PS. proszę nie pytać co i gdzie, każdy ma nogi i oczy
:papa:

podpisuje się obiema ręcami :)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 27.06.2019 22:27

Natko_ napisał(a):...a na Hvarze pamiętam, że na środku wyspy, przy samej drodze, była taka zapuszczona chatka między winoroślami i tam był pysznie - tylko babinka wtedy pewnie miała z 90 lat, więc teraz może już jej wcale na tym świecie nie być.....

a nie było to czasem przed ID :?:
też tutaj mamy taką chatkę i babulinkę :wink:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 28.06.2019 07:31

henius34 napisał(a):
tranquilo napisał(a):
henius34 napisał(a):]
Podobnie w ID :) miejscówka super, kwatery też, ale ceny kosmos :) rakija 15 euero (110 KN), oliowa 14 euro (102 kn) w Nemirze i Pisaku to samo odpowiednio 50 i 70 KN.

Ja tam w ID za rakije płaciłem 50kun. A za piwo butelkowe 10kn. Skąd Ci się takie ceny wzięły?

Podaj adres z chęcią się wybiorę i kupię (mówię o rakiji 1 litr) . Nie wiem po ile piwo, bo go nie pijam :)

Pisałem wcześniej, z ID wystaczy wyjść do góry na ulicę, skręcić w prawo i zaraz po lewej stronie będzie taki budynwczek na którym jest taka mała wystawka z win. Chyba ze 4 butelki. Gość nazywa się Tomme. Wchodzi się tak z boku budynku. W środku będzie dużo większa wystawka.

A tak naprawdę to tak jak koledzy pisali. Wystarczy iść i poszukać.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.06.2019 08:03

corrina napisał(a):u nas w domu oliwa leje się dosłownie jak z kranu codziennie :smo: :oczko_usmiech:

Natko_ napisał(a):na specjalne okazje, to właśnie ta chorwacka musi być :D

Ja wyczuję smak oliwy, tylko wtedy jak zamoczę w niej chleb (zresztą dowiedziałem się o czymś takim dzięki forum ;)). Natomiast w sałatce czy smażeniu w niej, oliwy nie wyczuję :roll:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 28.06.2019 08:07

Trajgul napisał(a):Ja wyczuję smak oliwy, tylko wtedy jak zamoczę w niej chleb (zresztą dowiedziałem się o czymś takim dzięki forum ;)). Natomiast w sałatce czy smażeniu w niej, oliwy nie wyczuję :roll:

Ja wyczuwam jeszcze na pizzy. W chlebie to rewelacja zwłaszcza tym takim co oni tam mają.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.06.2019 08:24

tranquilo napisał(a):Ja wyczuwam jeszcze na pizzy.

No tak, zapomniałem. Oliwa na pizzy to świetny pomysł.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.06.2019 08:33

Trajgul napisał(a):Oliwa na pizzy to świetny pomysł.
Obligatoryjnie ze startym czosnkiem :D
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.06.2019 08:46

Trajgul napisał(a):
corrina napisał(a):u nas w domu oliwa leje się dosłownie jak z kranu codziennie :smo: :oczko_usmiech:

Natko_ napisał(a):na specjalne okazje, to właśnie ta chorwacka musi być :D

Ja wyczuję smak oliwy, tylko wtedy jak zamoczę w niej chleb (zresztą dowiedziałem się o czymś takim dzięki forum ;)). Natomiast w sałatce czy smażeniu w niej, oliwy nie wyczuję :roll:

A makarony ? Warzywa ?

U mnie jak u corriny oliwa litrami, ale nie biedronkowa tylko lidlowa :wink: lubię taką grecką jest w puszce i 2 rodzaj w butelce :wink: Oczywiście nie równają się do tej od Nikoli, tamtą faktycznie na specjale okazje i wytrzymała prawie rok, niedawno dopiero ją wykończyliśmy :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.06.2019 08:55

wiolek_lp napisał(a):A makarony ?

Ale, że do rosołu? ;).
Z makaronów to u nas bolognese, carbonara i lasagne bolognese, a tam chyba nie trzeba :roll:

wiolek_lp napisał(a):Warzywa ?

Ale, że do mizerii? ;)
Czasem dajemy do surówki z białej kapusty ale jej (oliwy) nie wyczuwamy :roll:

boboo napisał(a):Obligatoryjnie ze startym czosnkiem :D

Otóż to.

Ale narobiłem teraz tym kulinarnym wątkiem, pewnie Janusz zaraz posprząta, przepraszam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2019 09:02

Skoro miłośnicy Hvaru rozmawiają o hvarskiej oliwie i hvarskich trunkach - nie widzę potrzeby sprzątania. :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 311
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone