Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.08.2018 18:33

gusia-s napisał(a):
joso79 napisał(a): gusia-s no dla mnei droga dojazdowa do tunelu to było przeżycie cięższe niż sam tunel :lol:
Każdy ma jakieś strachy ;)

Dla mnie Pitve za pierwszym razem było troszkę szokujące, ale za trzecim, czy czwartym już ok. Chwila wzmożonej uwagi za kierownicą i już jesteśmy na szerszej jezdni :D
nikaaa_87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikaaa_87 » 31.08.2018 16:17

Dotarliśmy do Ivan Dolac,ale jesteśmy lekko rozczarowani. Tu nie ma dzikich plaż :( Nie chodzi mi o skałki,bo jesteśmy z małym dzieckiem. Możecie coś polecić w okolicy?
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 01.09.2018 09:40

Szybkie pytanie. Oczywiście wiem że już po sezonie lawendowym, ale z tego co widziałem po zdjęciach to można podziwiać wysuszoną lawendę.

Czy jak przejadę się przez Bursje to te pola lawendowe będzie widać z drogi żeby było wiadomo gdzie się zatrzymać, czy trzeba w jakąś ścieżkę konkretną się udać żeby do nich dojść?
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.09.2018 10:30

Będzie widać, ale nie liczyłabym zbytnio na wielkie zbiory. Jak coś znajdziesz to będą to nędzne resztki. Ja na początku lipca miałam problem żeby zerwać trochę, a teraz to już wogóle będzie trudno. Ale nie znaczy to że, się wogóle nie uda. :-)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.09.2018 17:12

Basik_63 napisał(a):Będzie widać, ale nie liczyłabym zbytnio na wielkie zbiory. Jak coś znajdziesz to będą to nędzne resztki. Ja na początku lipca miałam problem żeby zerwać trochę, a teraz to już wogóle będzie trudno. Ale nie znaczy to że, się wogóle nie uda. :-)
Na początku lipca problem? Byliśmy w tym samym terminie przecież i lawendy miałam w brud :)
FB_IMG_1535817705597.jpg
received_278494706209918.jpeg

:)
tranquilo napisał(a): Czy jak przejadę się przez Bursje to te pola lawendowe będzie widać z drogi żeby było wiadomo gdzie się zatrzymać, czy trzeba w jakąś ścieżkę konkretną się udać żeby do nich dojść?
Jadąc starą drogą w kierunku Hvaru zatrzymaj się dosłownie przed tablicą miejscowości Brusje, lawenda rośnie po obu stronach jezdni. Może być słabo teraz widoczna ze względu na to że pewnie w większości będzie wycięta a to co zostało jest suche to i fioletu nie widać.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.09.2018 17:51

gusia-s napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Będzie widać, ale nie liczyłabym zbytnio na wielkie zbiory. Jak coś znajdziesz to będą to nędzne resztki. Ja na początku lipca miałam problem żeby zerwać trochę, a teraz to już wogóle będzie trudno. Ale nie znaczy to że, się wogóle nie uda. :-)
Na początku lipca problem? Byliśmy w tym samym terminie przecież i lawendy miałam w brud :)
FB_IMG_1535817705597.jpg
received_278494706209918.jpeg

:)
Gusia-s lawendy było w brud, ale właścicieli również. Jak my wybraliśmy się na mały szaber mieliśmy nie fart. Gdzie nie próbowaliśmy to ktoś się kręcił. Poprzestaliśmy na rozmarynie, zwłaszcza, że lawendę mam na swojej działce. :-)
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 01.09.2018 17:53

gusia-s! cudowne zdjęcia :hearts: oj, chciałabym tam kiedyś być :wink: wyobrażam sobie ten zapach na takim polu lawendowym, bajka!Szczęściara :lol:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 01.09.2018 18:43

Tej lawendy w lipcu jest jeszcze dużo, ale niestety w większosci już przekwitła... Drugi raz nie udało mi się trafić na taką "soczystą" fioletową, ta sprawiała wrażenie "szarej"
Zdjęcia z 4 lipca tego roku

IMG_20180704_101755.jpg

IMG_20180704_101930.jpg

Tydzień później spotkałam takie pojedyńcze jeszcze kwitnące krzaczki w Szybeniku, ale to pewnie jakaś inna odmiana...

IMG_20180710_201321.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.09.2018 19:06

janka.mik. napisał(a):gusia-s! cudowne zdjęcia :hearts: oj, chciałabym tam kiedyś być :wink: wyobrażam sobie ten zapach na takim polu lawendowym, bajka!Szczęściara :lol:

A ile pszczółek ... Ruch jak w ulu, jeden bzyk :mrgreen:
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 01.09.2018 22:04

nikaaa_87 napisał(a):Dotarliśmy do Ivan Dolac,ale jesteśmy lekko rozczarowani. Tu nie ma dzikich plaż :( Nie chodzi mi o skałki,bo jesteśmy z małym dzieckiem. Możecie coś polecić w okolicy?

Idąc w stronę Zavali napotkasz trzy plaże na pewno mniej zatłoczone niż ta główna przy Slavince. Jeśli chcecie być sami polecam wynająć łódkę i można popłynąć albo na wyspę Ščedro albo wzdłuż brzegu też w stronę Zavali, jest sporo ładnych plażyczek :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 02.09.2018 00:11

nikaaa_87 napisał(a):Dotarliśmy do Ivan Dolac,ale jesteśmy lekko rozczarowani. Tu nie ma dzikich plaż :( Nie chodzi mi o skałki,bo jesteśmy z małym dzieckiem. Możecie coś polecić w okolicy?

Ciężko będzie o plażę tzw dziką i jeszcze odpowiednią dla dziecka, nie spotkaliśmy czegoś takiego w okolicy.
Rzeczywiście tak jak pisał Joso79 - można popłynąć na Scedro , ale nie wiem, czy w Twoim pytaniu chodziło o pływanie łódką z dzieckiem .
Na Šcedro są piaszczyste plaże ( nie tzw żwirek, który w rzeczywistości jest wielkości kamieni :) ale prawdziwy piasek) i co ciekawe, można też wynająć apartament.

Często pływaliśmy na tę wyspę ( blisko, sympatycznie i trochę piasku dla odmiany) ale jazda z łódką na przyczepce do Ivan Dolač, to była jednak mordęga, więc kolejny pobyt na Hvar mieliśmy w Milnej koło Hvaru - dużo łatwiej dojechać z przyczepą.

Jadąc szutrówką ze Svetej Nedjeli w kierunku Hvaru, po ok dwóch km jest zatoką z plażą nadającą się dla dziecka i w miarę pustą - niestety trzeba dojechać i później zejść w dół około 200 m.

W Starim Gradzie mieszka Polka, która bardzo dobrze zna Hvar - może zapytajcie ją na FB o poradę.....
Jak coś to wyślę namiary - jest aktywna w pewnej grupie o Chorwacji.
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 02.09.2018 08:24

baunty napisał(a):Na Šcedro są piaszczyste plaże ( nie tzw żwirek, który w rzeczywistości jest wielkości kamieni :) ale prawdziwy piasek)

Naprawdę? Ja znalazłam tylko taką z piaskiem na dnie, a brzeg kamienie. Niestety byliśmy tam dosłownie 10 minut bo latało tyle os, że dzieci w panikę wpadały :( teraz żałuję, że nie poznaliśmy Šcedro bliżej...
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 02.09.2018 08:47

gusia-s napisał(a): Jadąc starą drogą w kierunku Hvaru zatrzymaj się dosłownie przed tablicą miejscowości Brusje, lawenda rośnie po obu stronach jezdni. Może być słabo teraz widoczna ze względu na to że pewnie w większości będzie wycięta a to co zostało jest suche to i fioletu nie widać.

Dzięki wielkie za podpowiedź, nam nie chodzi o jakieś wielkie zbiory, bardziej chodzi o to że skoro jestem na Hvarze, to wypadałoby tej słynnej lawendy coś zobaczyć, choćby już ususzonej.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 02.09.2018 08:56

A mam jeszcze jedno pytanko. Ze Sv. Nedjeli wejście na sv. Nikola jest jakoś sensownie oznaczone? Jak wjadę do Sv. Nedjeli to bez problemu znajdę szlak?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 271
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone