Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 21.04.2009 21:23

Jo_Anna napisał(a):Ha! Będę prawie w tym samym miejscu :D Też jako ten Robinson ;) Porównamy wrażenia :)

Prawie...tzn zatoka w prawo czy w lewo :D
Czy być może kwatera obok ?
Wyjeżdżam 23 lipca i siedzę do 6 sierpnia...może spotkanie przy Karlovacko
8)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.04.2009 21:44

Z przyjemnością donoszę, że Starogradsko Polje (od ubiegłego lata wpisane na Listę światowego dziedzictwa UNESCO) ma już swoją stronę www
Nadmienię, że na stronie znajdują się zdjęcia Pawła Jaroszewskiego;
polecam, zapraszam
Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.04.2009 21:53

Jo_Anna napisał(a):Witam!

Tak troszkę awansem chciałam się wpisać do klubu, bo najprawdopodobniej tam zawitam w czerwcu tego roku. Obiecuję wtedy relację :)

Joanno, my będziemy trochę później niż w czerwcu, więc się raczej nie spotkamy. A relacji z Hvaru widzianego Twoimi oczami już się nie mogę doczekać :D

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Z przyjemnością donoszę, że Starogradsko Polje (od ubiegłego lata wpisane na Listę światowego dziedzictwa UNESCO) ma już swoją stronę www
Nadmienię, że na stronie znajdują się zdjęcia Pawła Jaroszewskiego;
polecam, zapraszam
Pozdrawiam

Super :!: Miło to słyszeć :D Promocja dla wyspy, której zresztą promować wcale nie trzeba :!:
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 25.04.2009 16:18

Relacja z miasteczka Hvar się tworzy :D
forum/viewtopic.php?p=367681#367681
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 27.04.2009 16:56

Jo_Anna napisał(a):A kiedy tam będziesz? Mam podobne plany - plecakowo-włóczęgowskie po odludziach, mniej więcej od 7 czerwca...

pozdrawiam :)

Hej Jo Anna !
Odpowiadam trochę późno, ale ostatnio mam czas tylko na pobieżną lekturę forum. (praca) Do CRO wybieram się 19.06.09 z Wrocka, 20 wyruszę ( na piechotę) ze Splitu, poprzez Omiś, Makarską, Drvenik na HVAR. Planuję, że na campie MLASKA k. SUCURAJA bedę w środę 24.06.09. To mój 11 wyjazd do CRO, pierwszy raz w formule na pieszo i 1 raz na HVAR. Wiele sobie obiecuję po tym wyjeżdzie, przedewszystkim, że trochę schudnę poprzez wysiłek fizyczny. Niestety ostatnimi latami pracuję tylko za biurkiem.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia. Dzielna z Ciebie dziewczyna.
PS. Bardzo podobała mi sie Twoja relacja z wyjazdu do Włoch. Też miałem okazje poznać południowe Włochy ( Calabria)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 27.04.2009 17:15

Gajus.ems napisał(a):Do CRO wybieram się 19.06.09 z Wrocka, 20 wyruszę ( na piechotę) ze Splitu, poprzez Omiś, Makarską, Drvenik na HVAR. Planuję, że na campie MLASKA k. SUCURAJA bedę w środę 24.06.09.

To się niestety rozminiemy, bo ja wybieram się 6 czerwca i zanim Ty wyruszysz już będę w Polsce... Plan masz bajeczny, jak marzenie. Powodzenia więc, niezapomnianych pozytywnych wrażeń (musiałam dodać to "pozytywnych", bo jak sobie pomyślałam, jakie bywają niezapomniane wrażenia, to włos mi się zjeżył na głowie ;)) i wszystkiego najlepszego (takiego prawdziwego :))

Gajus.ems napisał(a): Dzielna z Ciebie dziewczyna.

Dzięki, to bardzo wspierające :) Zazwyczaj jest to nazywane szaleństwem, co nie jest tak miłe...

Gajus.ems napisał(a): PS. Bardzo podobała mi sie Twoja relacja z wyjazdu do Włoch. Też miałem okazje poznać południowe Włochy ( Calabria)

A relacja jest gdzieś tutaj? Albo w innej części sieci?

pozdrawiam :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.05.2009 18:31

Sysia_86 napisał(a):Relacja z miasteczka Hvar się tworzy :D
forum/viewtopic.php?p=367681#367681

Sysiu, dodałam link do Twojej relacji do "hvarskiej biblioteki". Czekamy na ciąg dalszy :)
Pozdrawiam :papa:
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 13.05.2009 21:08

Podobno w sezonie pływa nocny prom z Securaja do Drvenica? A może tylko do Splitu ze SG?
na ile to pewne i o której mniej wiecej wypływa z Hvaru?
Na stronie Jadrolinii go nie ma, ale podobno istnieje. Kasiu, liczę na Ciebie! i dziekuję!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2009 21:43

joasiasok napisał(a):Podobno w sezonie pływa nocny prom z Securaja do Drvenica? A może tylko do Splitu ze SG?
na ile to pewne i o której mniej wiecej wypływa z Hvaru?
Na stronie Jadrolinii go nie ma, ale podobno istnieje. Kasiu, liczę na Ciebie! i dziekuję!

W rozkładzie na sezon 2009 rzeczywiście od 2.07 ostatni prom Drvenik - Sućuraj jest o 22.30; z Sućurja do Drvenika 21.30 .. znaczy, że to tylko to... Cały czerwiec i od września ostatni z Drvenika 0 23.00, a z Sućurja 22.15...
Do St.Gradu jest prawdziwy nocny. Ale to pewnie widziałaś sama na stronce ...więc na niewiele się przydałam...
Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.05.2009 21:55

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Do St.Gradu jest prawdziwy nocny.

Może to nawet i lepiej, na pewno wówczas ominiesz większość niewyobrażalnych zakrętów oraz serpentyn... :lol: O super wąskiej drodze tu i ówdzież nie wspominam.... :papa:
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 14.05.2009 20:12

mój mąż od zeszłego lata czeka na te zakręty, wąskie drogi, serpentyny itp, itd. :D . tak więc SG odpada. dzieki za pomoc, chcemy spędzić max. cały dzień na Hvarze, stacjonujemy w Breli, z 4 latką nie chciałbym się spóżnicna ostatni prom...
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 29.05.2009 11:07

Z opóźnieniem - ale przecież lepiej późno niż wcale - i my chcielibyśmy dołączyć do grona Klubu Miłosników Wyspy Hvar :)
otokrab
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) otokrab » 01.06.2009 19:24

Witam, wybieramy się z rodziną w czerwcu na Hvar i mamy zamiar płynąć promem z Drvenika. Stąd moje pytanie: Jak można dojechać samochodem do miejscowości Drvenik jadąc jak najdłużej autostradą? - chciałbym ominąć jazdę wybrzeżem. Czy jest zjazd z autostrady lub z łącznika autostrady za miejscowością Ravca w okolicach miejcowości Pasićina lub Staśevica? Na mapie jest tam droga z miejscowości Pasićina przez Baranovac, Bilas, Selo do magistrali adriatyckiej w miejscowości Zaostrog? Czy ktoś jechał tą drogą, jaka jest nawierzchnia, stopień trudności?
andriu.polak
Odkrywca
Napoleon

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 13.06.2009 21:50

Obrazek
Witam.
Był ktoś na/w Napoleonie. Jest dobrze widoczny ze Spanioli. Te anteny i teren chyba nie wojskowy? Mozna tam się swobodnie poruszać, zwiedzać? Z map i własnego objazdu wygląda, ze prowadzi tam droga odbijająca ze starej drogi Hvar - S. Grad trochę nad śmietniskiem miejskim. Może ktoś zna jakieś ciekawe fakty z tego miejsca?
Gajus.ems
Cromaniak
Hvar na piechotę

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 15.07.2009 15:21

W ubiegłym tygodniu wróciłem z Hvaru. Jestem zachwycony wyspą, a w szczególności częścią "zatunelową " W 2 tygodnie przeszedłem z kolegą ok 350 km ( Split-Lokva Rogoznica ( camp Sirena), Baśka Voda ( camp Basko Polje), Zivogosce (camp Male Ciste)-prom-Hvar -Sucuraj (camp Mlaska ) - Jelsa (camp Grabesice ) - droga nad tunelem Pitve-Zavala ( camp Petarica ) -Jagodna (camp Lili )- Milna (camp Mala Milna )-Hvar-Stari Grad (camp Jurajevic). Po drodze schodziliśmy do wybranych zatoczek i miejsc nie opisywanych jeszcze na forum. Najbardziej podobał mi sie Ivan Dolac ( jest camp). Urzekły mnie widoki ze szczytu Sv Nikola ( wejście od Sv Nedelji), oraz dróg szutrowej Sv Niedjela-Zarace, oraz starej drogi Hvar-Stari Grad ( bałbym się po niej jechać pojazdem) Z campów bardzo podobał mi się camp Lili w Jagodnej który jest położony na klifie, oraz pusty i najtańszy camp Jurajewić w Starym Gradzie.
Bałem się trochę ok 50 km odcinka Sucuraj-Jelsa ale daliśmy radę w 12 godzin ( tego akurat nikomu nie polecam).Osiągnełem główny cel wyprawy tj znacznie schudłem i zgubiłem nadmiar brzucha. Będzie moja fotorelacja, postaram sie przybliżyć miejsca nieopisywane na forum.
W tym miejscu chciałbym podziękować formułowiczom opisującym Hvar, Wasze relacje były inspiracją do wyjazdu i szczegółowego zaplanowania trasy naszej wędrówki.
Szczególnie chciałbym pozdrowić sympatyczną p. Kasię ze Stari Gradu, która miałem przyjemność poznać i zamienic kilka słów.
Gajus.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone