Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.03.2016 22:58

Heeej
Przebrnęłam przez 140 stron wątku z wielką przyjemnością ( a czasem i wielkim zmęczeniem, nie mogąc się oderwać - tak to jest jak się czyta po nocach :D ) i już nie mogę doczekać się lipca :)
Jedziemy 9 lipca z podkarpacia na 10 dni do robinsonady w Uvala Veprinowa z chłopakami 4 i 6 lat :)

Mam pytanie odnośnie komarów os i innych robali. Czy są bardziej uciążliwe niż u nas ? Starszy syn ma duże uczulenie na komary i każde ugryzienie kończy się wielkimi spuchniętymi guzami.
Boję się os bo nigdy jeszcze nie był użądlony i nie wiem jak by zareagował biorąc pod uwagę, że jest alergikiem.
Oczywiście przed wyjazdem wybiorę się do lekarza z pytaniem jak się zabezpieczać i w razie w jak leczyć ale pytanie do was jak sobie radzicie czy jakieś OFFy czy tym podobne preparaty wystarczają ?

Karloss napisał(a):Witam,
Plaunujemy we 2 osoby wypad do Cro z początkiem września. Mam nadzieję, że pogoda dopisze :)
Jesteśmy małżeństwem w wieku lekko po 30 -stce.
Plan jest taki:
Hvar 5-7 dni, później wyjazd z wyspy, bezpośrednio do Mostaru. Tam do wieczora. Następnie chcielibyśmy się przenieść na półwysep Peljasac np Orebic 5-7 dni jako baza wypadowa Dubrovnik i ew. Kotor w Czarnogórze.
Teraz seria pytań:)
1) Jest sens tak dzielić, czy Hvar i półwysep Peljasac nie są zbyt pododbne do siebie i np dłużej posiedzieć na Hvar?
2) Myślę, że na Hvar wybralibyśmy z małżonką rejony Sv. Nedjelija, Ivan Dolac. Je
Chcemy wziąć ze sobą rowery, lubimy pobiegać, mam nadzieję, że we wrześniu będzie nieco chłodniej ale idealnie na plażowanie.
Może ja i bardziej zaprawiony w jeździe na rowerze, żona bardziej wycieczkową i niedzielna jazdę preferuje.
Zatem czy na wypady rowerowe, co by pozwiedzać wyspę na 2 kółkach lepsze będzie stacjonowanie we wspomnianej przeze mnie części wyspy, czy też może jednak druga część wyspy - Jelsa, Vrboska, Stari Grad?
Tak jak wspomniałem mam być to rekreacyjna jazda, nie na kolarzówce czy mtb po górkach. Raczej z piwkiem i winkiem w plecaku i podziwianiu widoków:). Do tego bieganko z rana lub wieczorkiem.
3) Czytałem jeszcze o "starej drodze" do Hvaru, nie wiem jednak skąd ona biegnie. Rozumiem, że omija tunel? Na rower się nada?
Póki, co tyle
Z góry dziękuję za sugestie i podpowedzi :)

Heej

Ja też miałam dylemat jak tu zwiedzić wszystko ( jak to przytoczył mariusz_77- link do mojego wątku )
Ale za radą innych zdecydowałam się tylko na Hvar i teraz z każdym dniem wgłębiając się w klub,relacje,i inne info nie mam żadnych wątpliwości, że dobrze zrobiłam mimo, że zrezygnowałam z Dubrovnika i innych miejsc.
Ale jestem zafascynowana wyspą i chociaż to będzie nasz 1 raz w Chorwacji już wiem, że będzie przecudownie :hearts:
Ostatnio edytowano 13.03.2016 11:22 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 1 raz
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 12.03.2016 23:41

Przecudownie na pewno będzie, ale nie cieszyłbym się mimo wszystko z ominięcia Półwyspu, Dubrovnika, itd. ;)
Każde z tych miejsc jest piękne, inne i równie atrakcyjnie turystycznie. :]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 13.03.2016 00:10

razpol napisał(a):Przecudownie na pewno będzie, ale nie cieszyłbym się mimo wszystko z ominięcia Półwyspu, Dubrovnika, itd. ;)
Każde z tych miejsc jest piękne, inne i równie atrakcyjnie turystycznie. :]

Jasne, na pewno wszystkie te miejsca będę chciała odwiedzić i mam nadzieję że mi się uda ( niby młoda jestem :D ) ale na spokojnie poświęcając odpowiednią ilość czasu i cieszyć się tym a nie zasuwając żeby widzieć i to i to :)
Wega
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wega » 14.03.2016 16:11

Drodzy klubowicze,
znalazłam dość fajny apartaman w niezłej cenie w Jelsa - Vitarnja. Generalnie nadal toczy się w nas walka wewnętrzna - Ivan Dolac czy Jelsa, gdyż ID też znaleźliśmy coś fajnego. Dlatego proszę Was o kolejną poradę:
1. Czy w ID we wrześniu będą wieczorami otwarte jakieś konoby?
2. CZy pomiędzy Jelsa a Vrboską (Vitarnja) jest jakaś ścieżka itp., którą można swobodnie dotrzeć do miasteczka np. wieczorem, na piechotę lub rowerem? Widzę, że jest droga, pytanie, czy da się nią względnie bezpiecznie przemieszczać.

Eh, trudny wybór. Cały Hvar piękny, a jeszcze nie wykluczyliśmy zupełnie Korculi.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 14.03.2016 16:19

Z Jelsy do Vrboski prowadzi wzdłuż brzegu droga asfaltowa. Miejscami dość wąska, ale przejechać można nawet autem. W 2011r. nie było oświetlenia, nie wiem, jak teraz.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 14.03.2016 19:56

Wega napisał(a):...
1. Czy w ID we wrześniu będą wieczorami otwarte jakieś konoby?...

jedna na pewno - chyba nazywa się Slavinka
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 14.03.2016 20:33

Wega napisał(a):Drodzy klubowicze,
znalazłam dość fajny apartaman w niezłej cenie w Jelsa - Vitarnja. Generalnie nadal toczy się w nas walka wewnętrzna - Ivan Dolac czy Jelsa, gdyż ID też znaleźliśmy coś fajnego. Dlatego proszę Was o kolejną poradę:
1. Czy w ID we wrześniu będą wieczorami otwarte jakieś konoby?
2. CZy pomiędzy Jelsa a Vrboską (Vitarnja) jest jakaś ścieżka itp., którą można swobodnie dotrzeć do miasteczka np. wieczorem, na piechotę lub rowerem? Widzę, że jest droga, pytanie, czy da się nią względnie bezpiecznie przemieszczać.

Eh, trudny wybór. Cały Hvar piękny, a jeszcze nie wykluczyliśmy zupełnie Korculi.

Małe dementi Vitarnija to dzielnica Jelsy nie Vrboski, która jest położona tak, że prawie ale tylko prawie graniczy z Vrboską. Droga o którą pytasz jest jak najbardziej bezpieczna. Jeżdżą nią co prawda auta, ale nikt nie szaleje i ruch nie jest duży. A od pewnego odcinka w kierunku centrum Jelsy jest nawet zamknięta dla samochodów. Nie stacjonowałam nigdy w ID, ale w Jelsie będziesz miała z pewnością większy wybór knajpek otwartych we wrześniu, choćby ze względu na samą ich ilość.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 23.03.2016 18:54

Heeej ale tu ostatnio cisza :wink:

Czy w którymkolwiek miasteczku na wyspie jest LPG ? Widziałam, że ten temat przewijał się na forum ale o ile się nie mylę ostatnie info było z 2010 roku czy coś się zmieniło w tej kwestii ?
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 23.03.2016 21:04

wiolek_lp napisał(a):Heeej ale tu ostatnio cisza :wink:

Czy w którymkolwiek miasteczku na wyspie jest LPG ? Widziałam, że ten temat przewijał się na forum ale o ile się nie mylę ostatnie info było z 2010 roku czy coś się zmieniło w tej kwestii ?

byłem, nie widziałem
może to pomoże
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 23.03.2016 21:15

m@rek napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Heeej ale tu ostatnio cisza :wink:

byłem, nie widziałem
może to pomoże

widziałam wcześniej tą stronę ale nie umiałam się po niej poruszać :lol: teraz się udało i wynika z niej, że nie ma 8) no nic trzeba będzie więcej wydać na tankowanie - lepiej wiedzieć wcześniej :)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 24.03.2016 08:30

wiolek_lp napisał(a):widziałam wcześniej tą stronę ale nie umiałam się po niej poruszać :lol: teraz się udało i wynika z niej, że nie ma 8) no nic trzeba będzie więcej wydać na tankowanie - lepiej wiedzieć wcześniej :)

zawsze można wyskoczyć na ląd, zatankować i wrócić ;)
... oczywiście jeśli jest taka nieodparta potrzeba 8)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 24.03.2016 09:23

wiolek_lp napisał(a):
widziałam wcześniej tą stronę ale nie umiałam się po niej poruszać :lol: teraz się udało i wynika z niej, że nie ma 8) no nic trzeba będzie więcej wydać na tankowanie - lepiej wiedzieć wcześniej :)

Hej.
Ja bym się tą mapą tak do końca nie sugerowała, bo wg niej na Pelješcu nie ma LPG, a w rzeczywistości jest :D
:D
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.03.2016 06:56

My też w tym roku we wrześniu jedziemy na Hvar jeśli się nic nie zmieni,czasu trochę jest.
Miejscowość wybierzemy na miejscu raczej.
fruitbat
Autostopowicz
Gdzie kameralnie na Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) fruitbat » 26.03.2016 10:11

Drodzy forumowicze, jestem tu zupełnie początkująca - więc jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu to proszę o skierowanie na odpowiedni wątek albo podpowiedź z linkami :).
Wybieramy się z mężem na Hvar, wypożyczymy samochód i poszukujemy miejsc najbardziej odludnych i klimatycznych.
Lubimy skałki wbijające się w morze i mini zatoczki. Nie interesują nas płaskie plaże z "foczkami" ;).
W który rejon najlepiej celować? Wypatrzyliśmy coś w okolicach Jelsy... Ale czuję, że możemy znaleźć coś lepszego!

Dzięki, pozdrawiam
mariusz_77
Cromaniak
Re: Gdzie kameralnie na Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 26.03.2016 11:36

fruitbat napisał(a):Drodzy forumowicze, jestem tu zupełnie początkująca - więc jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu to proszę o skierowanie na odpowiedni wątek albo podpowiedź z linkami :).
Wybieramy się z mężem na Hvar, wypożyczymy samochód i poszukujemy miejsc najbardziej odludnych i klimatycznych.
Lubimy skałki wbijające się w morze i mini zatoczki. Nie interesują nas płaskie plaże z "foczkami" ;).
W który rejon najlepiej celować? Wypatrzyliśmy coś w okolicach Jelsy... Ale czuję, że możemy znaleźć coś lepszego!

Dzięki, pozdrawiam

W okolicach wiekszych miast i miasteczek raczej nie znajdziecie odludnych miejsc i kameralnych plaż... raczej można je znaleźć w okolicach na Gromin Dolac, Poktivenika, Gdinj...jest tych miejsc trochę... a najlepiej zacznijcie od czytania relacji do których linki znajdują się na pierwszej stronie tego wątku... one odpowiedzą Wam na wiele pytań,które się będą nasuwać :)
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 141
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone