Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 13.06.2017 16:28

Juz się nie mogę doczekać, aby się zmierzyc z tymi drogami:)
raz w życiu tylko się wystraszyłem serpentyny w Bosni i zmieniłem trasę
Brac wrażenia na mnie nie zrobił pod tym względem
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.06.2017 08:42

A my musimy przełożyć wyjazd. :roll: Narazie o kilka dni, ale jak będzie? Masakra. :evil:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 14.06.2017 10:56

borsalino4 napisał(a):Juz się nie mogę doczekać, aby się zmierzyc z tymi drogami:)

Hvar też raczej nie zrobi wrażenia.
Trochę wyolbrzymione te opowieści o tym jak niebezpieczne są te drogi.
Jednak trzeba uważać aby nie złapać "pobocza", bo często jest ono metr-dwa poniżej jezdni.
Na pewno jednak skala bezpieczeństwa tej drogi (Sučuraj-Jelsa) jest zdecydowanie poniżej średniej - właśnie ze względu na częsty brak pobocza.
Ja tam ostatni raz byłem w 2015- ponoć coś się zmieniło i jest trochę barierek.
Na Hvar jeździłem z ribem na 6cio metrowej przyczepie.
Na trasie przez wyspę najbardziej przeszkadzali kierowcy z naprzeciwka, którzy przekraczali oś jezdni.
Jadąc z przyczepą w część zatunelową - to serpentyny były utrudnieniem (ale tylko ze względu na przyczepę) i bardziej przeszkadzają w drodze powrotnej , bo jest pod górkę. Samym samochodem to nie ma tam raczej żadnych większych trudności (to o części zatunelowej).

Jeśli ktoś się tam wybiera z przyczepą, to powrót z części zatunelowej może zmęczyć sprzęgło.
Ja wyjeżdżając popłynąłem do Jelsy i stamtąd zabrałem riba na przyczepkę - szkoda mi było samochodu na jazdę pod górę z obciążeniem .

Hvar to naprawdę piękna wyspa, jest to miejsce gdzie chce się wracać.
Bardzo polecam zobaczyć zachód słońca że Sv Nikola.
Widoki są naprawdę cudowne.
Można dojechać samochodem prawie pod sam szczyt- z parkingu zostaje ok 10-15 minut spacerkiem.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 14.06.2017 13:28

baunty napisał(a):
borsalino4 napisał(a):Juz się nie mogę doczekać, aby się zmierzyc z tymi drogami:)

Hvar też raczej nie zrobi wrażenia.
Trochę wyolbrzymione te opowieści o tym jak niebezpieczne są te drogi.
Jednak trzeba uważać aby nie złapać "pobocza", bo często jest ono metr-dwa poniżej jezdni.
Na pewno jednak skala bezpieczeństwa tej drogi (Sučuraj-Jelsa) jest zdecydowanie poniżej średniej - właśnie ze względu na częsty brak pobocza. ...

Pełna zgoda, największy problem to brak pobocza i często jezdnia przynajmniej kilkadziesiąt cm powyżej terenu na trasie Sucuraj-Jelsa, zahaczenie pobocza w ogóle nie wchodzi w grę. Dla mnie osobiście najbardziej emocjonujące drogi były w Czarnogórze, kręte i często bardzo wąskie, szczególnie ta po zachodniej stronie jeziora Szkoderskiego gdzie po jednej stronie pionowa skała, po drugiej kilkusetmetrowa przepaść i do tego często krzaki ograniczające widoczność, był dreszczyk emocji jak z naprzeciwka nadjechało auto i do szerszego miejsca trzeba było na wstecznym kilkadziesiąt metrów jechać ;). Hvar nie jest taki zły, chociaż np stromy zjazd do zatoki Pokrivenik robi wrażenie, może nie ze względu na bardzo dużą trudność, ale spektakularne widoki, ostre zakręty (chyba tylko 2 czy 3) i pionowe skały.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2017 14:33

Roxi napisał(a):A my musimy przełożyć wyjazd. :roll: Narazie o kilka dni, ale jak będzie? Masakra. :evil:

Mam nadzieję, że się ułoży i szczęśliwie za kilka dni wyruszycie na południe :papa:
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 14.06.2017 14:56

Roxi napisał(a):A my musimy przełożyć wyjazd. :roll: Narazie o kilka dni, ale jak będzie? Masakra. :evil:

to kiedy planujecie?
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 14.06.2017 15:08

mówicie że ciężki zjazd do Pokrivenika? ...
jadąc z Sucuraja z bagażami do Ivan Dolac planuje zajechac do Pokrivenika, aby chociaz zoba czy zatoke. boje się ze potem czasu nie starczy na to cudo. moje ryzyko: albo żona się wkurzy i "ZAWRACAJ" albo "jedziemy się rozpakować i wracamy":)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.06.2017 15:20

borsalino4 napisał(a):mówicie że ciężki zjazd do Pokrivenika? ...
jadąc z Sucuraja z bagażami do Ivan Dolac planuje zajechac do Pokrivenika, aby chociaz zoba czy zatoke. boje się ze potem czasu nie starczy na to cudo. moje ryzyko: albo żona się wkurzy i "ZAWRACAJ" albo "jedziemy się rozpakować i wracamy":)

To zależy jakie ciężkie masz bagaże i jak łatwo wkurza się żona. :mrgreen: :wink:
Trzeba pamiętać, że jest po drodze kilka ostrych agrafek i miejscami spad max 16% - ale cały czas asfalt, szerokość standardowa na 1,5 samochodu. Szczególnie źle nie jest, ale sam oceń czy dacie radę z zapakowanym samochodem.

https://www.google.com/maps/place/beach ... 16.8845621

A co do reakcji małżonki... może niektóre pomysły Jacunia nie były takie złe... :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.06.2017 15:51

piekara114 napisał(a):Mam nadzieję, że się ułoży i szczęśliwie za kilka dni wyruszycie na południe :papa:

Dzięki :D

borsalino4 napisał(a):to kiedy planujecie?

Celujemy w 25 czerwca... albo w 26 czerwca. Zobaczymy jak będzie.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 14.06.2017 16:28

Witam. Mam pytanie do forumowiczów którzy w najbliższych tygodniach będą na Hvarze i wybierają się samochodem na Nikolę. Jak w tym roku z parkowaniem? Czy pan Kolumbic zrobił znowu jakieś przeszkody, aby jedyny parking był pod jego konobą? Czy da się spokojnie zaparkować?
My będziemy od 4 lipca. Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2017 17:54

Dobre pytanie BraveSirRobin...my będziemy od 7.07 :papa:
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 14.06.2017 20:32

no to ja pierwszy - od 1.07. postaram się sprawdzic
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.06.2017 20:39

:roll: wierzcie mi, nigdy wcześniej nic podobnego się nie zdarzało...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2017 21:00

Od razu się przyznaję, że jeszcze wszystkiego w tym wątku nie przeczytałam.... więc nie bijcie jak już było to pytanie... Chcę w pierwszy pełny dzień (8.07) od razu udać się do Brusje, aby zobaczyć to cudo (mam nadzieję, że późniejsza wiosna pozwoli dotrwać kwiatom na moje przybycie) i co potem, a raczej na jaką plażę się udać w okolicy? (będę od Jelsy jechała).
Lubimy plażę z otoczakami i skałkami, może być malutka dla nas tylko, możemy podejść i żeby coś ciekawego było pod wodą. Co tu polecicie?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 14.06.2017 21:49

piekara114 my też 1 pełny dzień po przyjeździe wybraliśmy się do Brusje :) było to 11 lipca i niestety już po lawendzie :/ Ale w tym roku faktycznie późno się ciepło zrobiło więc może akurat zdążycie ;)

Co do zatoki gdzie tam plażować to my zjechaliśmy szutrową drogą do uvali Lucisce ( po wjeździe do Brusje skręca się w prawo, z tego co pamiętam była tam chyba tabliczka ) i odnosząc się do wcześniejszych wątków o niebezpiecznych drogach to ta droga była dla nas najgorsza !! nawet nie równała się do starej drogi do dubovicy :D
mega przepaści, praktycznie zero miejsc na mijanie i wąsko jak cholera. za to zero ludzi i przecudownie piękna zatoka. także jak ktoś lubi wrażenia i ma auto terenowe to jak najbardziej, my znając tą drogę świadomie nie wrócilibyśmy tym autem, które mamy ;)

aaaa i jeszcze co do drogi do pokrivenik to jest ona naprawdę baaardzo przyzwoita, tak jak pisała Mikromir spadki 16% ale i dużo miejsca więc w porównaniu do innych dróg, którymi my jeździliśmy ta była bezproblemowa ;)

Zatoka Lucisce, zdjęć z drogi niestety nie mamy, za bardzo byliśmy wystraszeni ;)
P1100080.JPG

P1100066.JPG

P1100063.JPG

P1100035.JPG

P1100029.JPG

Droga do Pokrivenik i zatoka
P1100884.JPG

P1100888.JPG

P1100893.JPG

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 196
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone