Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 28.02.2016 19:27

Ja też nie lubię wracać w te same miejsca ,ale na Hvar jeszcze bym wróciła i pewnie wrócę .W tym roku inny plan ale za rok ,kto wie ...
Co do miejscowości ja rok temu byłam w Starim Gradzie ,przez tydzień i uważam ze to fajne miejsce wypadowe :)
RONINEK
Croentuzjasta
Hvar z psem, dlaczego północ ? Dlaczego południe ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 28.02.2016 20:27

Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru.

Pomimo że dopiero luty, myślami jestem coraz częściej w Chorwacji..
Po kilku pobytach na stałym lądzie, Baska Voda, Makarska i te okolice, nadszedł czas na wyjazd na Hvar.
Od kilku dni przeglądam forum, czytam relacje, wpisy o Hvarze i nie mogę się zdecydować, czy szukać kwatery na północy wyspy
czy na południu ?!
Wyjazd środek sierpnia (10-12 dni na miejscu), 2 osoby +7 letnie dziecko + większy pies :wink:
Szukam raczej ustronnego miejsca, gdzie można iść nad wodę z psem i gdzie nie będzie wokół setki ludzi :D (czy są jeszcze takie miejsca ?)
Ze względu na dzieciaczka i pracę w internecie, nie może być to całkowita Robinsonada, ale szukamy czegoś gdzie na prawdę można odpocząć i wyciszyć się jak i pospacerować-popływać z psiakiem.

Proszę ! Napiszcie, czy takie miejsca znajdę prędzej na północy wyspy; Stari Grad, Jelsa, Vrboska, czy raczej szukać na południu;
Sveta Nedielija, Ivan Dolac, Zavala.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wpisy, porady, namiary na kwatery itd !

Pozdrawiam Serdecznie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Hvar z psem, dlaczego północ ? Dlaczego południe ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2016 22:10

RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru.

Pomimo że dopiero luty, myślami jestem coraz częściej w Chorwacji..
Po kilku pobytach na stałym lądzie, Baska Voda, Makarska i te okolice, nadszedł czas na wyjazd na Hvar.
Od kilku dni przeglądam forum, czytam relacje, wpisy o Hvarze i nie mogę się zdecydować, czy szukać kwatery na północy wyspy
czy na południu ?!
Wyjazd środek sierpnia (10-12 dni na miejscu), 2 osoby +7 letnie dziecko + większy pies :wink:
Szukam raczej ustronnego miejsca, gdzie można iść nad wodę z psem i gdzie nie będzie wokół setki ludzi :D (czy są jeszcze takie miejsca ?)
Ze względu na dzieciaczka i pracę w internecie, nie może być to całkowita Robinsonada, ale szukamy czegoś gdzie na prawdę można odpocząć i wyciszyć się jak i pospacerować-popływać z psiakiem.

Proszę ! Napiszcie, czy takie miejsca znajdę prędzej na północy wyspy; Stari Grad, Jelsa, Vrboska, czy raczej szukać na południu;
Sveta Nedielija, Ivan Dolac, Zavala.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wpisy, porady, namiary na kwatery itd !

Pozdrawiam Serdecznie.

hvar-srodkowa-dalmacja-5-5-dni-czy-inaczej-t49841-15.html
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 28.02.2016 23:38

RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru....

wypowiem się jedynie na temat ID, innych nie znam tak "dokładnie"
jak dla mnie to zdecydowanie najlepsza lokalizacja na Hvarze :) - oczywiście subiektywnie
jest sklep i restauracja ... na większe zakupy polecam Jelsę lub Stari Grad
większa plaża "miejska" + dwie mniejsze + FKK + plaża dla psów
co do internetu to trzeba pytać u gospodarza, podobno nieźle działa tam ichni prepaid - nie próbowałem
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.02.2016 14:53

Ivan Dolac znam jedynie z przejazdu ale wiem, że tam można na prawdę super wypocząć.
Spokojna miejscowość gdzie czas się zatrzymuje.
Ale jak jak lubisz zwiedzać na wakacjach to polecam jednak północną część wyspy z racji szerokiego dostępu do głównej drogi, którą dostajesz się wszędzie (Stari Grad, Jelsa, Hvar).
W Starim Gradzie, Jelsie znajdziesz spokojne miejsce, a na miasto rzut beretem.
Jednak jak wolisz i jak Twoja rodzina woli.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 29.02.2016 21:03

m@rek napisał(a):
RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru....

wypowiem się jedynie na temat ID, innych nie znam tak "dokładnie"
jak dla mnie to zdecydowanie najlepsza lokalizacja na Hvarze :) - oczywiście subiektywnie
jest sklep i restauracja ... na większe zakupy polecam Jelsę lub Stari Grad
większa plaża "miejska" + dwie mniejsze + FKK + plaża dla psów
co do internetu to trzeba pytać u gospodarza, podobno nieźle działa tam ichni prepaid - nie próbowałem

Dziękuję Marek za odpowiedz. Też brałem właśnie pod uwagę najmocniej Ivan Dolac :)
Możesz bliżej opisać jak wygląda "plaża dla psów" w ID ? Czy jest to tylko malutka, kilkumetrowa zatoczka, czy coś większego ?
Czy psiaki biegały luzem, czy raczej wszystko na smyczy ? :wink: Gdzie mniej-więcej zlokalizowana jest ta plaża w ID ? I czy w sensownej odległości od ID są jakieś małe plaże, zatoczki gdzie można posiedzieć samemu ?
Wiem że dużo pytam :D ale lubię mieć jasny przegląd sytuacji.. Tym bardziej że "rozmawiałem" przez FB z jednym gospodarzem z ID i on mi odradzał pobyt z psem,twierdził że ID to niezbyt dobre miejsce na wakacje z psiakiem..
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 29.02.2016 21:07

kaeres napisał(a):Ivan Dolac znam jedynie z przejazdu ale wiem, że tam można na prawdę super wypocząć.
Spokojna miejscowość gdzie czas się zatrzymuje.
Ale jak jak lubisz zwiedzać na wakacjach to polecam jednak północną część wyspy z racji szerokiego dostępu do głównej drogi, którą dostajesz się wszędzie (Stari Grad, Jelsa, Hvar).
W Starim Gradzie, Jelsie znajdziesz spokojne miejsce, a na miasto rzut beretem.
Jednak jak wolisz i jak Twoja rodzina woli.

Dziękuję za odpowiedz. W Starim Gradzie, w Jelsie znajdę spokojne miejsce gdzie można popływać z psiakiem ?? 8O
Zawsze myślałem że to raczej małe kurorty z dość sporą liczbą wczasowiczów..
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 01.03.2016 18:56

RONINEK napisał(a):Dziękuję Marek za odpowiedz. Też brałem właśnie pod uwagę najmocniej Ivan Dolac :)
Możesz bliżej opisać jak wygląda "plaża dla psów" w ID ? Czy jest to tylko malutka, kilkumetrowa zatoczka, czy coś większego ?
Czy psiaki biegały luzem, czy raczej wszystko na smyczy ? :wink: Gdzie mniej-więcej zlokalizowana jest ta plaża w ID ? I czy w sensownej odległości od ID są jakieś małe plaże, zatoczki gdzie można posiedzieć samemu ?
Wiem że dużo pytam :D ale lubię mieć jasny przegląd sytuacji.. Tym bardziej że "rozmawiałem" przez FB z jednym gospodarzem z ID i on mi odradzał pobyt z psem,twierdził że ID to niezbyt dobre miejsce na wakacje z psiakiem..

"plaża dla psów" - byłem w tej okolicy chyba raz, ze słowem plaża ma niewiele wspólnego - nie wiem czego się spodziewasz, jest skalista z tego co pamiętam, to po prostu miejsce gdzie można wyjść z psem
nie widziałem tam zbyt wielu psów, te które widziałem wyglądały tak jak ID - leniwie i ospale
na kameralne plaże trzeba się wybrać poza ID
polecam relacje z Hvaru i ID:
https://www.cro.pl/hvar-ivan-dolac-i-my-czerwiec-2013-t42042.html?hilit=ivan
https://www.cro.pl/tajemniczy-intrygujacy-hvar-2015-t48648.html?hilit=ivan
https://www.cro.pl/hvar-dwa-dygodnie-w-innym-wymiarze-t49003.html?hilit=ivan
https://www.cro.pl/pontonowy-raj-d-wyspowy-t48706.html?hilit=ivan
https://www.cro.pl/wrzesniowy-hvar-czyli-nadia-i-lena-na-wakacjach-t39336.html?hilit=ivan
i wiele innych ... szukaj, czytaj :)
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 01.03.2016 19:05

M@rek, coraz bardziej Cię lubię . :wink:
Szukam i czytam.
Te kameralne plaże o których piszesz, daleko od ID ? W stronę Zavala czy Sveta Nedela ?
I czy jest szansa bycia samemu na takiej kameralnej plaży ?
Ciągle nie mogę się zdecydować, czy ID czy może północna część Hvaru- okolice Jelsy, Vrboski. :!:
Coś na zasadzie: zjeść ciastko i mieć ciastko :oops:
Pasuje mi coś w miarę na odludziu, gdzie można bez skrępowania pośmigać z psem, ale i coś blisko cywilizacji, żeby po południu, wieczorkiem gdzieś wyjść do konoby, pospacerować z małżonką i dzieciakiem.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.03.2016 19:55

Na bycie samemu na plaży raczej w sezonie bym nie liczyła, no może jedynie w wczesnych godzinach rannych czasami się to uda. Tak jak ktoś wcześniej zauważył rzadko widuje się tu turystów z psami. Plaże na Hvarze w niczym nie przypominają polskich plaż, są zazwyczaj małe i śmiganie z psiakiem po nich nie wszystkim może się spodobać. Czytałam kiedyś relację Pocztówki o plaży Digidaga na której zdarza się być samemu. TU możesz obejrzeć parę fotek z tej plaży. :)
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 01.03.2016 20:39

Basik_63 napisał(a):Na bycie samemu na plaży raczej w sezonie bym nie liczyła, no może jedynie w wczesnych godzinach rannych czasami się to uda. Tak jak ktoś wcześniej zauważył rzadko widuje się tu turystów z psami. Plaże na Hvarze w niczym nie przypominają polskich plaż, są zazwyczaj małe i śmiganie z psiakiem po nich nie wszystkim może się spodobać. Czytałam kiedyś relację Pocztówki o plaży Digidaga na której zdarza się być samemu. TU możesz obejrzeć parę fotek z tej plaży. :)

Dziekuję za odpowiedz :)
To nie pierwszy mój wyjazd do CRO, więc wiem jak wyglądają plaże :wink:
Może zle się wyraziłem, chodzi mi bardziej o kilkanaście metrów skałek, małą zatoczkę, gdzie pies nikomu nie będzie przeszkadzał :D
Na Brac udało się takie miejsca znaleść :wink:
brac 3.jpg

brac 2.jpg

brac 1.jpg
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.03.2016 20:45

RONINEK napisał(a):M@rek, coraz bardziej Cię lubię . :wink:
Szukam i czytam.
Te kameralne plaże o których piszesz, daleko od ID ? W stronę Zavala czy Sveta Nedela ?
I czy jest szansa bycia samemu na takiej kameralnej plaży ?
Ciągle nie mogę się zdecydować, czy ID czy może północna część Hvaru- okolice Jelsy, Vrboski. :!:
Coś na zasadzie: zjeść ciastko i mieć ciastko :oops:
Pasuje mi coś w miarę na odludziu, gdzie można bez skrępowania pośmigać z psem, ale i coś blisko cywilizacji, żeby po południu, wieczorkiem gdzieś wyjść do konoby, pospacerować z małżonką i dzieciakiem.

Najtrudniej zaspokoić te dwa pragnienia. Ja bym raczej proponowała Jelsę lub Stari Grad. Tam można znaleźć miejsca gdzie można z psem pobiegać (nie mam na myśli plaż) i jest gdzie poszwendać się z rodzinką. Vrboska może być troszkę nudna choć ma swój urok. W Jelsie i Starim Gradzie więcej się dzieje. Osobiście preferuję Jelsę. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. Ty wiele Konob, a reszta rodzinki najlepsze lody na wyspie.Na plażę możesz jeździć codziennie gdzie indziej. Polecam do przejrzenia stronkę i stronkę. Będziesz mógł choć trochę zobaczyć jak wyglądają plaże i zatoki na Hvarze. :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 01.03.2016 20:53

Teraz rozumiem czego szukasz. Takie parę metrów to może faktycznie w części za tunelowej. A wieczorkiem zawsze można skoczyć sobie do Jelsy, Vrboski czy gdzie tam sobie zapragniesz. :) Ale na plaże Hvaru możesz sobie już popatrzeć. :wink:
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 01.03.2016 21:04

Basik_63 napisał(a):Teraz rozumiem czego szukasz. Takie parę metrów to może faktycznie w części za tunelowej. A wieczorkiem zawsze można skoczyć sobie do Jelsy, Vrboski czy gdzie tam sobie zapragniesz. :) Ale na plaże Hvaru możesz sobie już popatrzeć. :wink:

Basik :!: No to teraz mi dopiero namieszałaś w głowie :D
Polecasz Jelse i Stary Grad, a chwile pozniej drugą, przeciwną stronę wyspy :D
Zapytam przy okazji jeszcze o coś: widziałaś w Jelsie czy Starym Gradzie jakieś place zabaw lub inne atrakcje typowo dla dzieciaków ?
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 01.03.2016 22:38

Basik :!: No to teraz mi dopiero namieszałaś w głowie :D
Polecasz Jelse i Stary Grad, a chwile pozniej drugą, przeciwną stronę wyspy :D
Zapytam przy okazji jeszcze o coś: widziałaś w Jelsie czy Starym Gradzie jakieś place zabaw lub inne atrakcje typowo dla dzieciaków ?[/quote]

W Jelsie jest baardzo fajny plac zabaw z palmami w parku...
S1010005.jpg

ogrodzony. obok strumyka, a w pobliżu płatne trampoliny do skakania... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone