Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 19.09.2016 06:20

Nowa live webcamera - amatorska - Hvar / miasto Hvar /:

https://www.youtube.com/watch?v=HqwGQwoHGNE :papa:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 22.09.2016 23:12

Od 1 stycznia 2017 Chorwacja otwiera rynek przewozów promowych. Tak więc już w następnyn roku sytuacja może być zupełnie inna. Do tego Jadrolinija zamówiła kilkadziesiąt nowych promów.
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 08.11.2016 10:27

pytanko dla stałych bywalców wyspy Hvar. W następnym roku wypadło na Ivan Dolac i tak się zastanawiam czy jeździ jakiś bus/komunikacja przez Ivan Dolac do miasta Hvar?
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 08.11.2016 11:25

Nie jeździ. Na południowej stronie nie ma żadnej zorganizowanej komunikacji. Jedynie z Jelsy.
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 08.11.2016 13:29

ok. dzięki za informację.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 25.11.2016 13:00

Szanowni Bywalcy Jelsy. Mam pytanie związane z pagórkowatością tego miasta. Okazało się że w przyszłym roku poprowadzę znajomych na ich pierwszą chorwacką wyprawę a jakoże wcześniej planowałem wylądować na Hvarze to mam nadzieję że uda się to połączyć. Mam tylko jedno konkretne ograniczenie, znajomy ma problem z kolanem i odpadają w związku z tym wędrówki po pagórkach. Stąd też moje pytania dotyczące Jelsy: czy można po niej poruszać się po w miarę płaskich uliczkach, czy w okolicy znajdę trasy spacerowe nie wymagające większych podejść i w jakim rejonie miasta najlepiej szukać kwatery nie wymagającej wspinaczki.
Z góry dziękuję za podpowiedzi. (w rezerwie zawsze mi zostaje kolejny wyjazd do płaskiego Sutivanu:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.11.2016 13:11

AdamZ napisał(a):Szanowni Bywalcy Jelsy. Mam pytanie związane z pagórkowatością tego miasta. Okazało się że w przyszłym roku poprowadzę znajomych na ich pierwszą chorwacką wyprawę a jakoże wcześniej planowałem wylądować na Hvarze to mam nadzieję że uda się to połączyć. Mam tylko jedno konkretne ograniczenie, znajomy ma problem z kolanem i odpadają w związku z tym wędrówki po pagórkach. Stąd też moje pytania dotyczące Jelsy: czy można po niej poruszać się po w miarę płaskich uliczkach, czy w okolicy znajdę trasy spacerowe nie wymagające większych podejść i w jakim rejonie miasta najlepiej szukać kwatery nie wymagającej wspinaczki.
Z góry dziękuję za podpowiedzi. (w rezerwie zawsze mi zostaje kolejny wyjazd do płaskiego Sutivanu:)

Przy morzu jest wszędzie płasko
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.11.2016 13:15

Samo centrum Jelsy, całe nadbrzeże jest po prostu płaskie.
W głąb uliczek jest delikatne wzniesienie oraz do dzielnic położonych nieco wyżej ale wspominam o tym gdyby trzeba było dochodzić do kwater tam wynajętych.
Jeżeli ma spore problemy z kolanem to odpada dzielnica Vitarnja czy np. cała ulica burkovo. Do tych miejsc najszybciej dostać się po wymagających schodach.
Do Vitarnji prowadzi również nadbrzeżna promenada więc możliwe, że tam nawet z chorym kolanem byłoby łatwo się poruszać. No ale to jest spacer naokoło.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 25.11.2016 17:47

Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Widzę że generalnie Jelsa nie taka straszna pod względem pochyłości jak się obawiałem a nie chciałbym znajomym popsuć pierwszego chorwackiego wrażenia.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.11.2016 18:59

AdamZ napisał(a):Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Widzę że generalnie Jelsa nie taka straszna pod względem pochyłości jak się obawiałem a nie chciałbym znajomym popsuć pierwszego chorwackiego wrażenia.

...a może sobie pochodzisz po niej :wink:
https://www.google.pl/maps/@43.1616312, ... 312!8i6656
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.11.2016 22:19

mervik napisał(a):...a może sobie pochodzisz po niej :wink:
https://www.google.pl/maps/@43.1616312, ... 312!8i6656

marcowa Jelsa w porównaniu do tej w sezonie to 8O

w ogóle witam się w klubie :papa: 7 dni na Hvarze wystarczy, żeby się zapisać? :mrgreen:
w tegorocznej relacji niedługo przenoszę się na wyspę, więc podzielę się moimi przemyśleniami na jej temat...
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.11.2016 11:11

Oczywiście, że wystarczy.
Czekamy zatem na relację.
kamil1973
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1973 » 28.11.2016 20:34

Witam.Pytam bo laik jestem...czy znajde app na Wyspie Hvar za ok. 50-55e...termin koniec lipca poczatek sierpnia...miejscowosci przed tunelem...Ivan Dolac,Zavala....app 2+2... :wink:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 28.11.2016 21:25

Nie wiem jakie dokładnie są ceny w części zatunelowej wyspy, ale musisz pamiętać, termin który sobie wybrałeś to tzw. "High season" i ceny mogą być tam wyższe. Myślę, że bywalcy części zatunelowej zaraz zasypią Cię dokładniejszymi informacjami. :)
kamil1973
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1973 » 29.11.2016 05:14

Basik_63 napisał(a):Nie wiem jakie dokładnie są ceny w części zatunelowej wyspy, ale musisz pamiętać, termin który sobie wybrałeś to tzw. "High season" i ceny mogą być tam wyższe. Myślę, że bywalcy części zatunelowej zaraz zasypią Cię dokładniejszymi informacjami. :)

Zdaje sobie sprawe ze to wysoki sezon,ale pytam bo mam rozeznanie na innej wyspie w Chorwacji.W tym roku chcę odwiedzić Hvar.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone