Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.08.2015 18:03

orson napisał(a):Zacząłem tak niewinnie poszukiwać miejscówki na przyszły rok. No i znalazłem coś ciekawego właśnie na Hvarze, a konkretnie w miejscowości Sućuraj. Tylko właśnie... Czy Sućuraj nadaje się na wakacje większą ekipą z dzieciakami? Chodzi mi konkretnie np. o plaże. Znalazłem relację użytkownika Kaja45 i zaraz się będę brał za czytanie. Byłby to pierwszy raz na wyspie. Ogólnie wchodzi w grę zwiedzanie m.in. Hvaru, Jelsy czy Starego Gradu. Tylko czy ten Sućuraj to dobre miejsce na plażing...??

Nie.
Nie.
I wszędzie daleko.
Nie mówiąc o promach kilkanaście razy na dzień i wiecznym sznurze samochodów.
Po pierwszej wycieczce na drugi koniec wyspy będziesz miał dość. Dojazd zabiera dużo czasu, a najbardziej interesujące miejsca do odwiedzenia są właśnie na zachodnim, nie wschodnim końcu. I to nie tylko te przez Ciebie wymienione.
Zmień miejscówkę.
orson
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) orson » 26.08.2015 18:05

Mikromir napisał(a):Nie.
Nie.
I wszędzie daleko.
Nie mówiąc o promach kilkanaście razy na dzień i wiecznym sznurze samochodów.
Po pierwszej wycieczce na drugi koniec wyspy będziesz miał dość. Dojazd zabiera dużo czasu, a najbardziej interesujące miejsca do odwiedzenia są właśnie na zachodnim, nie wschodnim końcu. I to nie tylko te przez Ciebie wymienione.
Zmień miejscówkę.

No i właśnie tak myślałem i tego się obawiałem. Dzięki.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 26.08.2015 18:09

Zgadzam się...trasa Sućuraj - Hvar jest malownicza, ale jeżdżenie tak kilka razy w ciągu urlopu to nie jest dobry pomysł. Porada Mikomir jest trafna.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 26.08.2015 18:14

Orson, sprawdź pw
orson
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) orson » 26.08.2015 18:18

Dzięki :)
obiblue
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiblue » 30.08.2015 16:40

Witam,

Przeleciałem trochę postów jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Jedziemy z żoną w tym roku na Chorwację bez samochodu. Pierwszy postój to wyspa Hvar. Chcemy tam spędzić 3 - 4 noclegi. W grę wchodzą miasta Stali Grad, Vrboska, Jelsa (jedno z nich). Jedziemy w ciemno oczywiście. Najlepszym dla nas rozwiązaniem jest nocleg poza centrum , blisko ładnej plaży/zatoki. Możecie doradzić w jakie rejony się udać? i czy jest to możliwe aby połączyć nocleg w rejonie tych miast z opcją przy malowniczej plaży ?:)

Pozdrawiam!
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 30.08.2015 19:48

Bo trudno na nie odpowiedzieć. Jedziecie bez samochodu więc poruszanie się po wyspie będzie trochę trudne. Jakiś autobus tam kursuje, ale chyba nie wszędzie nim dotrzecie. Np do zatunelowej części wyspy. Ale upierać się nie będę w tym temacie, bo nie interesowałam się tym do tej pory. Do Jelsy na pewno dojeżdża. Więc może tam coś poszukajcie. Z tym połączeniem z urokliwymi plażami to może być trudno. Poczytajcie relacje z pierwszej strony tego wątku, może tam znajdziecie jakieś podpowiedzi, ale myślę, że bez auta może być trudno zrealizować Wasze oczekiwania. :?
obiblue
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiblue » 30.08.2015 20:12

Wiem Basik_63 , ze bez samochodu to trudne, jednak jak go nie ma to nic nie wymyślę. Co do tych urokliwych plaż wiem, że trochę przesadzone, ale im ładniejsza tym lepsza. Dlatego też prosiłbym o wypowiedź kogoś kto mieszkał w tych miastach, nawet na obrzeżach i było gdzie wyjść na fajną plażę. Wiem już gdzie są fajniejsze no ale tam już będzie trzeba dotrzeć dalej nogami/rowerem:)
Chyba, że faktycznie nie ma w tych miastach ciekawych plaż - ale to bym się bardzo zdziwił... :)

Pozdro ! :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 30.08.2015 20:27

My mieszkaliśmy w tym roku w Starim Gradzie ,ale tam nie plażowaliśmy.Już gdzieś cytowałam ,to wiadomości o tamtejszych plażach:
"Niektóre z plaż w mieście Stari Grad to Lanterna (wybetonowana plaża w kamienistej zatoczce), Maslinica (piaszczysta zatoczka w pobliżu portu promowego), plaża Banj (częściowo żwirowa, częściowo betonowa), plaża hotelowa (kąpielisko złożone ze żwirowych zatoczek i płyt betonowych), a także plaże Paklena, Zavala, Baba i Žukova (znajdujące się na półwyspie, który tworzy zatokę Stari Grad). "
we Vrbosce jest bardzo fajna plaża Soline ,a w okolicy Jelsy też ponoć ładne plaże,więc chyba każda miejscowość spełnia Wasze oczekiwania.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 31.08.2015 10:11

To tylko Jelsa np dzielnica Vitarnija nad samym morzem lub Vrboska.
obiblue
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiblue » 31.08.2015 19:04

Hej,
Dzięki wielkie za odpowiedź. Potrzebowałem nakierowania. Znalazłem kilka fajnych miejsc.
Chciałem się przy okazji zapytać o trasy rowerowe. Widziałem kilka relacji. Większość z nich to raczej dla wprawionych rowerzystów. Myślałem o przejechaniu z Jelsy na południe wyspy na jakąś ładną plażę. Co o tym sądzicie? polecacie coś? Jestem amatorem roweru. Macie jakieś polecane szlaki, bądź posty na które nie trafiłem?
Jeszcze raz dzięki.
Jak wrócę postaram się coś dodać od siebie :)

Pozdrawiam.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 31.08.2015 22:30

Kup sobie jak będziesz na miejscu mapę wyspy, bardzo Ci się przyda. Będziesz mógł zobaczyć ile tam tego jest. No i zobaczysz ile tam jest zatok z plażami i czy wiedzie tam jakaś droga. Do niektórych napewno dojedziesz ale nie do wszystkich, chociażby że względu na odległość.
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 31.08.2015 22:43

Acha w Informacji Turystycznej w Jelsie (mieści się gdzieś na rivie) spróbuj zdobyć mapę Jelsy też Ci się przyda jeśli chodzi o plaże. Za wycieczkę rowerową na zatunelową część trzymam kciuki. Dla mnie to "hardcor" szczególnie powrót. 8O
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 01.09.2015 10:28

[quote="obiblue"]Witam,

Przeleciałem trochę postów jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Jedziemy z żoną w tym roku na Chorwację bez samochodu. Pierwszy postój to wyspa Hvar. Chcemy tam spędzić 3 - 4 noclegi. W grę wchodzą miasta Stali Grad, Vrboska, Jelsa (jedno z nich). Jedziemy w ciemno oczywiście. Najlepszym dla nas rozwiązaniem jest nocleg poza centrum , blisko ładnej plaży/zatoki. Możecie doradzić w jakie rejony się udać? i czy jest to możliwe aby połączyć nocleg w rejonie tych miast z opcją przy malowniczej plaży ?:)

Wersja bez samochodu też jest możliwa, jest dość częste połączenie autobusowe pomiędzy Jelsą a Hvarem, przejeżdża przez Vrboskę i Stari Grad, sam korzystałem w lipcu. Połączenia w zależności od pory dnia nawet co godzinę. Podziwiałem zręczność kierowcy w poruszaniu się po krętych drogach i uliczkach. Myślę że w każdym z zakładanych miast znajdziecie jakąś ładną i spokojną plażę (sprzyja posierpniowy termin) alternatywa to wypożyczenie rowerów lub skutera i wszystko stoi otworem, tylko chęci.
obiblue
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiblue » 01.09.2015 18:44

Hej,
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pakuję się i wybywam. Postaram się coś wnieść od siebie po przyjeździe :)
pozdro!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone