Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 02.03.2016 20:46

Basik_63 napisał(a):Postaram się jutro coś w tym temacie skrobnąć chyba, że ktoś mnie wcześniej ubiegnie.

Basik, pisz dzisiaj ! :wink:
Jak Cię ktoś ubiegnie, też napisz, każda rada jest dla mnie cenna. :!:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 02.03.2016 22:52

RONINEK napisał(a):...Zapytam jeszcze, jaki jest mniej więcej czas przejazdu z Ivan Dolac do Jelsy ?...

20 min., no chyba że sygnalizacja w tunelu szwankuje ... wtedy robi się ciekawie :twisted:

RONINEK napisał(a):Rozumiem, że w środku sierpnia w ciemno nie ma co jechać ? Zapewne trzeba "klepać" kwaterkę już teraz...

zawsze "jakiś" apartman znajdziesz :)

RONINEK napisał(a):...no i na północ od Vrboski pewnie są jakieś mało uczęszczane zatoczki, bo nie widzę tam żadnych miejscowości...

okolice Gdinj, tam bym szukał

RONINEK napisał(a):...Mam rację, czy się mylę 8) ?

napiszesz nam o tym :)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 03.03.2016 00:32

m@rek a powiedz mi czy w Ivan Dolac w apartmanie Melia jest gril :?:
Ty tam chyba kiedyś mieszkałeś ,bo mam tam rezerwacje i tak mi się przypomniało :wink:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 03.03.2016 15:34

lotnikwsk napisał(a):m@rek a powiedz mi czy w Ivan Dolac w apartmanie Melia jest gril :?:
Ty tam chyba kiedyś mieszkałeś ,bo mam tam rezerwacje i tak mi się przypomniało :wink:

w jakim terminie ta rezerwacja :?: :evil:
jest grill ale w nie najlepszym miejscu - jest "zarośnięty"
jak chcesz wiedzieć coś na temat grilla w Melia to pyta użytkownika cooleczka :wink:

Ps. zdjęcia na tronie są chyba sprzed wielu lat, roślinność trochę wybujała :P
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 03.03.2016 18:54

RONINEK napisał(a):
Basik_63 napisał(a):Postaram się jutro coś w tym temacie skrobnąć chyba, że ktoś mnie wcześniej ubiegnie.

Basik, pisz dzisiaj ! :win
Jak Cię ktoś ubiegnie, też napisz, każda rada jest dla mnie cenna. :!:

Dzielnica Jelsy Vitarnija prawie łączy się z Vrboską. Niektóre apartmani mają jakby swoje dojścia do wody. Za Vrboską w kierunku Basiny i Mudri Dolac (dwie osady, które mnie osobiście niezbyt zachwyciły z powodu zbyt dużego zacienienia w godzinach popołudniowych) jest kilka zatok w których pobliże można dostać się autem. Ja osobiście spenetrowałam trzy: Rapę, Palinicę, Maslinicę. Fajne miejsca tylko trzeba trochę do nich podreptać na nogach. najpierw w dół, a z powrotem pod górkę. Za Mudri Dolac z mapy wynika, że jest sporo zatoczek, ale czy są dostępne z lądu trudno mi powiedzieć. W tym temacie najbardziej zorientowana byłaby Kasia ze Starego Gradu, ale ostatnio rzadko chyba tu na forum zagląda. (Szkoda) Ktoś tu rzucił pomysł z Gdinj. Jak ktoś lubi takie miejsca gdzie nic się nie dzieje ot zwykłe osady to i owszem. Ale jak dla mnie to za daleko od normalnej cywilizacji. Daleko do Jelsy, Vrboski czy Starego Gradu, a o samej stolicy nie wspomnę. Lepsza byłaby Zavala lub Ivan Dolac. Niedaleko do w/w miasteczek i łatwiej znaleźć takie miejsce o które Ci chodzi. Tam oprócz typowych żwirkowych plażyczek znajdziesz skałki. Nie kwaterowałam tam, a jedynie plażowałam. Zauważyłam jednak, że podobnie jak w Jelsie niektóre z apartamentów mają jakby swoje "miejscówki" przy brzegu. Czy będziesz na plaży sam tego raczej nikt nie może zagwarantować, ale może od czasu do czasu się udać. To zależy od liczby turystów. Bywają takie sezony, że turystów jest mniej ale czy w tym roku tak będzie? Obawiam się, że z uwagi na sytuację z uchodźcami w innych krajach może być nasze CRO w tym roku oblężone. Dlatego nie ryzykowałabym jechania w ciemno. Lepiej zaklepać i spać spokojnie. Ja swoją Jelsunię zaklepałam na sierpień już w grudniu. Gdybym mogła służyć jeszcze jakimiś info to pytaj śmiało nawet na pryv. Polecam też nasze relacje w tym wątku choćby ze względu na fotki, które dużo mogą podpowiedzieć. :) :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 03.03.2016 19:06

RONINEK napisał(a):Rozumiem, że w środku sierpnia w ciemno nie ma co jechać ? Zapewne trzeba "klepać" kwaterkę już teraz..
Zapytam jeszcze, jaki jest mniej więcej czas przejazdu z Ivan Dolac do Jelsy ?
Zastanawiam się jeszcze nad czymś między Jelsą a Vrboską (pewnie są tam jakieś domy ?)
Stamtąd było by blisko do Jelsy i Sati Grad, no i na północ od Vrboski pewnie są jakieś mało uczęszczane zatoczki, bo nie widzę tam żadnych miejscowości..
Mam rację, czy się mylę 8) ?

Te trzy zatoczki, o których wspomniałam we wcześniejszym poście raczej bezludne nie były. Ostatnio zauważyłam, że zatoki wcześniej mało odkryte teraz są odkryte coraz bardziej. Jedyną zatoką na której w godzinach rannych tak gdzieś do godziny 10 możesz być sam jest zatoka Zećja. O przepraszam jeśli od 13 sierpnia to możesz spotkać tam mnie z moją rodzinką ale nie martw się my lubimy zwierzaki. :wink:
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 03.03.2016 21:35

Basik_63 napisał(a):
RONINEK napisał(a):Rozumiem, że w środku sierpnia w ciemno nie ma co jechać ? Zapewne trzeba "klepać" kwaterkę już teraz..
Zapytam jeszcze, jaki jest mniej więcej czas przejazdu z Ivan Dolac do Jelsy ?
Zastanawiam się jeszcze nad czymś między Jelsą a Vrboską (pewnie są tam jakieś domy ?)
Stamtąd było by blisko do Jelsy i Sati Grad, no i na północ od Vrboski pewnie są jakieś mało uczęszczane zatoczki, bo nie widzę tam żadnych miejscowości..
Mam rację, czy się mylę 8) ?

Te trzy zatoczki, o których wspomniałam we wcześniejszym poście raczej bezludne nie były. Ostatnio zauważyłam, że zatoki wcześniej mało odkryte teraz są odkryte coraz bardziej. Jedyną zatoką na której w godzinach rannych tak gdzieś do godziny 10 możesz być sam jest zatoka Zećja. O przepraszam jeśli od 13 sierpnia to możesz spotkać tam mnie z moją rodzinką ale nie martw się my lubimy zwierzaki. :wink:

Dziękuje Ci Basik za tak szczegółowe odpowiedzi !
O takie coś mi chodziło ! :D Już się w zasadzie zdecydowałem; odpuszczam sobie IVan Dolac i zatunelowe południe, szukam apartmani w okolicach Jelsy.
Pytanie tylko czy miejscówka między Jelsą a Vrboską (Dzielnica Jelsy Vitarnija ?), czy raczej Koniec Vrboski w stronę Basiny.. ?
Gdzie można dorwać szczegółową mapę tych dzielnic Jelsy, Vrboski z nazwami tych zatoczek które podałaś ?
W tych zatoczkach na północ od Vrboski na pewno znajdę jakieś miejsce dla siebie :wink: i nie będzie mi przeszkadzał spacer od samochodu nad wode :D
p.s Mam urlop od 12 sierpnia, na Hvarze pewnie będę 13ego, więc całkiem możliwe że spotkamy się w którejś z zatoczek :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2016 21:41

RONINEK napisał(a):Gdzie można dorwać szczegółową mapę tych dzielnic Jelsy, Vrboski z nazwami tych zatoczek które podałaś ?

Może tu >>> hvar-srodkowa-dalmacja-5-5-dni-czy-inaczej-t49841-60.html#p1694629
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 03.03.2016 21:48

Janusz Bajcer napisał(a):
RONINEK napisał(a):Gdzie można dorwać szczegółową mapę tych dzielnic Jelsy, Vrboski z nazwami tych zatoczek które podałaś ?

Może tu >>> hvar-srodkowa-dalmacja-5-5-dni-czy-inaczej-t49841-60.html#p1694629

Janusz jak zwykle na posterunku ! :lol: :lol: :lol:
Dzięki ! :wink:
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 03.03.2016 23:52

Być może:

1. To stary dom, i nie bardzo dobrze wyposażony - ale tanii, i plaża
pod domem /dobre i dla psa/ - między Jelsa i Vrboska. Booking: Apartments Jovanin Plenković

2. Umeblowane mieszkanie w bliskiej odległości od Jelsa: Robert Grgicevic - Jelsa

Trochę mało informacji - Jelsa, Vrboska i okolice: http://forum.ihvar.cz/read.php?6,222203,page=8
:papa:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.03.2016 00:06

m@rek napisał(a):w jakim terminie ta rezerwacja :?: :evil:

Od 2 do 9 lipca,
a dlaczego się tak rozzłościłeś :?: :?
Jak jest roślinność to dobrze bo będzie cień :D
dzięki
pozdrawiam
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 04.03.2016 00:45

lotnikwsk napisał(a):Od 2 do 9 lipca,...

jeśli masz A3 to grilla masz prawie od nosem, bliżej ma tylko A4 - bylem w nim 2 razy :)

lotnikwsk napisał(a):...a dlaczego się tak rozzłościłeś :?: :? ...

przez chwilę byłeś podejrzany o to że zwinąłeś mi sprzed nosa apartament :evil:
w tym roku w trakcie pobytu muszę się przenosić z jednego do drugiego :x

lotnikwsk napisał(a):...dzięki
pozdrawiam

to już chyba zauważyłeś - widzimy się na miejscu, ja tam jestem do 7.07 :)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.03.2016 01:00

m@rek napisał(a):jeśli masz A3 to grilla masz prawie od nosem, bliżej ma tylko A4 - bylem w nim 2 razy :)

dokładnie mam A3 :D

m@rek napisał(a):przez chwilę byłeś podejrzany o to że zwinąłeś mi sprzed nosa apartament :evil:
w tym roku w trakcie pobytu muszę się przenosić z jednego do drugiego :x

sprzed nosa :?: :idea: nie może być ....rezerwowałem w grudniu , na Mikołaja :mrgreen:
ja też tam jestem tylko tydzień a drugi mam zamiar szukać na miejscu ale do końca nie wiem czy to dobry pomysł :?:
teraz żałuję bo mogłem tam zarezerwować od razu dwa tygodnie :oops:

m@rek napisał(a):to już chyba zauważyłeś - widzimy się na miejscu, ja tam jestem do 7.07 :)

jeszcze nie ale teraz już wiem :wink:
pozdrawiam
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 04.03.2016 20:03

RONINEK napisał(a):
O takie coś mi chodziło ! :D Już się w zasadzie zdecydowałem; odpuszczam sobie IVan Dolac i zatunelowe południe, szukam apartmani w okolicach Jelsy.
Pytanie tylko czy miejscówka między Jelsą a Vrboską (Dzielnica Jelsy Vitarnija ?), czy raczej Koniec Vrboski w stronę Basiny.. ?
Gdzie można dorwać szczegółową mapę tych dzielnic Jelsy, Vrboski z nazwami tych zatoczek które podałaś ?
W tych zatoczkach na północ od Vrboski na pewno znajdę jakieś miejsce dla siebie :wink: i nie będzie mi przeszkadzał spacer od samochodu nad wode :D
p.s Mam urlop od 12 sierpnia, na Hvarze pewnie będę 13ego, więc całkiem możliwe że spotkamy się w którejś z zatoczek :wink: :lol:

Mapka którą zapodał Janusz jest bardzo ok. dokładnie na niej widać jak usytuowane są zabudowania w obu miasteczkach. Ja obstawiałabym chyba jednak Vitarniję może to Ci się spodoba
Jak sam zauważysz, na północ od Vrboski w kierunku Basiny nie ma raczej żadnych apartamentów. Są one skupione po obu stronach zatoki wrzynającej się głęboko w ląd. albo to My stacjonujemy od 6 już lat w Jelsie w dzielnicy Pelinje, to dzielnica dalej od morza ale za to blisko centrum, a przy okazji jest cicha i spokojna. odległość od morza nie jest dla nas problemem bo i tak plażujemy najczęściej poza Jelsą.
Ps. Na plaży możemy się spotkać lub nie ale z pewnością na najlepszych lodach w mieście jakie podają w "Obali" gdzie zresztą dorobiliśmy się swojego stolika jako stali klienci z pewnością tak. :wink: Życzę owocnych poszukiwań apartmanii. czy się zdecydujesz na Jelsę - Vitarniję czy Vrboskę na pewno się nie zawiedziesz. Gdybyś potrzebował jeszcze jakichś przydatnych info. pytaj śmiało jeśli tylko będę coś wiedziała w temacie chętnie odpowiem. :papa:
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 05.03.2016 09:33

Basik_63 napisał(a):
RONINEK napisał(a):

Mapka którą zapodał Janusz jest bardzo ok. dokładnie na niej widać jak usytuowane są zabudowania w obu miasteczkach. Ja obstawiałabym chyba jednak Vitarniję może to Ci się spodoba
Jak sam zauważysz, na północ od Vrboski w kierunku Basiny nie ma raczej żadnych apartamentów. Są one skupione po obu stronach zatoki wrzynającej się głęboko w ląd. albo to My stacjonujemy od 6 już lat w Jelsie w dzielnicy Pelinje, to dzielnica dalej od morza ale za to blisko centrum, a przy okazji jest cicha i spokojna. odległość od morza nie jest dla nas problemem bo i tak plażujemy najczęściej poza Jelsą.
Ps. Na plaży możemy się spotkać lub nie ale z pewnością na najlepszych lodach w mieście jakie podają w "Obali" gdzie zresztą dorobiliśmy się swojego stolika jako stali klienci z pewnością tak. :wink: Życzę owocnych poszukiwań apartmanii. czy się zdecydujesz na Jelsę - Vitarniję czy Vrboskę na pewno się nie zawiedziesz. Gdybyś potrzebował jeszcze jakichś przydatnych info. pytaj śmiało jeśli tylko będę coś wiedziała w temacie chętnie odpowiem. :papa:

Witaj Basik.
Dziękuję za podane namiary, pierwszy link już wszystko niestety "zaklepane", a bardzo szkoda, bo fajne miejsce i z basenikiem,
a do drugiego wysłałem zapytanie i czekam na odpowiedz.
W międzyczasie zrobiłem rezerwację własnie w tej dzielnicy Jelsy w stronę Vrboski :D
Kwaterka u Pana Apartments Jovanin Plenković (możesz znaleść na Boo...ng)
Tylko mam pewne wątpliwości co do tej kwatery; Miejsce wydaje się super, przy samym brzegu, prywatna plaża itd, cena też bardzo atrakcyjna, ale wyczytałem że internet działa tylko teoretycznie i sprzęty w środku pozostawiają wiele do życzenia.. Mnie nie przeszkadza wystrój lata 80-90 :D ale pewny standard by się jednak przydał :wink: No i niestety muszę być on-line co najmniej 1-2 godziny dziennie pomimo urlopu.. :?
Czy może znasz , kojarzysz okolice tego domu ?
Nie mogę znaleść w necie żadnych więcej informacji, zdjęć o tej kwaterze (nie ma "przypisanych zdjęć do poszczególnych pokoi)
tak że nie wiadomo do czego się konkretnie jedzie..
Wyczytałem tu kiedyś na forum o internecie w CRO z karty pre-paid, jesteś może zorientowana w temacie, co to jest i jak się to tam je ?
No i dziękuję Ci za namiary na lody :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone