Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.06.2017 10:26

borsalino4 napisał(a):w sobotę planuje z samego rano wsiąść na prom w Drveniku i po drodze do Ivan D chciałem na chwile zajechac do Pokrivenika
naprawdę aż tak źle z dojazdem? o co chodzi? mega zakręty? przepaście? to chyba tylko 3 km od drogi głównej?
ja lubię takie drogi, żona NIE:)

Podjedź asfaltem pod hotel Timun, zostaw na parkingu samochód, motorówką hotelową za parę kun popłyńcie nad zatokę a wracając idźcie na kolację w Timunie, mają całkiem spoko restaurację.
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 29.06.2017 11:34

Tytusdj napisał(a):
borsalino4 napisał(a):w sobotę planuje z samego rano wsiąść na prom w Drveniku i po drodze do Ivan D chciałem na chwile zajechac do Pokrivenika
naprawdę aż tak źle z dojazdem? o co chodzi? mega zakręty? przepaście? to chyba tylko 3 km od drogi głównej?
ja lubię takie drogi, żona NIE:)

Podjedź asfaltem pod hotel Timun, zostaw na parkingu samochód, motorówką hotelową za parę kun popłyńcie nad zatokę a wracając idźcie na kolację w Timunie, mają całkiem spoko restaurację.

wiem ze jest taka możliwość. ale raz jeszcze prosba: co w tej drodze (dojazd bezpośrednio do plazy) jest strasznego?
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 29.06.2017 16:37

Dzięki za info o lodziarni. W takim razie muszę przemyśleć celowość mieszkania w Sveta Nedjela (tudzież za tunelem w Pitve).

Jakie są szanse na dostanie apartmana dla dwóch osób w drugiej połowie września w mieście Hvar w cenie do 30euro/noc?
Bo sprawdzając ceny w necie coś widzę, że może być z tym ciężko...
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.06.2017 17:01

borsalino4 napisał(a):wiem ze jest taka możliwość. ale raz jeszcze prosba: co w tej drodze (dojazd bezpośrednio do plazy) jest strasznego?

W tej drodze nie ma nic strasznego. jasne jest wąsko ale wcale nie jakoś strasznie, no i spadki 16 % to na prawde nic nadzwyczajnego :wink: Także nie wiem dlaczego ta droga jest uznawana za taką beznadziejną. Przynajmniej ja apamiętałam ją jako fajną :) Szkoda rezygnować z Pokrivenik przez drogę a warto tam zjechać :papa:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 29.06.2017 21:00

borsalino4 napisał(a):wiem ze jest taka możliwość. ale raz jeszcze prosba: co w tej drodze (dojazd bezpośrednio do plazy) jest strasznego?

Droga do Pokrvenika jest ok, w moim przypadku żona się lekko uniosła jak miałem się z dwiema ciężarowkami. Oni nie zwalniali, ja nie zwalniałem no i było wesoło :D
Jadąc z Sucuraj możesz na "pierwszym" zjeździe skręcić w prswo na Pokrvenik i dojedziesz do hotelu Timun. Tam niestety żeby dostać się do plaży musisz komuś zapłacić i Cie zawiezie. Możesz też jechać dalej w kierunku Jelsy. Za jakieś 3...5 km będzie skręt na kamp: chyba Jvan i Pokrvenik. Wąska droga ale asfaltowa, w połowie jeszcze raz skrecisz w prawo i dojedziesz do samej plaży. To że jesteś na właściwej drodze poznasz po wspomnianych wcześniej znakach o spadku terenu.
Pozdrawiam,
m@rek

Ps. Przepraszam za ewentualne literówki, nie trawie pisać z telefonu.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.06.2017 06:44

Po wczorajszych drogach na Hvarze, chyba czeka mnie rozwód. Sama droga Sucuraj Jelsa spowodowała i żony fatalny nastrój l. A zjazd do Pokrivenik (Wiolek lp i Mikromir zabiję was ;)) spowodował już traumę i płacz. Myślałem, ze z dołu trzeba będzie ewakuację drogą morską zapewnić. No nic wjechało się na górę, wjazd lepszy niż zjazd. Potem kierunek Hvar przez Brusje, myślę rozwód pewny to teraz mi pewnie dzieci zabierze. Jakoś dojechaliśmy w atmosferze wzajemnej niechęci :) Potem szybki powrót przez tunel na nieplanowany rejs do Splitu, żeby opuścić tą traumatyczne miejsce. Wtedy uśmiechy wróciły na twarze. Ale co zobaczyłem to już się nie odzobaczy.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.06.2017 07:43

To ja proponuję teraz szybko przewieźć żonę na Sv. Jure i zacząć szukać jakiejś bardziej wyluzowanej i przygodowej babki :oczko_usmiech:

Moja kocha takie drogi :mrgreen:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 30.06.2017 08:18

Trajgul no nie mów aż tak :?: :twisted:
z każdym razem będzie lepiej, trzeba się przyzwyczajać dobrze, że nie przewiozłeś żony starą drogą do Dubovicy :mrgreen:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 30.06.2017 11:40

Trajgul napisał(a):Po wczorajszych drogach na Hvarze, chyba czeka mnie rozwód. Sama droga Sucuraj Jelsa spowodowała i żony fatalny nastrój

To może jedź z nią do Crkvice na Peljesacu :mrgreen: :mrgreen:
mojej się podobało :D :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.06.2017 23:33

Trajgul napisał(a):Po wczorajszych drogach na Hvarze, chyba czeka mnie rozwód. Sama droga Sucuraj Jelsa spowodowała i żony fatalny nastrój l. A zjazd do Pokrivenik (Wiolek lp i Mikromir zabiję was ;)) spowodował już traumę i płacz..

..nie przesadzaj moja też jest wrażliwa ,ale zjazd do Pokrivnika to pikuś z tym jak jechaliśmy z Ś.N do Hvaru

..jadąc spokojnie ...żona mało mi podłokietnika nie zgniotła z strachu :D

00116 (1).jpg

..ale to był dopiero początek...nagle w tylnym lusterku zobaczyłem tego wielkoluda
.... który siedział mi na zderzaku i mnie poganiał ...myślałem że mi zaraz opony pójdą ..zjechałem jak najbliżej krawędzi ..a ten jak poszedł tylko kurz się za nim ciągnął...a ja serce miałem pod gardłem, jak zobaczyłem że brakowało mi 10 cm nad przepaścią ...a żona nie mogła wyjść z samochodu ...bo ją tak sparaliżowało to wydarzenie
...jeszcze na dodatek wracając przez tunel ...w środku tunelu zrobił się korek...a żona ma klaustrofobie
...po tym zdarzeniu nawet wino wieczorem nie pomogło...dwa dni nie odzywała się ... :roll: ...dopiero jak przybyliśmy promem do Drvenika...to mi dała popalić.... :cry:
....a oto sprawca :wink:

00115 (4).jpg

...a na ścianie wisi obrazek ...żona trochę się jeszcze wzdryga ...jak na niego patrzy ... mimo że 2 lata mija :D

DSCN0826.JPG
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 01.07.2017 07:01

na razie pierwsze pozytywne zaskoczenie:)
zajechalismy do Drvenika o 7.20 i zdążyliśmy na prom 7.30
w zasadzie wszyscy się zmiescili. myślałem że przy sobocie będą kolejki a tu niespodzianka :)
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 01.07.2017 09:58

Jak oceniacie możliwość przejechania rowerem tej drogi? Tzn. ze Sv. Nedjeli do Hvaru i spowrotem?

Mam na myśli bezpieczeństwo, włożony wysiłek fizyczny, temperatury (wrzesień), czas itp.
Bo auta mi szkoda na taki szuter..
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 01.07.2017 11:34

stpman napisał(a):Jak oceniacie możliwość przejechania rowerem tej drogi? Tzn. ze Sv. Nedjeli do Hvaru i spowrotem?

Mam na myśli bezpieczeństwo, włożony wysiłek fizyczny, temperatury (wrzesień), czas itp.
Bo auta mi szkoda na taki szuter..

Spytaj bluesmana.
Na pewno tamtędy śmigał

member10627/
CROmac
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROmac » 01.07.2017 12:45

Cromaniacy zaproponujcie mi co zwiedzić na wyspie HVAR w ciągu jednego dnia ? Moja żona lubi też plaże. Czy rzeczywiście droga od Sucuraju jest tak zła i wąska ?
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 01.07.2017 13:56

jechałem dziś drogą Sucuraj- Ivan Dolac. nic niebezpieczonego tam wg mnie nie ma. są kawałki gdzie jest wąsko, ale dwa samochody się mieszcza. trzeba jechać wolno i tyle. zobaczę inne drogi
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 204
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone