Ja też nie lubię wracać w te same miejsca ,ale na Hvar jeszcze bym wróciła i pewnie wrócę .W tym roku inny plan ale za rok ,kto wie ...
Co do miejscowości ja rok temu byłam w Starim Gradzie ,przez tydzień i uważam ze to fajne miejsce wypadowe
RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru.
Pomimo że dopiero luty, myślami jestem coraz częściej w Chorwacji..
Po kilku pobytach na stałym lądzie, Baska Voda, Makarska i te okolice, nadszedł czas na wyjazd na Hvar.
Od kilku dni przeglądam forum, czytam relacje, wpisy o Hvarze i nie mogę się zdecydować, czy szukać kwatery na północy wyspy
czy na południu ?!
Wyjazd środek sierpnia (10-12 dni na miejscu), 2 osoby +7 letnie dziecko + większy pies
Szukam raczej ustronnego miejsca, gdzie można iść nad wodę z psem i gdzie nie będzie wokół setki ludzi (czy są jeszcze takie miejsca ?)
Ze względu na dzieciaczka i pracę w internecie, nie może być to całkowita Robinsonada, ale szukamy czegoś gdzie na prawdę można odpocząć i wyciszyć się jak i pospacerować-popływać z psiakiem.
Proszę ! Napiszcie, czy takie miejsca znajdę prędzej na północy wyspy; Stari Grad, Jelsa, Vrboska, czy raczej szukać na południu;
Sveta Nedielija, Ivan Dolac, Zavala.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wpisy, porady, namiary na kwatery itd !
Pozdrawiam Serdecznie.
RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru....
m@rek napisał(a):RONINEK napisał(a):Witam Szanownych forumowiczów, zwłaszcza stałych bywalców pięknego Hvaru....
wypowiem się jedynie na temat ID, innych nie znam tak "dokładnie"
jak dla mnie to zdecydowanie najlepsza lokalizacja na Hvarze - oczywiście subiektywnie
jest sklep i restauracja ... na większe zakupy polecam Jelsę lub Stari Grad
większa plaża "miejska" + dwie mniejsze + FKK + plaża dla psów
co do internetu to trzeba pytać u gospodarza, podobno nieźle działa tam ichni prepaid - nie próbowałem
kaeres napisał(a):Ivan Dolac znam jedynie z przejazdu ale wiem, że tam można na prawdę super wypocząć.
Spokojna miejscowość gdzie czas się zatrzymuje.
Ale jak jak lubisz zwiedzać na wakacjach to polecam jednak północną część wyspy z racji szerokiego dostępu do głównej drogi, którą dostajesz się wszędzie (Stari Grad, Jelsa, Hvar).
W Starim Gradzie, Jelsie znajdziesz spokojne miejsce, a na miasto rzut beretem.
Jednak jak wolisz i jak Twoja rodzina woli.
RONINEK napisał(a):Dziękuję Marek za odpowiedz. Też brałem właśnie pod uwagę najmocniej Ivan Dolac
Możesz bliżej opisać jak wygląda "plaża dla psów" w ID ? Czy jest to tylko malutka, kilkumetrowa zatoczka, czy coś większego ?
Czy psiaki biegały luzem, czy raczej wszystko na smyczy ? Gdzie mniej-więcej zlokalizowana jest ta plaża w ID ? I czy w sensownej odległości od ID są jakieś małe plaże, zatoczki gdzie można posiedzieć samemu ?
Wiem że dużo pytam ale lubię mieć jasny przegląd sytuacji.. Tym bardziej że "rozmawiałem" przez FB z jednym gospodarzem z ID i on mi odradzał pobyt z psem,twierdził że ID to niezbyt dobre miejsce na wakacje z psiakiem..
Basik_63 napisał(a):Na bycie samemu na plaży raczej w sezonie bym nie liczyła, no może jedynie w wczesnych godzinach rannych czasami się to uda. Tak jak ktoś wcześniej zauważył rzadko widuje się tu turystów z psami. Plaże na Hvarze w niczym nie przypominają polskich plaż, są zazwyczaj małe i śmiganie z psiakiem po nich nie wszystkim może się spodobać. Czytałam kiedyś relację Pocztówki o plaży Digidaga na której zdarza się być samemu. TU możesz obejrzeć parę fotek z tej plaży.
RONINEK napisał(a):M@rek, coraz bardziej Cię lubię .
Szukam i czytam.
Te kameralne plaże o których piszesz, daleko od ID ? W stronę Zavala czy Sveta Nedela ?
I czy jest szansa bycia samemu na takiej kameralnej plaży ?
Ciągle nie mogę się zdecydować, czy ID czy może północna część Hvaru- okolice Jelsy, Vrboski.
Coś na zasadzie: zjeść ciastko i mieć ciastko
Pasuje mi coś w miarę na odludziu, gdzie można bez skrępowania pośmigać z psem, ale i coś blisko cywilizacji, żeby po południu, wieczorkiem gdzieś wyjść do konoby, pospacerować z małżonką i dzieciakiem.
Basik_63 napisał(a):Teraz rozumiem czego szukasz. Takie parę metrów to może faktycznie w części za tunelowej. A wieczorkiem zawsze można skoczyć sobie do Jelsy, Vrboski czy gdzie tam sobie zapragniesz. Ale na plaże Hvaru możesz sobie już popatrzeć.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne