Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olwi100
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olwi100 » 02.06.2016 21:26

Witam serdecznie :)

W sierpniu tego roku wybieramy się po raz pierwszy na długi pobyt na wyspę Hvar, a dokładnie do Jelsy :)
2 lata temu byliśmy w Tučepi, wtedy też wybraliśmy się na wycieczkę statkiem właśnie do Jelsy, potem do miejscowości Bol. Rok temu stacjonowaliśmy w Orebicu.

Jelsa mnie urzekła :) mam nadzieję, że będą to tak samo niezapomniane wakacje jak poprzednie.

Drodzy Miłośnicy Wysypy Hvar, poradźcie, lepiej płynąć na Hvar ze Splitu czy Drvenika?
Czy warto odwiedzić tzw Piekielne Wyspy?
Czy z Jelsy odbywają się bezpośrednie wycieczki na Bol? I czy są jeszcze jakieś warte uwagi wycieczki? :)

Olga
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 02.06.2016 22:46

olwi100 napisał(a):...lepiej płynąć na Hvar ze Splitu czy Drvenika? ...

pierwszy raz płynęliśmy z Drvenika, żona chciała mnie zamordować i ciągle powtarzała: "czy nie można było jechać inną drogą i po jaką cholerę wybrałem urlop na końcu świata" ... teraz nie chce jechać gdzie indziej :D
za trzecim razem płynęliśmy ze Splitu ... i już tego nie zmienię ot z czystej wygody 8)
od pierwszego razu drogi się poprawiły ale przynajmniej raz trasą z Drvenika trzeba jechać i basta :)

olwi100 napisał(a):...Czy warto odwiedzić tzw Piekielne Wyspy? ...

przeczytaj relację Maslinki ... tam sama znajdziesz odpowiedź
https://www.cro.pl/kajakiem-dookola-hvaru-t43420.html#p1255416

olwi100 napisał(a):...Czy z Jelsy odbywają się bezpośrednie wycieczki na Bol? I czy są jeszcze jakieś warte uwagi wycieczki? :)...

nie wiem, nigdy się tym nie interesowałem ale na pewno są :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2016 23:03

olwi100 napisał(a):Czy z Jelsy odbywają się bezpośrednie wycieczki na Bol? I czy są jeszcze jakieś warte uwagi wycieczki? :)

http://www.otok-hvar.hr/tours/bol-i-pla ... e/HV-TR-13
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.06.2016 23:32

olwi100 napisał(a):Drodzy Miłośnicy Wysypy Hvar, poradźcie, lepiej płynąć na Hvar ze Splitu czy Drvenika?

Ze Splitu na pewno wygodniej, ale drożej. Po długiej jeździe kierowca ma możliwość zregenerowania sił podczas około 2-godzinnego rejsu.
olwi100 napisał(a):Czy z Jelsy odbywają się bezpośrednie wycieczki na Bol? I czy są jeszcze jakieś warte uwagi wycieczki? :)

Oczywiście, ofert wycieczek nie brakuje. Można też wybrać wersję ekonomiczną. Każdego ranka z Jelsy płynie katamaran do Splitu, z przystankiem w Bolu. Wraca po południu. Pisałem o takiej wycieczce tutaj, na dole strony i na kolejnej. Czasu starczyło mi na wyjście piechotą na Vidovą Gorę, plażowanie przy Złotym Rogu i spacer po Bolu. Polecam! :)
macias_14
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) macias_14 » 03.06.2016 11:18

Basik_63 napisał(a):Jelsa jest jak najbardziej ok, a z jej dzielnic polecałabym chyba Vitarnije, blisko do wody niedaleko do centrum na lody i inne atrakcje. :)

Dziękuje bardzo za podpowiedź. Z Vitarnjej Do centrum Jelsy da się dojść jakimś chodnikiem, czy ulicą jedynie? Google podpowiada, że ze 3 km, a to może być dla smyków trochę daleko w dwie strony...
Tak czy siak dzięki bardzo!
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 03.06.2016 23:51

lillylive napisał(a):
Wejdziecie spokojnie,my 3lata temu z naszą 7latką spokojnie weszlismy na sv.nikola trzeba tylko miec odpowiedni zapas picia!!!!nakrycie głowy,faktor my szlismy jak było gorąco,widoki i przezycia cudne na całym szlaku nikogo:-)

Mam nadzieję, że się uda ! moje maluchy mniejsze bo starszy prawie 6 lat a młodszy we wrześniu skończy 4 ale nadrabia za wszystkich :P
Pewnie będzweimy jednak chcieli w chłodniejszy dzień albo wcześnie rano ale wszystko się okaże na miejscu, nic na siłę :wink:
olwi100
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olwi100 » 04.06.2016 13:44

m@rek, Krzychooo, Janusz Bajcer - dziękuję za wszelkie informacje i linki :)

A jak z jeżowcami na takich dzikich plażach?

i jeszcze może to głupie pytanie....jak z morską wodą? Czy jest przejrzysta i błękitna?
Nie ukrywam, dwa lata temu będąc w Tucepi woda była przepiękna, brakowało mi tego ponieważ ta w Orebicu lekko mnie rozczarowała. Nie była tak przejrzysta i błekitna lub błękitno-zielonkawa.. :)
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 05.06.2016 16:36

macias_14 napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Jelsa jest jak najbardziej ok, a z jej dzielnic polecałabym chyba Vitarnije, blisko do wody niedaleko do centrum na lody i inne atrakcje. :)

Dziękuje bardzo za podpowiedź. Z Vitarnjej Do centrum Jelsy da się dojść jakimś chodnikiem, czy ulicą jedynie? Google podpowiada, że ze 3 km, a to może być dla smyków trochę daleko w dwie strony...
Tak czy siak dzięki bardzo!

Od centrum do początku Vitarniji biegnie można powiedzieć, że deptak (zakaz ruchu dla samochodów) potem uliczka, ale nikt tam nie jeździ jak wariat i ruch jest raczej niewielki. Możesz też wybrać Borkowo lub Pelinje ale wtedy kosztem odległości do wody, za to bliziutko do centrum.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 05.06.2016 16:46

olwi100 napisał(a):Witam serdecznie :)

Czy z Jelsy odbywają się bezpośrednie wycieczki na Bol? I czy są jeszcze jakieś warte uwagi wycieczki? :)

Codziennie rano wypływa z Jelsy stateczek ot taka ich taksówką wodna na Bol. Powrót około godziny 17. Z wycieczek godnych polecenia jest fishpicnic z Hvaru na wyspę Vis plus zwidzanie grot na wyspie Bisevo.
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 05.06.2016 18:05

Basik_63 napisał(a):
olwi100 napisał(a):Witam serdecznie :)

Codziennie rano wypływa z Jelsy stateczek ot taka ich taksówką wodna na Bol. Powrót około godziny 17. Z wycieczek godnych polecenia jest fishpicnic z Hvaru na wyspę Vis plus zwidzanie grot na wyspie Bisevo.

Basik czy płynełaś z Hvaru na Vis?/Bisevo? mozesz cos wiecej napisać tzn.koszt, ile czasu płynie na Vis/Bisevo?Pozdrawiam:-)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.06.2016 18:21

lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 05.06.2016 19:14

[quote="Mikromir"]Tu opis.[/quot

Bardzo bardzo dziekuję :)
macias_14
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) macias_14 » 07.06.2016 13:08

Czy ktoś z szanownych miłośników stacjonował w Jelsie na ul. Burkovo i może trochę przybliżyć tą lokalizację, głównie chodzi mi o plażowanie, dojście do morza itp.
Chyba jedyne miejsce w Jelsie, gdzie są jeszcze dostępne apartmany w szczycie sezonu, więc trochę to zastanawiające :)
pozdrawiam
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.06.2016 13:33

Byłem tam w zeszłym roku i jadę w tym.
W zależności od kwatery można mieć piękny widok na Jelsę oraz wzgórza za nią
Obrazek

Albo w nocy
Obrazek

Nie da się ukryć, że jest na wzgórzu więc do miasta są schodki.
Z powrotem do góry jest ich ze 150-170.
Na plażę z buta najlepiej do Vietarnji.
macias_14
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) macias_14 » 07.06.2016 14:37

Dzięki za szybką odpowiedź!
Widok na Jelsę z tarasu jest, więc jeżeli nic nie znajdę właśnie blizej Vitarniji, to trzeba będzie zaklepać. Jeżeli ktoś, coś to chętnie przyjmę namiary. :)
pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 150
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone