napisał(a) Karloss » 10.03.2016 14:18
Witam,
Plaunujemy we 2 osoby wypad do Cro z początkiem września. Mam nadzieję, że pogoda dopisze
Jesteśmy małżeństwem w wieku lekko po 30 -stce.
Plan jest taki:
Hvar 5-7 dni, później wyjazd z wyspy, bezpośrednio do Mostaru. Tam do wieczora. Następnie chcielibyśmy się przenieść na półwysep Peljasac np Orebic 5-7 dni jako baza wypadowa Dubrovnik i ew. Kotor w Czarnogórze.
Teraz seria pytań:)
1) Jest sens tak dzielić, czy Hvar i półwysep Peljasac nie są zbyt pododbne do siebie i np dłużej posiedzieć na Hvar?
2) Myślę, że na Hvar wybralibyśmy z małżonką rejony Sv. Nedjelija, Ivan Dolac. Je
Chcemy wziąć ze sobą rowery, lubimy pobiegać, mam nadzieję, że we wrześniu będzie nieco chłodniej ale idealnie na plażowanie.
Może ja i bardziej zaprawiony w jeździe na rowerze, żona bardziej wycieczkową i niedzielna jazdę preferuje.
Zatem czy na wypady rowerowe, co by pozwiedzać wyspę na 2 kółkach lepsze będzie stacjonowanie we wspomnianej przeze mnie części wyspy, czy też może jednak druga część wyspy - Jelsa, Vrboska, Stari Grad?
Tak jak wspomniałem mam być to rekreacyjna jazda, nie na kolarzówce czy mtb po górkach. Raczej z piwkiem i winkiem w plecaku i podziwianiu widoków:). Do tego bieganko z rana lub wieczorkiem.
3) Czytałem jeszcze o "starej drodze" do Hvaru, nie wiem jednak skąd ona biegnie. Rozumiem, że omija tunel? Na rower się nada?
Póki, co tyle
Z góry dziękuję za sugestie i podpowedzi