Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 25.06.2019 17:28

[quote][/quote]Wiola,a jakiś sklepik z pieczywem w Tvrdni Dolac w lipcu będzie hulać ? :wink:

W budce,w Twardym Bolku ( nasza wersja :D ) można bez problemu zamówić bijeli kruh osobiscie lub telefonicznie.Co drugi dzień zamawiamy chleb i dzieciaki przed śniadaniem śmigają z sąsiedniej zatoczki w ramach porannej gimnastyki .
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 25.06.2019 19:03

gusia-s napisał(a):Pies był w kiepskim stanie, bardzo zaniedbany i wybiedzony. Nie mówiąc już o jedzeniu to nie miał nawet wody a mimo wszystko tkwił w tym miejscu. Ogólny stan otoczenia wskazuje, że dawno tam nikt nie zaglądał i nie korzystał z tej oazy a mimo to w domu są otwarte na oścież okna, osłonięte jedynie moskitierami. Czy ktoś na dłużej z premedytacją zostawiłby w ten sposób domostwo i łódkę zacumowaną na wodzie z zamontowanym silnikiem? i te buty na progu nie tknięte jak dzień wcześniej, ręcznik na zarośniętym leżaku też świeży nie jest.
Firana w drzwiach przytrzaśnięta jakby przeciągiem, nikt tak drzwi nie zamyka odjeżdżając i nie zostawia otwartych okien.:?
Może po prostu właściciela spotkało jakieś nieszczęście :roll:
Znajomy nie wchodził do wewnątrz, ale 2 dni po kolei wszystko było nienaruszone.
Raczej już się tam nie będzie zapuszczał.

Za 53 dni mogę tam podejść, od swojego apartmana będę miała 3,1 km - ależ ciekawa historia.
Ja bym podpytała miejscowych, czy właściciel ma takie zwyczaje, czy faktycznie coś jest na rzeczy...
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.06.2019 19:53

St.Witch napisał(a):
Wiola,a jakiś sklepik z pieczywem w Tvrdni Dolac w lipcu będzie hulać ? :wink:

W budce,w Twardym Bolku ( nasza wersja :D ) można bez problemu zamówić bijeli kruh osobiscie lub telefonicznie.Co drugi dzień zamawiamy chleb i dzieciaki przed śniadaniem śmigają z sąsiedniej zatoczki w ramach porannej gimnastyki .

Dzięki :)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 26.06.2019 16:10

Dobra, to ja poproszę o krótkie i rzeczowe info, bo od wertowania relacji, które straciły zdjęcia (ubolewam w szczególności z powodu ich braku w relacji Mikromir :roll: :| ) głowa mi już dziś przy tych 36C pęka :?
Do których uvali w rejonie Gdinj da się dojechać samochodem, który następnie da się zaparkować stosunkowo blisko plaży?
Z tego co udało mi się dzis ogarnąć, to do Uvali Torac da się dojechać autem i to nawet po asfalcie :lol:
Również do Jedry i Skozanje, ale tam chyba już nie asfalt :?:
No i chyba Verpinova. Tylko czy tam parkowanie nie jest tylko dla gości rybnej konoby ?

Coś jeszcze do tych uvali dodacie ?
ngel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ngel » 26.06.2019 20:13

Pozdrowienia z przepięknej Svetej Nedelji. Miejscowość cudna, widoki zapierające dech w piersiach i piękna plaża. Niestety polecana tu Villa Irming okazała się wielkim rozczarowaniem. Do tego ceny chore, ja rozumiem, że wyspa, że trzeba dowieźć ale małe Karlovacko za 20 kn to grube przegięcie ( tyle kosztuje w piekarni ) , w markecie niewiele taniej. Na szczęście jeszcze zostaje Jelsa, w której można zrobić zakupy w normalnych cenach :-) Przejazd przez Pitve ( wioskę nie tunel) rzeczywiście należy do ekstremalnych przeżyć zwłaszcza gdy trzeba mijać się z busem ;-) I co ciekawe nie słychać tu cykad, w sumie nie wiem czemu :-)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.06.2019 21:02

Natko_ napisał(a):
gusia-s napisał(a):Pies był w kiepskim stanie, bardzo zaniedbany i wybiedzony. Nie mówiąc już o jedzeniu to nie miał nawet wody a mimo wszystko tkwił w tym miejscu. Ogólny stan otoczenia wskazuje, że dawno tam nikt nie zaglądał i nie korzystał z tej oazy a mimo to w domu są otwarte na oścież okna, osłonięte jedynie moskitierami. Czy ktoś na dłużej z premedytacją zostawiłby w ten sposób domostwo i łódkę zacumowaną na wodzie z zamontowanym silnikiem? i te buty na progu nie tknięte jak dzień wcześniej, ręcznik na zarośniętym leżaku też świeży nie jest.
Firana w drzwiach przytrzaśnięta jakby przeciągiem, nikt tak drzwi nie zamyka odjeżdżając i nie zostawia otwartych okien.:?
Może po prostu właściciela spotkało jakieś nieszczęście :roll:
Znajomy nie wchodził do wewnątrz, ale 2 dni po kolei wszystko było nienaruszone.
Raczej już się tam nie będzie zapuszczał.

Za 53 dni mogę tam podejść, od swojego apartmana będę miała 3,1 km - ależ ciekawa historia.
Ja bym podpytała miejscowych, czy właściciel ma takie zwyczaje, czy faktycznie coś jest na rzeczy...
Jak dasz radę to będzie fajnie, może wyjaśni się zagadka ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.06.2019 06:14

corrina napisał(a):Do których uvali w rejonie Gdinj da się dojechać samochodem, który następnie da się zaparkować stosunkowo blisko plaży?
Z tego co udało mi się dzis ogarnąć, to do Uvali Torac da się dojechać autem i to nawet po asfalcie :lol:
Również do Jedry i Skozanje, ale tam chyba już nie asfalt :?:
No i chyba Verpinova. Tylko czy tam parkowanie nie jest tylko dla gości rybnej konoby ?

Coś jeszcze do tych uvali dodacie ?

Do Tvrdni Dolac również dojedziesz pod samą plażę.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 27.06.2019 14:07

ngel napisał(a):Pozdrowienia z przepięknej Svetej Nedelji. Miejscowość cudna, widoki zapierające dech w piersiach i piękna plaża. Niestety polecana tu Villa Irming okazała się wielkim rozczarowaniem. Do tego ceny chore, ja rozumiem, że wyspa, że trzeba dowieźć ale małe Karlovacko za 20 kn to grube przegięcie ( tyle kosztuje w piekarni ) , w markecie niewiele taniej. Na szczęście jeszcze zostaje Jelsa, w której można zrobić zakupy w normalnych cenach :-) Przejazd przez Pitve ( wioskę nie tunel) rzeczywiście należy do ekstremalnych przeżyć zwłaszcza gdy trzeba mijać się z busem ;-) I co ciekawe nie słychać tu cykad, w sumie nie wiem czemu :-)

Podobnie w ID :) miejscówka super, kwatery też, ale ceny kosmos :) rakija 15 euero (110 KN), oliowa 14 euro (102 kn) w Nemirze i Pisaku to samo odpowiednio 50 i 70 KN.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 27.06.2019 14:16

henius34 napisał(a):]
Podobnie w ID :) miejscówka super, kwatery też, ale ceny kosmos :) rakija 15 euero (110 KN), oliowa 14 euro (102 kn) w Nemirze i Pisaku to samo odpowiednio 50 i 70 KN.

Ja tam w ID za rakije płaciłem 50kun. A za piwo butelkowe 10kn. Skąd Ci się takie ceny wzięły?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 27.06.2019 14:21

henius34 napisał(a):Podobnie w ID :) miejscówka super, kwatery też, ale ceny kosmos :) rakija 15 euero (110 KN), oliowa 14 euro (102 kn) w Nemirze i Pisaku to samo odpowiednio 50 i 70 KN.

8O 8O 8O
Ale to za litrowe butelki czy jakie ? Bez względu na wszystko, koszmarnie drogo :evil:

wiolek_lp, pamiętasz, po ile kupowałyśmy w zeszłym roku oliwę i wino od Nikoli ? Z tego, co mnie pamięć nie myli, to oliwa była za 10 EUR za litr (dla mnie drogo, brałam tylko jedną plus to co dostaliśmy od niego w prezencie) a wino miał po 20 kun (w tym roku kazałam mu zrobić duży zapas dla nas :mrgreen: )
Wiem, że rakija to nie wino ;) ale mimo wszystko cena zaporowa :?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 27.06.2019 14:32

corrina napisał(a):wiolek_lp, pamiętasz, po ile kupowałyśmy w zeszłym roku oliwę i wino od Nikoli ? Z tego, co mnie pamięć nie myli, to oliwa była za 10 EUR za litr (dla mnie drogo, brałam tylko jedną plus to co dostaliśmy od niego w prezencie) a wino miał po 20 kun (w tym roku kazałam mu zrobić duży zapas dla nas :mrgreen: )
Wiem, że rakija to nie wino ;) ale mimo wszystko cena zaporowa :?

Wina nie kupowałam, a za oliwę zapłaciliśmy albo 70 albo 80 kun :) Ale strasznie mi ta oliwa smakowała i liczę na ponowne kupno w tym roku :mrgreen:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.06.2019 14:46

Jeżeli strasznie smakowała to chcesz jej więcej ?
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 27.06.2019 15:00

tranquilo napisał(a):
henius34 napisał(a):]

Ja tam w ID za rakije płaciłem 50kun. A za piwo butelkowe 10kn. Skąd Ci się takie ceny wzięły?

Podaj adres z chęcią się wybiorę i kupię (mówię o rakiji 1 litr) . Nie wiem po ile piwo, bo go nie pijam :)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 27.06.2019 15:34

kaeres napisał(a):Jeżeli strasznie smakowała to chcesz jej więcej ?

:lool: Strasznie dobrze smakowała :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2019 16:22

Z ciekawości te ceny oliwy to za 1l butelkę?
Pytam bo w Gr to cena 4 eur i nie wiem czy o takiej samej pojemności myślimy...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 310
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone