Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.03.2016 11:55

Zeszłoroczna oferta tele2: http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/ ... ?docid=224
Korzystaliśmy na Braču i Hvarze. Zanim kupisz cokolwiek, sprawdź czy jest zasięg.
http://www.tele2.hr/podrska-korisnicima ... nost/cc26/
Inne propozycje w wątku:
mobilny-internet-prepaid-t23380-735.html
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 05.03.2016 12:54

Mikromir napisał(a):Zeszłoroczna oferta tele2: http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/ ... ?docid=224
Korzystaliśmy na Braču i Hvarze. Zanim kupisz cokolwiek, sprawdź czy jest zasięg.
http://www.tele2.hr/podrska-korisnicima ... nost/cc26/
Inne propozycje w wątku:
mobilny-internet-prepaid-t23380-735.html

Śliczne dzięki !
Właśnie się wgryzam w temat :D Wygląda na to że wystarczy tam kupić na stacji benzynowej czy w sklepie kartę, wsadzam do telefonu i robię router z telefonu ( muszę pracować na laptopie)
Zachwalają jeszcze T-mobile, to też sprawdzę 8)
Sprawdzałem zasięg na podanej przez Ciebie stronce, jest nawet LTE :D
Jeszcze raz Dzięki !
Tak przy okazji zapytam, na Hvarze stacje benzynowe to rzadkość ? Czy raczej spokojnie znajdę coś w Jelsie i okolicach ?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.03.2016 15:14

Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 05.03.2016 19:41

Kilka razy pewnie przechodziłam koło tej kwatery ale specjalnie się jej nie przyglądałam, spróbuj ją wygooglować. Mnie się wczoraj udało. Faktycznie wyposażenie takie sobie. I miałam wrażenie patrząc na fotki, że stan łazienki taki sobie, a ją lubię zadbane.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 06.03.2016 11:34

Basik_63 napisał(a):Kilka razy pewnie przechodziłam koło tej kwatery ale specjalnie się jej nie przyglądałam, spróbuj ją wygooglować. Mnie się wczoraj udało. Faktycznie wyposażenie takie sobie. I miałam wrażenie patrząc na fotki, że stan łazienki taki sobie, a ją lubię zadbane.

Właśnie wygooglowałem i nic; wszędzie te same zdjęcia i ten sam opis, a przejrzałem kilkanaście/dziesiąt stron..
Wystrój lata 80 :D mi nie przeszkadza, liczy się położenie i cena :wink: , ale faktycznie standard mógł by być lepszy..
Dziękuję Ci za e-maila, właśnie przeglądam. :wink:
Wega
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wega » 06.03.2016 12:17

Witajcie!

W tym roku jedziemy na Hvar, na miejscu będziemy od 27 sierpnia do 9 września. Zastanawiam się jednak nad wyborem miasteczka do zamieszkania. Nie ukrywam, że mamy ograniczony budżet - nie chcemy przekroczyć 30 ojro za noc (za 2 osoby).

Nie lubimy zbyt dużego gwaru, ale nie musi być zupełnie odludnie (choć może:D). Na plaże możemy dojeżdżać, lubimy urokliwe zatoczki, choć miło by było, gdyby wieczorem dało się jeszcze gdzieś w okolicy popluskać.

Póki co zastanawiamy się nad apartamentami we Vrbosce lub Jelsie (ale na obrzeżach, a przynajmniej tak nam się wydaje, i tu mam z resztą pytanie - czy okolice ul. Burkovo/Pelinje są ok?)
Super by była sv.Nedjelja, nawet w tej starej części miasteczka, dalej od morza lub Basina, ale nie wiem, czy coś znajdziemy w tej cenie....
Może też któreś z pozostałych miasteczek na południu.

Zastanawiamy się też nad.... Vrisnikiem. Jak sądzicie, czy to dobry pomysł, czy daleko by stamtąd było do jakiejś fajnej zatoczki? Czy wieczorami we wrześniu będzie otwarta konoba?

Będę wdzięczna za sugestie, już tyle wątków przeczytałam, że mam mętlik w głowie. Namiary na apartamenty też mile widziane.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 06.03.2016 13:54

To będziemy tam w tym samym terminie... tylko my jeszcze jedziemy na 2 dni do Mostaru :D
Myślę że we wrześniu znajdziecie coś na 2 osoby w tej kwocie... konoby na pewno jeszcze będą otwarte a juz we wioskach w głębi wyspy to na pewno... bardzo fajnie jest w Pitve stamtąd wszędzie blisko.

Jeszcze macie trochę czasu czytajcie relacje linki są podane na pierwszej stronie tego wątku.

Pozdrawiam :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 07.03.2016 19:45

Wega napisał(a):Witajcie!

W tym roku jedziemy na Hvar, na miejscu będziemy od 27 sierpnia do 9 września. Zastanawiam się jednak nad wyborem miasteczka do zamieszkania. Nie ukrywam, że mamy ograniczony budżet - nie chcemy przekroczyć 30 ojro za noc (za 2 osoby).

Nie lubimy zbyt dużego gwaru, ale nie musi być zupełnie odludnie (choć może:D). Na plaże możemy dojeżdżać, lubimy urokliwe zatoczki, choć miło by było, gdyby wieczorem dało się jeszcze gdzieś w okolicy popluskać.

Póki co zastanawiamy się nad apartamentami we Vrbosce lub Jelsie (ale na obrzeżach, a przynajmniej tak nam się wydaje, i tu mam z resztą pytanie - czy okolice ul. Burkovo/Pelinje są ok?)
Super by była sv.Nedjelja, nawet w tej starej części miasteczka, dalej od morza lub Basina, ale nie wiem, czy coś znajdziemy w tej cenie....
Może też któreś z pozostałych miasteczek na południu.

Zastanawiamy się też nad.... Vrisnikiem. Jak sądzicie, czy to dobry pomysł, czy daleko by stamtąd było do jakiejś fajnej zatoczki? Czy wieczorami we wrześniu będzie otwarta konoba?

Będę wdzięczna za sugestie, już tyle wątków przeczytałam, że mam mętlik w głowie. Namiary na apartamenty też mile widziane.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Osobiście ani Vrsnika ani proponowanej przez Mariusza, Pitve nie wybrałabym na miejsce zakwaterowania. W Virsniku oprócz kościółka no i fajnej konoby nie ma nic ciekawego, ot zwykła wioska leżąca w głębi wyspy. W Pitve trochę fajnych starych zakamarków, ale takie znajdziecie i Vrbosce i w Jelsie, a poza tym na plaże możecie dojść piechotką oszczędzając na paliwie czego nie da się zrobić wybierając jedną z dwóch wymienionych na początku wiosek. Basina to osada cicha, spokojna i pełna cienia w godzinach popołudniowych przez co sprawia wrażenie trochę ponure jak dla mnie, ale niektórym pasuje. Fajniejsza jest Sv. Niedjela, ale uprzedzam leży na zboczu więc wybór kwatery dalej od morza skazuje Was na wędrówki pod górkę. Miasteczkiem bym jej nie nazwała to bardziej osada z dość dużą ilością apartamentów. Również proponuję Wam poszperanie w relacjach, zawierają mnóstwo zdjęć, które są często dobrą podpowiedzią w wyborze miejscówki. Dzielnica Pelinje i Burkowo w Jelsie jest ok. Ja kwateruję zawsze w Pelinje i bardzo sobie chwalę. Jest cicho i spokojnie, a jednocześnie blisko centrum gdzie knajpek masz do wyboru i koloru czy to przy rivie czy też w głębi starych urokliwych uliczek. Owocnego szukania. :papa:
Karloss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karloss » 10.03.2016 14:18

Witam,
Plaunujemy we 2 osoby wypad do Cro z początkiem września. Mam nadzieję, że pogoda dopisze :)
Jesteśmy małżeństwem w wieku lekko po 30 -stce.
Plan jest taki:
Hvar 5-7 dni, później wyjazd z wyspy, bezpośrednio do Mostaru. Tam do wieczora. Następnie chcielibyśmy się przenieść na półwysep Peljasac np Orebic 5-7 dni jako baza wypadowa Dubrovnik i ew. Kotor w Czarnogórze.
Teraz seria pytań:)
1) Jest sens tak dzielić, czy Hvar i półwysep Peljasac nie są zbyt pododbne do siebie i np dłużej posiedzieć na Hvar?
2) Myślę, że na Hvar wybralibyśmy z małżonką rejony Sv. Nedjelija, Ivan Dolac. Je
Chcemy wziąć ze sobą rowery, lubimy pobiegać, mam nadzieję, że we wrześniu będzie nieco chłodniej ale idealnie na plażowanie.
Może ja i bardziej zaprawiony w jeździe na rowerze, żona bardziej wycieczkową i niedzielna jazdę preferuje.
Zatem czy na wypady rowerowe, co by pozwiedzać wyspę na 2 kółkach lepsze będzie stacjonowanie we wspomnianej przeze mnie części wyspy, czy też może jednak druga część wyspy - Jelsa, Vrboska, Stari Grad?
Tak jak wspomniałem mam być to rekreacyjna jazda, nie na kolarzówce czy mtb po górkach. Raczej z piwkiem i winkiem w plecaku i podziwianiu widoków:). Do tego bieganko z rana lub wieczorkiem.
3) Czytałem jeszcze o "starej drodze" do Hvaru, nie wiem jednak skąd ona biegnie. Rozumiem, że omija tunel? Na rower się nada?
Póki, co tyle
Z góry dziękuję za sugestie i podpowedzi :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 10.03.2016 14:35

Tutaj był podobny dylemat radze poczytać... moim zdaniem nie ma co dzielić ale poczytajcie ... każdy lubi co innego
hvar-srodkowa-dalmacja-5-5-dni-czy-inaczej-t49841-15.html

Jeśli chodzi o starą droge do Hvaru to na rowerek jak najbardziej jest baardzo widokowa... tylko trzeba mieć trochę kondycji, a wiedzie ona przez Brusje, trzeba na nią zjechać z głównej w okolicach Stari Gradu

Będziemy w tym samym czasie na Hvarze może się gdzieś wypatrzymy... jedziemy z naklejką Cro.pl Mazdą 5 :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 10.03.2016 19:12

Kurcze Mariusz i znowu się mijamy. My wyjeżdżamy Wy przyjeżdżacie. :(
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 10.03.2016 20:27

Noo coś nie możemy się zgrać...
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 10.03.2016 22:40

Chyba szybciej przyszło by nam wpaść na siebie w Gorzowie gdzie czasami bywam u przyjaciół niż w Cro.
Karloss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karloss » 11.03.2016 10:52

mariusz_77 napisał(a):Tutaj był podobny dylemat radze poczytać... moim zdaniem nie ma co dzielić ale poczytajcie ... każdy lubi co innego
hvar-srodkowa-dalmacja-5-5-dni-czy-inaczej-t49841-15.html

Jeśli chodzi o starą droge do Hvaru to na rowerek jak najbardziej jest baardzo widokowa... tylko trzeba mieć trochę kondycji, a wiedzie ona przez Brusje, trzeba na nią zjechać z głównej w okolicach Stari Gradu

Będziemy w tym samym czasie na Hvarze może się gdzieś wypatrzymy... jedziemy z naklejką Cro.pl Mazdą 5 :papa:

Tylko wydaje mi się, że zostając na Hvarze, jednocześnie zamykam sobie opcje na zobaczenie Mostaru, Dubrovnika i jak mówiłem ewentualnie Kotoru.
Jeszcze myślałem o Jeziorach Plitvickich na początku lub na powrocie.
A co do jazdy na rowerze polecasz cześć z Ivan Dolac czy drugą stronę ze Stari Grad?
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 11.03.2016 17:15

Karloss napisał(a):
Tylko wydaje mi się, że zostając na Hvarze, jednocześnie zamykam sobie opcje na zobaczenie Mostaru, Dubrovnika i jak mówiłem ewentualnie Kotoru.
Jeszcze myślałem o Jeziorach Plitvickich na początku lub na powrocie.
A co do jazdy na rowerze polecasz cześć z Ivan Dolac czy drugą stronę ze Stari Grad?

No niestety wszystkiego na raz się nie zobaczy... będąc tylko kilka dni na Hvarze też nie zdążysz zobaczyć wielu jego atrakcji :( ... ale cos trzeba wybrać... jeśli nie masz już zamiaru wracać do Chorwacji to rzeczywiście trzeba zobaczyć to co najważniejsze... ale myslę, że jak się zarazisz to jeszcze nie raz tam wrócisz.

Ja będąc pierwszy raz zwiedzałem Plitvice, na spokojnie z noclegiem w okolicach... i 12 dni na Hvarze nie pozwoliło mi zobaczyc wszystkiego co najważniejsze... za drugim razem był tylko Hvar na 2 tygodnie... a w tym roku jedziemy na 2 noclegi w Mostarze a potem Hvar... myślę że w biegu trudno jest poczuć klimat tych miejsc...
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone