Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 16.08.2016 16:03

Starczy o 10tej z Jelsy to blisko 8km chyba. W zavali można pójść na spacer wzdłuż brzegu asfaltową ścieżka. Ale plaży to musisz szukać sobie gdzieś za zavala. Obiadek zjeccie w zavali maja bardzo dobre owoce morza przy samym porcie. I lody i kawkę też wyoijecue nad samym brzegiem. Polecam pojechać do św. Niedzieli i obejrzeć słynne drzewko na cyplu, charakterystyczne dla tego miejsca na wszystkich pocztówkach jest
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 16.08.2016 16:31

misia53 napisał(a):Starczy o 10tej z Jelsy to blisko 8km chyba. W zavali można pójść na spacer wzdłuż brzegu asfaltową ścieżka. Ale plaży to musisz szukać sobie gdzieś za zavala. Obiadek zjeccie w zavali maja bardzo dobre owoce morza przy samym porcie. I lody i kawkę też wyoijecue nad samym brzegiem. Polecam pojechać do św. Niedzieli i obejrzeć słynne drzewko na cyplu, charakterystyczne dla tego miejsca na wszystkich pocztówkach jest

No dziękuję ślicznie za info! Zwłaszcza za to "drzewko na cyplu' :D Ono jest gdzieś w centrum sw Niedzieli ? Pewnie podjedziemy pstryknąć kilka fotek ;)
I troszkę z innej beczki pytanie : Wie ktoś gdzie kupić w okolicach Jelsy dobrą, oryginalną oliwę ??
Dostawce wina juz mam, ale oliwy jeszcze nie, a myślę zabrać do domu kilka butelek (przepadam i dodaję do wszystkiego :D )

Pozdr. z gorącej Vitarniji :papa:
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 16.08.2016 16:41

Drzewko znajdziecie w św niedzieli jak będziesz stał przodemdo morza to po prawej stronie, po lewej będzie port.Oliwe miał ten pan gdzie kupowałam wino jak się jedzie z Jelsy w Plitve po prawej stronie na beczce stoi winko na sprzedaZ i duży szyld ma na domu
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 16.08.2016 16:45

RONINEK napisał(a):
misia53 napisał(a):Starczy o 10tej z Jelsy to blisko 8km chyba. W zavali można pójść na spacer wzdłuż brzegu asfaltową ścieżka. Ale plaży to musisz szukać sobie gdzieś za zavala. Obiadek zjeccie w zavali maja bardzo dobre owoce morza przy samym porcie. I lody i kawkę też wyoijecue nad samym brzegiem. Polecam pojechać do św. Niedzieli i obejrzeć słynne drzewko na cyplu, charakterystyczne dla tego miejsca na wszystkich pocztówkach jest

No dziękuję ślicznie za info! Zwłaszcza za to "drzewko na cyplu' :D Ono jest gdzieś w centrum sw Niedzieli ? Pewnie podjedziemy pstryknąć kilka fotek ;)
I troszkę z innej beczki pytanie : Wie ktoś gdzie kupić w okolicach Jelsy dobrą, oryginalną oliwę ??
Dostawce wina juz mam, ale oliwy jeszcze nie, a myślę zabrać do domu kilka butelek (przepadam i dodaję do wszystkiego :D )

Najlepiej pytać gospodarzy. W Brusje są dwa stragany gdzie można kupić oliwę od gospodyń. :)
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 16.08.2016 16:49

mariusz_77 napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Jestem w szoku jak widzę tylu turystów w tym roku na Hvarze. W porównaniu z zeszłym rokiem jest nas tutaj zdecydowanie więcej. Po raz pierwszy od 6 lat musieliśmy zarezerwować sobie na dzisiaj stolik w Obali.

ciekawy jestem czy we wrześniu też będą takie tłumy... :D ... może Basik też nam zarezerwujecie na 2 wrzesnia?? :D

Pozdrawiam i miłego wypoczynku :papa:

Nie będzie Mariuszu takiej potrzeby. We wrześniu już nie będzie takich tłumów. Wczoraj było święto i dlatego było tyle ludzi co zresztą odbiło na jakości. Polecam Konobę NONO tam ile razy nie jestem zawsze jestem zadowolona z żarełka. :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 16.08.2016 17:05

A w którym miejscu w Jelsie ta konoba Nono sie znajduje...? :papa:
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 16.08.2016 17:43

RONINEK napisał(a):

Daj namiar na dostawcę wina????? :) :) PLISSSS
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 16.08.2016 21:43

adelajda123 napisał(a):Chodzi mi po głowie Hvar,oj chodzi :D Nastawiam się na kolejny rok ze znajomymi,którzy pierwszy raz :lol: Powiedzcie mi prawde o tych drogach okrutnych 8O Czy to prawda jest prawdziwa,że takie przepaści i wąskie drogi :( Mam lęk wysokości :D Znajomi w życiu po górach nie jeżdzili :? Byłam na Peljasaću,tam ok,bez strachu.Czy na Hvarze jest podobnie czy jednak góry wieksze i drogi niebezpieczniejsze niż na półwyspie? :cry:

Nie mam porównania do Peljasac ale jeżeli nie macie zamiaru zjeżdżać do gorzej dostępnych zatok to główne drogi na Hvar są hmm " normalne".
Wiadomo jest dużo zakrętasów i nie da się tam zasuwać 120/ km ale nie ma w nich nic niebezpiecznego a już zwłaszcza w drodze z Sucuraj do Jelsy, którą to niektórzy tak straszyli.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 16.08.2016 22:00

banankochan napisał(a):
RONINEK napisał(a):

Pytajniki ? Czy miały być wykrzykniki ? :D
Mój gospodarz małą winnicę razem z synem i ma pięknie zaopatrzoną piwnicę :lol:
W pierwszy dzień już uraczył mnie butelką (na butelce on z synem na tle winnicy) i tak sobie rozpracowuje co wieczór.. :oops:
Nie jestem znawcą ani smakoszem, za winem ogólnie średnio przepadam, ale to mi akurat podeszło..
Jak chcesz i jesteś w Jelsie to podam Ci namiary na priv.
Pozdrawiam
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 16.08.2016 22:06

RONINEK napisał(a):
banankochan napisał(a):
RONINEK napisał(a):

Pytajniki ? Czy miały być wykrzykniki ? :D
Mój gospodarz małą winnicę razem z synem i ma pięknie zaopatrzoną piwnicę :lol:
W pierwszy dzień już uraczył mnie butelką (na butelce on z synem na tle winnicy) i tak sobie rozpracowuje co wieczór.. :oops:
Nie jestem znawcą ani smakoszem, za winem ogólnie średnio przepadam, ale to mi akurat podeszło..
Jak chcesz i jesteś w Jelsie to podam Ci namiary na priv.
Pozdrawiam

Miał być wykrzyknik :) jeszcze nie, wyjeżdżam za tydzień w sobotę 27.08 dopiero ale namiar się przyda. W sumie jadę w ciemno ale planuję właśnie Jelse, a Ty jesteś akurat u tego gospodarza?
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 16.08.2016 22:10

Masz wiadomośc na PW.
Pozdrawiam
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 16.08.2016 22:14

RONINEK napisał(a):Masz wiadomośc na PW.
Pozdrawiam

widze ale nie umiem na nią odpisać :) odezwij się na @ adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl bo mam pytanko jeszcze jedno. CZEKAM!
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 17.08.2016 07:44

W Jelsie polecam konobe Pelago, blisko ryneczku . Jedzenie pyszne
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 17.08.2016 15:22

Samochód parkowaliśmy przed domem, więc z parkingiem nie doradzę. Warto przejść się po starszej górnej części Zavali, przepiękne widoki z góry i piękne stare kamienne domy, inne klimaty niż nad samym brzegiem. Pięknie i klimatycznie, choć zabytków brak. Knajpy są 3 (w każdym razie my tyle odkryliśmy) plus barek na plaży (kanapki, sałatki, piwo, dzieciom zazwyczaj smakują lignje, są też lody w kuglach). Jedna knajpa jest tuż obok barku, trochę w górę, to Davor. Są dobre pizze, jedliśmy tam też rybę i krewetki. Davor jest wieczorem oblegany, warto więc rezerwować, w ciągu dnia zazwyczaj są wolne stoliki. Druga knajpa jest w wyżej części, to konoba Zavala, jakieś 300-400 metrów za marketem idąc na wschód. Dobra jagnięcina z grilla i małże, makaron dla mnie za miękki, potrawy są od ręki, zamówić wcześniej trzeba tylko pekę. W Davorze i konobie Zavala za trzy dania główne i napoje (bez szaleństw, dwa piwa - czyli jedno na łebka - i Pipi dla dziecka) płaciliśmy ponad 300 kun. Trzecia to Skalinada, przy pensjonacie o tej samej nazwie, przy brzegu, bardziej na zachód niż Davor (czyli w stronę tunelu). Tu było najdrożej i najmniej nam smakowało (nie było tragedii, ale Davor i Zavala są według mnie lepsze). Zavala jest mała, właściwie są dwie główne drogi, promenadka dołem i jedna szersza (co nie znaczy szeroka :D ) górą, wszystkie te miejsca więc łatwo znajdziesz.

Drogi dla ludzi z lękiem wysokości (jak ja) i lękliwych (jak ja) są słabe, ja jeżdżąc po Hvarze czułam się źle, ale jest masa osób, na których nie robią wrażenia. Najbardziej nie lubiłam zakrętu zaraz po wyjeździe z tunelu, zjeżdżając w stronę Zavali.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 18.08.2016 06:31

mariusz_77 napisał(a):A w którym miejscu w Jelsie ta konoba Nono sie znajduje...? :papa:

Trudno mi tak wytłumaczyć. Trzeba na Rivie zapuścić się przy fontannie w jedną z uliczek. Wiszą zresztą drogowskazy. Jak będę dzisiaj latały po Jelsie to zwrócę uwagę gdzie dokładnie taki wisi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone