napisał(a) heca7 » 14.06.2016 22:38
ancys55 napisał(a):Witam
Mam pytanie do bywalców Hvaru. Czytam czytam i analizuję. Wyjeżdżamy w lipcu na Hvar termin nie ciekawy bo piatek więc rano sobota będziemy w Chorwacji. Będziemy starali się jak najszybciej zeby w miarę uniknąć korków. Pytanie moje jest następujące: czy płynąć ze Splitu czy Dvernika. Jeżeli chodzi o pieniądze to koszta podobne dodając benzyne itp. Ale jak z tłokiem na prom?
Pytanie drugie czy dziecko 3,5 letnie płaci za prom? Wydaje mi się, że od 4 roku życia ale nie jestem pewna
Do Drvenika dalej. Druga rzecz gdzie macie rezerwację? Jeśli w ogóle macie
Ale w Drveniku promy pływają wahadłowo w szczycie nie przejmując się rozkładem. Czyli co 30-40 minut jest prom. Jednak do większej ilości potencjalnych miejscówek trzeba dojechać przez całą wyspę. Jeśli zamierzacie od rana szukać to chyba lepiej Split. Z portu w Starim Gradzie macie bliżej do miasta Hvar, Jelsy, Vrboskiej itd. A jak macie rezerwację to nie ma się gdzie śpieszyć
Do Splitu bliżej ale tam promy pływają o określonych godzinach. Trzeba być dużo wcześniej, odnaleźć odpowiednią kolejkę , ustawić samochód i czekać. Czasem i dwie godziny. Można iść oczywiście w miasto w tym czasie.
My woleliśmy płynąć z Drvenika bo mniejszy a nie lubimy hałasu i tłoku w upale. Można wysiąść z samochodu i od razu moczyć nogi w wodzie oczekując w kolejce. Naszym dzieciom bardziej odpowiadał Drvenik pod tym względem. W Splicie się umęczyliśmy.
W sobotę w lipcu wszędzie będą kolejki. W Splicie będzie duża , już w drodze do portu prawdopodobnie utkniecie w jadącym wolno korku. W Drveniku kolejka może być trochę mniejsza. W każdym razie i tu i tu im wcześniej ustawicie się w kolejce tym krócej będziecie czekać.