Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2018 23:42

Hvar "zaliczony"... Miłośnikom tej wyspy wcale się nie dziwię, że są jej miłośnikami ;-) Podobnie zresztą jest z Korculą i wieloma innymi miejscami w Chorwacji, których udało mi się mniej lub bardziej intensywnie doświadczyć, odkąd zaczęła się moja chorwacka przygoda. Co mnie uderzyło, a czego nie zauważyłem w trakcie ubiegłorocznej chorwacko-czarnogórskiej majówki, to znaczący wzrost cen towarów i usług. Nie wiem, czy ma to związek z wyspą Hvar jako tą "naj-" w różnych wakacyjnych kategoriach/rankingach, czy może u nas ceny są dumpingowe :oczko_usmiech:

Do przeprawiających się ze Splitu wzgl. Drvenika: nie ma co robić z KMWH klubu osób wzajemnie nakręcających się ;-) Obie opcje są dobre, jeśli prowadzą do celu. Jest jeszcze co najmniej jedna dla lubiących latać (czyli nie dla mnie): samolot do Splitu (czyli de facto do Trogiru) lub Dubrovnika i wodolot do Hvaru, gdzie można wynająć samochód :idea:

Niezależnie od wszystkiego, co powyżej: Hvar to zdecydowanie wyspa dla wodniaków. Mnogość trudno dostępnych lub niedostępnych od strony lądu, zjawiskowych zatoczek jest imponująca do tego stopnia, że mam w planach powrót na tę wyspę z patentem motorowodniaka i raczej nie w wysokim sezonie.

Pozdrowienia dla wszystkich Cromaniaków :papa:
AgaK.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaK. » 30.07.2018 06:13

Dzień dobry,
to moje pierwsze kroki na forum. W przyszłym tygodniu jadę do miasta Hvar. Czy mogę prosić o podpowiedź w sprawie knajpek? Które polecacie ?
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 30.07.2018 06:58

mi w miejscowości hvar chyba nic nie podpasowało, ale z czystym sumieniem mogę polecić Moli onte i lambik w Milnie. Dosłownie rzut kamieniem od hvaru:)
AgaK.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaK. » 30.07.2018 07:45

Dziękuję za odpowiedź.
Nie będę miała do dyspozycji samochodu. W grę wchodzą nogi i autobus ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2018 07:55

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2018 08:18

AgaK. napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Nie będę miała do dyspozycji samochodu. W grę wchodzą nogi i autobus ;)

Z Hvaru do Milny można dojść na piechotę (to nie żart) lub popłynąć łódką albo połączyć obie te opcje: tam popłynąć, z powrotem pójść piechotą (ścieżka przypomina łatwy, górski szlak - latarka po zmroku i dobre buty zalecane, czas przejścia ok. 45-60 minut w jedną stronę). Są też taksówki (cena ok. 100 HRK lub 15 EUR w jedną stronę).
AgaK.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaK. » 30.07.2018 08:28

Janusz Bajcer, eystrasalt :*

Zapytam jeszcze, czy jest jakaś mapka dot. szlaków ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2018 08:38

AgaK. napisał(a):Janusz Bajcer, eystrasalt :*

Rowerowe
https://www.mapmyride.com/hr/hvar-splitsko-dalmatinska/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2018 08:44

AgaK. napisał(a):Janusz Bajcer, eystrasalt :*

Na przykład tutaj i tutaj, a zwłaszcza tu :idea:

Pierwszy z linków to opis wycieczki do Milny i opinie (jak zwykle podzielone), czy w ogóle warto wybrać się tam z Hvaru, drugi przedstawia możliwości przemieszczania się, a trzeci to trasy (w postaci mapek i opisów) pokonane przez turystów przebywających w Hvarze.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 30.07.2018 15:36

domi_1 napisał(a):mi w miejscowości hvar chyba nic nie podpasowało, ale z czystym sumieniem mogę polecić Moli onte i lambik w Milnie. Dosłownie rzut kamieniem od hvaru:)

Potwierdzam, w sobote jade do Milnej, poraz kolejny...cudowna ,,wioseczka,,
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 30.07.2018 18:42

kilka razy widziałem jak ktoś łódką przywoził gości restauracji. Ale nie mam pojęcia ile kosztuje ta przyjemność.
maniek_t1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_t1 » 31.07.2018 12:15

gusia-s napisał(a):W Starim Gradzie można parkować za free przy cmentarzu. Miejsca dużo a do starówki rzut beretem :)

Witam serdecznie.
W którym miejscu jest cmentarz?
Nie mogę go nigdzie znaleźć na mapie.
Pomożesz? ;)

Wybieram się na Hvar za niecałe dwa tygodnie, na pewno odwiedzę Stari Grad.

Pozdrawiam
M :papa: arcin
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 31.07.2018 13:03

maniek_t1 napisał(a):
gusia-s napisał(a):W Starim Gradzie można parkować za free przy cmentarzu. Miejsca dużo a do starówki rzut beretem :)

Witam serdecznie.
W którym miejscu jest cmentarz?
Nie mogę go nigdzie znaleźć na mapie.
Pomożesz? ;)

Wybieram się na Hvar za niecałe dwa tygodnie, na pewno odwiedzę Stari Grad.

Pozdrawiam
M :papa: arcin

My parkowaliśmy tutaj gdzie jest postawiony chłopek ( nie przy drodze tylko tam dalej jest parking) ;)
5min do centrum
Załączniki:
Bez tytułu.png
maniek_t1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_t1 » 31.07.2018 17:17

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Chodzi pewnie o ten parking pod kościołem...

Super!

Jeszcze tylko pozostaje obczaić parking w Jelsie... :D

Wybieramy się na rodzinne wakacje do Zavali, w Jelsie będziemy pewnie nierzadko.

Na Hvar jedziemy po raz pierwszy.
Mam nadzieję, że się nie zawiedziemy.
:papa:
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 31.07.2018 21:15

maniek_t1 napisał(a):Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Chodzi pewnie o ten parking pod kościołem...

Super!

Jeszcze tylko pozostaje obczaić parking w Jelsie... :D

Wybieramy się na rodzinne wakacje do Zavali, w Jelsie będziemy pewnie nierzadko.

Na Hvar jedziemy po raz pierwszy.
Mam nadzieję, że się nie zawiedziemy.
:papa:

Jeżeli w Jelsie na kilka godzin to polecam zaparkować przy hotelu Hvar, jeżeli ma to być 1-2 godz to można zaparkować zaraz przy porcie, na płatnym parkingu ( 7 lub 8 kn za godzinę)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 266
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone