Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.05.2019 22:23

m@rek napisał(a):Tak naprawdę to o nic, droga jak każda inna :D

No tak też mi się wydawało, ale wolałem dopytać. :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.05.2019 22:27

m@rek napisał(a):
walp napisał(a):...W rzeczywistości, drugą opcję wybiorę wyłącznie dlatego, żeby przejechać drogą Sućuraj - Jelsa w te i na zad. :mrgreen:
Później nie będzie już okazji. :wink:

Tą trasę powinien zaliczyć każdy kto przyjeżdża na Hvar, inna kwestia to czy powinien robić to za każdym razem kiedy tam jedzie.
W mojej subiektywnej opinii raz wystarczy, wolę wygodniejszy wariant.

Może Marku masz rację.
Na pewno musimy wracać promem Sućuraj - Drvenik, bo mamy zadanie do wykonania na Riwierze Makarskiej. :)

Na wyspę, może jednak płynąć ze Splitu? Jak to wygląda czasowo?
Opcja Split:
Od węzła Dugopolje do Splitu ok. 30 min. Prom płynie 2 godz. Potem droga do ID ok. 0,5 godz. Razem ok. 3 godz.

Opcja Drvenik:
Od węzła Dugopolje do Drvenik ok. 1,5 godz. Prom płynie 35 min. Potem droga do ID ok. 2 godz. Razem ok. 4 godz.

Nie liczę oczekiwania na prom w obu przypadkach.

Druga opcja, rzeczywiście jest dłuższa i po całodniowej podróży, bardziej mecząca. Chyba jednak wybierzemy Split.
Problem tylko w tym, że jeśli nie zdążymy, bądź nie załapiemy się na prom o 17:00, to następny ze Splitu, jest dopiero 20:30. :roll:

Dzięki Marku za poradę. :wink:

P.S.
anakin napisał(a):

Grzegorz, czytałeś, co niektórzy pisali o tej drodze?
Lubię sprawdzać. :oczko_usmiech:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 30.05.2019 22:30

anakin napisał(a):

wiesz jaki jest problem tej drogi, taki że jedziesz nią wypchanym po brzegi kombi :?
... jakże inne doznania zafundowałby np. kabriolet 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.05.2019 22:31

walp napisał(a):Grzegorz, czytałeś, co niektórzy pisali o tej drodze?
Lubię sprawdzać. :oczko_usmiech:

No stąd Waldek moje pytanie.
Co prawda na Hvar się nie wybieram w najbliższym czasie, ale też lubię wiedzieć. :wink:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 06:35

A mnie się ta droga najzwyczajniej w świecie podoba. Lubię takie klimaty, a bardzo nie lubię nudzić się na promie. Zdecydowanie bardziej wolę jechać, a jak jechać to trasą Drvenik - Sucuraj, bo jest naprawdę malowniczo, i jeśli ktoś lubi takie klimaty to mu się spodoba. A jak ktoś na to nie zwraca uwagi to ni zauważy w tej drodze nic nadzwyczajnego.

Filmiki na YT też oglądałem wcześniej, ale na żywo było dużo ciekawiej:)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 31.05.2019 07:05

walp napisał(a):Opcja Drvenik:
Od węzła Dugopolje do Drvenik ok. 1,5 godz. Prom płynie 35 min. Potem droga do ID ok. 2 godz. Razem ok. 4 godz.

Nie żebym się wymądrzał, bo jeszcze nią nie jechałem, ale 2h z Sučuraja do ID :?: Mapy pokazują 1h 16min, a przecież mapy zwykle pokazują czas z zapasem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2019 07:40

tranquilo napisał(a):A mnie się ta droga najzwyczajniej w świecie podoba. Lubię takie klimaty, a bardzo nie lubię nudzić się na promie. Zdecydowanie bardziej wolę jechać, a jak jechać to trasą Drvenik - Sucuraj, bo jest naprawdę malowniczo, i jeśli ktoś lubi takie klimaty to mu się spodoba.

U nas tak samo.... Już sam prom Drevnik-Suc. po 10 min jest nudny...
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 07:43

piekara114 napisał(a):U nas tak samo.... Już sam prom Drevnik-Suc. po 10 min jest nudny...

Zwłaszcza po całej nocy jazdy. Chociaż jak płynąłem nim na pieszo w trakcie pobytu to też nie było lepiej.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.05.2019 07:51

Janusz Bajcer napisał(a):
kaeres napisał(a):Drvenik przed sezonem, a w trakcie to całkiem różne kursy.
Nie wiem od kiedy zaczynają sezon ale tam kursują co 30-40 minut w sezonie więc jak się spóźnimy bądź nie dostaniemy to idziemy na lody i nawet nie zdążymy ich zjeść, a już trzeba wjeżdżać.
Poza sezonem kursuje 1 trajekt i można poczekać dłużej jak się nagle zbierze więcej samochodów.

https://www.jadrolinija.hr/docs/default ... f?sfvrsn=2

Powiedziałbym, że są to godziny "umowne" :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.05.2019 07:56

anakin napisał(a):Nie no widziałem filmiki z YT, ale myslałem, że jest jeszcze cos czego tam nie widać. :wink:

To jest jak w Metajnie.
Filmiki z yt nie pokazują magii tego miejsca.
Tak samo droga Sucuraj - Jelsa jest zwykłą drogą ale klimacik jest super. Od ostrych zakrętów bez barierek, bo proste z górkami. Serpentyny przy brzegu z których widok na ląd jest oszałamiający aż po nudne wioski i wioseczki w których nic się nie dzieje.
Jak pisano, warto raz przejechać. Albo się spodoba albo nie.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 08:21

Marsallah napisał(a):
Nie żebym się wymądrzał, bo jeszcze nią nie jechałem, ale 2h z Sučuraja do ID :?: Mapy pokazują 1h 16min, a przecież mapy zwykle pokazują czas z zapasem.

Tak na spokojnie 1,5h wystarczy. Ale różnie to bywa. Może się przytrafić coś takiego że:

Na tym zdjęciu widać busika, który widząc nadjeżdżający z naprzeciwka samochód, musiał się zatrzymać.
Obrazek

Tutaj widać, jak jadąc musiał jechać środkiem:
Obrazek

W pewnym momencie postanowił się całkowicie zatrzymać:
Obrazek

Jak się za chwilę okazało, z naprzeciwka pojawił się podobny do niego, więc nie obyło się bez paniki:
Obrazek

W końcu postanowił się zlitować i:
Obrazek

Jak się okazało, Chorwat chyba był wczorajszy i za kierownicą posadził swoją, jak mniemam piękniejszą połówkę. :D
Ale generalnie myślę że nie straciliśmy przez nich więcej niż 5-10 minut więc spoko. Tylko trochę irytujące było żeby zatrzymywać się na widok nadjeżdżających z naprzeciwka samochodów.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 31.05.2019 08:28

Marsallah napisał(a):

Też nie jechałem, ale z doświadczenia wiem, że do czasów podanych przez Google muszę w praktyce trochę doliczyć.

W tym przypadku doliczyłem trochę więcej, bo droga podobno trudna, a przede wszystkim wziąłem pod uwagę częstsze postoje do ewentualnego zebrania materiału do relacji. :oczko_usmiech:

Może przesadziłem. 1,5 godz. wystarczy?
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 08:30

walp napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Też nie jechałem, ale z doświadczenia wiem, że do czasów podanych przez Google muszę w praktyce trochę doliczyć.

W tym przypadku doliczyłem trochę więcej, bo droga podobno trudna, a przede wszystkim wziąłem pod uwagę częstsze postoje do ewentualnego zebrania materiału do relacji. :oczko_usmiech:

Może przesadziłem. 1,5 godz. wystarczy?

Ja jechałem 1,5h full załadowanym autem z zawalidrogą jak powyżej.

Jak jechałem w trakcie pobytu to tak jak google podał. Chyba niecałe 1,20h wyszło.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 31.05.2019 11:46

Marsallah napisał(a):

teraz znaczna część tej drogi jest nowa i jedzie się szybciej, kiedyś było inaczej :)
za pierwszym razem jak zjechałem z promu w Sucuraj AM oznajmiła mi że do celu mam 2h ... i niewiele się pomyliła :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2019 11:54

Sucuraj-Jelsa jechaliśmy na spokojnie w ogonku coś 1:15. Powrót sami na trasie 1 h. Tam nie bardzo jest gdzie się zatrzymywać na fotki, bo nie ma pobocza...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 299
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone