Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 18.07.2016 07:29

Rafał78 napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Przy mijance wystarczy pół opony na drodze reszta może wisieć nad przepaścią a auto i tak nie spadnie

Pół opony na drodze lub kawałek progu na skałkach :evil:
Ja niestety zmuszony byłem wybrać tę drugą opcje.
Miejscami jest naprawdę ciasno :?
20160714_182129_resized.jpg

Pamiątka niespecjalna :evil: .
Sam byłem blisko zaliczenia skały w krzakach.
Już za Lucisce w kierunku Dubovicy, zza zakrętu wypadł Chorwat w jakimś Berlingo czy Kangoo... Ja gwałtownie po hamulcach i przytulanka do krzaków przy skałach.
Ten z naprzeciwka poszedł koło mnie prawie bez hamowania 8O ...
Koła to chyba już w powietrzu miał.
Przejechałem dosłownie parę cm obok ukrytej w krzakach skały.
Jednak ostre gałęzie zostawiły pamiątkę w postaci rys na prawie całym prawym boku.
Podobną ozdobę, chwilę potem, zaliczyłem przy pomocy zwisających na pół drogi krzaczorów, podczas wjazdu na SV. Nikola.
Na szczęście rysy powierzchowne - przymierzam się do polerowania.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.07.2016 22:09

Rafał78 napisał(a):Pół opony na drodze lub kawałek progu na skałkach :evil:
Ja niestety zmuszony byłem wybrać tę drugą opcje.
Rafał gdzie ty się wybrałeś :?: 8O
miałeś nie jeździć po krzakach i tych kamieniach :?

Sorry że do Ciebie nie zadzwoniłem ale od wczoraj jestem bez głosu :cry:
pozostało mi komunikowanie się tylko na migi albo kartka :evil:
Chyba te Plitvice z temp. 9 stopni tak zadziałały (a ja spodenki i koszulka ) :roll:
Dzisiaj w pracy stwierdzili ze jestem uchodźcą bo kolor skóry jakiś syryjski i nikt się ze mną nie dogadał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam :papa:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.07.2016 22:16

m@rek napisał(a):od tego tu jesteśmy :D :papa:

I tak trzymać :D

m@rek napisał(a):mam u Ciebie dług ... mam na dzieję że będzie okazja się zrewanżować :wink:

Dług.... :?: :roll: nie wiem jaki, ale na rewanż oczywiście się zgadzam :wink:
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 19.07.2016 22:43

lotnikwsk napisał(a):Rafał gdzie ty się wybrałeś miałeś nie jeździć po krzakach i tych kamieniach

A weź tu nie jeździj jak tu same krzaki i kamory :roll:
W Zavali zahaczyłem przy zwykłej mijance , chciałem być uprzejmy i ustąpiłem miejsca zjeżdżając do wykutej w skale zatoczki , a tam kamor :?
...ale to nic to tylko blacha i lakier :wink: :D
...co do głosu to Plavac Mali na pewno pomoże :lol:

Pozdrawiamy :papa:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.07.2016 23:00

Rafał78 napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):Rafał gdzie ty się wybrałeś miałeś nie jeździć po krzakach i tych kamieniach

A weź tu nie jeździj jak tu same krzaki i kamory :roll:
W Zavali zahaczyłem przy zwykłej mijance , chciałem być uprzejmy i ustąpiłem miejsca zjeżdżając do wykutej w skale zatoczki , a tam kamor :?
...ale to nic to tylko blacha i lakier :wink: :D
...co do głosu to Plavac Mali na pewno pomoże :lol:

Pozdrawiamy :papa:

Mi dzieciaki w Żuljanie wbiegając z głównej drogi w boczną prowadzącą na plażę Vućinę nie patrząc przed siebie ,tylko na siebie i swoje dmuchane pływadełka 8O
...moja reakcja szybki skręt w bok ...a że na poboczu w trawie była ukryta skałka
...to efekt był taki...urwana nakładka i wgnieciony próg :evil:
...na Havrze już się nie przejmowałem tak bardzo nawet na tej drodze ze ...św.niedzieli do Hvaru
https://www.google.pl/maps/@43.141039,1 ... 000!8i3000

...z dwojga złego...przynajmniej mogłem dalej spokojniej spędzać urlop nie mając na sumieniu tych dzieciaków :roll:
...no cóż ...tylko koszty urlop podniosły mi się o 700 zł :( :wink:

DSCN1211.JPG
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 20.07.2016 15:22

Rafał78 napisał(a):...co do głosu to Plavac Mali na pewno pomoże :lol:

Wiesz że nie wpadłem na to :(
Będzie okazja w sobotę ale już troszkę lepiej :D
teraz idę walczyć z trawą bo pierwszy raz zobaczyłem w Polsce słońce 8O (ostatnio w Chorwacji) :mrgreen:
pozdrawiamy również :papa:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 22.07.2016 16:12

Rafał78 napisał(a):Dziś na Hvarze i nie tylko załamanie pogody.
Od rana 25 stopni więc udało się wejść na szczyt Sv. Nikola
Spotkaliśmy tam Wiolette - wiolek_lp , serdecznie pozdrawiamy :papa:

Po południu burze , temp. 16 stopni , w tunelu Pitve brak sygnalizacji (żółte migające światło :? )

Pozdrav z Zavali

A potem jeszcze w mieście Hvar i znowu w Jelsie :wink:
Jaki ten Hvar mały :):)
Zresztą mój Rafał ciągle wymieniał po rejestracjach, że znowu Polacy z... i tak praktycznie co 5 auto, zdziwiony był ilu nas jest na wyspie :)

Pozdrawiamy Was również :papa:
I mam takie pytanie czy sprawdzałeś może jaka była temp wody po ochłodzeniu ?
Bo wiem, że jak przyjechaliśmy to wg strony http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=more_n rano 23 potem 24, i do piątku 15 lipca woda była fajna, potem dla mnie już do wyjazdu była chłodna- a zapomniałam sprawdzać jej temp w tych rzadkich chwilach kiedy łapałam neta :)

Wróciliśmy wczoraj ok 10 z naszego 11 dniowego pobytu na Hvarze. W sumie zrobiliśmy 3600 km z czego 860 na wyspie :wink: Z naszego ( a raczej mojego :twisted: ) założonego planu myślę, że wykonaliśmy z 80 % i jestem bardzo zadowolona :)

A teraz siedzę, zgrywam zdjęcia i smutno mi, ciężko powrócić do rzeczywistości :cry:
Ale jadąc wybrzeżem i oglądając "z ulicy" miasteczka od Drvenika do Szybenika zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że te "tłumy" ludzi i apartamentów to nie dla nas. I w przyszłym roku koniecznie na wyspę- teraz będę myśleć na którą ;)

Nasze auto nie ucierpiało, tak jak wasze- jedynie liczne rysy, którymi się nie przejmuje ale zauważyłam dziwną przypadłość, że kogo byśmy nie mijali czy to Chorwat, Czech czy Holender każdy oczekiwał, że to my cofniemy się znajdując miejsce do mijanki nie patrząc, że oni do takiego miejsca mieli by 5 metrów a my 30 :twisted:
Może to kwestia naszego starucha auta, ale wkurzało mnie to strasznie :evil:

Co do wejścia na Sv Nikole to my jak pisał Rafał78 zostawiliśmy auto przed barierką. Nikt nie robił problemów na szczęście i nie biegł do nas. :) Ale szczerze to ja myślałam, że opisywany tu szlaban dotyczył tego drewnianego, który blokuje drogę już z gospody. W każdym razie udało się wjechać a co do drogi to wjeżdżaliśmy tą prowadzącą od Duvowicy ( i ją polecam jako lajtową ) a zjeżdżaliśmy tą przez Poljice na Svirce i tu mój mąż mający lęk wysokości klął cały czas 8O ale auto jakoś dało radę :)
I dalej ta droga w naszym odczuciu była lepsza niż zjazd do zatoki Lucisce ( ale nie tej na szutrówce do Dubowicy tylko tej, do której zjeżdża się z Brusje ) do której się wybraliśmy 2 dnia pobytu.
I tą drogę zapamiętamy chyba do końca życia, w jednym miejscu przepaści takie, że jechaliśmy prawie z zamkniętymi oczami, praktycznie zero miejsc na mijanki- a jednak mijaliśmy się z ciężarówką- mąż dostał prawie zawału- dobrze, że to byli Chorwaci i co do centymetra nas pokierowali bo było ciężko bardzo. Nie polecam nikomu o słabych nerwach tej drogi mimo, że zatoka piękna i nawet 3 domy do wynajęcia z czego wydawało mi się, że jeden nazywał się Tatiana, ale na Czeskiej valsie tatiana pokazana jest w innej zatoce więc już nie wiem sama.

Idę, wracać do rzeczywistości i szczerze zazdraszczam wszystkim, którzy dopiero jadą :oops:
mksz73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mksz73 » 22.07.2016 21:16

Witam :D ,

Jest to mój pierwszy post. W Chorwacji byliśmy 4 razy. 2 razy na wyspie Pag(Novalja i Pag), w Makarskiej i na wyspie Krk w Basce. W kazdej z tych miejscowości sytuacja była komfortowa, ponieważ w miejscu zamieszkania mieliśmy plaże, a wieczorkiem można było wyskoczyć na miasto pozwiedzać. W tym roku postanowiliśmy spróbować, po przeczytaniu Waszych opinii :D, Hvaru. Początkowo padło na miasto Hvar, ale zobaczyłem, że dużo osób odradza to miasto ze względu na jakość wody i plaż. Chcielibyśmy mieć tak jak w poprzednich latach taką samą sytuację, zeby nie jezdzic na plaże codziennie albo do miasto tez codziennie zwiedzać. Tak jak ktoś wyżej napisał, ze sa takie 2 opcje. Tu pojawia się moje pytanie, jaką miejscowość byscie polecili dla nas :D ? Dodam, że chcielibysmy aby miejsce zakwaterowania nie było jaką "pipidówą" z 500 mieszkańcami, ale żeby naprawdę można było pospacerować, a jednocześnie była spoko plaża. Z góry dzięki. :D

Pozdrawiam wszystkich :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.07.2016 21:26

mksz73 napisał(a): Dodam, że chcielibysmy aby miejsce zakwaterowania nie było jaką "pipidówą" z 500 mieszkańcami, :D

...to niby łącznie z turystami :?: :roll:
anielicanatka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielicanatka » 22.07.2016 21:44

Witam
Bardzo chcemy tzn cała moja rodzinka i znajomi :D dołączyć do miłośników Hvaru
Bardzo proszę o pomoc w wybraniu "miejscówki" :D Wiem ,wiem...dużo pisze na ten temat,ale ja im więcej czytam tym mniej wiem..
Chcemy pojechać w przyszłym roku na Hvar w 9 osób (trzy rodziny...typowe 2+1)Lubimy spokój i bliskość plaży :D
Szukałam i na Visit Hvar itp...ale może znacie jakieś namiary na prywatnych gospodarzy..Jest nam obojętne Torac,Skozanje,Zavala itd Zdaje się na Wasz gust...Byle blisko woda.
z góry dziękuje za pomoc
mksz73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mksz73 » 22.07.2016 21:53

@ mervik Podałem liczbę orientacyjnie, przykładowo. Na pewno wiesz co mam na myśli :) . Bierzmy pod uwagę: Jelsę, Vrboskę i Stari Grad. Które miasto wg. Ciebie ma najlepszą plaże miejską?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.07.2016 22:17

mksz73 napisał(a):@ mervik Podałem liczbę orientacyjnie, przykładowo. Na pewno wiesz co mam na myśli :) . Bierzmy pod uwagę: Jelsę, Vrboskę i Stari Grad. Które miasto wg. Ciebie ma najlepszą plaże miejską?

Ty byś chciał dwa w jednym ...a tak się nie da
...jak są fajne plaże ...to nie w dużych miejscowościach
Ja wolę mniejsze miejscowości i w nich jest gdzie pochodzić ...dlatego byłem w św. niedzieli na tej plaży

https://www.google.pl/maps/@43.134661,1 ... 1024!8i681

a numer łan dla mnie to była plaża ta

https://www.google.pl/maps/@43.1478767, ... 288!8i4082

Plaże fajne Zavala....Ivan Dolac ale małe mieściny :wink:
Ostatnio edytowano 22.07.2016 22:21 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
mksz73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mksz73 » 22.07.2016 22:21

@ mervik No i takie posty to rozumiem :D. Konkretna odpowiedź. Ta druga Twoja plaża to cudo. Dzięki :D . A z tych 3 miejscowości na punkt wypadowy to ktore byś wybrał?
mksz73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mksz73 » 22.07.2016 22:24

@ mervik A w tym Pokriveniku to jest gdzie pochodzić czy typowa mała wioska?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.07.2016 22:28

mksz73 napisał(a):@ mervik No i takie posty to rozumiem :D. Konkretna odpowiedź. Ta druga Twoja plaża to cudo. Dzięki :D . A z tych 3 miejscowości na punkt wypadowy to ktore byś wybrał?

...też się zastanawiałem nad tym wyborem i padło właśnie na św.niedzielę
...jak się zdecydujesz to wybieraj lokum w tym rejonie

https://www.google.pl/maps/dir/43.13554 ... a=!3m1!1e3

W Pokrivniku ....wiocha ...tam tylko na zwiedzanie i po drodze też Wielka Stinawa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 159
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone