napisał(a) ANOOK » 29.08.2017 07:50
magi67 napisał(a):Mój pierwszy wpis i równocześnie prośba.Chcę dojechać do kampingu LILI w Jagodnej kamperem.Niestety nie mieści się w tunelu.
Czy dojadę od strony Dubovicy w miarę bezpiecznie?I drugie pytanie -czy są w tej okolicy kampingi blisko morza i ciszy.
Na mapie jet jeszcze droga z Suciuraja przez Humac. Może to jest alternatywa.
pozdrawiam...
Jarek
Jechałem dwa lata temu nad tunelem i uważam że spokojnie tamtędy kamperem przejedziesz. Droga jest o niebo lepsza od szutrówki ze Sw. Nedjelji do Dubovicy. W każdym razie taka była jeszcze w ubiegłym roku przed remontem w/w. Jadąc od Jelsy przed tunelem trzeba odbić w prawo. Po wjeździe serpentynami na szczyt to samo, na krzyżówce w prawo ( prosto droga prowadzi grzbietami gór do Humaca) Zjeżdżasz w dół i poniżej wylotu z tunelu wskakujesz na asfalt. Droga jest widoczna na gogle-maps. Jest wprawdzie kilka ostrych zakrętów, ale są poszerzone i bezpiecznie można się minąć. Najlepiej patrzeć do przodu czy w twoją stronę nie gna jakiś Chorwat i zawczasu poszukać szerszego odcinka żeby go przepuścić zwłaszcza gdy jedziecie kamperem. Droga jest szutrowa na całym odcinku bez barierek
ale widoki super zarówno na jedną jak i na druga stronę Hvaru.
. Acha, jeszcze jedno. na szczycie trzeba uważać na pętające się po drodze konie.
Jest tam jakieś gospodarstwo które je luzem trzyma. Powodzenia